Inilah kelebihan dan kekurangan Smartfren Pureshot

Bukan hanya menjadi pengendali peringkat teratas di Indonesia, Smartfren juga semakin memantapkan dirinya sebagai salah satu vendor telefon pintar terkemuka. Dengan jenama Andromax, Smartfren telah menjadi salah satu pengeluar telefon bimbit terlaris di Indonesia

Kini, Smartfren mencuba nasib dengan bekerjasama dengan vendor China, Hisense, untuk mengeluarkan telefon pintar bukan Andromax. Walaupun sebelumnya sering berkolaborasi, tetapi kebanyakan telefon pintar melakukan penjenamaan semula kepada Andromax.

Kini jenama Andromax telah dikeluarkan dari produk terbarunya, Hisense Pureshot. Smartfren mendakwa bahawa telefon pintar ini mempunyai tiga tonggak kekuatan, iaitu Teknologi Terbaik , Perkhidmatan Terbaik dan Produk Terbaik . Ingin tahu adakah telefon pintar baru ini dari Smartfren? Mari kita bincangkan dalam ulasan Smartfren Pureshot berikut.

Spesifikasi

 • Skrin: IPS LCD 5 inci, 720 x 1280 piksel (294 ppi)
 • Memori dalaman: 16GB, RAM 2GB (@ 667 MHz)
 • Memori luaran: MicroSD, hingga 128GB
 • Chipset: Qualcomm MSM8929 Snapdragon 415 "64-bit"
 • CPU: Octa Core 1.4 GHz, Cortex-A53
 • GPU: Adreno 405
 • Sistem Operasi: OS Android v5.0.2 (Lollipop)
 • Kamera utama: 13 MP, 4128 x 3096 piksel
 • Ciri-ciri kamera: Lampu kilat LED, Aperture F / 2.0, Penandaan Geo, zoom digital, pengesanan wajah, fokus sentuhan, fokus automatik, panorama, HDR
 • Kamera depan: 5 MP, denyar LED
 • Bateri: Li-ion 2200 mAh

Rekaan

Pureshot nampaknya membawa reka bentuk premium dengan empat sudut melengkung. Keempat sudut ini dibingkai dengan sentuhan berkilat sehingga kelihatan sangat bergaya . Untuk bahan itu sendiri, Pureshot menggunakan bezel logam yang sangat padat di setiap sisi dan plastik untuk badan belakang.

kelebihan dan kekurangan Smartfren Pureshot

Telefon pintar ini, dengan dimensi 140 x 70 mm, mempunyai ketebalan 8.3 mm. Dengan reka bentuk dan dimensi ini, Pureshot sangat selesa digunakan untuk kegunaan harian dan selesa di tangan.

Skrin

Telefon pintar ini menggunakan skrin dengan teknologi IPS 2.5 D yang menjadikannya kelihatan lebih elegan. Skrin 5 inci dilengkapi dengan resolusi HD 1280 x 720 piksel yang menjadikan telefon pintar ini mempunyai paparan skrin yang jelas dan terang.

Skrin samphone ini juga kelihatan tajam kerana mempunyai kepadatan hingga 295 ppi. Smartfren juga menjamin bahawa skrin Hisense Pureshot sangat responsif walaupun disentuh dengan jari menggunakan sarung tangan.

Selain dimanjakan dengan layar yang jelas dan tajam, anda juga tidak perlu memasang lapisan tahan calar lagi pada telefon pintar ini. Sebabnya, Pureshot dilengkapi dengan perlindungan dari Corning Gorilla Glass 3. Perlindungan ini sangat tahan terhadap hentakan, calar atau geseran.

Pemproses

Kajian Hisense Pureshot

Landasan telefon pintar dilengkapi dengan pemproses Octa-Core 64-bit, Qualcomm Snapdragon 415 yang mempunyai kecepatan jam 1.4 GHz. Ini adalah generasi pemproses terkini yang mempunyai prestasi dan ketahanan yang lebih baik daripada generasi sebelumnya.

Walaupun masih diklasifikasikan sebagai pemproses kelas bawah, tetapi Pureshot agak ketinggalan , mampu melakukan banyak aktiviti multitasking dan dapat menjalankan pelbagai aplikasi berat tanpa membuat telefon pintar menjadi panas.

Untuk tujuan bermain permainan, GPU Adreno 405 juga disematkan di Pureshot. Kad grafik ini menjadikan pengalaman permainan dengan telefon pintar ini lebih menakjubkan, walaupun tidak terlalu istimewa untuk permainan mewah.

Ingatan

Dalam tinjauan Smartfren Pureshot, kami juga akan mengkaji kapasiti penyimpanan dalaman yang cukup besar pada telefon pintar ini. Ya, Hisense Pureshot menyediakan memori dalaman 16 GB. Ukuran ini cukup besar untuk menyimpan pelbagai aplikasi kegemaran anda.

Sekiranya anda masih mahu menyimpan banyak gambar, lagu dan video, anda boleh menanam microSD hingga 128 GB pada Smartfren Pureshot ini. Dijamin anda tidak akan membuang ruang simpanan dengan banyak memori.

Untuk menyokong ketahanan landasan dapur telefon pintar ini, Pureshot juga dilengkapi dengan RAM yang cukup besar, iaitu 2 GB LPDDR3. RAM ini menjamin aktiviti anda melayari di dunia maya menjadi lebih selesa tanpa ketinggalan .

Kamera

Seperti namanya, kelebihan Smartfren Pureshot terletak pada kamera berkualiti premium. Kamera belakang 13 MP disokong dengan dual LED Flash, autofocus, geo-tagging, touchfocus, HDR dan panorama. Kamera mempunyai resolusi hingga 4160 x 3120 piksel.

Sekiranya telefon pintar lain hanya mempunyai satu LED Flash di dekat kamera belakang, ini tidak berlaku dengan Pureshot. Telefon pintar ini mempunyai LED Flash juga berhampiran kamera depan yang mempunyai resolusi 5 MP.

Oleh itu, apabila anda ingin mengambil gambar selfie di tempat dengan pencahayaan minimum, anda boleh menggunakan kamera depan Pureshot bersama dengan LED Flash. Untuk tujuan rakaman video, telefon pintar ini dapat merakam video dengan kualiti Full HD, HD, dan VGA.

Kesalinghubungan

Perkhidmatan Terbaik adalah salah satu kelebihan Smartfren Pureshot. Smartfren akan melengkapkan telefon pintar ini dengan perkhidmatan internet yang sangat pantas yang ditawarkannya. Ya, telefon pintar ini serasi dengan rangkaian 4G LTE. Jadi, anda sudah dapat menikmati perkhidmatan internet 4G LTE Advanced yang pantas yang ditawarkan oleh Smartfren menggunakan Hisense Pureshot.

Bukan hanya itu, telefon pintar ini juga dapat menggunakan rangkaian dari pelbagai operator lain selain Smartfren kerana hampir semua frekuensi 4G LTE di Indonesia disokong oleh telefon pintar ini. Sudah tentu, anda juga masih boleh menggunakan rangkaian 3G dan 2G.

Ini adalah telefon pintar Dual SIM (CDMA-GSM) yang juga dilengkapi dengan Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac. Anda boleh menggunakan Wi-Fi HotSpot percuma yang tersedia di pelbagai tempat untuk melayari di dunia maya dengan Pureshot. Telefon pintar ini juga dilengkapi dengan Bluetooth v4.1 dan port USB untuk menghantar data antara peranti.

Bateri

Walaupun kapasiti bateri yang digunakan pada telefon pintar ini hanya 2200 mAh. Smartfren mendakwa bahawa telefon pintar ini tidak akan kalah dengan telefon pintar lain yang menggunakan bateri dengan kapasiti yang lebih besar. Namun, masih kapasiti bateri kurang memenuhi syarat untuk mengimbangi kualiti prosesor dan skrin yang digunakan oleh Smartfren Pureshot.

Ciri

Pureshot menggunakan sistem operasi Android Lollipop v5.0.2. Pureshot juga menggunakan antara muka khas yang disebut Vision UI. Antara muka ini menyediakan pelbagai widget seperti Traffic, WPS Office dan Dolby Audio. Vision UI juga membolehkan anda mengalihkan gambar dengan hanya melakukan pergerakan tangan di hadapan sensor tanpa perlu menyentuh skrin.

Pelbagai multimedia sokongan juga melengkapkan telefon pintar ini, bermula dari Radio FM, main balik h.265 (HVEC), dan meminimumkan ciri pemain video Pureshot yang dapat membuat anda dapat menonton video sambil bermain permainan berkualiti HD.

Harga

Pada masa ini, Smartfren Hisense Pureshot telah mulai dipasarkan di Indonesia. Anda boleh mendapatkan telefon pintar super canggih ini dengan harga Rp 2.699.000. Harga ini mungkin sedikit mahal jika kita melihat Xiaomi Mi4i yang harganya tidak jauh berbeza tetapi dengan spesifikasi yang lebih baik.

Kelebihan Smartfren Pureshot:

- Menyokong semua rangkaian 4G LTE di Indonesia

- Kualiti kamera agak baik

- Lampu kilat LED di kamera depan

Kekurangan Smartfren Pureshot:

- Kapasiti bateri kecil

- Menggunakan pemproses kelas bawah