Kaji Kelebihan Samsung Galaxy J1 Ace Duos

J1 adalah siri telefon pintar mewah dari Samsung. Di masa depan, vendor dari negara ini akan mengeluarkan Samsung Galaxy J1 Ace Duos SM-J110F di Indonesia. Ini adalah versi terkini Galaxy J1.

Nah, Galaxy J1 Ace ini hadir dengan spesifikasi dan ciri yang lebih unggul daripada pendahulunya. Ingin tahu apakah kelebihan dan kekurangannya? Berikut adalah ulasan Samsung Galaxy J1 Ace Duos dari Caris Signal.

Spesifikasi

 • Skrin: 4.3 inci Super AMOLED, 480 x 800 piksel (217 ppi)
 • Memori dalaman: RAM 4GB, 512MB
 • Memori luaran: MicroSD, hingga 32GB
 • Chipset: Marvel Fleet PXA1908 "64-bit"
 • CPU: Quad Core 1.2 GHz, Cortex-A53
 • GPU: Vivante GC7000UL
 • Sistem Operasi: OS Android v4.4 (KitKat)
 • Kamera utama: 5 MP, 2592 x 1944 piksel
 • Ciri-ciri kamera: Lampu kilat LED, penandaan Geo, pengesanan wajah, zoom digital, fokus automatik, fokus sentuh, panorama
 • Kamera depan: 2 MP, menyokong panggilan video asli
 • Bateri: 1850 mAh Li-ion

Rekaan

Samsung Galaxy J1 Ace hadir dengan reka bentuk yang sangat unik. Telefon pintar ini mempunyai panjang 130.1 mm, lebar 67.6 mm, dan ketebalan 9.5 mm. Badan telefon pintar ini agak langsing. Di bahagian telefon pintar terdapat bahan lutsinar yang menjadikan telefon pintar ini kelihatan seperti dibalut kaca.

kelebihan dan kekurangan Samsung Galaxy J1 Ace Duos

Untuk berat badannya sendiri, telefon pintar ini agak ringan kerana beratnya hanya 131 gram. Tidak seperti versi sebelumnya yang hanya memberikan dua pilihan warna, J1 Ace kini tersedia dalam 3 varian warna, iaitu hitam, putih, dan biru.

Skrin

Skrin telefon pintar ini menggunakan teknologi Super AMOLED dengan 16 juta warna. Skrin 4.3 inci mempunyai resolusi 480 x 800 piksel dengan kepadatan skrin 217 ppi. Malangnya, skrin telefon pintar ini tidak dilindungi oleh pelindung skrin mana pun.

Walaupun resolusi skrinnya tidak terlalu tinggi, Samsung menjamin pengguna telefon pintar ini dapat menikmati kecanggihan skrin warna yang kaya disertai dengan pengalaman menonton yang lebih menakjubkan.

Pemproses

Samsung Galaxy J1 Ace Duos

Ace J1 dikuasakan oleh armada pengkomputeran 64-bit PXA1908 Marvel dengan CPU Quad Core 1.2 GHz Cortex-A53. Landasan dapur telefon pintar ini cukup sukar untuk menjadikan telefon pintar ini ketinggalan minimum ketika digunakan untuk aktiviti multitasking.

Untuk kad grafik itu sendiri, Samsung menanamkan GPU Vivante GC7000UL di J1 Ace. Dengan kad grafik ini, anda dapat memperoleh pengalaman menonton video dan bermain permainan dengan lebih baik. Secara keseluruhan, sektor dapur landasan telefon pintar sangat mampu untuk pelbagai keperluan multitasking, termasuk melayari dunia maya tanpa perlu risau akan ketinggalan .

Ingatan

Nampaknya, Samsung menyediakan dua pilihan ROM dan RAM untuk J1 Ace. Pilihan pertama ialah J1 Ace dengan memori dalaman 4 GB disertakan dengan RAM 512 MB. Sekiranya anda mahukan ukuran ROM dan RAM yang lebih besar, anda boleh memilih pilihan kedua dengan kapasiti memori dalaman 8 GB dan RAM 1 GB.

Walaupun terdapat perbezaan dalam kapasiti penyimpanan dalaman dan RAM, dua varian J1 Ace mempunyai kapasiti memori luaran hingga 128 GB. Oleh kerana dua varian J1 Ace mempunyai perbezaan harga yang tidak jauh terpaut, jadi kami mengesyorkan anda memilih J1 Ace dengan ROM 8 GB dan RAM 1 GB sehingga anda mendapat kapasiti penyimpanan yang lebih besar.

Kamera

Kita perlu akui bahawa Ace J1 adalah rendah akhir telefon pintar yang bernilai mengingati. Kerana telefon pintar juga membawa kamera yang cukup bagus. Kamera belakang J1 Ace mempunyai resolusi 5 MP.

Sudah tentu, kamera belakang ini dilengkapi dengan LED Flash dan sejumlah ciri standard, seperti aperture F / 2.2, penandaan geo, pengesanan wajah, zoom digital, fokus automatik, fokus sentuh, dan panorama

Untuk kamera depan, Samsung menyematkan kamera 2 MP di J1 Ace. Kamera ini cukup bagus untuk mengambil gambar diri sendiri. Kamera depan telefon pintar ini juga menyokong panggilan video asli. Kedua-dua kamera kamera pintar ini dapat merakam video pada resolusi 720p pada 30fps.

Kesalinghubungan

Satu perkara yang juga unggul daripada telefon pintar Dual-SIM (GSM-GSM) ini adalah penyambungannya yang lengkap. Ya, telefon pintar ini sudah boleh disambungkan ke rangkaian 4G LTE. Anda boleh mencuba internet yang sangat pantas dengan kelajuan muat turun hingga 150 Mbps dan memuat naik hingga 50 Mbps dengan mengaktifkan rangkaian 4G LTE pada telefon pintar ini.

Walau bagaimanapun, jika penyedia dan wilayah anda belum mempunyai rangkaian LTE 4G, maka anda boleh menggunakan telefon pintar ini pada rangkaian 2G dan 3G.

Wi-Fi 802.11 b / g / n juga disertakan dalam telefon pintar ini. Apabila anda ingin menghantar atau menerima fail dari peranti lain, anda boleh mengaktifkan Bluetooth v4.0 pada telefon pintar ini. Sekiranya anda ingin menyambungkan telefon pintar dengan PC atau komputer riba, telefon pintar ini juga dilengkapi dengan microUSB v.2.0. Malangnya, J1 Ace belum dilengkapi dengan NFC.

Bateri

Ace J1 menggunakan bateri Li-ion 1850 mAh. Dengan bateri ini, J1 Ace dapat digunakan untuk melayari dunia maya dengan rangkaian 3G selama 9 jam dan 4G selama 8 jam. Semasa menggunakan Wi-Fi, telefon pintar ini dapat dihidupkan hingga 11 jam. Waktu bercakap J1 adalah 10 jam di rangkaian 3G.

Ciri

Ace J1 masih menggunakan Android KitKat v4.4. Ini agak mengecewakan memandangkan beberapa telefon pintar kelas menengah bawah sudah menggunakan OS Android Lollipop. Walau bagaimanapun, telefon pintar ini mempunyai ciri mod penjimatan kuasa ultra yang dapat mengurangkan penggunaan bateri dengan menutup aplikasi yang tidak digunakan. Fungsi ini sangat berguna untuk menjimatkan penggunaan tenaga bateri.

Selain itu, telefon pintar ini juga dilengkapi dengan Radio FM dan beberapa ciri arah, seperti GPS, A-GPS, dan GLONASS.

Harga

Telefon pintar ini dirancang untuk mula dijual di Indonesia pada Oktober ini. Untuk versi memori dalaman 4GB dan RAM 512MB, harganya Rp 1.499.000. Sayangnya, belum ada maklumat sama ada versi 8 GB juga akan memasuki Indonesia.

Kesimpulan dari tinjauan Samsung Galaxy J1 Ace Duos adalah bahawa ini adalah telefon pintar kelas atas dari Samsung yang mempunyai spesifikasi dan ciri menarik, tetapi memori dalaman dan RAMnya sangat kecil untuk telefon bimbit kelasnya. Berminat memiliki telefon bimbit serba boleh ini?

Kelebihan Samsung Galaxy J1 Ace Duos :

- Menyokong rangkaian 4G LTE

Kekurangan Samsung Galaxy J1 Ace Duos :

- Memori dalaman hanya 4 GB

- RAM hanya 512MB

- Masih menggunakan OS KitKat Android

Artikel Berkaitan