Kekuatan dan Kelemahan Lenovo Vibe Shot

Lenovo kembali untuk memeriahkan pasaran telefon pintar pertengahan dengan siri terbarunya, Lenovo Vibe Shot. Penjual China ini telah memperkenalkan telefon pintar di Mobile World Congress (MWC) 2015 pada bulan Mac.

Lenovo Vibe Shot dilaporkan sangat dipercayai di sektor kamera. Ini dibuktikan dengan kamera 16MP yang tertanam di bahagian belakang. Selain itu, Vibe Shot juga menjadi telefon pintar pertama yang dilengkapi dengan 3 lampu kilat LED sekaligus.

Telefon pintar, juga dikenali sebagai Lenovo Vibe Max, sudah tersedia di Indonesia dengan harga yang sangat menarik. Jadi, bagaimana dengan spesifikasi penuh telefon pintar ini? Mari lihat ulasan berikut mengenai Lenovo Vibe Shot.

Spesifikasi

 • Skrin: LCD IPS 5 inci, piksel 1080 x 1920 (441 ppi)
 • Memori dalaman: 32GB, RAM 3GB (@ 800 MHz)
 • Memori luaran: MicroSD, hingga 128GB
 • Chipset: Qualcomm MSM8939 Snapdragon 615 "64-bit"
 • CPU: Octa Core 1.7 GHz, Cortex-A53 & Cortex-A53
 • GPU: Adreno 405
 • Sistem Operasi: OS Android v5.0.2 (Lollipop)
 • Kamera utama: 16 MP, 5328 x 2988 piksel
 • Ciri kamera: denyar tiga LED (dwi nada), CMOS BSI, penstabilan gambar Optik, lensa 6 elemen, penandaan geo, zoom digital, pengesanan wajah, fokus automatik Infra Red, fokus sentuh, panorama, HDR, tetapan ISO, paparan pampasan, penggambaran bersebelahan, mod pemandangan, pemasa kendiri
 • Kamera depan: 8 MP, rakaman video [dilindungi e-mel]
 • Bateri: Li-Polymer 2900 mAh

Rekaan

Lenovo menggunakan reka bentuk yang bergaya dan elegan untuk Vibe Shot. Pada pandangan pertama penampilan telefon pintar ini menyerupai kamera digital moden. Reka bentuk yang dibawa ini benar-benar mengesahkan bahawa Vibe Shot adalah telefon pintar yang sesuai untuk peminat fotografi.

kajian semula mengenai tembakan getaran Lenovo

Lenovo Vibe Shot mempunyai panjang 142 mm, lebar 70 mm, dan ketebalan 7.3 mm. Dilihat dari dimensinya, telefon pintar ini sangat langsing dan tidak terlalu tebal. Sebenarnya, Vibe Shot diramalkan lebih ringan daripada kamera poket kerana beratnya hanya 145 gram.

Terdapat 3 Vibe warna Shot pilihan untuk dipilih, termasuk lembayung , mutiara putih dan kelabu grafit . Sisi dikelilingi oleh bingkai yang terbuat dari logam sementara bahagian belakangnya dilapisi dengan kaca seri Xperia buatan Sony.

Skrin

Skrin 5 inci yang menggunakan teknologi IPS dengan 16 juta warna tertanam di Lenovo Vibe Shot. Untuk telefon pintar kelas pertengahan , Vibe Shote mempunyai resolusi skrin yang cukup tinggi, 1080 x 1920 piksel dengan kepadatan mencapai 441 ppi.

Jangan terkejut jika telefon pintar ini mempunyai paparan skrin yang sangat terang, jelas, tajam, dan kaya dengan warna. Hebatnya, skrin yang menakjubkan juga dilindungi oleh Corning Gorilla Glass 3. Kaca tahan calar nipis ini mampu melindungi skrin dari pelbagai geseran dan calar.

Pemproses

kelebihan dan kekurangan Lenovo vibe shot

Setelah dimanjakan dengan reka bentuk yang elegan dan layar yang sangat tajam, kini anda dijemput untuk berkenalan dengan landasan dapur dari Vibe Shot. Telefon pintar ini dikuasakan oleh chipset dari Qualcomm Snapdragon MSM8939 Snapdragon 615 dengan pengkomputeran 64-bit.

Chipset berkuasa ini disokong oleh lapan teras pemproses yang terdiri daripada Quad Core 1.7 GHz Cortex-A53 dan Quad Core 1.0 GHz Cortex-A53. Bolehkah anda bayangkan betapa kuat dan sengitnya prestasi landasan dapur telefon pintar ini?

Kekuatan chipset dan CPU yang digunakan oleh Vibe Shot juga disokong oleh pemproses grafik Adreno 405. GPU mampu menghasilkan paparan grafik yang sempurna untuk bermain permainan HD atau menonton video melalui Lenovo Vibe Shot.

Ingatan

Kini tiba masanya untuk membincangkan tinjauan Lenovo Vibe Shot di sektor memori. Jangan leka dengan reka bentuk, layar, dan pemproses telefon pintar yang unggul ini, kerana Lenovo Vibe Shot juga memiliki senjata di sektor memori.

Kerana telefon pintar yang boleh dipercayai pada yang satu ini dilengkapi dengan memori dalaman 32 GB. Ukurannya lebih dari cukup untuk menyimpan pelbagai aplikasi. Untuk menyimpan data dalam memori luaran, Lenovo juga menyediakan slot microSD pada Vibe Shot yang dapat digunakan untuk menyimpan data hingga 128 GB.

Kejutan lain datang dari ukuran RAM yang sangat mengejutkan. Nampaknya Lenovo sangat memahami untuk menyamai kekuatan pemproses yang sangat berkuasa, jadi telefon pintar ini dilengkapi dengan RAM 3 GB. Dengan saiz RAM, Lenovo menjamin bahawa telefon pintar ini akan ketinggalan minimum .

Kamera

Seperti namanya, Lenovo Vibe Shot mempunyai kelebihan yang menonjol di sektor kamera. Telefon pintar ini mempunyai kamera belakang beresolusi 16 MP. Tidak bersemangat, kamera ini juga dilengkapi dengan LED LED tiga kali ganda. Telefon bimbit ini disediakan untuk menghasilkan gambar berkualiti tinggi yang tidak kalah dengan kamera biasa.

Kamera Vibe Shot juga mempunyai beberapa ciri, seperti CMOS BSI, Penstabilan Imej Optik, Lensa 6 elemen, Penandaan Geo, Zum Digital, Autofokus Infra Merah, Pengesanan Muka, Tetapan ISO, Kompensasi Pendedahan, Pemotretan Beribu-ribu, Mode Pemandangan, Panorama, HDR dan Pemasa Kendiri.

Melihat dari banyak fitur yang disematkan, nampaknya kamera Lenovo Vibe Shot mampu menggantikan kehadiran kamera digital. Telefon pintar ini juga mampu merakam video pada resolusi 1080p pada 30fps.

Untuk selfie dan panggilan video, anda boleh menggunakan kamera depan super tajam berukuran 8 MP. Ini adalah resolusi kamera depan yang lebih dari cukup untuk mengambil gambar diri sendiri .

Lenovo juga menyertakan butang khas untuk mengambil gambar pada telefon pintar ini. Selain itu, terdapat juga togol di sebelah butang untuk menukar mod kamera dari automatik ke profesional.

Kesalinghubungan

Berita baik lain datang dari kesambungan telefon bimbit ini. Vibe Shot sudah boleh digunakan pada rangkaian 4G LTE. Anda boleh menikmati kelajuan muat turun hingga 150 Mbps dan memuat naik hingga 50 Mbps menggunakan rangkaian 4G LTE dari telefon pintar ini.

Namun, jangan kecewa jika kawasan anda belum disokong oleh rangkaian 4G LTE, kerana Vibe Shot juga serasi dengan kedua-dua rangkaian 2G dan 3G. Vibe Shot juga disokong dengan sambungan Wi-Fi. Di samping itu, untuk menukar data antara peranti, anda dapat menggunakan Bluetooth v4.1 dan microUSB v2.0 yang disematkan pada telefon pintar ini.

Bateri

Bateri adalah jangka hayat telefon pintar. Oleh itu, Lenovo menggunakan bateri Li-Polymer 2900 mAh yang tahan lama di Vibe Shot. Dengan bateri ini, Vibe Shot dapat bertahan hingga 39 jam masa bercakap di rangkaian 2G dan 16 jam di rangkaian 3G. Dalam masa siap sedia, telefon pintar ini mampu menala sehingga 288 jam pada rangkaian 2G dan 264 jam pada rangkaian 3G.

Ciri

Telefon pintar ini membawa sistem operasi Android Lollipop v5.0.2 yang mempunyai antara muka UI yang menawan. Selain itu, telefon pintar ini juga dilengkapi dengan Radio FM. Semasa dalam perjalanan, anda juga dapat menggunakan fitur petunjuk GPS, A-GPS, dan GLONASS bawaan.

Harga

Lenovo Vibe Shot adalah telefon pintar premium di kelas pertengahan . Harga telefon ini sekitar 4,5 juta rupiah. Harganya tidak terlalu mahal memandangkan telefon pintar ini mempunyai banyak kelebihan dari pelbagai sektor.

Kesimpulan dari tinjauan Lenovo Vibe Shot yang kita bincangkan kali ini, telefon pintarnya cukup kuat dan berdaya tahan di pelbagai sektor. Secara keseluruhan , telefon pintar premium ini sama sekali tidak mengecewakan dan bernilai untuk anda peminat fotografi.

Kelebihan Lenovo Vibe Shot:

- reka bentuk yang bergaya

- RAM 3GB

- Kualiti kamera kelas atas

- Bateri tahan lama

- Memori dalaman yang besar

- Menyokong banyak frekuensi 4G LTE

Kekurangan Lenovo Vibe Shot:

- Bateri tidak dapat dikeluarkan

Artikel Berkaitan