5 Cara untuk Menyekat Nombor Telefon Bimbit di Android dengan Cepat & Mudah

Adakah anda pernah terganggu dengan panggilan dari nombor yang tidak diketahui yang memanggil anda secara berterusan? Mengapa tidak cuba menyekat nombornya? Dengan menyekat nombor, secara automatik orang yang mempunyai nombor itu tidak dapat membuat panggilan ke nombor anda.

Baiklah, kali ini akan berkongsi pelbagai cara untuk menyekat nombor telefon bimbit sama ada menggunakan kaedah manual walaupun dengan menggunakan aplikasi untuk telefon pintar. Kaedah ini boleh dilakukan bagi anda yang menggunakan telefon pintar atau tablet Android. Ingin tahu bagaimana? Yang berikut mempertimbangkan tinjauan dalam artikel berikut

1. Sekat Tanpa Menggunakan Aplikasi

Secara umum, cara menyekat nombor telefon bimbit mempunyai langkah yang serupa, walaupun tidak sama, terutama jika anda pengguna telefon pintar Android. Hampir semua telefon Android mempunyai konsep yang serupa untuk menyekat telefon bimbit. Nah, kaedah yang satu ini akan menunjukkan nombor menyekat dengan menggunakan telefon bimbit Lenovo. Berikut adalah langkah-langkahnya:

1. Langkah pertama, anda hanya perlu memasukkan kenalan telefon atau "kenalan."

Sekat Tanpa Menggunakan Aplikasi 1

2. Kemudian, anda dapat segera mencari nombor yang ingin anda sekat.

Sekat Tanpa Menggunakan Aplikasi 2

3.  Ketuk  sedikit lebih lama sehingga beberapa pilihan muncul seperti  edit, hapus kenalan,  dan lain-lain. Sekarang, anda boleh memilih pilihan "Tambah ke senarai hitam".

Sekat Tanpa Menggunakan Aplikasi 3

4. Sekiranya demikian, maka anda cukup klik "OK" yang menunjukkan bahawa anda bersetuju untuk menyekat atau menyenarai hitam nombor telefon bimbit. Cara-cara berikut juga boleh dilakukan pada telefon Android lain dengan menggunakan istilah yang berbeza sahaja.

2. Gunakan Mr.Number

Encik. Nombor

Sekiranya sebelum ini anda dapat menyekat nombor secara manual, kali ini anda boleh menggunakan aplikasi untuk menyekat nombor mudah alih dengan mudah. Aplikasi yang satu ini dipanggil Mr. Nombor dan boleh digunakan untuk semua jenis telefon Android.

Tenang, aplikasi ini juga selamat untuk menjaga privasi anda. Juga, permohonan Mr. Nombor sangat senang digunakan. Kerana, Mr. Nombor mempunyai  antara muka  dan arahan yang memudahkan pengguna. Jadi, anda tidak perlu bimbang menghadapi masalah menggunakannya.

Permohonan Tuan Nombor ini didakwa dapat menyekat telefon dan SMS dengan mudah. Sekarang inilah cara untuk menyekat nombor telefon bimbit dengan menggunakan Mr. Nombor. Pertama, anda boleh memuat turun aplikasi terlebih dahulu di sini. Kemudian, anda boleh memasukkan aplikasi secara langsung dan segera klik "MULAI."

Kemudian, Mr. Nombor tersebut secara automatik menunjukkan semua panggilan masuk dan keluar di telefon bimbit anda. Kemudian anda boleh memilih dan mengklik salah satu kenalan yang ingin anda sekat. Selepas itu anda mengklik simbol titik di sudut kanan atas.

Gunakan Mr.Number 1

Anda akan menemui beberapa pilihan seperti  sekatan, laporan spam,  dan lain-lain. Untuk menyekat, sila pilih  blok. Nah, sekarang anda sudah selesai menyekat nombornya. Mudah kan?

3. Menggunakan Aplikasi Penyekat Panggilan

Selain Mr. Nombor, ada aplikasi untuk menyekat nombor telefon bimbit lain iaitu Call Blocker. Aplikasi ini, yang dibawa oleh NQ Mobile Security, menyediakan perkhidmatan untuk menyekat nombor telefon bimbit dengan mudah dan cepat. Anda juga boleh memuat turun dan mendapatkan aplikasi ini secara percuma di PlayStore dengan mengklik di sini.

Cara menggunakan Call Blocker juga sangat mudah. Walau bagaimanapun, anda mesti memastikan permohonannya terlebih dahulu. Sekiranya anda sudah mempunyai aplikasi, anda boleh memasukkan aplikasi dan memilih simbol di paling kanan.

Selepas itu tiga pilihan akan muncul iaitu  senarai hitam, senarai putih,  dan  mod penyekat. Untuk menyekat anda boleh klik pada  senarai hitam  dan simbol (+) akan muncul di sudut kanan atas. Klik simbol (+).

Menggunakan Aplikasi Penyekat Panggilan 1

Kemudian beberapa pilihan akan muncul secara automatik. Sekiranya anda memilih "Dari log panggilan" ini bermakna anda akan menyekat senarai panggilan masuk. Tetapi jika anda memilih "Dari kenalan" itu bermakna anda akan menyekat nombor berdasarkan kenalan yang anda ada. Manakala "Dari pesan" dimaksudkan untuk mencari nomor melalui daftar SMS masuk. Di sini kita akan cuba memilih  Dari kenalan.

Menggunakan Aplikasi Penyekat Panggilan 2

Kemudian, anda hanya perlu menandakan beberapa kenalan yang ingin anda sekat. Setelah anda memilih semua kenalan yang ingin anda sekat, segera klik "Tambah." Nah, sekarang anda berjaya menyekat nombornya.

Menggunakan Aplikasi Penyekat Panggilan 3

4. Gunakan Aplikasi Senarai Hitam Panggilan

Menggunakan aplikasi percuma dari PlayStore boleh menjadi pilihan terbaik untuk menyekat nombor telefon bimbit yang sering mengganggu anda. Kali ini aplikasi Calls Blacklist boleh menjadi salah satu pilihan terbaik untuk anda. Aplikasi ini anda boleh muat turun secara langsung di PlayStore secara percuma atau anda boleh klik di sini.

Untuk cara menyekat nombor telefon bimbit, anda boleh memasukkan aplikasi. Kemudian, anda segera klik pada simbol (+) untuk memilih kenalan yang ingin anda sekat.

Gunakan Aplikasi Senarai Hitam Panggilan 1

Selepas itu, anda boleh memilih nombor yang ingin anda blok berdasarkan senarai kenalan anda, panggilan masuk, dan juga SMS. Pilih satu, di sini Kami akan cuba memilih nombor melalui senarai kenalan.

Gunakan Aplikasi Senarai Hitam Panggilan 2

Sekiranya anda telah mengklik, anda boleh terus mengklik nombor telefon bimbit yang ingin anda sekat. Kemudian, anda hanya boleh mengklik simbol "senarai semak" di sudut kanan bawah. Nah, sekarang anda berjaya menyekat nombornya. Mudah kan?

5. Manfaatkan Aplikasi Pemanggil Sejati

Pemanggil Sejati cara menyekat nombor telefon bimbit

Tidak jauh berbeza dengan aplikasi untuk menyekat nombor telefon bimbit sebelumnya. Aplikasi True Caller juga menawarkan kemudahan bagi mereka yang ingin menyekat nombor telefon bimbit. Aplikasi, yang telah memperoleh lebih daripada 6 juta muat turun di PlayStore, membuktikan kesederhanaannya melalui penggunaan antara muka yang ringkas dan ringkas.

Untuk menggunakan aplikasi, anda boleh memuat turunnya secara langsung di sini. Sebelum menikmati semua kemudahan yang ada, anda mesti mengisi nombor telefon, maka True Caller akan menghubungi untuk mengesahkannya. Kemudian anda juga diminta untuk  mendaftar. Untuk mempermudahnya, anda boleh  mendaftar  menggunakan Facebook atau akaun Gmail.

Aplikasi True Caller ini mempunyai antara muka seperti kenalan biasa. Sekarang, untuk menyekat nombor, anda hanya perlu memilih nombor yang ingin anda blokkan. Anda boleh memilihnya melalui senarai kenalan, SMS masuk, dan juga panggilan masuk. Pilih salah satu daripadanya. Di sini akan cuba menyekat senarai masuk dari SMS.

Manfaatkan Aplikasi Pemanggil Sejati 1

Pertama, anda boleh memasukkan pilihan SMS yang dilambangkan dengan gambar "mesej". Kemudian, anda boleh  mengetuk  sehingga senarai semak muncul 

Manfaatkan Aplikasi True Caller 2

Oleh itu, anda hanya boleh mengklik simbol "blok" di bahagian atas dan segera klik "blok". Kini anda berjaya menyekat nombor tersebut. Sangat mudah dan ringkas kan?

Sekiranya anda hanya mahu menyekat panggilan untuk sementara waktu, anda harus mematikan telefon bimbit anda. Pilihan lain, anda boleh menggunakan cara untuk menyekat nombor telefon bimbit melalui terbina menolak panggilan ciri yang telah sedia ada pada telefon pintar anda. Setelah anda bersedia menerima panggilan dari nombor sekali lagi, hapus nombor dari senarai tolak secara automatik .