Cara Membuat Sandaran Kenalan BBM pada Pelbagai Versi & Peranti

Adakah anda pernah mengalami kehilangan semua senarai kenalan anda di BBM? Ini boleh membuat orang gugup. Sebabnya, mungkin terdapat banyak kenalan penting mengenai BBM yang hilang tanpa jejak. Anda perlu melaburkan semula satu persatu kenalan rakan, keluarga dan saudara anda.

Oleh itu, agar anda tidak mengalami sesuatu seperti itu, anda harus segera membuat sandaran kenalan BBM sekarang kerana kenalan di BBM boleh hilang serta-merta. Terdapat pelbagai alasan untuk membuang semua kenalan di BBM, dari meningkatkan OS hingga mengeluarkan aplikasi BBM dari telefon pintar anda secara tidak sengaja.

Tidak perlu membawa telefon pintar anda ke kaunter mudah alih untuk membuat sandaran dan memulihkan kenalan BBM. Kerana anda boleh melakukannya sendiri dengan membuat cadangan kenalan BBM yang akan disebarkan seperti berikut.

Cara Membuat Sandaran BBM Kenalan Versi 6 melalui Blackberry

Cara pertama untuk membuat sandaran kenalan BBM boleh dilakukan pada telefon pintar Blackberry yang menggunakan OS 6 ke bawah. Sistem operasi ini biasanya digunakan pada peranti Blackberry lama di mana kenalan BBM belum diselaraskan dengan BlackBerru ID. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 1. Buka BBM anda
 2. Tekan butang menu (logo Blackberry)
 3. Pilih 'Pilihan'
 4. Tatal ke bawah untuk mencari pilihan 'Pengurusan Sandaran'
 5. Pada menu Save a Backup dari Daftar Kenalan Anda , pilih 'Back up'
 6. Seterusnya, untuk lebih mudah memilih 'Sandarkan secara tempatan'
 7. Tekan 'Sandarkan Sekarang'
 8. Sekiranya anda ingin memberikan nama pada fail Sandaran kenalan anda, pilih 'Ganti nama'
 9. Tentukan lokasi folder yang akan disimpan, kemudian tekan 'Simpan'

cara membuat sandaran kenalan BBM

Sekiranya anda kehilangan kenalan BlackBerry, anda boleh memulihkannya menggunakan ciri pemulihan. Walau bagaimanapun, anda hanya dapat memanfaatkan ciri ini jika anda telah membuat sandaran kenalan sebelumnya . Berikut adalah langkah-langkah untuk memulihkan kenalan di Blackberry menggunakan OS 6 ke bawah:

 1. Buka BBM anda
 2. Tekan butang menu (logo Blackberry)
 3. Pilih 'Pilihan'
 4. Tatal ke bawah untuk mencari pilihan 'Pengurusan Sandaran'
 5. Pilih 'Pulihkan'
 6. Terus pilih Pulihkan Menggunakan Fail Sandaran Dari Peranti
 7. Pilih fail Sandaran yang anda buat sebelumnya
 8. Skrin Blackbbery anda akan muncul dalam pengesahan: Daftar kenalan akan diganti , lengkapkan dengan memilih 'Ya'

Cara Membuat Sandaran BBM Kenalan Versi 6 melalui Pengurus Desktop

Selain membuat sandaran dan pemulihan menggunakan peranti Blackberry, anda juga boleh melakukan kedua-duanya melalui pengurus desktop dengan bantuan PC atau komputer riba. Kaedah ini dirasakan lebih selamat, memandangkan kadangkala telefon pintar Blackberry mungkin terpengaruh oleh masalah sehingga semua datanya hilang, termasuk kenalan yang mungkin sebelumnya telah disandarkan.

cara membuat cadangan hubungi pengurus desktop bbm

Di samping itu, kaedah ini juga dapat dijangkakan sekiranya suatu hari peranti BlackBerry anda hilang atau mati sepenuhnya. Sandaran dengan pengurus desktop digunakan untuk membuat fail sandaran. Ikuti langkah di bawah untuk membuat sandaran kenalan BBM melalui PC atau komputer riba:

 1. Sambungkan Blackberry ke PC / Laptop menggunakan kabel USB
 2. Buka menu Blackberry Desktop Manager pada PC / Laptop, kemudian klik dua kali pada menu 'Backup and Restore'
 3. Tunggu beberapa saat, kerana peranti akan mengesan PIN dan jenis Blackberry terlebih dahulu
 4. Klik 'Advanced' pada menu 'Backup and Restore'
 5. Pilih 'Kenalan' dari Pangkalan Data yang Dikendalikan di sebelah kanan
 6. Klik ikon anak panah untuk memindahkan pilihan ke senarai Pangkalan Data Fail Desktop
 7. Klik 'Fail' dan pilih 'Simpan', maka Pengurus Desktop akan menyimpan fail sandaran kenalan BBM anda dalam format .ipd

Sekiranya kenalan anda hilang setelah dicadangkan dengan Pengurus Desktop, anda tidak perlu risau. Kerana anda dapat memulihkan kenalan BBM dengan menggunakan kaedah pemulihan BBM melalui Desktop Manager di bawah:

 1. Sambungkan Blackberry ke PC / Laptop menggunakan kabel USB
 2. Buka menu Blackberry Desktop Manager pada PC / Laptop, kemudian klik dua kali pada menu 'Backup and Restore'
 3. Tunggu beberapa saat, kerana peranti akan mengesan PIN dan jenis Blackberry terlebih dahulu
 4. Klik 'Peranti', teruskan dengan memilih menu 'Pulihkan'
 5. Pilih fail pemulihan yang telah disimpan di PC / Laptop dalam format .ipd
 6. Selesaikan dengan memilih 'Pulihkan'

Nah, cara membuat sandaran dan memulihkan BBM sangat berkesan untuk melindungi senarai kenalan BBM agar tidak mudah hilang. Sebabnya ialah bagi sesetengah pengguna BBM kehilangan hubungan mungkin biasa dan tidak memberi kesan terlalu banyak.

Namun, bagi pengguna BBM dari perniagaan dan kedai dalam talian , kehilangan hubungan dengan BBM boleh menjadi sangat mengecewakan. Oleh itu, sebelum terlambat untuk segera membuat sandaran dan memulihkan kenalan BBM anda sekarang.

Cara Membuat Sandaran Kenalan BBM Versi 7, Android, iOS, dan Windows Phone

Bagi pengguna BBM versi 7 ke atas, kaedah sandaran dan pemulihan BBM di atas tidak lagi sah. Kerana kenalan BBM versi 7 ke atas disimpan secara automatik pada Blackberry ID. Blackberry ID ini akan diselaraskan secara langsung sehingga kenalan anda akan disimpan di pelayan BlackBerry.

Kaedah di atas juga tidak dapat diterapkan untuk Anda pengguna aplikasi BBM pada perangkat Android, iOS, dan Windows Phone kerana aplikasi BBM untuk perangkat bukan BlackBerry juga menggunakan BlackBerry ID.

cara memulihkan kenalan BBM

Anda biasanya akan mendapat BlackBerry ID ini secara automatik semasa anda memasang aplikasi BBM untuk pertama kalinya. Untuk tutorial yang lebih lengkap mengenai cara membuat BlackBerry ID ini, rujuk ulasan kami dalam artikel ini.

Apabila anda menukar peranti, log keluar atau nyahpasang BBM anda pada peranti sebelumnya. Kemudian, log masuk dengan Blackberry ID anda pada peranti baru, maka secara automatik anda akan mendapat kenalan BBM pada peranti sebelumnya.

Oleh itu, bagi pengguna BBM pada telefon pintar Android, iOS dan Windows Phone, sangat penting untuk menghafal Blackberry ID dan kata laluan anda. Sebabnya ialah jika anda terlupa, ia mesti membuat BlackBerry ID baru secara automatik.

Walaupun kotak anda diselaraskan dengan pelayan BBM, semasa anda menukar peranti, mungkin PIN Blackberry anda juga akan berubah. Sekarang, agar PIN BBM tidak berubah, anda boleh menggunakan PIN BBM yang indah dengan mengikuti tutorial ini.

Nah, adakah anda sedang melakukan cadangan dan pemulihan pada kenalan BBM? Sekiranya anda belum mencuba kaedah hubungan BBM sandaran di atas dengan segera sebelum anda menyesal kehilangan senarai kenalan berharga anda di BBM.