Senarai Kekuatan dan Kelemahan Coolpad Soar

Masih membincangkan pengeluaran telefon pintar dari vendor dari China, Coolpad. Kali ini kita akan membincangkan Coolpad Soar, yang spesifikasinya lebih tinggi daripada Coolpad Star, yang kurang memuaskan dalam tinjauan pada artikel sebelumnya.

Kerana spesifikasi lebih baik, harga yang ditetapkan untuk Coolpad Soar juga lebih mahal. Nah, adakah harga yang ditawarkan setanding dengan spesifikasi telefon pintar ini? Mari , lihat ulasan berikut mengenai Coolpad Soar!

Spesifikasi

 • Skrin: 5.2 inci AMOLED, 1080 x 1920 piksel (424 ppi)
 • Memori dalaman: 16GB, RAM 2GB (@ 933 MHz)
 • Memori luaran: MicroSD, hingga 32GB
 • Chipset: MediaTek MT6595M
 • CPU: Octa Core 2 GHz, Cortex-A17 + Cortex-A7
 • GPU: PowerVR G6200 (Rouge 2 cluster) @ 450 MHz
 • Sistem Operasi: OS Android v4.4.2 (KitKat)
 • Kamera utama: 13 MP, 4160 x 3120 piksel
 • Ciri-ciri kamera: denyar dual-LED (dwi-nada), sensor Sony Exmor RS IMX214, Aperture F / 1.8, lensa 6 elemen, penandaan geografi, pengesanan wajah, zoom digital, fokus automatik, fokus sentuh, panorama, HDR
 • Kamera depan: 8 MP, fokus tetap
 • Bateri: 2700 mAh Li-Polimer

Rekaan

Tidak seperti reka bentuk Coolpad Star yang cenderung standard dan kurang istimewa, Soar F101 mempunyai reka bentuk yang elegan. Ini disebabkan oleh bahan aloi aluminium yang mengikat telefon pintar ini. Coolpad Soar mempunyai panjang 146.6 mm, lebar 73.6 mm, dan ketebalan 6.5 mm. Berat telefon pintar ini ialah 131 gram.

tinjauan melambung sejuk

Telefon pintar ini boleh didapati dalam 2 varian warna eksklusif, emas dan putih. Kedua-dua varian warna ini mengingatkan kita pada warna iPhone 6. Secara keseluruhan , reka bentuk Coolpad Soar cukup elegan, menarik perhatian , dan premium.

Skrin

Ukuran layar Coolpad Soar 5.2 inci membawakan teknologi panel Super AMOLED dengan 16 juta warna. Skrin Full HD mempunyai resolusi 1080 x 1920 piksel dengan kepadatan skrin 424 ppi. Nah, skrin Coolpad Soar yang sangat jelas dan tajam juga disokong oleh antara muka CoolLife UI 6.0.

Tidak cukup di sana, Coolpad juga menyematkan perlindungan layar dari Corning Gorilla Glass 3 di layar Soar F101. Perlindungan melindungi skrin dari pelbagai geseran dan calar. Telefon pintar ini juga mampu dilindungi dari percikan atau percikan air ketika hujan. Sangat hebat, bukan ?

Pemproses

kebaikan dan keburukan dari coolpad melambung tinggi

Sudah tiba masanya untuk membedah dapur landasan Coolpad Soar. Yang mengatakan, telefon pintar ini mempunyai sektor landasan dapur yang sangat sukar. Ini benar kerana pemproses yang digunakan oleh Soar F101 adalah MediaTek MT6595M dengan CPU Octa Core 2 GHz Cortex-A17 + Cortex-A7. Pemproses ini sangat berkuasa untuk menjalankan pelbagai aktiviti multitasking berat dan membuka beberapa aplikasi berkapasiti besar.

Kekuatan prosesor juga disokong oleh paparan grafik yang menawan. Coolpad mempercayakan paparan grafik Soar F101 pada PowerVR G6200 GPU (Rouge 2 Cluster). Dengan kad grafik ini, anda boleh bermain permainan HD dengan paparan grafik yang cukup bagus.

Ingatan

Coolpad Soar mempunyai RAM 2 GB. Saiz RAM cukup berkualiti untuk mengimbangi prestasi pemproses yang membawa Coolpad Soar. Hasilnya, anda boleh melakukan pelbagai aktiviti multitasking dengan telefon pintar ini tanpa mengalami kelewatan .

Memori dalaman yang tersemat pada telefon pintar ini cukup besar, iaitu 16 GB. Dengan ukuran memori ini, anda dapat menyimpan beberapa aplikasi kegemaran. Coolpad Soar juga dilengkapi dengan slot microSD untuk meningkatkan memori luaran hingga 32 GB.

Malangnya, slot microSD adalah satu dengan slot SIM2. Oleh itu, anda harus memilih sama ada anda ingin menggunakan dua nombor GSM aktif atau hanya menggunakan satu nombor GSM bersama-sama dengan memori luaran hingga 32 GB.

Kamera

Kamera juga merupakan elemen penting yang harus dipertimbangkan ketika membeli telefon pintar idaman. Coolpad Soar mempunyai kamera belakang dengan resolusi 13 MP. Kamera Soar F101 juga dilengkapi dengan Dual-LED Flash.

Ciri-ciri yang terdapat dalam kamera telefon pintar ini cukup 'laku', seperti Sensor Sony Exmor RS IMX214, Aperture F / 1, elemen lensa 6, penandaan geo, pengesanan wajah, zoom digital, fokus automatik, fokus sentuh, panorama, dan HDR.

Apa yang menarik mengenai kamera Coolpad Soar ialah kemampuannya merakam video sehingga resolusi 2160 pada 30fps dan 1080p pada 60fps. Ukuran kamera depan Coolpad Soar juga cukup bagus, iaitu 8 MP. Kamera depan yang sangat jelas dan tajam juga diperkaya dengan ciri fokus tetap.

Kesalinghubungan

Sekiranya Coolpad Star serasi dengan rangkaian 4G LTE, Coolpad Soar yang unggul di semua segmen tentunya juga dapat digunakan di rangkaian internet yang sangat cepat. Ya, anda dapat menikmati kelajuan muat turun hingga 150 Mbps dan muat naik hingga 50 Mbps ketika menggunakan rangkaian 4G LTE pada telefon pintar ini.

Bukan hanya itu, telefon pintar Dual-SIM ini juga dapat digunakan pada sambungan 2G, 3G dan Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac. Kualiti Wi-Fi sudah cukup baik berbanding dengan kualiti Wi-Fi yang dimiliki oleh Coolpad Star. Untuk menukar fail antara peranti, anda boleh menggunakan Bluetooth v4.0 dan microUSB v2.0.

Bateri

Penjual, yang berasal dari negara tirai buluh ini, menyematkan bateri Li-ion 2700 mAh ke Coolpad Soar. Kapasiti bateri tidak cukup besar untuk menghidupkan telefon pintar yang menggunakan pemproses Octa Core dan skrin Full HD.

Oleh itu, jika anda menggunakan telefon pintar ini secara aktif, anda mungkin perlu mengecas bateri dengan kerap. Oleh itu, tidak ada salahnya anda membawa bank kuasa sekiranya anda tidak kehabisan bateri semasa bekerja.

Ciri

Wang tiga perempat dengan Coolpad Star, Soar F101 juga tidak mempunyai ciri pengecasan pantas. Coolpad Soar menggunakan sistem operasi Android KitKat v4.4.2. Telefon pintar ini semestinya memberikan peningkatan untuk pengguna yang ingin mengalami OS Android Lollipop.

Ciri lain yang anda dapati di telefon pintar ini ialah radio FM dan RDS. Semasa dalam perjalanan dan tersesat, anda boleh menggunakan ciri GPS dan A-GPS bawaan pada telefon pintar ini. Namun, pastikan anda tersambung ke internet semasa anda ingin menggunakan ciri penunjuk.

Harga

Malangnya, harga yang ditetapkan untuk Coolpad Soar agak mahal. Telefon pintar ini dipasarkan dengan harga Rp 3,999,000. Dengan menambahkan hanya 500 ribu rupiah, anda dapat Asus Zenfone 2 yang spesifikasinya jauh lebih unggul daripada Coolpad Soar.

Kekuatan Melambung Coolpad:

- Kualiti kamera agak baik

- dapat menahan percikan air

Kekurangan Coolpad Melambung:

- Bateri tidak cukup besar

- Harganya agak mahal