Cara Mencetak Bolak-balik di Word dengan Mudah dan Cepat

Adakah anda sering mencetak pekerjaan atau dokumen peribadi menggunakan Microsoft Word? Sekiranya demikian, bagaimana anda mencetak dokumen di atas kertas? Adakah satu halaman dicetak pada sehelai kertas? Baiklah, tinggalkan cara seperti itu dan cuba berfikir dengan cekap dalam menjimatkan kertas.

Sebabnya, mencetak satu halaman pada satu helai kertas adalah satu bentuk sampah, terutamanya jika anda harus mencetak puluhan atau ratusan halaman. Anda boleh mencetak bolak-balik di Word, yang mencetak di kedua sisi selembar kertas.

Kaedah ini terbukti dapat menjimatkan penggunaan kertas. Sekiranya anda perlu mencetak 100 halaman, dengan cara ini anda hanya memerlukan 50 helai kertas. Dengan cara itu, anda akan menjimatkan wang sambil mengekalkan alam semula jadi.

Malangnya tidak semua orang tahu mencetak berulang-ulang di Word dan juga tidak semua pencetak menyokongnya. Namun, ada beberapa langkah mudah yang dapat anda ikuti untuk mencetak dokumen berulang-ulang pada semua jenis pencetak, termasuk pencetak EPSON L3310.

Ketahui Ciri Pencetak Anda

pencetak dupleks

Sebelum mencetak dokumen di kedua-dua belah pihak, anda mesti terlebih dahulu mengetahui sama ada pencetak yang anda gunakan menyokong percetakan dupleks atau tidak. Terdapat beberapa helah yang mudah untuk diketahuinya, iaitu:

 • Melalui Microsoft Word

Cara mudah untuk mengetahui adalah dengan membuka Microsoft Word. Kemudian, tekan Print dan cari kotak yang menunjukkan percetakan dua sisi , seperti Double-Sided , 2-Sided atau Duplex . Sentiasa periksa pilihan atau tetapan dalam menu Cetak sebelum anda mencetak dokumen.

 • Lihat manual

Lihat spesifikasi pencetak secara manual jika anda tidak dapat menemui menu percetakan dupleks di Word. Manual pencetak anda mungkin memberikan maklumat mengenai apakah pencetak menyokong pencetakan dua sisi.

 • Lihat di internet

Sekiranya anda masih tidak dapat mencarinya, cari maklumat dalam talian mengenai spesifikasi dan ciri pencetak anda. Caranya adalah dengan melayari laman web rasmi pengeluar pencetak anda atau hanya mencari di Google dengan kata kunci bersiri pencetak anda.

Cetak Secara Automatik

cara mencetak bolak-balik perkataan

Sekiranya pencetak yang digunakan sudah menyokong pencetakan dupleks, maka anda boleh mencetak dokumen secara langsung. Beberapa jenis pencetak biasanya menyediakan tetapan automatik yang akan mencetak dokumen dupleks tanpa menetapkannya secara manual.

Untuk mengaktifkan ciri ini, periksa menu " Pencetakan Dua Sisi " yang terletak di bahagian bawah tetapan pencetak anda. Dengan begitu, anda tidak perlu lagi membuat penyesuaian setiap kali anda ingin mencetak dokumen panjang.

Walau bagaimanapun, jika tetapan automatik tidak tersedia, maka anda harus menyesuaikannya secara manual. Anda mungkin perlu mengubah tetapan lalai ke pencetakan dupleks setiap kali anda ingin mencetak dokumen panjang.

Cetak Secara Manual

cara mencetak dupleks secara manual

Sekiranya pencetak anda tidak menyokong pencetakan dupleks, anda juga masih boleh mencetak dokumen berulang-ulang secara manual. Semasa mencetak dupleks secara manual, Microsoft Word akan mencetak setiap halaman di bahagian pertama helaian kertas, maka anda mesti memusingkan kertas tersebut sehingga halaman seterusnya dapat dicetak di sisi lain kertas. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 1. Masukkan kotak dialog Cetak di bawah aplikasi Pencetak.
 2. Pada menu Print On Both Side , pilih Yes Flip Over .
 3. Tatal ke bawah dan pilih "Manual Duplex", kemudian simpan tetapan anda.
 4. Kembali ke dokumen di Word. Cetak dokumen dan Word akan meminta anda memasukkan halaman untuk dicetak di sebelah sebelah kertas.

Sebagai tambahan kepada kaedah di atas, anda juga dapat mencetak dokumen berulang-ulang menggunakan kaedah manual lain. Kaedah di bawah ini sangat sesuai untuk anda yang menulis dokumen dengan halaman tambahan di bawah atau di atas seperti tesis, jurnal, makalah, dan lain-lain. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 1. Buka dokumen anda di Word
 2. Klik "Cetak"
 3. Pilih pilihan atau menu "Print Odd Numbered Pages" dengan perkataan yang sama.
 4. Klik "OK" untuk mencetak halaman ini
 5. Masukkan kertas ke dalam pencetak. Anda perlu tahu, bahawa pencetakan dupleks secara manual memerlukan anda mengetahui fungsi pengumpan kertas anda. Cuba beberapa contoh kertas terlebih dahulu untuk mengesahkan suapan pencetak sebelum anda mencetak halaman ganjil
 6. Kembali ke dokumen di Word. Pilih "Cetak Halaman Nombor Genap" dan klik "OK" untuk mencetak halaman seterusnya di sisi lain kertas

Cara mencetak dua sisi adalah mudah, walaupun bagi pemula kaedah ini agak rumit. Walau bagaimanapun, sebilangan pengusaha percetakan atau internet cafe menggunakan salah satu daripada tiga kaedah ini untuk mencetak dokumen pelanggan dengan cepat.

Petua Mencetak Dokumen Dupleks

pencetak dupleks

Anda pasti dapat membayangkan berapa lama masa yang diperlukan jika anda harus mencetak dua sisi secara manual, seperti dengan menekan butang Cetak , kemudian setelah satu halaman dicetak, maka anda harus segera membalikkan kertas dan menekan butang Cetak sekali lagi untuk mencetak halaman berikutnya.

Oleh itu, jika anda merancang untuk membeli pencetak baru, pilih pencetak yang sudah mempunyai ciri dupleks. Sebilangan pencetak moden dari syarikat terkenal, seperti HP, Epson, Brother, Canon, dan Panasonic umumnya sudah boleh mencetak dokumen dalam bentuk dupleks atau dua sisi.

Namun, untuk menentukan sama ada pencetak yang anda gunakan sudah menyokong pencetakan dupleks atau tidak, ikuti langkah-langkah di atas atau baca spesifikasi mengenai pencetak anda melalui internet.

Juga, pastikan komputer anda dapat menyambung ke pencetak lain yang menyokong percetakan dupleks . Sekiranya komputer dapat disambungkan ke mesin fotokopi atau pengimbas , lakukan dengan cara ini. Kerana kedua-dua alat ini dapat mencetak di kedua-dua belah pihak.

Mencetak pada kedua-dua belah kertas sangat membantu mengurangkan sisa kertas dan mengehadkan penggunaan kertas. Seperti yang kita ketahui, saat ini ada bencana jerebu yang signifikan di Indonesia akibat kebakaran hutan di beberapa provinsi di Sumatera dan Kalimantan.

Anda pasti tahu bahawa bahan asas pembuatan kertas berasal dari kayu. Sekiranya hutan di Indonesia terbakar, tentu saja pokok, sebagai bahan mentah untuk membuat kertas, juga semakin kecil dan hutan di Indonesia semakin rusak.

Sekarang, dengan mencetak bolak-balik dalam Firman ini, ingin mengajak anda semua untuk menjimatkan penggunaan kertas. Selain itu, kaedah ini juga lebih berkesan dan menjadikan dokumen terikat dengan kemas.

Oh ya,  jika anda menghadapi masalah dengan penampilan garis merah di Word, anda dapat mengetahui cara mengatasinya melalui artikel Cara Menghilangkan Garis Merah di Word ini.