Inilah Pelbagai Kelebihan Lenovo Tab 2 A7-10

Penjual China, Lenovo, mempersembahkan tablet dengan prestasi yang sangat dipercayai. Tabletnya ialah Lenovo Tab 2 A7-10. Jadi, apa kelebihan tablet pelbagai fungsi ini? Lihat ulasan penuh dalam ulasan Lenovo Tab 2 A7-10 berikut.

Spesifikasi

  • Skrin: LCD IPS 7 inci, 600 x 1024 piksel (170 ppi)
  • Memori dalaman: 8GB, 1GB RAM (@ 666 MHz)
  • Memori luaran: MicroSD, hingga 32GB
  • Chipset: MediaTek MT8127
  • CPU: Quad Core 1.3 GHz, Cortex-A7
  • GPU: Mali-450 MP4 @ 600 MHz
  • Sistem Operasi: OS Android v4.4.4 (KitKat), Boleh ditingkatkan ke v5.0 (Lollipop)
  • Kamera depan: VGA
  • Bateri: Li-Polymer 3450 mAh

Rekaan

Dari segi reka bentuk, tablet ini kelihatan sangat dinamik dan minimalis. Nampaknya, Lenovo tidak mahu menanamkan bahan atau aksen yang tidak perlu. Tujuan utama Lenovo adalah untuk menjadikan tablet ini selesa di tangan penggunanya.

Dengan reka bentuk yang sangat minimalis, tablet ini kelihatan ringkas dan menarik. Tab 2 A7-10 mempunyai panjang 190.5 mm, lebar 104.1 mm, dan ketebalan 9.1 mm. Berat tablet ini agak standard, iaitu hanya 286 gram. Tablet ini hanya tersedia dalam pilihan warna, iaitu hitam.

Skrin

Ukuran layar Tab 2 A7-10 tidak terlalu besar, yakni 7 inci, tetapi cukup lega untuk digunakan untuk menonton video. Selain itu, layar tablet ini membawakan teknologi IPS dengan 16 juta warna yang mempunyai resolusi 1024 x 600 piksel. Dengan resolusi ini, skrin tablet ini kelihatan jelas dan cukup tajam. Di samping itu, skrin tablet juga disokong oleh multitouch hingga 5 titik sentuh. Jadi, skrin Tab 2 A7-10 cukup responsif.

Pemproses

kelebihan dan kekurangan Lenovo Tab 2 A7

Pada awal tinjauan Lenovo Tab 2 A7-10, mengatakan bahawa prestasi tablet ini sangat dipercayai. Ini tidak dapat dipisahkan dari sokongan sektor landasan dapur yang terdapat pada tablet ini. Tab 2 A7-10 dikuasakan oleh pemproses MediaTek MT8127 dengan CPU Quad Core 1.3 GHz Cortex-A7.

Untuk paparan grafik, Lenovo menggunakan GPU Mali-450 MP4 sebagai kad grafik dari tablet ini. Secara keseluruhan, landasan sektor dapur Lenovo Tab 2 A7-10 cukup memuaskan. Anda boleh menjalankan pelbagai aktiviti multitasking, bermain permainan HD, atau streaming video tanpa ketinggalan dengan kualiti grafik yang sangat baik menggunakan tablet pintar ini.

Ingatan

Kapasiti penyimpanan tablet ini agak besar. Untuk saiz tablet dalam julat kelas kelas rendah , Tab 2 A7-10 mempunyai saiz memori dalaman yang cukup mampu, iaitu 8 GB. Sekiranya anda merasa memerlukan ruang penyimpanan tambahan pada tablet ini, maka anda boleh menambahkan memori luaran dalam bentuk microSD hingga 32 GB.

Prestasi stabil tablet ini tidak dapat dipisahkan dari sokongan RAM standard yang terdapat di dalamnya. Tab 2 A7-10 mempunyai RAM 1 GB. RAM adalah yang mengimbangi prestasi dapur landasan Tab 2 A7-10 agar tetap stabil, tidak perlahan, dan ketinggian minimum .

Kamera

Tablet serba boleh ini tidak dilengkapi dengan kamera belakang. Namun, anda masih boleh mengambil gambar atau membuat panggilan video melalui kamera depan yang tersemat di tablet ini. Kamera depan Tab 2 A7-10 masih dalam saiz VGA. Walau bagaimanapun, kamera tidak terlalu mengecewakan. Selain itu, kamera depan tablet ini dilengkapi dengan penandaan geo dan ciri zoom digital.

Kesalinghubungan

Tablet yang termasuk dalam kelas menengah bawah tidak dilengkapi dengan rangkaian GSM. Anda tidak dapat menyambung ke rangkaian 2G, 3G atau 4G dari tablet ini. Oleh itu, anda tidak boleh membuat panggilan telefon atau menghantar SMS dan MMS melalui Tab 2 A7-10.

Sebaliknya, tablet ini bergantung pada sambungan Wi-Fi penuh. Oleh itu, apabila anda ingin menggunakan tablet ini untuk menyemak imbas atau berbual , anda mesti disambungkan ke rangkaian Wi-Fi terlebih dahulu.

Selain sambungan Wi-Fi, Tab 2 A7-10 juga dilengkapi dengan Bluetooh v4.0 dan microUSB v2.0. Nah, penyambungan ini sangat berguna sekiranya anda ingin menghantar data antara peranti atau menyambungkan tablet ini ke komputer.

Bateri

kajian semula harga Lenovo tab 2 a7

Tidak perlu risau anda akan kehabisan bateri semasa menggunakan tablet ini. Kerana Tab 2 A7-10 dilengkapi dengan kapasiti bateri yang cukup besar. Dengan menggunakan bateri Li-Polymer 3450 mAh, tablet ini dapat bertahan seharian penuh. Walau bagaimanapun, jika anda menggunakan tablet ini dalam intensiti waktu yang cukup tinggi, maka anda mesti menyediakan bank kuasa untuk mengecas tablet semasa bateri habis.

Ciri

Tablet ini membawa sistem operasi Android KitKat v4.4.4, tetapi anda boleh meningkatkan sistem operasi tablet ini ke Android Lollipop v5.0. Anda boleh mencuba pelbagai ciri menarik yang ditawarkan oleh Android Lollipop apabila anda telah menaik taraf OS tablet ini.

Tab 2 A7-10 dilengkapi dengan fitur pemain muzik dan video yang boleh anda gunakan untuk mendengar lagu atau menonton video kegemaran anda. Selain itu, anda juga boleh menikmati pelbagai terbina dalam aplikasi seperti Youtube, Google+, Gmail, Google Search, dan banyak lagi.

Harga

Anda pasti kagum apabila mengetahui harganya berharga 1 unit tablet Lenovo Tab 2 A7-10. Ya, tablet ini berharga sangat murah. Di salah satu laman membeli-belah dalam talian yang paling popular di Indonesia, Lazada, Tab 2 A7-10 dipasarkan dengan harga hanya IDR 749,000. Harga ini agak murah memandangkan terdapat beberapa tablet kelas rendah yang masih dijual dengan harga 1 juta ke atas.

Secara keseluruhan, kesimpulan tinjauan Lenovo Tab 2 A7-10 tablet ini sangat bernilai dari segi spesifikasi dan harganya. Secara keseluruhan, tablet ini tidak mengecewakan dan tidak menguras kandungan dompet anda.

Sekiranya anda ingin mendapatkan tablet ini dengan harga yang lebih murah, anda boleh membelinya melalui Lazada. Sebagai maklumat, Lazada akan mengadakan Online Revolution, pesta diskaun akhir tahun yang besar. Jadi, mungkin anda akan mendapat Lenovo Tab 2 A7-10 dengan harga yang lebih menjimatkan.