7 Kelebihan Windows Phone Berbanding Android & iOS

Bosan dengan telefon pintar Android atau iOS? Mungkin sudah tiba masanya anda mempertimbangkan untuk beralih ke Windows Phone. Sekiranya pada awal kemunculan telefon bimbit yang menggunakan sistem operasi dari Microsoft dianggap sebagai anak bawang, telefon pintar Windows Phone kini hadir dengan sistem operasi yang lebih canggih dan tidak kalah dengan Android atau iOS.

Telefon bimbit Windows Phone adalah pilihan yang tepat jika anda ingin beralih dari peranti BlackBerry. Selain itu, Windows Phone juga sangat sesuai untuk anda yang bosan dengan telefon bimbit Android, tetapi tidak mempunyai cukup wang untuk memiliki iPhone yang menggunakan iOS.

Nah, apa kelebihan Windows Phone yang mungkin tidak anda dapati pada Android, iOS, dan BlackBerry? Kali ini telah meringkaskan senarai kelebihan Windows Phone berbanding sistem operasi lain di bawah.

Pembantu Maya Cortana

Sekiranya Android mempunyai Google Now dan iOS mempunyai Siri, Windows Phone mempunyai Cortana yang didakwa lebih unggul daripada pembantu maya yang dimiliki oleh dua sistem operasi tersebut. Nama Cortana ini berasal dari watak pembantu maya dalam permainan yang dibuat oleh Microsoft, Hello.

kelebihan Windows Phone Cortana

Cortana pada Windows Phone ini dapat melakukan perkara luar biasa, seperti mengecas bateri telefon bimbit atau memesan Domino Pizza. Wow, itu hebat, bukan ? Dengan Cortana, anda akan merasa seperti anda mempunyai "kawan" sebenar. Kerana, Cortana akan membaca berita, menyanyi, untuk meramalkan hasil pertandingan sukan.

Jadi, pembantu maya Windows Phone sememangnya jauh lebih unggul daripada Google Now dan Siri. Walaupun Google Now dan Siri hanya dapat menjawab perintah suara dengan hasil carian dari mesin pencari, Cortana segera memberikan jawapan yang tepat untuk perintah suara anda.

Jimat Lebih Banyak Bateri

bateri telefon tingkap

Di antara iPhone, Android, dan Windows Phone, peranti yang paling boros dalam penggunaan kuasa bateri adalah iPhone. Sementara pada beberapa perangkat Android terbaru, sekarang ada fitur penghemat baterry untuk menjimatkan masa pakai bateri.

Sekarang, sementara Windows Phone mempunyai ciri penjimat bateri yang lebih efisien daripada Android. Fitur penjimat bateri Windows Phone akan menunjukkan anggaran daya bateri dan menutup aplikasi serta backgroud yang tidak digunakan secara automatik untuk menjimatkan penggunaan bateri.

Antara Muka Yang Lebih Dinamik

Paparkan Windows Phone 10

Sebenarnya, antara muka yang dimiliki oleh setiap sistem operasi tentu berbeza. Sekiranya dalam kehidupan seharian anda terbiasa menggunakan komputer dengan sistem operasi Windows, tentu anda akan menjadi lebih mudah apabila anda harus menggunakan telefon pintar Windows Phone.

Sebabnya ialah komputer dan telefon pintar anda menggunakan sistem operasi yang sama sehingga proses penyegerakan juga akan berjalan dengan mudah. Windows Phone juga mempunyai Live Tiles, yang merupakan pengaturan antara muka yang ukurannya dapat disesuaikan dengan keselesaan penggunanya.

Keselamatan yang menyeronokkan

Sehingga kini, sistem keselamatan iPhone dianggap paling unggul. Walau bagaimanapun, sesetengah mewah telefon Android juga menggunakan ciri-ciri keselamatan yang bergantung kepada cap jari. Walaupun Windows Phone belum menggunakan sistem keselamatan yang serupa, sistem operasi ini mempunyai sistem keselamatan yang menyenangkan.

Live Lock Screen adalah sistem keselamatan Windows Phone yang dapat disesuaikan mengikut kehendak penggunanya. Apabila skrin dikunci, anda masih dapat melihat ramalan cuaca, album Facebook dan Reddit. Walaupun begitu, Microsoft masih memperkuat sistem keselamatan telefon pintarnya untuk mengelakkan perisian hasad atau sebarang kecurian data.

Ciri Hab Sosial

Pernahkah anda terfikir bahawa anda dapat membuat panggilan, memeriksa berita terkini, dan menghantar e-mel dalam satu skrin? Ciri Social Hub yang merupakan kelebihan Windows Phone akan membuat anda sedar.

Peranti Android dan iOS belum mempunyai ciri seperti ini. Apa yang anda boleh lakukan dengan ciri Hab Sosial ini? Anda boleh berkomunikasi dengan orang terdekat anda dengan cepat sambil melihat maklumat penting. Di Hab Sosial, anda akan dapati:

  • Kenalan adalah senarai kenalan telefon yang memudahkan anda membuat panggilan, menghantar mesej, berbual , menghantar e-mel, dan melihat kemas kini sosial dari orang yang paling dekat dengan anda.
  • Yang Baru adalah laporan dan kemas kini dari media sosial anda, seperti Facebook, Twitter dan LinkedIn. Walau bagaimanapun, anda boleh menapis kemas kini yang sangat anda perlukan. Anda boleh memilih maklumat yang anda benar-benar mahu lihat dari orang-orang tertentu.
  • Bilik dan Kumpulan . Masuk ke ruangan jika anda ingin berbual dengan rakan, melihat jadwal di kalendar, memeriksa nota, atau hanya melihat album foto. Sementara itu, anda boleh memasukkan kumpulan untuk melihat kemas kini dari orang dalam kenalan anda atau menghantar SMS dan e-mel dengan cepat.

Microsoft Office terbina dalam

Microsoft Office Mudah Alih

Tidak dapat dinafikan bahawa Microsoft Office sangat membantu kerja harian kita. Hampir semua syarikat menggunakan Microsoft Office. Walaupun anda boleh memuat turun Office pada Android dan IOS telefon, bukan lebih seronok jika ada terbina dalam Microsoft Office pada Windows Phone anda?

Salah satu kelebihan Windows Phone adalah terbina dalam Microsoft Office yang sedia untuk digunakan untuk menyokong kerja anda. Dengan Microsoft Office Mobile, anda tidak perlu lagi menyesuaikan diri kerana sudah tentu anda mesti menggunakannya setiap hari.

Permohonan Menarik Dari Lumia

Lumia adalah Windows Phone dari Nokia. Penjual Finland ini sengaja memasukkan beberapa aplikasi menarik di telefon pintarnya yang mungkin tidak anda temui pada peranti Android dan iOS. Terdapat pelbagai aplikasi yang hanya boleh dimuat turun dari Windows Phone Lumia. Sebilangan daripadanya adalah permainan hebat dari Xbox, Lumia Selfie, dan Lumia Panorama.

Itulah beberapa kelebihan Windows Phone berbanding peranti yang menggunakan sistem operasi lain. Saat ini, perangkat dengan sistem operasi Windows Phone 10 telah beredar di Indonesia. Sudah tentu, Windows Phone 10 dilengkapi dengan ciri dan prestasi yang lebih optimum daripada versi pendahulunya, Windows Phone 8.1.

Bagaimana, berminat untuk mencuba peranti dengan sistem operasi buatan Microsoft ini? Sekiranya berminat, rujuk ulasan kami mengenai Telefon Pintar Windows Phone terbaik 2015 di sini.

Artikel Berkaitan