Inilah kelemahan & kelebihan Axioo Picophone i1

Axioo mengeluarkan semula telefon bimbit yang menggunakan pemproses yang sedikit berbeza dari telefon pintar lain. Telefon pintar adalah Axioo Picophone i1. Oleh itu, pemproses yang digunakan pada Picophone i1 menawarkan prestasi yang hebat dan responsif.

Ya, pemproses yang digunakannya adalah Intel Atom X3 SoFia yang mempunyai prestasi dan prestasi yang sangat baik. Di Indonesia, pemproses jenis Atom X3 baru hanya digunakan oleh satu peranti, Advan Vandroid X7.

Walaupun spesifikasinya cukup berkelas, tetapi telefon pintar ini masih dikeluarkan dengan harga yang berpatutan. Ingin tahu bagaimana spesifikasi telefon pintar ini secara terperinci? Mari kita bincangkan dalam ulasan berikut Axioo Picophone i1.

Spesifikasi

 • Skrin: IPS LCD 5 inci, 720 x 1280 piksel (294 ppi)
 • Memori dalaman: 8GB, 1GB RAM
 • Memori luaran: MicroSD, hingga 32GB
 • Chipset: Intel atom X3 (SoFIA) 64-bit
 • CPU: Dwi Teras 1 GHz
 • GPU: Mali-400MP2
 • Sistem Operasi: OS Android v4.4.4 (KitKat), Dirancang untuk mendapatkan peningkatan v5.0 (Lollipop)
 • Kamera utama: 8 MP, 3264 x 2448 piksel
 • Ciri-ciri kamera: LED Flash, Autofokus, penandaan geo
 • Kamera depan: 5 MP
 • Bateri: Li-ion 2100 mAh

Rekaan

Telefon pintar ini mempunyai badan yang sedikit tebal, iaitu 8.5 mm dengan empat sudut bulat. Dimensi Picophone i1 adalah 140.5 x 72 mm. Untuk berat badan, telefon pintar ini mempunyai berat standard, iaitu 149 gram.

kebaikan dan keburukan axioo picophone i1

Axioo juga menyediakan dua pilihan warna untuk Picophone i1, hitam dan kelabu. Secara keseluruhan, reka bentuk telefon pintar ini cukup dinamik dan selesa di tangan walaupun masih menggunakan bahan plastik.

Skrin

Skrin Sentuh Kapasitif IPS LCD jenis skrin 5 inci dengan 16 juta warna yang menyertai Axioo Picophone i1. Layarnya mempunyai resolusi HD 720 x 1280 piksel dengan kepadatan mencapai 294 ppi. Skrin Picophone i1 mempunyai 5 titik sentuhan.

Permukaan layar yang lebar ini menjadikan pengguna selesa ketika menggunakan telefon pintar ini untuk menaip dan menjelajah ruang siber. Kualiti visual yang dihasilkan oleh skrin cukup terang dan jelas. Walau bagaimanapun, skrin telefon pintar ini tidak dilindungi oleh pelindung skrin seperti Corning Gorilla Glass.

Pemproses

tinjauan mengenai axioo picophone i1

Perkara seterusnya yang akan dibincangkan dalam tinjauan Axioo Picophone i1 adalah rahsia dapur pacu telefon pintar ini. Picophone i1 di hadapan dengan pemproses Intel Atom X3 (SoFia) 64-bit dengan CPU Dual Core 1 GHz. Pemproses ini dua kali lebih pantas daripada versi pendahulunya.

Di samping itu, pengkomputeran 64-bit yang digunakan pada telefon pintar ini berfungsi dua kali lebih pantas dan lebih kuat daripada telefon pintar yang masih menggunakan pemproses pengkomputeran 32-bit. Untuk memperkaya paparan grafik telefon pintar ini, Axioo membawa GPU Mali-400MP2. Pemproses grafik ini mempunyai penampilan yang menawan, walaupun tidak begitu istimewa.

Ingatan

Kapasiti penyimpanan nampaknya menjadi salah satu pertimbangan bagi pengguna alat kerana hari ini banyak aplikasi dan permainan mempunyai ukuran yang besar. Axioo Picophone i1 menawarkan memori dalaman dengan kapasiti standard yang tidak terlalu besar, iaitu 8 GB.

Sekiranya tidak cukup besar, anda juga boleh menggunakan memori luaran hingga 32 GB. Untuk menepati ketangguhan prosesor yang digunakan, Picophone i1 juga dilengkapi dengan RAM 1 GB.

Kamera

Kamera adalah salah satu sektor utama Picophone i1. Kedua-dua kamera tidak teruk, terutamanya kamera depan 5 MP. Dengan saiz ini, kamera depan Picophon i1 sangat sesuai untuk mengambil gambar diri berkualiti tinggi. Kamera depan juga memudahkan anda sekiranya anda ingin membuat panggilan video .

Kamera belakang telefon pintar ini mempunyai ukuran 8 MP. Walaupun ukuran kamera tidak terlalu besar, kualiti gambar yang dihasilkan cukup bagus kerana mempunyai resolusi 3264 x 2448 piksel. Selain itu, terdapat lampu kilat LED untuk mengambil gambar dalam keadaan redup atau gelap.

Kamera telefon pintar buatan Axioo ini juga dapat digunakan untuk merakam video. Beberapa ciri seperti autofokus dan penandaan geo juga disertakan dalam telefon pintar ini dari Axioo untuk memenuhi keperluan fotografi anda.

Kesalinghubungan

Telefon pintar kelas rendah ini belum serasi dengan rangkaian 4G LTE. Jadi, anda hanya boleh menggunakan rangkaian 2G dan 3G. Lebar jalur yang ditawarkan oleh telefon ini ialah 21 Mbps HSDPA dan 5.76 Mbps HSUPA.

Picophone i1 merangkumi telefon pintar SIM tunggal . Pilihan lain jika anda tidak mahu menggunakan kuota data dari penyedia, anda boleh menggunakan sambungan Wi-Fi pada telefon pintar ini. Untuk mempermudah keperluan mengirim data antara telefon pintar, anda dapat menggunakan Bluetooth v4.0 dan microUSB v2.0.

Bateri

Kelemahan telefon pintar ini terletak pada kapasiti bateri yang terlalu besar. Untuk saiz telefon pintar yang membawa pemproses Intel Atom SoFia, Axioo harus melengkapkan telefon pintar ini dengan kapasiti bateri yang lebih besar.

Pada masa ini, Picophone i1 hanya menggunakan bateri Li-Ion 2100 mAh. Walaupun kapasiti bateri kecil, telefon pintar ini dapat mencapai masa siap sehingga 370 jam. Tetapi anda dinasihatkan untuk membawa power bank sekiranya anda ingin menggunakannya semasa melakukan perjalanan jauh.

Ciri

Axioo Picophone i1 sudah menggunakan sistem operasi Android KitKat v4.4.4 yang dapat ditingkatkan ke Android Lollipop v5.0. Apabila anda menaik taraf sistem operasi telefon pintar ke Android Lollipop, anda pasti dapat menikmati antara muka berkualiti tinggi dan beberapa aplikasi menarik yang boleh dimuat turun di Google Play Store.

Selain itu, telefon pintar ini juga mempunyai beberapa ciri tambahan dalam bentuk Radio FM. Jadi, anda boleh mendengar siaran radio kegemaran anda menggunakan telefon pintar yang satu ini. Semasa bepergian dengan rakan, anda tidak perlu takut tersesat. Menggunakan kedua-dua ciri-pin arah terbenam pada telefon pintar ini, iaitu terbina dalam GPS dan A-GPS.

Harga

Tidak perlu bimbang tentang harga, kerana Axioo Picophone i1 adalah rendah akhir telefon untuk pasaran kelas pertengahan yang lebih rendah. Oleh itu, telefon pintar ini berharga cukup murah dan sangat berpatutan.

Di Indonesia, Axioo Picophone dipasarkan dengan harga hanya Rp 1.249.000. Walau bagaimanapun, harganya tidak selalu sama bergantung pada pengedar dan wilayah anda. Untuk memiliki telefon bimbit dengan sistem operasi Android Lollipop dengan harga 1 juta, Axioo Picophone i1 adalah pilihan yang sangat sesuai.

Berikut ini adalah tinjauan Axioo Picophone i1 dari Caris Signal. Beberapa ulasan dari laman gadget di Indonesia juga menyesal kerana kapasiti baterinya terlalu kecil, sehingga bateri Picophone i1 boros.

Namun, anda boleh menyelesaikannya dengan menggunakan sambungan Wi-Fi atau memadam beberapa aplikasi yang tidak diperlukan dari telefon pintar ini. Gunakan juga kecerahan skrin minimalis agar tidak menyedot kekuatannya.

Kelebihan Axioo Picophone i1:

- Menggunakan Intel Atom X3 SoFia yang cukup pantas

- Skrin HD 720p

- Kamera depan sesuai untuk selfie

Kekurangan Axioo Picophone i1:

- Kapasiti bateri kecil

- Belum menyokong rangkaian 4G LTE