10 Telefon Oppo Terbaik di Bawah 2 Juta pada tahun 2016

Oppo adalah pengeluar alat dari China yang telah berjaya menguasai pasaran negara ini dalam beberapa tahun terakhir. Walaupun harganya sering lebih mahal daripada telefon bimbit Cina yang lain, Oppo mampu menampilkan ciri dan reka bentuk yang cukup menarik.

Harga telefon bimbit Oppo juga cukup berbeza, antara satu juta hingga 7 juta. Baiklah, bagi anda yang keliru memilih telefon Oppo terbaik, kali ini saya akan mencadangkan 10 telefon oppo terbaik di bawah 2 juta yang boleh anda pilih 2016 ini

10 Telefon Oppo Terbaik di Bawah 2 Juta pada tahun 2016

1. Oppo Neo 5

Bermula dengan tinjauan senarai Oppo di bawah 2 juta, terdapat Oppo Neo 5, telefon LTE dengan skrin 4.5 inci. HP dilengkapi dengan memori dalaman 4 GB dengan harga 1.8-2 juta rupiah.

Oppo melengkapkan Neo 5 dengan pemproses Qualcomm MSM8926 Snapdragon 400 dengan CPU Quad Core 1.2 GHz. Prestasi pemproses yang baik ini juga diimbangi oleh RAM 1 GB. Telefon pintar ini masih menggunakan sistem operasi Android JellyBean v4.3.

Oppo Neo 5 hp oposisi di bawah 2 juta

Dalam sektor fotografi, Oppo membenamkan kamera belakang 5 MP dan kamera depan 2 MP pada telefon pintar ini. Neo 5 juga menyediakan ciri-ciri dalam bentuk Radio FM dan TV-Out melalui Wi-Fi. Anda boleh membeli telefon pintar ini secara dalam talian dengan harga potongan di pautan ini (sila pasang aplikasi Lazada terlebih dahulu untuk membuka pautan telefon pintar).

2. Oppo Cari 5 Mini

Harga Find 5 Mini terbaru masih dalam lingkungan 1, 9 - 2 juta rupiah. Namun, anda boleh membeli layar HP 4,7 inci ini dalam keadaan terpakai dengan harga hanya 1.5 juta rupiah. Kapasiti memori yang ditawarkan oleh Find 5 Mini adalah sama dengan Neo 5, mulai dari memori dalaman 4 GB, RAM 1 GB, hingga memori luaran yang dapat ditingkatkan menjadi 32 GB.

Oppo Find 5 Mini

Perbezaannya ialah Find 5 Mini dikuasakan oleh pemproses MediaTek MT6582 dengan CPU Quad Core 1.3 GHz. Kualiti kamera telefon pintar ini juga lebih baik, iaitu kamera belakang berukuran 8 MP dan kamera depan 2 MP. Anda boleh membeli telefon pintar ini dalam talian di pautan ini.

3. Oppo Joy 3

Seterusnya, terdapat telefon bimbit Oppo yang membawa kamera belakang 5 MP dan kamera depan aka kamera selfie dengan ukuran 2 MP, iaitu Joy 3. Oppo menyematkan skrin 4.5 inci di bahagian depan Joy 3. Kapasiti memori dalaman yang ditawarkan adalah 4 GB, tetapi Anda boleh meningkatkan memori luaran hingga 32 GB.

Oppo Joy 3

RAM 1 GB digunakan pada Joy 3 untuk menyeimbangkan prestasi pemproses MediaTek MT6582 dengan CPU Quad Core 1.3 GHz. Telefon pintar, yang kini dipasarkan pada harga Rp 1.890.000, menggunakan sistem operasi Android KitKat v4.4.

4. Oppo Neo 3

Masih menawarkan kapasiti memori dalaman 4GB dan RAM 1GB, Neo 3 hadir untuk membantu memeriahkan pasaran mudah alih kelas menengah rendah. Telefon bimbit ini, yang dijual dengan harga 1.4 juta rupiah, belum dapat digunakan di jaringan LTE. Di sektor dapur landasan, kami menemui chipset MediaTek MT6572, CPU Dual Core 1.3 GHz, dan GPU Mali-400 MP1 yang digunakan oleh Neo 3.

Saiz kamera telefon pintar masih agak standard. Ya, Neo 3 hanya menawarkan kamera belakang 5 MP dan kamera depan 2 MP. Walaupun spesifikasi telefon ini adalah agak mudah, tetapi Neo 3 adalah cukup banyak diminati oleh pencinta rendah akhir telefon . Anda boleh membeli telefon pintar ini dalam talian di pautan ini.

5. Oppo Yoyo

Telefon Oppo di bawah 2 juta mempunyai spesifikasi yang tidak jauh berbeza dengan telefon pintar Oppo lain yang telah kita bincangkan sebelumnya. Oppo Yoyo adalah telefon pintar dengan skrin 4,7 inci yang menggunakan sistem operasi Android JellyBean v4.2. Selain itu, telefon pintar ini juga dikuasakan oleh pemproses MediaTek MT6582M dengan CPU Quad Core 1.3 GHz.

Telefon pintar ini dengan RAM 1GB juga dilengkapi dengan kamera belakang 5 MP dan kamera depan 2 MP. Untuk menyimpan data dan aplikasi, telefon bimbit 1.3 juta ini menyediakan memori dalaman 4 GB.

6. Oppo Joy Plus

Joy Plus ialah rendah akhir telefon pintar dari Oppo. Spesifikasi telefon pintar ini dijaga minimum. Bermula dari kamera belakang yang hanya berukuran 3.15 MP bersama dengan kamera depan dengan jenis VGA. Telefon pintar, yang dijual pada harga 1.3 juta rupiah, menyediakan kapasiti memori dalaman 4 GB dan RAM 1 GB.

Oppo Joy Plus

Joy Plus masih menggunakan sistem operasi Android KitKat v4.4. Walaupun begitu, kualiti pemproses Joy Plus agak setanding dengan harga yang ditawarkan. Joy Plus menggunakan pemproses MediaTek MT6572 dengan CPU Dual Core 1.3 GHz. Skrin HP 4 inci yang ekonomik ini juga dilengkapi dengan antara muka Color OS 2.1, sarung tangan & mod sentuhan basah, dan gerakan skrin mati.

7. Oppo Joy

Oppo Joy

Oppo Joy adalah telefon pintar siri Joy pertama dari penjual tirai buluh ini. Pada masa ini telefon bimbit dengan layar 4 inci hanya dapat diperoleh dalam kondisi terpakai dengan harga sekitar Rp 850.000. Perkakasan telefon dwi-SIM ini dimuatkan dengan chipset MediaTek MT6572, CPU Dual Core 1.3 GHz, dan GPU Mali-400 MP1. Malangnya, telefon pintar ini masih menggunakan RAM 512 MB.

Oppo Joy mempunyai kamera belakang 3.15 MP dan kamera depan VGA. Telefon bimbit yang tersedia dalam pilihan hitam putih menyediakan ROM 4GB untuk menyimpan gambar, muzik, video dan aplikasi kegemaran anda.

8. Oppo Neo

Oppo Neo

Oppo Neo juga merupakan siri Neo pertama. Telefon ini mempunyai lebih banyak spesifikasi daripada Oppo Joy. Ukuran skrin telefon bimbit dua SIM ini ialah 4.5 inci. Sementara itu, kapasiti ROM dan RAM telefon pintar masih sama dengan Oppo Joy. Telefon pintar ini didahului oleh pemproses MediaTek MT8312 dengan CPU Dual Core 1.3 GHz.

Kualiti kamera telefon pintar ini juga satu tahap lebih tinggi daripada Joy. Oppo Neo membawa kamera belakang 5 MP dan kamera depan 2 MP. Namun, anda tidak boleh membeli Oppo Neo dalam keadaan baru, kerana pengeluaran telefon pintar ini telah dihentikan. Anda boleh membeli Oppo Neo terpakai dengan harga sekitar 1 juta rupiah.

9. Oppo Cari Muse

Oppo Cari Muse

Wang tiga perempat dengan Joy dan Neo, Oppo Find Muse hanya dapat diperoleh dalam keadaan sebelumnya. Kerana pengeluaran HP dua SIM dengan kamera utama 3.15 MP telah dihentikan oleh Oppo. Perisian telefon ini menggunakan sistem operasi Android JellyBean v4.2.2.

Oppo menyediakan memori dalaman 4 GB untuk menyimpan data dan aplikasi yang anda mahukan. Sekiranya anda merasa kekurangan, Find Muse mempunyai slot microSD untuk meningkatkan memori luaran telefon hingga 32 GB. RAM yang digunakan oleh telefon ini juga agak kecil, iaitu 512 MB.

10. Oppo Cari Piano

Oppo Cari Piano

Dikeluarkan pada Januari 2013, telefon bimbit ini yang membawa skrin 4 inci adalah telefon bimbit dual-SIM. OPPO Cari Piano telah dimeriahkan pertengahan yang lebih rendah pasaran mudah alih kelas dengan kamera yang berkualiti yang agak baik, memandangkan ini adalah low-end telefon yang dikeluarkan pada awal 2013.

Find Piano mempunyai kamera utama 5 MP dan kamera depan VGA. Telefon ini menggunakan sistem Android JellyBean v4.1.1. Telefon pintar ini dilengkapi dengan chipset MTK6577, CPU Dual Core 1 GHz, dan PowerVR SGX531 GPU.

Pada masa ini sukar untuk mencari Find Piano baru, tetapi anda boleh mendapatkannya dalam keadaan terpakai dengan harga di bawah 1 juta rupiah. Oppo di bawah 2 juta HP sememangnya membawa spesifikasi yang cukup bagus.

Kini terdapat 10 telefon Oppo di bawah 2 juta yang boleh anda pilih pada tahun 2016. Walaupun dibuat di China, anda tidak perlu meragukan kualiti yang ditawarkan oleh telefon Oppo terbaik.

Kemas kini: Untuk senarai 2 juta harga HP Oppo terbaik pada tahun 2017, anda boleh membaca ulasan di pautan ini.

Artikel Berkaitan