6 Cara Mudah Menjadi Penyokong di Instagram dan Youtube

Menjadi selebriti dan YouTubers adalah salah satu pencetak wang yang menjanjikan. Kerana, selebriti dan YouTuber terkenal kerana dapat menjana keuntungan dengan menjadi penyokong. Jadi, bagaimana anda menjadi penyokong di Instagram dan Youtube?

Sebelum memasuki perbincangan mengenai cara menjadi penyokong di Instagram dan Youtube, kami akan menerangkan sekilas pemahaman mengenai penyokong. Endorser adalah seseorang yang menyediakan perkhidmatan iklan melalui internet. Penyokong biasanya sering ditemui di platform Instagram dan Youtube media sosial .

Endorser sendiri tidak jauh berbeza dengan selebriti dan YouTubers. Hanya bahawa penyokong lebih mementingkan keuntungan komersial. Jadi bagaimana anda menjadi selebriti dan menjadi wartawan YouTube yang popular dengan banyak sokongan? Ini caranya:

Bagaimana Menjadi Selebriti

Bagaimana Menjadi Selebriti

Sebelum menjadi penyokong, sudah tentu anda mesti memasuki dunia maya dan mesti memahami media sosial yang akan menjadi platform sokongan anda. Salah satu minat sokongan media sosial yang paling menarik adalah Instagram.

Orang terkenal di Instagram boleh dipanggil selebriti. Selebriti biasanya mempunyai pengikut yang sangat banyak dan tidak kurang hebatnya. Petua untuk menjadi selebriti terkenal tentunya anda perlu memperhatikan setiap foto yang akan dimuat naik ke Instagram.

Di samping itu, anda perlu berinteraksi secara positif dengan pengikut di ruangan komen. Sebenarnya, anda juga perlu berusaha untuk sentiasa mempromosikan diri mereka dengan melakukan perkongsian ke media sosial yang lain. Dengan cara itu, jika anda telah menjadi selebriti terkenal, secara automatik anda akan dapat melihat sokongan yang bersedia membayar anda. Untuk petua untuk menjadi selebriti, sila klik di sini.

Bagaimana Menjadi Youtuber

Bagaimana Menjadi Youtuber

Selain Instagram, platform seperti Youtube juga boleh digunakan sebagai gerai untuk menjadi penyokong. Sebelum melangkah sebagai penyokong, pastinya anda mesti menjadi YouTuber yang terkenal dan terkenal. Bagaimana untuk menjadi YouTuber yang terkenal?

Sebenarnya tidak jauh berbeza dengan menjadi selebriti. Cuma, menjadi YouTuber anda harus lebih kreatif dalam membuat video. Di samping itu, sokongan akan melihat YouTubers yang mempunyai jumlah penonton dan pelanggan beribu-ribu malah ratusan ribu.

Untuk mempunyai sejumlah besar pelanggan, anda mesti aktif dan kreatif. Aktif di sini yang bermaksud, anda harus selalu melakukan kemas kini secara berkala untuk memuat naik video baru ke saluran Youtube.

Walaupun kreatif di sini bermaksud, anda perlu membuat video semenarik dan kreatif mungkin sehingga orang ingin menonton dan juga menjadi pelanggan anda. Untuk menjadi Youtuber, anda memerlukan cara yang betul. Anda boleh membaca dan mengikuti kaedah di sini.

Bagaimana Menjadi Pendukung di Instagram dan Youtube

Bagaimana Menjadi Pendukung di Instagram dan Youtube

Sekarang, setelah anda mempunyai asas sebagai selebriti dan YouTuber, sudah tiba masanya anda mula dapat memanfaatkan kerja keras anda. Cara menjadi penyokong di Instagram dan Youtube boleh sangat bermanfaat bagi selebriti dan YouTube.

Walau bagaimanapun, anda perlu mengetahui bahawa terdapat dua jenis sokongan yang boleh anda lakukan. Ada promosi berbayar dan juga sokongan berbayar. Kedua-duanya sama bermanfaat untuk penyokong. Cuma promosi berbayar adalah kandungan yang telah ditentukan dan gambar yang disokong.

Oleh itu, penyokong hanya perlu mengemas kini ke Instagram atau Youtube. Biasanya dibayar menggalakkan adalah dilakukan oleh selgramgram. Tetapi beberapa YouTuber juga dapat melakukan promosi berbayar sesuai dengan persetujuan penyokong dan mereka yang meminta sokongan.

Manakala jenis kedua disebut endorse berbayar. Jenis ini akan mengasah kreativiti penyokong. Kerana penyokong hanya menerima barang yang akan diiklankan. Mengenai isi kandungannya, ia mesti dibuat seluas mungkin dari penyokong.

Sekarang setelah anda mengetahui jenis sokongan, sekarang adalah masa untuk melihat bahagian utama bagaimana menjadi penyokong di Instagram dan Youtube. Berikut adalah langkah tepat:

1. Tulis maklumat hubungan yang jelas

Tulis maklumat hubungan yang jelas

Menulis kenalan anda dengan jelas adalah salah satu perkara yang paling penting sebagai sokongan. Sebabnya ialah, apabila anda tidak memasukkan kontak dengan jelas, maka pihak yang akan memberikan sokongan akan mengalami kesukaran untuk menghubungi anda.

Apabila anda sukar dihubungi, kemungkinan pihak yang menyokong akan membatalkan niat mereka untuk memindahkan barang mereka. Jadi, maklumat hubungan yang jelas dan lengkap mesti ditulis di lajur biodata Instagram atau di video Youtube anda.

Anda boleh menuliskan nombor telefon, e-mel, ID media sosial lain dan kenalan yang anda ada. Pastikan kenalan yang anda tulis mesti dihubungi dan sentiasa bertindak balas dengan cepat. Jangan biarkan peluang sokongan hilang begitu sahaja kerana sukar untuk menghubungi anda.

2. Buat Kandungan Berkualiti

mencipta kandungan berkualiti

Seperti yang dibincangkan di atas, bahawa anda mungkin dapat menerima sokongan berbayar. Biasanya, pihak yang akan menyokong hanya menghantar barang yang mesti diiklankan. Cara untuk mengiklankannya diserahkan kepada penyokong.

Oleh itu, jika anda menerima jenis sokongan ini, pastikan anda membuat kandungan yang sangat kreatif. Untuk Instagram, anda boleh membuatnya dalam bentuk video atau foto. Bagi Youtube, anda mesti membuat video yang unik dan menarik. Selain unik dan menarik, anda mesti membuat nama samaran anda sendiri.

Sekiranya anda dapat membuat iklan yang juga sangat menarik asli, secara automatik pengikut atau pelanggan anda akan tertarik untuk melihat sokongan yang anda buat. Kemudian, mereka akan penasaran dengan item yang diiklankan.

Dengan cara itu, kedua-dua penyokong dan mereka yang meminta iklan dapat memperoleh manfaat bersama. Jangan biarkan pihak yang meminta sokongan daripada kami. Sekiranya mereka merasa kecewa dengan keputusan sokongan, kemungkinan sokongan tersebut tidak akan mahu menyokong anda.

3. Fokus pada Kandungan Khusus yang Dikuasai

Fokus Pada Kandungan Khusus Yang Dikuasai

Petua yang satu ini juga sangat penting bagi anda yang baru mula meneroka sebagai sokongan. Kerana, mengetahui kandungan tertentu boleh menjadi nilai tambah. Sebagai contoh, anda adalah selebriti atau YouTuber yang aktif dalam tutorial solekan. Sudah tentu anda sangat biasa dengan solekan.

Biasanya, sokongan akan datang dari produk kecantikan. Sekiranya anda menguasai produk kecantikan dan solekan, anda akan mudah membuat kandungan yang akan disokong. Di samping itu, pengikut dan pelanggan anda juga boleh mendapatkan rujukan dari produk yang anda iklankan.

4. Tambahkan sebanyak mungkin Pengikut dan Pelanggan

Tambahkan sebanyak mungkin Pengikut dan Pelanggan

mereka yang meminta sokongan anda pasti melihat dari jumlah pengikut dan pelanggan yang anda miliki. Oleh itu, menambahkan pengikut dan pelanggan adalah salah satu cara terpenting untuk menjadi penyokong di Instagram dan Youtube. Bagaimana untuk?

Sekiranya anda selebriti, salah satunya memuat naik gambar yang menarik perhatian pengguna Instagram. Anda harus bijak membuat gambar yang menarik. Di samping itu, anda juga boleh mempromosikan akaun Instagram anda di media sosial yang lain.

Jangan lupa memberi kesan positif kepada pengikut setia anda. Jangan biarkan pengikut merasa kecewa kerana tindakan yang anda ambil atau kecewa dengan catatan anda. Pastikan juga sentiasa mengemas kini foto terbaik di Instagram.

Namun, jika anda seorang Youtuber maka anda boleh membuat video yang lebih menarik dan kreatif. Sebabnya, penonton akan melanggan sekiranya mereka merasakan saluran Youtube anda sangat menarik. Jangan lupa untuk meninggalkan kandungan atau tema saluran Youtube yang anda buat.

Sebagai tambahan, YouTuber disyorkan untuk menyusun senarai main video. Kerana dengan merapikannya, penonton akan lebih mudah mencari video anda. Pastikan juga kapsyen video yang anda muat naik senang didapati oleh penonton.

5. Menjadi Pendukung Profesional

Menjadi Pendukung Profesional

Cara menjadi penyokong di Instagram dan Youtube juga cukup penting. Sebabnya, jika anda tidak melakukannya secara profesional, pihak yang akan menyokongnya mungkin akan menyerah dan tidak mahu anda sebagai penyokong produk mereka.

Profesional di sini bermaksud, anda perlu memberikan rekod prosedur yang jelas sekiranya ada yang ingin menjadikan anda sebagai penyokong. Pastikan terma dan syarat yang anda buat mesti jelas dan lengkap. Di samping itu, anda seharusnya dapat bekerjasama dengan anda.

Sebabnya adalah bahawa kedua-dua penyokong dan juga mereka yang akhirnya smaa-sama mahukan keuntungan. Jadi, anda boleh membuat prosedur yang tidak rumit tetapi jelas dan juga lengkap. Dalam prosedur, anda boleh menentukan harga atau masa yang boleh digunakan untuk sokongan.

Jangan lupa untuk menulis syarat apabila sokongan dibatalkan. Dengan prosedur yang jelas, kedua-dua pihak akan lebih mudah bekerjasama dalam melaksanakan sokongan. Dan jangan lupa menggunakan kata-kata sopan dan sopan tetapi tetap profesional seperti anda berniaga.

6. Jadikan Jenama Peribadi yang Menarik

Jadikan Jenama Peribadi yang Menarik

Jenama Peribadi, atau boleh dikatakan bahawa mempromosikan diri adalah salah satu cara terbaik sebagai penyokong utama. Kerana, jika anda mempromosikan diri anda dengan baik, banyak pengikut atau pelanggan akan berminat dengan jenama anda.

Untuk membuat penjenamaan peribadi mungkin mudah tetapi juga sukar. Anda hanya perlu menjadi diri sendiri. Keluarkan sifat atau watak unik anda dengan cara yang baik dan sopan. Pengikut dan Pelanggan akan menghormati seseorang yang sopan tetapi juga menarik.

Bukan itu sahaja, apabila anda sudah mempunyai penjenamaan peribadi yang unik dan menarik, secara automatik anda akan mudah membuat kandungan sokongan. Juga, sokongan akan berasa berminat untuk mengiklankan kepada anda.

Sekarang itulah cara untuk menjadi penyokong di Instagram dan Youtube. Sebilangan kaedah ini tidak terlalu sukar tetapi juga tidak boleh dipandang rendah. Anda boleh mencubanya satu persatu dan berharap anda berjaya menjadi penasihat profesional ya!