5 Cara Membaiki Play Store Tanpa Sambungan

Adakah anda pengguna telefon pintar Android? Sudah tentu anda biasa dengan Play Store. Ya, Play Store adalah aplikasi rasmi, permainan, buku dan pusat filem yang dikembangkan oleh Google khusus untuk peranti Android.

Anda boleh memuat turun pelbagai aplikasi, membeli buku dalam talian, dan membeli permainan terkini melalui Play Store. Dengan kata lain Play Store adalah bahagian penting dari telefon pintar atau tablet Android.

Tidak ada Play Store tanpa kehidupan di telefon pintar Android anda. Sebabnya, anda tidak dapat memuat turun aplikasi yang diinginkan dan tidak dapat mengikuti kemas kini terbaru dari aplikasi yang sudah dipasang pada telefon pintar anda.

Anda boleh memuat turun aplikasi dari laman web tertentu, tetapi tidak rasmi. Aplikasi tidak rasmi umumnya rentan terhadap virus dan perisian hasad. Sekiranya peranti anda dijangkiti virus dan perisian hasad, peranti tersebut tidak akan berfungsi dengan baik.

Terdapat beberapa masalah yang mungkin berlaku di Play Store anda, salah satunya adalah tidak ada sambungan (Tanpa Sambungan Internet). Masalah ini sering berlaku walaupun sambungan internet anda baik. Nah, bagaimana anda membetulkan Play Store tanpa sambungan sehingga anda dapat menggunakannya lagi?

bagaimana menyelesaikan kedai permainan tidak ada sambungan

Pertama, pastikan internet anda berfungsi dengan baik. Cara yang paling tepat untuk memastikan internet anda lancar adalah dengan mencuba menggunakan aplikasi sembang dan menyemak imbas di Chrome atau penyemak imbas lalai pada telefon pintar anda.

Sekiranya anda tidak dapat menyemak imbas atau menyambung ke internet, maka sambungan internet anda menghadapi masalah. Penyelesaiannya, hubungi ISP ( Penyedia Perkhidmatan Internet ) atau operator anda untuk bertanya mengenai sambungan internet yang bermasalah ini.

Namun, jika sambungan internet anda baik, kemungkinan besar masalahnya terletak pada aplikasi Google Play Store. Nah, cuba perbaiki sambungan Play Store dengan cara berikut:

  1. Tetapkan semula Masa dan Tarikh Telefon Pintar

Tetapan masa Android

Percaya atau tidak, jika waktu dan tarikh pada telefon pintar anda salah, ia akan mempengaruhi Play Store. Apabila anda telah memeriksa bahawa internet anda berfungsi dengan baik, periksa juga bahawa waktu dan tarikh pada telefon pintar anda betul.

Sekiranya anda mendapati tarikh dan waktu yang disenaraikan berbeza dari waktu semasa, sila tetapkan semula waktu dan tarikh dengan betul. Untuk mempermudahnya, sila periksa pilihan tetapan automatik dari operator. Selepas itu, mulakan semula telefon pintar anda dan cuba buka Play Store sekali lagi.

  1. Keluarkan Cache Play Store

Cache adalah kawasan simpanan sementara untuk data. Setiap aplikasi mesti mempunyai cache, begitu juga Play Store. Cache ke kiri sepenuhnya akan menghalang prestasi Play Store. Masalah ini menyebabkan Play Store muncul seolah-olah tidak tersambung ke internet, walaupun sambungan internet anda dapat berfungsi seperti biasa.

Untuk menyelesaikan masalah ini, anda mesti membersihkan cache Play Store. Pergi ke Tetapan> Aplikasi> Play Store> Pilih 'Kosongkan Cache' Menu Cache yang terlalu banyak dapat membuat aplikasi menjadi lambat.

  1. Gunakan VPN

Penyelesaian lain untuk masalah 'tidak ada hubungan di Play Store' adalah dengan menggunakan VPN. Terdapat banyak VPN untuk Android. Walau bagaimanapun, anda tidak memuat turunnya melalui Play Store, oleh itu Play Store anda tidak berfungsi.

Caranya, masukkan penyemak imbas dan lawati laman rasmi Muat turun Hotspot untuk Android. Sekarang, setelah aplikasi dipasang di telefon pintar anda dan disambungkan ke VPN, anda kini boleh mencuba membuka Play Store.

  1. Padamkan Akaun Google Yang Digunakan

Untuk memperbaiki Play Store tanpa sambungan, anda boleh menghapus Akaun Google yang anda gunakan untuk log masuk ke Play Store. Padam dengan log keluar terlebih dahulu. Kemudian, mulakan semula telefon pintar anda dan tunggu sehingga hidup semula.

padamkan akaun google

Nah, selepas itu anda boleh mencuba log masuk semula ke Play Store menggunakan Akaun Google yang sama. Secara umum, kaedah ini cukup berkesan untuk mengatasi hampir semua masalah yang berlaku di Play Store, termasuk masalah Play Store yang tidak mempunyai kaitan.

  1. Format Peranti Keseluruhan

Sekiranya semua kaedah telah dicuba dan tidak menghasilkan hasil, maka anda perlu mencuba memformat peranti anda. Kaedah ini mungkin menghilangkan semua data dan aplikasi pada telefon pintar anda. Walau bagaimanapun, anda boleh membuat sandaran terlebih dahulu.

Memulihkan tetapan telefon pintar ke tetapan asalnya adalah kaedah terbaik untuk memperbaiki Play Store yang tidak bersambung ke internet. Sebabnya, semua tetapan akan kembali normal seolah-olah anda membeli telefon pintar baru.

Tetapkan Semula Kilang Android

Proses ini memerlukan masa yang lama, pastikan bateri anda terisi penuh untuk menyelesaikan proses pemformatan peranti ini. Apabila proses pemformatan selesai, cuba masuk ke Play Store dan log masuk semula dengan Akaun Google anda.

Apabila Play Store rosak, mungkin anda akan panik untuk menghadapinya. Kerana Play Store adalah penyedia aplikasi pusat yang sangat diperlukan oleh pengguna Android. Tidak ada Play Store, tidak ada makna untuk memiliki telefon pintar.

Sebaiknya jika anda mengalami masalah Play Store yang tidak tersambung ke internet, anda tidak perlu panik. Secara umum, masalah ini dapat diatasi hanya dengan menghidupkan semula peranti. Walau bagaimanapun, kadang-kadang memulakan semula tidak mencukupi. Anda perlu menggunakan kaedah di atas untuk menjadikan Play Store berfungsi semula.

Cara memperbaiki Play Store tanpa sambungan dari sini akan membantu anda menjadikan Play Store boleh digunakan semula. Kaedah ini boleh dilakukan secara peribadi tanpa memerlukan bantuan lain.

Namun, jika semua metode telah dilakukan dan Play Store masih tidak dapat berfungsi dengan baik, maka kami mengesyorkan agar anda membawa telefon pintar anda ke khidmat pelanggan khusus untuk jenama telefon pintar yang anda gunakan. Atau anda boleh mengunjungi ISP perkhidmatan pelanggan atau penyedia telefon bimbit yang anda gunakan untuk membantu menyelesaikan masalah ini.