Kekuatan dan Kelemahan Lenovo A7000 Plus

Baru-baru ini, seorang vendor China, Lenovo, melepaskan pengganti A7000, iaitu Lenovo A7000 Plus. Nampaknya Lenovo tidak pernah sembarangan mengerjakan telefon pintarnya. Ini dapat dilihat dengan jelas dari spesifikasi Lenovo A7000 Plus yang sangat memuaskan.

Spesifikasi yang dibawa oleh telefon pintar ini nampaknya membuat anda berpaling dari Lenovo A7000. Nah, bagi anda yang ingin mengetahui spesifikasi lengkap telefon pintar edisi khas ini dari Lenovo, lihat ulasan berikut mengenai Lenovo A7000 Plus.

Spesifikasi

 • Skrin: LCD IPS 5.5 inci, piksel 1080 x 1920 (401 ppi)
 • Memori dalaman: 16GB, RAM 2GB (@ 800 MHz)
 • Memori luaran: MicroSD, hingga 32GB
 • Chipset: MediaTek MT6752 "64-bit"
 • CPU: Octa Core 1.7 GHz, Cortex-A53
 • GPU: Mali-T760 MP2 @ 700 MHz
 • Sistem Operasi: OS Android v5.0 (Lollipop)
 • Kamera utama: 13 MP, 4128 x 3096 piksel
 • Ciri-ciri kamera: Lampu kilat Dual-LED, Aperture F / 2.0, sensor CMOS, penandaan geo, pengesanan wajah, zoom digital, fokus automatik, fokus sentuhan, panorama, HDR, tetapan ISO, tetapan keseimbangan putih, pemasa kendiri, mod pemandangan, pendedahan pampasan, Penstabilan imej digital, penangkapan berterusan
 • Kamera depan: 5 MP
 • Bateri: 3000 mAh Li-Polimer

Rekaan

Reka bentuk A7000 Plus hampir sama dengan pendahulunya, A7000 sehingga nampak monoton kerana tidak ada perubahan reka bentuk yang ketara. Telefon pintar ini mempunyai panjang 152.6 mm, lebar 76.2 mm, dan ketebalan 7.9 mm.

Kajian semula Lenovo A7000 Plus

Butang navigasi diletakkan dengan tepat untuk memberi keselesaan kepada pengguna. Selain itu, telefon pintar ini cukup ringan kerana beratnya hanya 140 gram. Lenovo A7000 Plus tersedia dalam 2 pilihan warna, iaitu hitam dan putih.

Skrin

Paparan visual yang dihasilkan dari skrin A7000 Plus cukup menakjubkan. Sebabnya, telefon pintar ini menggunakan skrin 5.5 inci dengan teknologi IPS dengan 16 juta warna. Ukuran skrinnya sama dengan siri pendahulunya.

Layar juga disokong dengan resolusi yang lebih baik daripada sebelumnya, iaitu 1080 x 1920 piksel dengan kepadatan layar mencapai 401 ppi. Tidak hairanlah jika banyak yang mengatakan bahawa skrin telefon pintar ini mempunyai kualiti yang sangat baik.

Skrin dinamik yang ditawarkan oleh Lenovo A7000 Plus juga menggunakan antara muka Vibe. Walau bagaimanapun, skrin telefon pintar ini tidak dilengkapi dengan perlindungan khas, seperti Corning Gorilla Glass. Jadi, anda harus memasang screenguard anda sendiri untuk melindungi skrin telefon pintar ini.

Pemproses

kelebihan dan kekurangan Lenovo A7000 Plus

Di sektor dapur pacu, perkakasan Lenovo A7000 Plus sememangnya tidak dapat dikalahkan. Telefon pintar ini dikuasakan oleh chipset MediaTek MT6572 '64-bit' dan CPU Cortex-A53 Octa Core 1.7 GHz. Phablet ini memang lebih unggul daripada pendahulunya, kerana Lenovo A7000 hanya menggunakan CPU Octa Core 1.5 GHz.

Kekukuhan CPU di dalam Lenovo A7000 Plus juga diimbangi oleh GPU Mali-T760 MP2. Kad grafik ini menawarkan paparan grafik berkualiti HD semasa anda bermain permainan atau streaming video . Secara keseluruhan, landasan dapur milik A7000 Plus mampu menyokong aktiviti multitasking anda melalui telefon pintar ini.

Ingatan

Kapasiti memori dalaman yang ditawarkan oleh Lenovo A7000 Plus cukup standard dan cukup berpatutan. Telefon pintar ini menyediakan kapasiti simpanan dalaman 16 GB. Ini sangat berpatutan kerana sebilangan telefon pintar lain juga menawarkan ukuran memori dalaman yang sama.

Kapasiti juga sudah lebih besar daripada Lenovo A7000 yang hanya menyediakan memori dalaman 8 GB. Sekiranya jumlah memori dalaman yang disediakan tidak mencukupi, anda boleh menggunakan memori luaran hingga 32 GB.

Saiz RAM sangat menyokong prestasi telefon pintar. Atas sebab ini Lenovo nampaknya memahami pentingnya ukuran RAM. Oleh itu, Lenovo melengkapkan A7000 Plus dengan RAM 2 GB. Saiz RAM mampu mengimbangi prestasi pemproses yang kuat sehingga telefon pintar ini diklasifikasikan sebagai ketinggian minimum .

Kamera

Untuk telefon pintar pertengahan , kamera yang ditawarkan oleh A7000 Plus cukup menakutkan. Pada kamera belakang, telefon pintar ini menggunakan kamera dengan resolusi 13 MP. Kamera telefon pintar ini juga dilengkapi dengan Dual-LED Flash untuk membantu merakam di tempat yang kurang cahaya.

Sejumlah fitur juga mendukung kamera A7000 Plus, seperti Aperture F / 2.0, CMOS Sensor, Geo-tagging, Face Detection, Digital zoom, HDR, ISO Settings, Autofocus, Touch Focus, Panorama, dan Digital Image Stabilization.

Kamera Lenovo A7000 Plus mampu merakam video sehingga resolusi 1080p pada 30fps. Untuk panggilan video dan selfie , anda boleh bergantung pada kamera depan telefon pintar ini yang mempunyai resolusi 5 MP. Dengan resolusi yang ditawarkan, kedua-dua kamera dari telefon pintar ini sangat memuaskan.

Kesalinghubungan

Di tengah pasaran mudah alih 4G LTE yang sedang berkembang pesat, Lenovo juga tidak mahu ketinggalan untuk menyertai pasaran. Lenovo A7000 Plus serasi pada rangkaian 4G LTE. Anda boleh segera mencuba internet dengan kecepatan muat turun hingga 150 Mbps dan muat naik hingga 50 Mbps menggunakan telefon pintar ini.

Telefon bimbit Dual-SIM (GSM-GSM) ini juga menawarkan rangkaian 2G dan 3G jika kawasan anda belum disentuh oleh rangkaian 4G LTE. Dengan cara itu, anda masih boleh menggunakannya walaupun berada di kawasan terpencil.

Kesambungan lain yang ditawarkan oleh A7000 Plus adalah Wi-Fi 802.11 b / g / n. Walaupun telefon ini belum dilengkapi dengan NFC, anda masih dapat mengirim data antara peranti menggunakan Bluetooth v4.0 dan microUSB v2.0 yang tersedia.

Bateri

Lenovo A7000 Plus menggunakan bateri Li-Polymer 3000 mAh. Walaupun tidak boleh disebut 'besar', tetapi kapasiti bateri ini dapat bertahan hingga 36 jam waktu bicara. Sementara itu, telefon pintar ini juga mempunyai masa tunggu sehingga 750 jam. Malangnya, telefon pintar ini tidak dilengkapi dengan ciri penukaran cepat untuk mengecas bateri dengan cepat .

Ciri

Telefon pintar yang sudah menggunakan sistem operasi Android Lollipop v5.0 tidak menawarkan terlalu banyak ciri menarik. Telefon pintar ini mempunyai ciri Radio FM dan RDS. Untuk arahan, anda boleh bergantung kepada terbina dalam GPS dan A-GPS.

Nah, bagi anda yang suka mendengar muzik atau streaming video , A7000 Plus adalah telefon pintar yang tepat kerana ia mempunyai ciri Dolby Atmos pada pembesar suara. Tetapi sayangnya, sebilangan pengguna sebenarnya mengeluh tentang output suara yang cenderung 'melengking'.

Harga

Lenovo A7000 Plus adalah telefon pintar yang berada di kelas menengah. Oleh itu, telefon ini berharga hanya 2.3 juta rupiah. Harga ini sangat mesra dan wajar dipertimbangkan spesifikasi yang ditawarkan oleh telefon pintar ini sangat menarik.

Akhirnya kami tiba di akhir tinjauan Lenovo A7000 Plus. Bagi anda yang ingin memiliki telefon pintar Android Lollipop yang sudah serasi dengan rangkaian 4G LTE, Lenovo A7000 Plus adalah pilihan yang tepat. Salah satu sebab mengapa telefon pintar ini harus dipertimbangkan adalah bahawa spesifikasi telefon pintar ini sangat memuaskan.

Kelebihan Lenovo A7000 Plus:

- Prestasi yang memuaskan

- Memori dalaman yang besar

- Kamera yang berkelayakan

Kekurangan Lenovo A7000 Plus:

- Reka bentuk yang tidak menarik