Cara Memeriksa Kelajuan Internet pada PC dan Android

Adakah anda baru sahaja melanggan pakej internet pada telefon pintar atau hanya memasang Wi-Fi di rumah? Walaupun Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP) yang anda gunakan menawarkan kelajuan hingga 300MB atau 4G LTE, kadang-kadang kelajuan internet yang kami perolehi tidak sesuai dengan tawaran tersebut.

Untuk mengetahui seberapa pantas internet yang kita gunakan, anda perlu melakukan ujian kelajuan internet. Cara mengetahui kelajuan internet dengan menggunakan bantuan laman web yang menyediakan perkhidmatan untuk menguji kelajuan sambungan internet yang anda gunakan. Laman web ini percuma dan tidak memerlukan anda membayar sebarang bayaran.

Cara memeriksa kelajuan internet dengan bantuan laman web khas ini akan memberitahu anda mengenai kelajuan maksimum ISP anda semasa memuat turun dan memuat naik data. Dengan cara ini, anda dapat memantau seberapa cepat penggunaan internet anda sekarang.

Cara Memeriksa Kelajuan Internet Melalui PC / Laptop

Peningkatan ISP yang menawarkan Wi-Fi murah dengan teknologi serat optik memang menggoda. Lebih-lebih lagi, harga pakej internet yang ditawarkan agak murah. Sebut saja ISP yang terkenal di Indonesia, iaitu Speedy. Sejak diganti nama menjadi IndiHome, ISP menawarkan pakej internet dengan teknologi fiber optik yang kebanyakannya menggabungkan telefon rumah dan TV kabel anda.

Di samping itu, terdapat pulau pesaing baru yang menawarkan pakej internet serat optik dengan harga yang sangat rendah, iaitu MyRepublic. Selain dua ISP, masih banyak ISP lain yang mungkin tidak kita sebutkan satu persatu di sini.

cara memeriksa kelajuan internet dalam talian

Persaingan antara ISP tidak berkesudahan. Mereka berkumpul untuk mempromosikan internet berkelajuan tinggi dengan harga yang berpatutan. Tawaran istimewa ini membuatkan ramai orang berminat memasang internet tanpa wayar di kediaman, pejabat atau perniagaan mereka. Malah, penjual jalanan sudah mempunyai percuma kemudahan Wi-Fi.

Oleh kerana terdapat banyak ISP yang menawarkan pakej internet yang murah, pengguna internet semakin berleluasa. Malangnya, kadang-kadang kelajuan internet yang kita dapat tidak sepadan dengan promosi yang ditawarkan oleh ISP.

Ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Sebagai contoh, kelajuan internet kami menurun secara mendadak kerana penurunan ISP . Untuk memastikan kelajuan internet, anda harus memeriksanya secara dalam talian dengan cara berikut:

 1. Hidupkan PC / Komputer riba anda
 2. Pastikan komputer anda disambungkan ke internet yang anda mahu periksa kelajuannya. Anda boleh menyambungkan komputer anda ke internet melalui Wi-Fi atau kabel LAN
 3. Buka penyemak imbas (boleh menggunakan Chrome, Opera, atau Firefox), kemudian masukkan pautan speedtest.net
 4. Klik pada menu 'Begin Test Recommended Server' jika anda ingin membiarkan laman web ini memilih pelayan yang sesuai dengan ISP anda atau 'Begin Test Your Preferred Server' jika anda ingin memilih pelayan anda sendiri dan tunggu sehingga ujian kelajuan internet ini selesai.

Hanya dalam beberapa saat, keputusan ujian internet anda akan segera dipaparkan dengan 3 jenis keputusan ujian:

 • Ping: bermaksud Internet Gopher Packet yang merupakan ujian untuk menganalisis sama ada komputer anda disambungkan ke peranti lain, semakin kecil nombor Ping, semakin baik kualiti internet anda.
 • Muat turun: ini adalah kelajuan ISP anda ketika digunakan untuk memuat turun data.
 • Muat naik : ini adalah hasil ujian yang menunjukkan seberapa pantas ISP anda menggunakan untuk memuat naik data.

Sekarang, agar kaedah pemeriksaan kelajuan internet ini menghasilkan hasil yang optimum, anda harus memastikan bahawa anda tidak menggunakan internet untuk menyemak imbas , memuat turun, atau memuat naik data semasa melakukan ujian kelajuan internet. Selain itu, anda juga harus memastikan bahawa tidak ada orang lain yang menggunakan internet anda untuk tujuan apa pun.

Cara Memeriksa Kelajuan Internet Melalui Telefon Pintar

Adakah anda mencuba rangkaian 4G LTE di Android atau iPhone? Sekiranya demikian, tidak ada salahnya untuk mengetahui seberapa pantas rangkaian terkini. Beberapa ISP secara agresif mengeluarkan iklan komersial yang menawarkan pakej internet 4G LTE.

Rangkaian 4G LTE ini didakwa mampu memberikan kelajuan internet yang tinggi dan stabil. Dengan rangkaian ini, anda dapat menonton streaming video tanpa penyangga , memuat turun data hanya dalam beberapa saat, dan melayari di dunia maya tanpa had. Namun, adakah benar tawaran itu sesuai dengan kenyataan?

Untuk memastikan rangkaian yang anda gunakan betul-betul pantas atau tidak, anda boleh menggunakan Speedtest dari Ookla untuk memeriksa kelajuan internet. Namun, cara memeriksa kelajuan internet melalui telefon pintar sedikit berbeza dengan komputer. Berikut adalah langkah-langkahnya:

cara memeriksa kelajuan internet di android

 1. Muat turun dan pasang aplikasi Speedtest.net ke telefon pintar anda. Sekiranya anda pengguna Android, muat turun aplikasi ini di Google Play Store dan pengguna iPhone dapat memuat turunnya melalui App Store atau iTunes
 2. Tentukan sambungan internet yang ingin anda uji. Sekiranya anda ingin memeriksa kelajuan internet penyedia telefon pintar anda, matikan Wi-Fi dan hidupkan Data Mudah Alih
 3. Buka aplikasi dan gunakan kaedah yang sama seperti memeriksa kelajuan internet komputer, dengan menekan butang 'Begin Test'
 4. Tunggu beberapa saat maka hasil ujian kelajuan internet akan segera dipaparkan dalam 3 jenis hasil, iaitu Ping, Muat turun, dan Muat Naik

Cara memeriksa kelajuan internet cukup tepat. Anda hanya perlu memastikan bahawa peranti tidak digunakan untuk streaming video, menyemak imbas, atau memuat turun dan memuat naik data semasa menjalankan ujian kelajuan internet.

Sekiranya anda tidak yakin dengan hasil yang diperoleh, anda boleh memeriksa berulang kali. Sekiranya untuk beberapa waktu kelajuan internet anda masih tidak mematuhi ketentuan yang ada, hubungi khidmat pelanggan ISP anda untuk mendapatkan penjelasan dan penyelesaian masalah tersebut.

Anda juga boleh mencuba memeriksa modem atau kabel untuk memastikan sambungannya berfungsi. Di samping itu, anda juga boleh mencuba mempercepat sambungan WiFi dan selular yang kami tinjau dalam artikel ini. Semoga berjaya!

Artikel Berkaitan