Kaji kelebihan dan kekurangan Coolpad Sky

Pemain baru lain hadir di pasar telefon pintar 4G LTE di Indonesia, Coolpad Sky. Telefon pintar yang dihasilkan oleh vendor dari China termasuk dalam pertengahan akhir alias kelas pertengahan telefon pintar .

Namun, adakah spesifikasinya cukup 'layak' untuk dipanggil telefon pintar kelas menengah? Kami merujuk ulasan berikut tentang Coolpad Sky.

Spesifikasi

 • Skrin: LCD IPS 5.5 inci, 540 x 960 piksel (200 ppi)
 • Memori dalaman: 8GB, 1GB RAM
 • Memori luaran: MicroSD, hingga 32GB
 • Chipset: Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410 "64-bit"
 • CPU: Quad Core 1.2 GHz, Cortex-A53
 • GPU: Adreno 306
 • Sistem Operasi: OS Android v4.4.2 (KitKat)
 • Kamera utama: 8 MP, 3264 x 2448 piksel
 • Ciri kamera: Lampu kilat LED, sensor CMOS, Aperture F / 2.2, penandaan geografis, pengesanan wajah, zoom digital, fokus automatik, fokus sentuhan, panorama, HDR
 • Kamera depan: 2 MP, fokus tetap, Aperture F / 2.4
 • Bateri: 2500 mAh Li-ion

Rekaan

Menurut Caris Signal, penampilan Coolpad Sky agak serupa dengan iPhone6 ​​+. Sama ada ada unsur niat atau tidak ketika merancangnya, ketika menatap telefon pintar ini kita teringatkan reka bentuk iPhone6 ​​+ yang cukup besar.

semakan langit sejuk

Coolpad Sky muncul tanpa bezel, ini menjadikan telefon pintar kelihatan lebih ringkas dan dinamik. Keempat sudut telefon pintar melengkung dan dibungkus dengan aksen krom di sisi.

Coolpad Sky mempunyai dimensi panjang 153 mm, lebar 77,5 mm, dan tebal 8,6 mm. Berat telefon pintar ini ialah 158 gram. Terdapat 2 varian warna yang tersedia untuk Coolpad Sky, putih dan emas.

Skrin

Tidak ada yang istimewa di skrin telefon pintar ini. Sebabnya, Coolpad Sky membawakan teknologi layar IPS dengan 16 juta warna yang mempunyai resolusi 540 x 960 piksel dan kepadatan layar 200 ppi. Resolusi skrin ini sebenarnya tidak dapat dilaksanakan untuk telefon pintar kelas menengah. Kerana rendah akhir telefon pintar yang membawa resolusi yang lebih tinggi berharga lebih rendah.

Skrin Coolpad Sky berukuran 5.5 inci juga dilengkapi dengan antara muka teknologi CoolLife UI 6.0. Antaramuka ini memudahkan anda menyesuaikan paparan layar mengikut kehendak anda.

Pemproses

kelebihan dan kekurangan sky coolpad

Dapur landasan yang digunakan oleh Coolpad Sky agak sukar. Walau bagaimanapun, landasan ini lebih sesuai digunakan di telefon bimbit kelas menengah bawah. Coolpad Sky dikuasakan oleh pemproses Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410 64-bit dengan CPU Quad Core 1.2 GHz Cortex-A53.

Untuk paparan grafik, Coolpad Sky bergantung pada GPU Adreno 306. GPU ini dapat menghasilkan paparan grafik yang cukup baik, tetapi tidak begitu mampu menyokong permainan berkualiti HD.

Ingatan

Ukuran memori dalaman, luaran, dan RAM Coolpad Sky mengingatkan kita pada sektor memori yang dimiliki oleh Coolpad Star. Semua ukuran memorti Sky E501 sama dengan Coolpad Star. Memori dalaman agak kecil, iaitu 8 GB. Sementara itu, ukuran memori luaran masih cukup standard, yang boleh ditingkatkan menjadi 32 GB.

Pada masa ketika terdapat banyak telefon pintar dari China yang sudah memiliki RAM 2 GB, Coolpad Sky masih menggunakan 1 GB dengan setia. Anda perlu tahu, bahawa semakin besar ukuran RAM pada suatu peranti, maka kelewatan peranti akan semakin minimum .

Kamera

Coolpad Sky mempunyai kamera belakang dengan resolusi 8 MP. Kamera belakang ini juga dilengkapi dengan LED Flash untuk mengambil gambar dalam pencahayaan minimum. Beberapa ciri kamera yang terdapat di Coolpad Sky cukup menghiburkan, termasuk Sensor CMOS, Aperture F / 2.2, respons geo, pengesanan wajah, fokus automatik, zoom digital, fokus sentuh, panorama, dan HDR.

Resolusi ketika merakam video dengan telefon pintar ini ialah 1080p pada 30fps. Nah, untuk selfie , kamera depan Coolpad Sky tidak terlalu buruk. Ya, kamera depan telefon pintar ini beresolusi 2 MP. Ukuran resolusi kamera cukup baik untuk mengambil potret diri. Kamera depan ini juga dilengkapi dengan fokus tetap dan ciri Aperture F / 2.4.

Kesalinghubungan

Udara segar berasal dari sektor penyambungan Coolpad Sky. Telefon pintar ini boleh disambungkan ke rangkaian 4G LTE. Cukup menghiburkan untuk mengetahui bahawa telefon pintar ini dapat digunakan di rangkaian internet yang menjanjikan kelajuan muat turun hingga 150 Mbps dan muat naik hingga 50 Mbps. Walau bagaimanapun, sekali lagi mengesahkan bahawa beberapa telefon kelas rendah juga sudah serasi dengan rangkaian 4G LTE.

Telefon pintar Dual-SIM (GSM-GSM) ini juga dapat digunakan pada rangkaian 2G dan 3G. Wi-Fi 802.11 b / g / n juga tertanam dalam telefon pintar ini jika anda mahu menikmati percuma kemudahan HotSpot Wi-Fi yang kini boleh didapati dengan mudah di beberapa tempat awam. Untuk menyelesaikan keperluan pemindahan data antara peranti, Anda dapat mengandalkan Bluetooth v4.0 dan microUSB v2.0 di Coolpad Sky.

Bateri

Sama di sektor memori, maka ia tidak menjadikan kapasiti Coolpad Sky juga sama dengan Coolpad Star. Kapasiti bateri yang ditawarkan oleh telefon pintar ini tidak terlalu besar. Ini kerana telefon pintar ini hanya menggunakan bateri Li-ion 2500 mAh. Mungkin anda perlu membawa power bank sekiranya anda ingin menggunakannya dalam jangka masa yang lama.

Ciri

Coolpad nampaknya tidak memperkayakan telefon pintar yang dibuat dengan ciri pengecasan pantas. Ini jelas terlihat pada Coolpad Star, Soar, dan Sky yang tidak mempunyai ciri pengisian bateri yang cepat.

Walau bagaimanapun, telefon pintar yang bergantung pada sistem operasi Android KitKat v4.4.2 mempunyai ciri Radio FM untuk mendengar siaran radio kegemaran anda. Di samping itu, ciri petunjuk Coolpad Sky cukup lengkap, bermula dari GPS, A-GPS, GLONASS dan BeiDou bawaan.

Harga

Sangat memaksa, menyatakan bahawa mereka tidak setuju dengan harga yang ditetapkan untuk Coolpad Sky ini. Coolpad Sky dijual pada harga sekitar 2,3 juta rupiah. Sementara itu, Xiaomi Redmi 2 Prime yang spesifikasinya hampir sama, bahkan sedikit unggul, dipasarkan pada harga 1.8 juta rupiah.

Secara keseluruhan , kadar Coolpad kurang serius dalam mengerjakan beberapa output telefon pintar. Ini dapat dilihat dengan jelas dalam tinjauan Coolpad Sky, Soar, dan Star yang telah dibincangkan sebelumnya.

Kelebihan Coolpad Sky:

- Reka bentuk yang cantik dengan skrin tanpa bezel

- Menyokong rangkaian 4G LTE

Kekurangan Coolpad Sky:

- RAM hanya 1 GB

- Resolusi skrin rendah

- Harganya terlalu mahal