Kaji kelemahan & kekuatan Samsung Galaxy A8

Telefon pintar yang dilancarkan pada suku ketiga 2015 adalah salah satu telefon pintar tipis Samsung. Galaxy A8 adalah telefon pintar yang diramalkan sebagai penerus Galaxy A7 yang cukup berjaya di pasaran.

Tidak bersemangat, Samsung membungkus ciri dan spesifikasi yang memenuhi syarat dalam pembungkus badan telefon pintar nipis. Untuk mengetahui maklumat mengenai telefon pintar ini, lihat ulasan yang diringkaskan dalam ulasan Samsung Galaxy A8 berikut.

Spesifikasi

 • Skrin: Super AMOLED 5,7 inci, 1080 x 1920 piksel (386 ppi)
 • Memori dalaman: 16/32 GB, RAM 2 GB
 • Memori luaran: MicroSD, hingga 128GB
 • Chipset: Qualcomm MSM8939 Snapdragon 615 "64 bit"
 • CPU: Octa Core 1.5 GHz, Cortex-A53
 • GPU: Adreno 405
 • Sistem Operasi: OS Android v5.1.1 (Lollipop)
 • Kamera utama: 16 MP, 5312 x 2988 piksel
 • Ciri kamera: Lampu kilat LED, Autofokus, Penandaan Geo, fokus sentuhan, pengesanan wajah, panorama, HDR
 • Kamera depan: perakam video 5 MP, 1080p
 • Bateri: Li-ion 3050 mAh

Rekaan

Badan telefon pintar yang sangat nipis adalah andalan Samsung Galaxy A8. Dimensinya ialah 158 x 76.8 x 5.9 mm. Dengan ketebalan 5.9 mm, pastinya lebih nipis daripada pendahulunya, A7. Telefon pintar 151 gram juga sangat ringan dan selesa di tangan.

Ulasan Samsung Galaxy A8

Samsung Galaxy A8 membawa bahan logam sebagai badannya . Bahan-bahan ini menjadikan A8 kelihatan sangat bergaya dan elegan. Untuk pilihan warna, anda boleh memilih Midnight Black , Champagne Gold atau Pearl White .

Skrin

Ukuran skrin 5,7 inci Galaxy A8 adalah sejenis Layar Sentuh Kapasitif Super AMOLED dengan 16 juta warna. Layar jernih ini juga disokong dengan resolusi 1080 x 1920 piksel dengan kepadatan warna 386 ppi.

Resolusi HD penuh yang digunakan pada skrin Galaxy A8 menjadikan paparan visual telefon pintar cerah dan kaya dengan warna. Tidak cukup di sana, Samsung juga melindungi skrin A8 dengan menggunakan pelindung Corning Gorilla Glass 4.

Pemproses

kelebihan dan kekurangan Samsung Galaxy A8

Landasan A8 dipenuhi dengan pemproses Qualcomm MSM8939 Snapdragon 615 Octa Core gabungan (Quad core 158 GHz Cortex-A53 + dan Quad Core 1.3 GHz Cortex-A53) yang sangat kuat. Kekuatan prosesor juga diimbangi oleh sokongan GPU Adreno 405 yang juga memperkuat sektor landasan A8.

Dengan pemproses yang dibawa oleh Galaxy A8, anda dapat menjalankan pelbagai aplikasi dengan lancar dan tanpa gangguan. Pemproses ini juga sangat menyokong aktiviti bermain permainan atau menonton video melalui telefon pintar yang satu ini.

Ingatan

Semua orang pasti mahukan telefon pintar dengan kapasiti penyimpanan yang besar. Galaxy A8 akan membantu anda untuk merealisasikan impian itu. Sebabnya, telefon pintar ini menyediakan 2 pilihan kapasiti memori dalaman, iaitu 16 dan 32 GB, yang dapat anda sesuaikan dengan keperluan anda.

Telefon pintar dengan memori dalaman 16 GB tentunya berharga dengan harga yang sedikit lebih murah daripada 32 GB. Galaxy A8 juga menyediakan RAM dengan kapasiti yang layak, 2 GB. RAM adalah yang akan mengimbangi kekuatan landasan dapur supaya telefon pintar ini tidak mudah ketinggalan .

Seperti telefon pintar lain, A8 juga menawarkan slot microSD untuk memori luaran hingga 128 GB. Anda boleh mengisi slot microSD yang tersedia dengan kad memori yang ingin anda gunakan untuk mengembangkan kapasiti penyimpanan luaran.

Kamera

Salah satu kelebihan lain dari Galaxy A8 adalah resolusi kamera belakangnya yang cukup besar. Kamera belakang A8 mempunyai resolusi 16 MP 5312 x 2988 piksel dengan LED Flash. Fungsi lain, seperti autofokus, penandaan geografis, pengesanan wajah dan panorama juga disertakan dalam kamera Galaxy A8.

Untuk mengambil potret dari kamera depan, anda boleh menggunakan kamera resolusi 5 MP yang disediakan oleh A8. Satu perkara yang harus anda ketahui, dua kamera Galaxy A8 mampu merakam video dengan resolusi 1080p.

Kesalinghubungan

Tidak mahu ketinggalan telefon pintar lain yang sudah menawarkan rangkaian 4G LTE, Samsung Galaxy A8 juga menawarkannya. Telefon pintar ini boleh disambungkan ke rangkaian 4G LTE super pantas yang mampu memuat turun hingga 150 Mbps.

Namun, Anda tidak perlu putus asa jika belum menggunakan penyedia yang tidak menyokong jaringan 4G LTE, kerana A8 juga dapat digunakan pada jaringan 2G, 3G dan Wi-Fi. Telefon pintar ini juga dilengkapi dengan Bluetooth v4.0 dan NFC untuk mempercepat proses penghantaran data antara telefon pintar.

Bateri

Samsung memahami untuk mengimbangi landasan dapur yang kuat, dia mesti memasukkan bateri dengan kuasa yang kuat pada Galaxy A8. A8 menggunakan bateri Li-Ion 3050 mAh yang tidak boleh ditanggalkan. Kapasiti bateri cukup besar untuk mengimbangi aktiviti melayari anda di dunia maya. Bukan itu sahaja, masa bercakap yang ditawarkan oleh A8 menggunakan bateri ini boleh mencapai 17 jam.

Ciri

Satu perkara yang pasti, Samsung Galaxy A8 menggunakan sistem operasi terbaru Android Lollipop v5.1, yang bermaksud anda boleh menggunakan ciri Android terkini dan memuat turun pelbagai aplikasi menarik melalui Google Play Store.

Telefon pintar ini juga dilengkapi dengan sensor pengimbas cap jari untuk meningkatkan tahap keselamatan sehingga telefon pintar anda tidak dapat dibuka oleh orang yang tidak dikenali. Sistem keselamatan ini tidak sama dengan cap jari iPhone 5s.

Sama seperti kebanyakan telefon pintar hari ini, Galaxy A8 juga menyediakan dua slot untuk kad SIM. Walau bagaimanapun, salah satu slot diletakkan di slot yang sama dengan MicroSD sehingga anda hanya dapat memilih antara menggunakan kad SIM kedua atau memori MicroSD.

Harga

Galaxy A8 termasuk dalam barisan telefon pintar atas dan tengah. Tidak perlu terkejut jika telefon pintar ini cukup mahal . Harga terbaru Samsung Galaxy A8 adalah IDR 6,499,000. Pada masa ini, Samsung Galaxy A8 telah memasuki Indonesia secara resmi dan harganya harganya.

Kelebihan Samsung Galaxy A8:

- Sarung dari aluminium

- Badan yang sangat langsing

- Terdapat slot MicroSD

- Kamera berkualiti

- Sensor cap jari

Kekurangan Samsung Galaxy A8:

- Pembesar suara belum stereo

- Tidak ada NFC

- Bateri tidak dapat dikeluarkan