Cara memulihkan Instagram yang digodam dengan cepat

Penggunaan media sosial Instagram tidak asing bagi pengguna telefon pintar. Banyak perkara boleh dilakukan dengan Instagram dan salah satunya menjadi selebriti dengan ribuan atau bahkan ratusan ribu pengikut. Namun, kadang-kadang ada orang yang tidak bertanggungjawab menggodam akaun Instagram untuk mengambil keuntungan peribadi.

Tidak jarang akaun Instagram dengan banyak pengikut akan menjadi sasaran penggodam untuk mengambil akaun tersebut. Jadi, bagaimana untuk menanganinya? Terdapat beberapa petua dan trik bagaimana memulihkan Instagram yang diretas. Di sini kita akan mengkaji beberapa petua dan trik dalam artikel ini. Tinggal ditala sehingga akhir artikel!

Cara memulihkan akaun Instagram yang digodam

1. Laporkan ke Pusat Perkhidmatan Instagram

Pusat perkhidmatan Instagram adalah ciri yang akan membantu pengguna Instagram mengatasi masalah di akaun Instagram mereka. Pusat perkhidmatan ini juga akan membantu dan menerangkan cara memulihkan Instagram yang diretas. Berikut adalah langkah-langkah untuk memulihkan akaun yang diretas:

1. Lawati halaman laman web pusat perkhidmatan Instagram. Instagram mempunyai laman web khas yang siap membantu pengguna akaun Instagram yang mempunyai masalah. Anda boleh mengunjungi perkhidmatan ini dengan mengklik di sini.

2. Setelah anda melayari laman web, laman web akan memaparkan beberapa pilihan. Nah, bagi anda yang pernah mengalami rampasan akaun Instagram, anda hanya boleh mengklik dan memilih "Pusat Privasi dan Keselamatan."

cara memulihkan instagram yang digodam Menggunakan Pusat Perkhidmatan Instagram 1

Pada halaman itu akan memberikan penjelasan mengenai keselamatan akaun Instagram setiap individu. Bukan itu sahaja, malah ada penjelasan mengenai petua keselamatan, dan penjelasan lain yang akan membantu pengguna Instagram.

3. Selepas itu langkah seterusnya adalah memilih pilihan "Melaporkan Sesuatu." Pilihan ini akan menunjukkan bahawa akaun Instagram anda mempunyai masalah dan harus segera dilaporkan ke Instagram. Dengan cara itu, pihak dari Instagram akan segera menindaklanjuti masalah tersebut.

Menggunakan Pusat Perkhidmatan Instagram 2

4. Sekiranya anda telah memilih pilihan "Laporkan Sesuatu" maka laman web secara automatik akan memaparkan beberapa masalah umum. Terdapat beberapa pilihan yang disenaraikan seperti akaun yang dirampas, Akaun Penyamaran, Kanak-kanak di bawah umur, Akaun Benci, dan lain-lain.

Menggunakan Pusat Perkhidmatan Instagram 3

Sekarang, anda boleh klik pada "Akaun Dirampas". Dengan mengklik pilihan ini, Instagram akan membantu dan menjelaskan prosedur untuk mengembalikan Instagram yang telah diretas. Juga, Instagram akan memberikan pendedahan mengenai keselamatan akaun Instagram anda.

5. Setelah anda memilih pilihan "akaun dirampas", Instagram akan memaparkan dua pilihan iaitu "Akaun saya yang menghantar kandungan tanpa izin" dan "Nampaknya akaun saya telah diretas." Nah, di sini anda boleh klik "Nampaknya akaun saya digodam."

Menggunakan Pusat Perkhidmatan Instagram 4

6. Sekiranya anda telah memilih pilihan tersebut, maka Instagram akan memberi anda 3 pilihan untuk memulihkan akaun anda. Pilihan pertama adalah menukar kata laluan akaun Instagram melalui e-mel. Pilihan kedua, anda boleh "membatalkan akses" yang bermaksud anda tidak akan melakukan apa-apa. Akhirnya, anda boleh menggunakan "pengesahan dua faktor."

Menggunakan Pusat Perkhidmatan Instagram 5

Pilih mengikut keperluan anda. Lebih mudah jika anda menukar kata laluan akaun IG melalui e-mel. Cukup mudah dengan mengklik "ubah kata laluan" atau "set semula e-mel kata laluan." Apabila selesai, Instagram akan menghantar e-mel kepada anda secara automatik.

Menggunakan Pusat Perkhidmatan Instagram 6

Adapun ciri keselamatan "Two-factor Authentication" adalah ciri keselamatan di mana Instagram akan selalu mengirim SMS setiap kali ada pertukaran kata laluan di akaun Instagram anda. Cara mengaktifkan keselamatan ini boleh mengikuti langkah-langkah di bawah:

  • Buka profil kemudian klik simbol titik dua (biasanya terletak di sudut kanan atas.)
  • Kemudian, anda boleh menatal ke bawah dan klik Pengesahan Dua Faktor
  • Kemudian, aktifkan ciri keselamatan Pengesahan Dua Faktor
  • Seterusnya, Instagram akan meminta nombor telefon / telefon bimbit yang digunakan untuk Instagram
  • Selanjutnya, Instagram secara automatik akan menghantar kod melalui SMS ke nombor yang anda daftarkan

2. Gunakan Menu "Akaun Penyamaran"

Kaedah satu ini juga cukup kuat untuk memulihkan akaun Instagram yang telah diretas. Dalam aplikasi itu, Instagram mempunyai ciri di mana anda boleh melaporkan akaun penyamaran. Dengan ciri ini, anda boleh melaporkan bahawa akaun yang diretas adalah akaun penyamaran. Dengan cara itu, Instagram akan segera memadam akaun secara automatik.

Namun, untuk menggunakan perkhidmatan akaun penyamaran ini, anda mesti mengisi borang yang disediakan oleh Instagram. Anda mesti mengisi borang dengan betul dan tidak mengisi. Sekiranya anda mengisinya dengan betul, akaun yang diretas akan dihapuskan serta-merta. Ini caranya:

1. Langkah pertama anda boleh mengunjungi pusat perkhidmatan Instagram dengan mengklik di sini. Kemudian klik pada menu "Pusat Privasi dan Keselamatan".

Gunakan Menu "Akaun Penyamaran" 1

2. Kemudian anda boleh memilih dan klik "Laporkan Sesuatu."

Gunakan Menu "Akaun Penyamaran" 2

3. Langkah seterusnya setelah mengklik menu "laporkan sesuatu" secara automatik akan muncul beberapa menu lain. Menu yang terdapat dalam ciri ini salah satunya adalah "Akaun Penyamaran." Sekarang, anda hanya perlu mengklik pada bahagian "Akaun Penyamaran".

Gunakan Menu "Akaun Penyamaran" 3

4. Selepas itu beberapa pilihan akan muncul. Anda boleh memilih bahagian Apa yang boleh saya lakukan jika seseorang meniru saya di Instagram?

Gunakan Menu "Akaun Penyamaran" 4

5. Kemudian, pendedahan akan muncul dari Instagram mengenai keadaan dan perkara yang harus dilakukan sebelum melaporkan akaun yang menyamar. Sekiranya anda sudah memahami dan bersetuju dengan semua syarat yang disediakan oleh Instagram, anda boleh klik "Isi borang ini."

Gunakan Menu "Akaun Penyamaran" 5

Seperti yang dijelaskan sebelumnya bahawa mengembalikan Instagram yang diretas dengan ciri "akaun Penyamaran", anda mesti mengisi borang yang telah disediakan secara khusus oleh Instagram. Isi pertanyaan seperti yang diajukan oleh Instagram, jika sudah selesai, cukup klik "Kirim".

Perkara Yang Perlu Dilakukan Selepas Melapor ke Instagram

Terdapat beberapa perkara yang harus anda ketahui setelah anda menghantar laporan rasmi mengenai akaun Instagram yang digodam. Anda perlu memahaminya dan bersabar menunggu pengesahan dari Instagram. Di sini kami menerangkan beberapa perkara yang perlu diketahui setelah melaporkan akaun Instagram yang diretas:

1. Akaun Instagram Akan Hilang

Akaun Instagram akan hilang

Ya, perkara pertama yang dilakukan Instagram setelah menerima laporan anda adalah menghapus akaun Instagram anda. Akaun Instagram atau nama pengguna yang anda gunakan untuk Instagram tidak akan dijumpai dalam ciri carian.

Jadi, anda tidak perlu panik apabila akaun Instagram anda hilang. Ini adalah langkah pertama dari Instagram untuk melindungi akaun Instagram yang diretas. Jadi, tunggu dan bersabar untuk pengesahan lebih lanjut dari Instagram.

2. E-mel Pemeriksaan Rutin

Baiklah, seperti cara yang dijelaskan di atas bahawa Instagram akan selalu meminta e-mel anda dan Instagram akan secara automatik memberitahu penerusan akaun Instagram anda melalui e-mel. Semua maklumat mengenai akaun Instagram anda akan dihantar melalui e-mel. Oleh itu, kami mengesyorkan sentiasa memeriksa e-mel.

3. Bersabar

Bersabarlah

Sekiranya anda telah mengikuti semua prosedur yang diberikan oleh Instagram, sekarang yang harus anda lakukan hanyalah menunggu dengan sabar. Biasanya Instagram akan memproses laporan 4 atau 7 hari selepas anda melapor ke Instagram.

Inilah petua dan trik bagaimana memulihkan Instagram yang diretas. Setiap kali anda melakukannya, Instagram mungkin akan segera menghapus akaun anda. Oleh itu, pastikan anda mendaftarkan akaun Instagram anda dengan e-mel dan nombor telefon bimbit yang betul. Selamat mencuba!