Kaji Spesifikasi Coolpad Sky Mini

Coolpad Sky Mini E560 adalah versi minimalis Coolpad Sky E501. Secara keseluruhan, spesifikasi yang ditawarkan oleh Sky Mini lebih kurang sama dengan yang terdapat di Sky biasa. Namun, masih terdapat perbezaan dari kedua-dua telefon pintar tersebut.

Nah, adakah Mini Sky Coolpad ini dapat mengungguli versi biasa? Kami merujuk ulasan berikut mengenai Coolpad Sky Mini.

Spesifikasi

 • Skrin: LCD IPS 4,7 inci, 540 x 960 piksel (234 ppi)
 • Memori dalaman: 8GB, 1GB RAM
 • Memori luaran: MicroSD, hingga 32GB
 • Chipset: Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410 "64-bit"
 • CPU: Quad Core 1.2 GHz, Cortex-A53
 • GPU: Adreno 306
 • Sistem Operasi: OS Android v5.0 (Lollipop)
 • Kamera utama: 8 MP, 3264 x 2448 piksel
 • Ciri kamera: Lampu kilat LED, sensor CMOS BSI, Aperture F / 2.0, penandaan geo, pengesanan wajah, zoom digital, fokus automatik, fokus sentuhan, panorama, HDR
 • Kamera depan: 5 MP, fokus tetap, Aperture F / 2.2
 • Bateri: 1800 mAh Li-ion

Rekaan

Reka bentuk paparan Coolpad Mini Sky hampir sama dengan Sky E501. Cuma saiz telefon pintar ini tentunya lebih kecil daripada versi biasa. Bahan plastik membingkai badan Mini Sky yang agak langsing. Reka bentuk butang gaya retro juga kelihatan minimalis dan sederhana.

kelebihan dan kekurangan coolpad sky mini

Panjang telefon pintar ini ialah 139 mm, lebarnya 67.8 mm, dan ketebalannya ialah 7.9 mm. Kerana saiznya yang lebih kecil, Sky E560 hanya seberat 119 gram. Coolpad Sky Mini mempunyai 2 pilihan warna, iaitu putih dan hitam.

Skrin

Sama dengan versi Coolpad Sky, telefon pintar ini tidak mempunyai skrin yang terlalu istimewa. Coolpad Sky Mini menampilkan skrin 4,7 inci dengan teknologi IPS 16 juta warna. Selain itu, resolusi layar hanya 540 x 960 piksel dengan kepadatan layar 243 ppi.

Resolusi skrin ini mengingatkan kita pada skrin Evercoss Winner Y Ultra yang harganya lebih murah daripada Coolpad Sky Mini. Skrin telefon pintar ini juga dilengkapi dengan teknologi antara muka CoolLife UI 6.0 yang cukup dinamik.

Pemproses

kajian semula mengenai coolpad sky mini

Dari sektor dapur pacu, telefon pintar ini juga menggunakan pemproses Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410 64-bit dengan CPU Quad Core 1.2 GHz Cortex-A53. Pemproses ini juga digunakan pada Coolpad Sky E501.

Kita harus mengakui bahawa pemproses ini cukup bagus dan sukar. Walau bagaimanapun, pemproses ini biasanya disematkan pada telefon pintar kelas rendah untuk 1 juta. Jadi, Coolpad Sky Mini sebenarnya layak menggunakan pemproses satu tahap lebih tinggi daripada ini.

Untuk paparan grafik, Coolpad mempercayakan grafik Sky Mini pada GPU Adreno 306. Wang tiga suku dengan pemproses, GPU cukup mampu. Walau bagaimanapun, GPU belum dapat mengimbangi grafik permainan berkualiti HD.

Ingatan

Sekali lagi, Coolpad menggunakan memori dalaman 8 GB untuk kapasiti penyimpanan telefon pintar. Sepatutnya, vendor China ini menyertakan memori dalaman dengan ukuran yang lebih besar, seperti 16 GB.

Namun, anda tidak perlu kecewa kerana pada telefon pintar ini terdapat slot microSD untuk meningkatkan kapasiti storan luaran menjadi 32 GB. Saiz RAM yang digunakan agak kecil, iaitu 1 GB. Namun, RAM yang dimiliki oleh telefon pintar ini cukup untuk mengimbangi prestasi pemproses yang digunakan.

Kamera

Kamera depan Coolpad Sky Mini berukuran 8 MP. Walaupun resolusi kamera tidak terlalu besar, tetapi kamera telefon pintar ini tidak terlalu mengecewakan. Sebabnya, kamera ini mempunyai beberapa ciri khas, seperti sensor CMOS BSI, Aperture F / 2.0, penandaan geo, pengesanan wajah, zoom digital, fokus automatik, fokus sentuh, panorama, dan HDR.

Kamera telefon pintar ini juga mampu merakam video sehingga resolusi 1080p pada 30fps. Sebaliknya, kamera depan Sky Mini mempunyai ukuran 5 MP. Kamera depannya bagus dan cukup tajam untuk mengambil potret diri atau panggilan video. Kamera depan cukup berkualiti dengan fokus tetap dan ciri Aperture F / 2.2.

Kesalinghubungan

Keistimewaan Coolpad Sky Mini terletak pada kesambungannya. Ya, telefon pintar ini sudah boleh disambungkan ke rangkaian 4G LTE. Anda dapat menikmati kelajuan muat turun hingga 150 Mbps dan memuat naik hingga 50 Mbps ketika menggunakan rangkaian 4G LTE pada telefon pintar ini. Namun, kelajuannya juga bergantung pada penyedia yang anda gunakan.

Selain rangkaian 4G LTE, Coolpad Sky Mini juga menyediakan rangkaian 2G, 3G dan Wi-Fi 802.11 b / g / n. Baiklah, untuk tujuan pemindahan data antara peranti, anda boleh menggunakan Bluetooth v4.0 atau microUSB v2.0.

Satu lagi sambungan khas yang dimiliki oleh Coolpad Sky Mini dan mungkin tidak terdapat pada telefon pintar lain, iaitu inframerah. Dengan ciri-ciri ini, anda boleh menjadikan telefon ini seperti alat kawalan jauh untuk TV, penyaman udara, dan alat elektronik lain di rumah anda.

Bateri

Di sektor bateri, Coolpad Sky Mini masih menggunakan bateri bersaiz kecil. Telefon pintar ini dikuasakan oleh bateri Li-ion 1800 mAh. Walaupun kapasiti bateri kecil, telefon pintar ini dapat bertahan selama 8 jam masa bercakap di rangkaian 2G dan 6 jam di rangkaian 3G. Sementara itu, masa sedia telefon pintar ini ialah 240 jam pada rangkaian 2G dan 220 jam pada rangkaian 3G.

Ciri

Berita khas juga datang dari sistem operasi yang digunakan oleh telefon pintar ini. Coolpad Sky Mini sudah menggunakan sistem operasi Android Lollipop v5.0. Ini cukup menarik memandangkan sebilangan telefon pintar Coolpad masih bergantung pada sistem operasi Android KitKat.

Bagi anda yang ingin mendengar siaran radio kegemaran anda, anda boleh menggunakan ciri radio FM pada telefon pintar ini. Baiklah, jika anda melakukan perjalanan atau mencari tempat-tempat tertentu, ciri petunjuk Coolpad Sky Mini cukup lengkap, bermula dari GPS, A-GPS, GLONASS, dan BeiDou.

Harga

Secara keseluruhan , secara jujur ‚Äč‚Äčkurang setuju dengan harga yang ditetapkan untuk Coolpad Sky Mini. Kerana, melihat semua spesifikasi dan ciri yang terdapat di dalam smartphone ini, Coolpad Sky Mini harus dijual dengan harga yang lebih murah.

Saat ini, Coolpad Sky Mini dijual di pasaran dengan harga 1.9 juta rupiah. Harga ini lebih murah daripada Coolpad Sky, yang dipasarkan pada harga 2.3 juta rupiah. Baiklah, menurut ulasan Coolpad Sky Mini dari Caris Signal. Adakah anda berminat untuk memiliki telefon pintar minimalis yang dihasilkan dari negara tirai buluh ini?

Kelebihan Coolpad Sky Mini:

- Menyokong rangkaian 4G LTE

- Mempunyai infra merah untuk ciri alat kawalan jauh

Kekurangan Coolpad Sky Mini:

- RAM hanya 1GB

- Kapasiti bateri kecil

Artikel Berkaitan