Apa kelebihan Asus Zenfone 2 Laser?

Asus sekali lagi memeriahkan kelas telefon pintar kelas pertengahan dengan Zenfone 2 Laser. Seri Zenfone 2 Laser terdiri daripada 4 varian, ZE500KL, ZE550KL, ZE500KG, dan ZE601KL. Di antara empat varian, siri ZE500KG adalah yang paling biasa di pasaran Indonesia.

Salah satu sorotan siri Zenfone Laser adalah pengabaian prosesor Intel yang sangat rapat dengan siri telefon pintar Asus. Dalam siri ini, Asus mempercayakan alat pacu jantung kepada pemproses yang dibuat oleh Qualcomm.

Jadi bagaimana prestasi telefon pintar ini jika dibandingkan dengan siri sebelumnya yang dipacu oleh Intel? Berikut ini akan memberikan ulasan mengenai Asus Zenfone 2 Laser, terutamanya untuk siri ZE500KG.

Spesifikasi

 • Skrin: IPS LCD 5 inci, 720 x 1280 piksel (294 ppi)
 • Memori dalaman: 8/16 GB, RAM 2 GB
 • Memori luaran: MicroSD, hingga 128GB
 • Chipset: Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410 "64-bit"
 • CPU: Quad Core 1.2 GHz, Cortex-A53
 • GPU: Adreno 306
 • Sistem Operasi: OS Android v5.0.1 (Lollipop)
 • Kamera utama: 13 MP, 4128 x 3096 piksel
 • Ciri-ciri kamera: denyar berkembar dua (nada dua), Aperture F / 2.0, ciri-ciri PixelMaster: mod Cahaya Rendah / Lampu latar (HDR) / Mod Peningkatan Cantik / Mod manual / Kelewatan rana sifar, lensa 5 elemen, sensor lampu belakang (BSI), penandaan geografis, fokus otomatis, fokus sentuhan, pengesanan wajah dan senyuman, HDR, Panorama, Mod Makro, Ketuk untuk menangkap
 • Kamera depan: 5 MP, rakaman video [dilindungi e-mel], Aperture F / 2.0
 • Bateri: Li-Polimer 2400 mAh

Rekaan

Reka bentuk semua siri Zenfone tidak diragukan lagi. Sebabnya, Zenfone selalu membawa rekaan premium yang kelihatan elegan. Kedua-dua ZE500KG dan tiga varian lain mempunyai panjang 152,5 mm, lebar 77,2 mm, dan tebal 10,8 mm. Dimensi ini agak besar, tetapi Zenfone 2 Laser mempunyai yang nipis dan nipis badan .

Kajian semula mengenai Zenfone 2 Laser

Telefon pintar ini, yang beratnya 170 gram, tersedia dalam pilihan warna hitam , putih seramik , perak , ungu , biru aqua , emas belaka , dan merah glamor . Seperti biasa, Asus selalu memberikan pilihan warna eksklusif dan menarik untuk setiap telefon pintar yang dibuatnya.

Skrin

Zenfone Laser ZE500KG membawa skrin jenis IPS dengan 16 juta warna berukuran 5 inci. Layar mempunyai resolusi 720 x 1280 piksel dengan kepadatan layar 294 ppi. Telefon pintar ini juga dilengkapi dengan antara muka Asus UI yang menjadikan paparan visual Zenfone 2 Laser lebih tajam dan warnanya lebih kaya.

Hebatnya, skrin telefon pintar yang sangat responsif ini dilindungi oleh Corning Gorilla Glass 4 terkini. Perlindungan dari Corning Gorilla Glass 4 dapat mengelakkan calar dan retakan yang boleh merosakkan skrin telefon pintar.

Pemproses

kelebihan dan kekurangan laser Asus Zenfone 2

Di sektor dapur, ZE500KG dikuasakan oleh pemproses Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410 dengan pengkomputeran 64-bit. CPU yang digunakan oleh telefon pintar ini adalah Quad Core 1.2 GHz Cortex-A53. Sementara itu, siri ZE550KL dan ZE601KL sudah menggunakan MSM8939 dengan CPU Octa Core 1.5 GHz.

Walaupun prosesor ZE500KG lebih rendah daripada dua varian lain, namun prestasi telefon pintar ini cukup mampu dan tidak mengecewakan. Untuk paparan grafik, Asus menggunakan GPU Adreno 306 untuk semua varian Asus Zenfone 2 Laser.

Ingatan

Asus juga membezakan ukuran memori dalam setiap siri Zenfone 2 Laser. ZE500KG mempunyai memori dalaman 8 atau 16 GB. Anda boleh memilih kapasiti memori dalaman yang sesuai dengan keperluan anda. Untuk wang yang sama, ZE500KL juga tersedia dalam dua varian memori dalaman yang berbeza seperti ZE500KG.

Walau bagaimanapun, untuk siri ZE550KL dan ZE601KL hanya terdapat satu pilihan kapasiti memori dalaman, iaitu 16 GB. Keempat-empat siri Zenfone 2 Laser bersama-sama mempunyai kapasiti memori luaran hingga 128 GB.

Perbezaannya juga dapat dilihat dengan jelas pada ukuran RAM dari empat siri Zenfone 2 Laser ZE500KL, ZE500KG dan ZE550 KL hanya mempunyai 2GB RAM. Sementara itu, ZE601KL mempunyai RAM yang lebih besar, iaitu 3 GB.

Kamera

Walaupun terdapat perbezaan dalam sektor pemproses dan memori, semua varian Laser Zenfone 2 mempunyai satu kelebihan yang sama di sektor kamera. Sebabnya, semua siri telefon pintar ini mempunyai kamera dengan kualiti yang sangat baik.

Kamera belakang telefon pintar ini mempunyai resolusi 13 MP. Seperti namanya, kamera ini dilengkapi dengan laser autofus yang serupa dengan kamera DSLR profesional. Ditambah dengan dual LED flash, kamera telefon pintar ini menjadi semakin canggih.

Zenfone 2 Laser juga membawa beberapa ciri kamera, seperti Aperture F / 2.0, Ciri PixelMaster, Mod HDR Backlight, Mode Cantik yang Ditingkatkan, Zero Shutter Lag, Sensor Terang (BSI), penandaan geo, autofokus, fokus sentuhan, pengesanan wajah dan senyuman, HDR, Panorama, Mod Makro dan Ketuk untuk Menangkap.

Jumlah ciri kamera yang ditawarkan tidak menjadikan Asus lupa kualiti kamera depan Zenfone 2 Laser. Telefon pintar ini mempunyai kamera depan 5 MP. Kedua-dua kamera mampu merakam video pada resolusi 1080p pada 30fps.

Kesalinghubungan

Sampaikan salam kepada 4G LTE ! Kerana siri telefon pintar 3 ini (ZE500KL, ZE550KL, dan ZE601KL) sudah serasi dengan rangkaian 4G LTE. Anda dapat merasakan kelajuan muat turun hingga 150 Mbps dan memuat naik hingga 50 Mbps ketika menggunakan sambungan 4G LTE pada telefon pintar ini.

Manakala siri ZE500KG hanya serasi dengan rangkaian 2G dan 3G. Kesambungan yang ditawarkan oleh Zenfone 2 Laser adalah Wi-Fi. Selain itu, terdapat juga Bluetooth v4.0 dan microUSB v2.0 untuk menghantar data antara peranti.

Bateri

Sekiranya Zenfone Max mempunyai kapasiti bateri yang cukup besar, tidak demikian dengan Zenfone 2 Laser. Sebabnya, semua siri telefon ini hanya menggunakan bateri Li-Polymer 2400 mAh. Walaupun saiz baterinya tidak terlalu besar, bateri ini mampu memberikan kuasa standard pada Zenfone 2 Laser.

Namun, memandangkan spesifikasi telefon pintar ini cukup tinggi, ia mungkin menggunakan kuasa bateri dengan lebih cepat. Oleh itu, anda boleh menyediakan power bank untuk memastikan telefon pintar ini sentiasa mempunyai kuasa bateri yang mencukupi.

Ciri

Telefon pintar berasaskan Android Lollipop v5.0.1 ini tidak dilengkapi dengan Radio FM. Selain itu, ciri pengecasan pantas hanya menyentuh siri ZE550KL dan ZE601KL. Jadi, ZE500KL belum mempunyai ciri pengecasan bateri yang sangat pantas.

Tidak perlu putus asa, kerana semua varian Zenfone 2 Laser dilengkapi dengan GPS bawaan, A-GPS, dan GLONASS sebagai petunjuk optimal. Di samping itu, anda juga mendapat percuma 5 GB Sepanjang Hayat Asus WebStorage.

Harga

Diperkirakan semua seri Laser Asus Zenfone 2 akan dipasarkan di Indonesia dengan harga di atas 2 juta rupiah. Untuk saat ini hanya versi ZE500KG yang telah dirilis, harganya Rp.1999.000 untuk versi 8 GB dan Rp 2.199.000 untuk versi 16 GB.

Bagaimana dengan kajian semula Asus Zenfone 2 Laser? Nampaknya telefon pintar kelas menengah ini cukup hebat untuk fotografi gaya profesional dan tidak mengecewakan walaupun kapasiti bateri standard.

Kelebihan Laser Asus Zenfone 2:

- Kamera mempunyai ciri autofokus laser

- RAM 2GB

- Harga yang berpatutan

Kekurangan Asus Zenfone 2 Laser:

- Kapasiti bateri yang besar