Ini adalah 5 Ciri dan Kelebihan Asus ZenFone Selfie

ASUS baru-baru ini mengadakan acara Zenfestival. Tanpa ragu-ragu, Ketua Pegawai Eksekutif ASUS memperkenalkan empat jenis telefon pintar baru, iaitu ZenFone 2 Laser, ZenFone Selfie, ZenFone Max, dan ZenFone 2 Deluxe Special Edition.

Salah satu produk yang diperkenalkan oleh CEO ASUS ialah ZenFone Selfie. Seperti namanya, "Selfie", telefon pintar ini ditujukan untuk pengguna yang suka mengambil gambar melalui telefon pintar mereka.

Selain kualiti kamera belakang dan kamera depan, ASUS juga memberikan ciri menarik bagi pengguna untuk lebih bersemangat dalam mengambil gambar melalui telefon pintar mereka. Pengguna akan tertanya-tanya apa yang benar-benar menarik mengenai produk ASUS ini?

ASUS ZenFone Selfie mempunyai resolusi 13MP untuk kamera depan dan kamera belakang. Resolusi 13MP bermaksud bahawa ukuran gambar yang dihasilkan oleh kamera ini adalah sekitar 4128 x 3096 piksel. Imej berkualiti tinggi yang dihasilkan sangat bagus.

Selain memiliki resolusi 13MP pada kamera depan dan kamera belakang, ponsel ZenFone Selfie ini juga menggunakan autofokus laser, yang bermaksud Anda tidak perlu terlalu lama memfokuskan gambar yang akan diambil, kerana autofokus laser akan melakukannya dengan sangat cepat.

Ciri-ciri untuk memotret juga sangat lengkap. ASUS ZenFone Selfie menyediakan ciri-ciri berikut: Penandaan geografi, fokus sentuhan, pengesanan wajah, panorama, HDR. Ciri-ciri ini membantu anda pengguna ZenFone Selfie dengan lebih baik mendapatkan hasil gambar yang lebih memuaskan. Berikut ini akan dijelaskan secara terperinci mengenai setiap fitur kamera yang terdapat di Zenfone Selfie.

Selfie Asus Zenfone

Penandaan geo

Seperti yang dijelaskan di atas, ZenFone Selfie mempunyai beberapa ciri dalam kamera, seperti Geo-Tagging. Apa itu penandaan geo? Geo-tagging adalah proses menambahkan identiti geografi pada hasil potret anda.

Oleh itu, jika anda sudah selesai mengambil gambar dan ingin berkongsi hasil tangkapan anda dengan menambahkan lokasi geografi tempat gambar diambil, anda boleh menggunakan ciri penandaan geo ini. Dengan menggunakan ciri penandaan geo ini, akan lebih mudah bagi anda untuk mencari pelbagai jenis maklumat tertentu. Anda boleh menandai lokasi tertentu dalam gambar anda.

Sentuh Fokus

Ciri kedua dalam ZenFone Selfie adalah fokus sentuhan. Fokus sentuh adalah ciri yang akan membantu memfokuskan gambar yang akan kita ambil. Tentukan fokus gambar yang kita mahukan dengan hanya menyentuh skrin mudah alih pada titik di mana anda mahu fokus.

Sebagai contoh, jika anda mengambil dua gambar dan anda hanya mahu satu gambar kelihatan fokus, maka anda boleh menyentuh (pada skrin mudah alih anda) gambar yang ingin anda fokuskan. Kemudian, kamera ini akan memfokus pada titik gambar yang telah anda fokuskan. Mudah kan? Selain senang dengan ciri ini, ia juga membuat anda lebih senang mengambil gambar.

Pengesanan Muka

Ciri ketiga adalah pengesanan wajah. Tidak pelik lagi dengan ciri yang satu ini ?? Seperti namanya "pengesanan wajah" pengesanan wajah. Dengan ciri ini, pengguna ZenFone Selfie tidak perlu lagi bersusah payah mengklik butang di telefon bimbit mereka.

Dengan ciri ini secara automatik akan mencari gambar wajah dan akan segera fokus mengambil gambar. Mudah, canggih, menarik, tidak perlu, itu adalah kata-kata yang tepat untuk ciri ini jika anda termasuk di antara mereka yang suka mengambil gambar.

Panorama

Ciri keempat adalah panorama. Sekiranya anda suka mengambil gambar tetapi terhad kerana anda tidak dapat mengambil gambar keseluruhan objek, anda boleh menggunakan ciri ini sebagai penyelesaiannya. Ciri panorama ini mampu dan berfungsi untuk menangkap persekitaran anda dalam satu gambar.

Anda boleh menggabungkan beberapa gambar menjadi satu foto, sehingga keseluruhan atau sekitarnya dapat difoto dengan jelas. Anda tidak perlu risau kerana tidak dapat mengambil gambar semua yang ada di sekeliling anda, ZenFone Selfie ini sudah menyediakan ciri ini untuk memudahkan anda mengambil gambar, bukan canggih?

HDR

Ciri terakhir yang disediakan oleh ZenFone Selfie untuk kamera adalah HDR. HDR adalah istilah atau singkatan Julat Dinamik Tinggi. Ciri HDR ini sebenarnya telah lama digunakan dalam bidang fotografi, tetapi kini semakin canggih dan moden, fitur ini disediakan pada telefon pintar anda, Zenfone Selfie.

kamera selfie zenfone

Dengan menggunakan ciri ini, gambar anda akan menghasilkan gambar dengan perincian dan pencahayaan yang menakjubkan. Ciri ini sangat berkaitan dengan keadaan cahaya yang ada di tempat objek foto kita.

Setiap kamera mempunyai jumlah perincian yang terbatas yang dapat direkam, jumlah perincian gambar yang diambil baik atau buruk bergantung pada keadaan pencahayaan yang ada dalam memotret gambar. Masalah yang sering berlaku atau paling sering dialami oleh jurugambar adalah bahawa cahaya terlalu gelap atau terlalu terang sehingga menjadikan gambar kurang baik.

Julat dinamik membantu anda menghadapi masalah ini, dengan julat dinamik anda dapat memaksimumkan perincian gambar yang anda ambil, bukan hanya dengan satu gambar tetapi anda dapat mengambil tiga gambar dan menggabungkannya untuk mendapatkan hasil perincian gambar yang lebih baik.

Hasil penggabungan ketiga-tiga gambar akan kelihatan lebih semula jadi seperti apa yang kita lihat dengan mata kita sendiri, bukan dengan mata kamera. Itulah kelebihan yang dapat diperoleh dari ciri HDR ini.

Dengan kualiti kamera dan ciri-ciri ini, anda akan lebih puas mengambil gambar. Anda tidak akan risau dengan kualiti gambar yang tidak bagus. Anda juga tidak akan takut menghadapi kesukaran untuk mengedit gambar, kerana telefon pintar ASUS ZenFone Selfie telah menyediakan semua yang anda perlukan.

Anda akan lebih yakin mengambil gambar menggunakan kamera dalam ZenFone Selfie ini. Jadi adakah anda berminat untuk memiliki telefon pintar yang satu ini?