Kaji Kekuatan dan Kelemahan Coolpad Star

Nama Coolpad memang tidak banyak didengar di Indonesia. Ini adalah pengeluar telefon pintar dari China yang akan memeriahkan pasaran mudah alih negara itu. Walaupun agak baru, Coolpad siap bersaing dengan vendor negara tirai buluh yang lain, seperti Lenovo atau Xiaomi.

F103 Star adalah telefon pintar buatan Coolpad yang baru diperkenalkan di Indonesia. Telefon pintar ini cuba mensasarkan pasaran kelas menengah bawah dengan ciri yang dibawanya. Ingin tahu apakah kelebihan dan kekurangannya? lihat ulasan Coolpad Star dari yang berikut.

Spesifikasi

 • Skrin: IPS LCD 5 inci, 720 x 1280 piksel (294 ppi)
 • Memori dalaman: 8GB, 1GB RAM
 • Memori luaran: MicroSD, hingga 32GB
 • Chipset: Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410 "64-bit"
 • CPU: Quad Core 1.2 GHz, Cortex-A53
 • GPU: Adreno 306
 • Sistem Operasi: OS Android v4.4.2 (KitKat)
 • Kamera utama: 8 MP, 3264 x 2448 piksel
 • Ciri kamera: Lampu kilat LED, sensor Sony Exmor R IMX219PQ, Aperture F / 2.0, penandaan geo, pengesanan wajah, zoom digital, fokus automatik, fokus sentuh, panorama, HDR
 • Kamera depan: 5 MP, fokus tetap, rakaman video [dilindungi e-mel]
 • Bateri: Bateri Li-ion 2000 mAh

Rekaan

Coolpad Star membawakan reka bentuk standard supaya telefon pintar ini tidak kelihatan jauh berbeza dengan telefon pintar lain. Telefon pintar yang kelihatan maskulin ini mempunyai panjang 142 mm, lebar 71 mm, dan tebal 5.9 mm.

kelebihan dan kekurangan bintang coolpad

Walaupun reka bentuknya hampir sama dengan beberapa telefon pintar lain, Coolpad Star mempunyai berat yang agak ringan di antara telefon pintar lain, iaitu hanya 110 gram. Coolpad Star boleh didapati dalam 2 varian warna, putih dan hitam.

Skrin

Coolpad Star menggunakan skrin 5 inci yang dilengkapi dengan teknologi IPS dengan 16 juta warna. Teknologi ini menawarkan kemudahan dari pelbagai sudut pandangan bagi pengguna telefon pintar ini. Resolusi skrin telefon pintar ini tidak terlalu tinggi, 720 x 1280 piksel dengan kepadatan skrin 294 ppi.

Namun, skrin Coolpad Star cukup terang dan tidak mengecewakan. Untuk antara muka, Coolpad Star dilengkapi dengan antara muka dari CoolLife UI 6.0. Paparan antara muka mirip dengan paparan MIUI yang tidak termasuk laci aplikasi di dalamnya.

Menariknya, telefon pintar ini menggunakan lapisan sapphire Corning Gorilla Glass blu di skrin depan dan juga penutup belakang. Kedua-dua lapisan akan memberikan perlindungan tambahan terhadap perlanggaran dan calar.

Pemproses

ulasan bintang coolpad

Di sektor dapur landasan, Coolpad Star bergantung pada pemproses 64-bit Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410 dengan CPU Quad Core 1.2 Ghz Cortex-A53. Pemproses ini adalah agak boleh dipercayai dan yang cukup baik rendah akhir pemproses telefon pintar .

Prestasi pemproses juga seimbang dengan kad grafik yang baik. Ya, telefon pintar ini mempercayakan paparan grafiknya pada Adreno 306 GPU sehingga cukup layak untuk bermain permainan yang tidak terlalu berat.

Ingatan

Memandangkan sasaran pasaran yang diarahkan oleh Coolpad Star adalah kelas menengah, telefon pintar ini harus menggunakan RAM dengan ukuran yang lebih besar untuk mengimbangi prestasi pemproses. Malangnya, Coolpad Star hanya dilengkapi dengan RAM 1 GB.

Ukuran memori dalaman yang ditawarkan juga tidak begitu besar, iaitu hanya 8 GB. Sementara itu, terdapat begitu banyak telefon pintar lain, bahkan dari kelas kelas rendah , yang sudah dilengkapi dengan memori dalaman 16 GB.

Melihat saiz memori dalaman yang tidak terlalu besar, nampaknya anda harus menambahkan memori luaran pada telefon pintar ini. Slot memori luaran Coolpad Star tersedia sehingga kapasiti 32 GB.

Kamera

Piawai. Itulah satu perkataan yang menggambarkan kualiti kamera Coolpad Star. Pada kamera belakang, telefon pintar ini menggunakan kamera resolusi 8 MP. Kamera ini juga dilengkapi dengan LED Flash.

Apa yang membuat kamera ini kelihatan sedikit istimewa adalah ciri Sony Exmor R IMX219PQ dan pelbagai ciri standard lain, seperti Aperture F / 2.0, penandaan geografi, pengesanan wajah, zoom digital, fokus automatik, fokus sentuh, panorama, dan HDR. Kamera belakang ini dapat merakam video hingga resolusi 1080p pada 30fps.

Pada kamera depan, Coolpad Star membawa kamera 5 MP yang cukup baik. Kamera depan ini dilengkapi dengan ciri fokus tetap. Kamera depan juga mampu merakam video sehingga resolusi 720p pada 30fps.

Kesalinghubungan

Jangan cepat putus asa, kerana telefon pintar ini juga mempunyai beberapa kelebihan yang boleh dibanggakan. Coolpad Star sudah boleh digunakan pada rangkaian 4G LTE. Ini bermakna anda boleh melayari di dunia maya dengan rangkaian internet berkelajuan tinggi menggunakan telefon pintar ini.

Coolpad Star adalah sejenis telefon pintar Dual-SIM. Jadi, anda boleh mengaktifkan dua nombor GSM dalam satu telefon bimbit. Selain rangkaian LTE 4G, Coolpad Star juga serasi dengan rangkaian 2G, 3G dan Wi-Fi 802.11 b / g / n.

Nah, untuk tujuan memindahkan fail ke telefon pintar atau peranti lain, anda boleh menggunakan Bluetooth v4.0 yang disematkan pada telefon pintar ini. Untuk menyambungkan telefon pintar ke PC, anda boleh menggunakan microUSB v2.0.

Bateri

Bateri adalah nadi telefon bimbit. Kapasiti bateri juga mesti dapat mengimbangi prestasi pemproses yang digunakan dalam telefon bimbit. Malangnya, Coolpad Star hanya dilengkapi dengan bateri Li-ion 2000 mAh.

Kapasiti bateri agak kecil dan tidak dapat menandingi kualiti pemproses Coolpad Star. Oleh itu, nampaknya bateri tidak dapat menyokong telefon pintar ini untuk jangka masa yang panjang, terutamanya jika telefon pintar digunakan secara berterusan.

Ciri

Adakah anda mengharapkan telefon pintar ini dilengkapi dengan ciri pengecasan pantas yang banyak digunakan pada telefon pintar terkini hari ini? Nampaknya anda sedikit kecewa, kerana Coolpad Star belum mempunyai ciri itu.

Ciri-ciri Coolpad Star merangkumi Radio FM dan RDS. Selain daripada itu, telefon pintar ini juga mempunyai sejumlah ciri arah dari GPS, A-GPS, GLONASS dan BeiDou bawaan. Sistem operasi yang digunakan oleh telefon pintar ini masih Android KitKat v4.4.2, mungkin kerana telefon pintar ini dilancarkan pada Februari 2015 ketika Android Lollipop belum diperkenalkan secara meluas.

Harga

Melihat kepada ciri-ciri keseluruhan dan spesifikasi Coolpad Star, smarpthone sebenarnya termasuk dalam rendah akhir atau pertengahan ke kelas yang lebih rendah. Namun, telefon pintar ini ditawarkan pada harga pertengahan , iaitu sekitar 2.8 juta rupiah.

Harganya cenderung mahal memandangkan spesifikasi telefon pintar ini tidak terlalu luar biasa. Dengan harga 2.8 juta, telefon pintar ini harus dilengkapi dengan RAM 2 GB, kamera belakang minimum 10 MP, memori dalaman 16 GB, dan bateri dengan kapasiti lebih dari 2000 mAh.

Nah, itu adalah ulasan Coolpad Star menurut Caris Signal. Kesimpulannya, telefon pintar ini harus ditawarkan pada harga yang lebih rendah daripada harga semasa. Adakah anda berminat untuk membeli telefon pintar Coolpad Star ini?

Kelebihan Bintang Coolpad:

- Menyokong rangkaian 4G LTE

- Menggunakan Gorilla Glass di kedua-dua belah pihak

Kekurangan Coolpad Star:

- RAM hanya 1 GB

- Memori dalaman hanya 8 GB

- Kapasiti bateri kecil

- Harganya terlalu mahal