Inilah kelebihan dan kekurangan Advan Barca M6

Advan M6 adalah telefon pintar dengan pemproses yang hebat dan harganya sangat murah. Dikeluarkan beberapa bulan yang lalu, kehadiran telefon pintar yang satu ini telah dinanti-nantikan oleh pemburu telefon pintar berkualiti rendah yang berkualiti.

Walaupun belum serasi dengan rangkaian 4G LTE, telefon pintar buatan vendor domestik masih perlu dipertimbangkan. Advan M6 menawarkan teknologi audio Hi-Fi yang tidak anda dapati di telefon pintar lain.

Selain itu, Advan juga bekerjasama dengan sebuah kelab bola sepak terkenal, Barcelona, ​​untuk mempromosikan telefon pintar ini. Tidak hairanlah Advan M6 mempunyai nama lain Advan Barca HiFi M6. Sekarang, untuk mengetahui maklumat mengenai telefon pintar ini dengan lebih jelas, lihat ulasan Advan Barca M6 dari yang berikut!

Spesifikasi

 • Skrin: IPS LCD 5 inci, 720 x 1280 piksel (294 ppi)
 • Memori dalaman: RAM 16GB, 2GB
 • Memori luaran: MicroSD, hingga 32GB
 • Chipset: MediaTek MT6592M
 • CPU: Octa Core 1.4 GHz, Cortex-A7
 • GPU: Mali-450 MP4 @ 600 MHz
 • Sistem Operasi: OS Android v4.4.2 (KitKat)
 • Kamera utama: 8 MP, 3264 x 2448 piksel
 • Ciri-ciri kamera: Lampu kilat LED, penandaan Geo, pengesanan wajah, zoom digital, fokus automatik, fokus sentuh, panorama, HDR
 • Kamera depan: 5 MP
 • Bateri: Li-ion 2300 mAh

Rekaan

Telefon pintar, yang mempunyai berat 150 gram, termasuk bateri, mempunyai dimensi 145 x 71 x 9 mm. Telefon ini agak ringan. Advan M6 cukup selesa di telapak tangan anda. Dengan saiz standard telefon pintar masa kini, Advan M6 juga tersedia dalam 2 pilihan warna, iaitu hitam dan putih.

kelebihan dan kekurangan advan barca m6

Malangnya, paparan di panel depan telefon pintar ini kelihatan agak panjang. Ini tidak terlepas dari adanya penceramah tambahan di bawah skrin. Walaupun mengganggu penampilan, tetapi dalam penggunaannya tidak ada masalah sama sekali.

Skrin

Menggunakan IPS LCD Capacitive Touchscreen dengan 16 juta warna, teknologi ini dibungkus dalam skrin 5 inci. Telefon pintar yang baru dilancarkan pada bulan Julai 2015 juga menawarkan resolusi 720 x 1280 piksel dengan kepadatan skrin 264 ppi. Walaupun resolusi yang ditawarkan agak rendah, paparan visual Advan M6 cukup bagus.

Sensitiviti sentuhan pada skrin juga cukup responsif. Kelemahan skrin Advan M6 hanya terletak pada tidak adanya pihak terbina dalam sistem perlindungan skrin seperti yang ditawarkan oleh telefon pintar yang lain secara umum.

Pemproses

Seperti yang telah dibincangkan sebelumnya, Advan M6 mempunyai kelebihan dalam sektor dapurnya yang tahan lasak. Advan menggunakan pemproses Octa Core 1.4 GHz Cortex-A7 yang digabungkan dengan chipset MediaTek MT6592M.

harga advan barca m6

Pemproses grafik GPU Mali-450 MP4 600 MHz juga mengimbangi pemproses yang agak sengit ini. Prosesor yang digunakan oleh Advan M6 dapat menyokong aktiviti permainan HD dengan lancar, berbual , melayari dan melakukan aktiviti multitasking tanpa perlu risau telefon pintar akan ketinggalan .

Ingatan

Bagi anda yang suka memasang aplikasi dari Google Play Store, Advan M6 menyediakan memori dalaman yang cukup besar, iaitu 16 GB. Anda boleh memuat turun beberapa aplikasi kegemaran tanpa rasa takut kehabisan ruang untuk menyelamatkannya.

Untuk mengimbangi ukuran pemproses yang digunakan, RAM 2 GB juga disertakan dalam telefon pintar ini. Saiznya agak besar memandangkan masih banyak telefon pintar lain yang masih menggunakan RAM 1 - 1.5 GB.

Di luar 16 GB memori dalaman yang disediakan, Advan M6 juga menyediakan slot microSD untuk keperluan anda menyimpan data, foto, muzik, video dan banyak lagi. Kapasiti memori luaran yang ditawarkan oleh Advan M6 mencapai 32 GB.

Kamera

Siapa kata telefon pintar tempatan cenderung mempunyai kamera yang buruk? Advan membuktikan bahawa telefon pintar dari vendor tempatan juga dapat menyediakan kamera kelas menengah yang layak.

Kamera belakang Advan Barca M6 mempunyai resolusi 8 MP 3264 x 2248 piksel yang cukup jelas untuk mengambil gambar. LED Flash dan sejumlah ciri umum lain, seperti autofokus, juga tertanam di kamera belakang Advan M6.

Untuk mengambil potret diri atau selfie , anda boleh menggunakan kamera depan dengan resolusi yang baik. Kamera depan Advan M6 beresolusi 5 MP. Resolusi ini sama dengan kamera depan Samsung Galaxy J5.

Kesalinghubungan

Di tengah promosi untuk menggunakan rangkaian 4G LTE, Advan belum melengkapkan telefon pintar ini dengan rangkaian 4G LTE. Telefon pintar ini hanya menyokong rangkaian 2G dan 3G sahaja.

Namun, anda tidak perlu risau kerana dengan jaringan 3G HSPA yang dibawa oleh Advan M6, anda masih dapat menyemak imbas , berbual dan mengakses pelbagai data di internet dengan kecepatan yang cukup cepat.

Anda perlu tahu, bahawa Advan M6 adalah telefon bimbit dual GSM-GSM yang membolehkan kedua-dua SIM aktif secara serentak. Oleh itu, anda boleh memutuskan SIM mana yang akan digunakan untuk membuat panggilan, menghantar mesej atau mengakses internet.

Sekiranya anda enggan menggunakan sambungan dari penyedia, maka anda boleh mengaktifkan rangkaian Wi-Fi untuk melayari di dunia maya. Telefon pintar ini juga menyediakan sambungan melalui Bluetooth 4.0 dan USB semasa dalam perjalanan.

Bateri

Dengan menggunakan bateri Li-ion 2300 mAh, kapasiti bateri sebenar telefon pintar ini layak. Namun, memandangkan landasan dapur yang digunakan cukup sukar, bateri Advan M6 tidak dapat mengimbangi kekuatan prosesor yang cenderung menghabiskan banyak tenaga.

Walau bagaimanapun, kapasiti bateri ini cukup untuk menghidupkan Advan M6 seharian penuh dan menemani aktiviti anda. Sekiranya anda ingin melakukan perjalanan jauh, mungkin anda juga dapat menantinya dengan membawa power bank.

Ciri

Skrin Advan M6 menggunakan akselerometer , sensor jarak dan sensor cahaya ambien . Sebagai tambahan, seperti yang telah kita bincangkan di atas, Advan M6 membawa teknologi HiFi, iaitu pembesar suara dengan audio berkualiti tinggi.

Suara yang dihasilkan oleh video ini lebih jelas, lebih pantas dan lebih tajam. Teknologi HiFi ini akan memberikan pengalaman yang luar biasa ketika anda menggunakan Advan M6 untuk mendengar muzik atau menonton video.

Harga

Sebelum diluncurkan secara resmi, Advan M6 dipasarkan secara pre-order dengan harga Rp 1.699.000. Namun, setelah tempoh pra-pesanan berakhir, telefon pintar ini dijual sedikit lebih mahal dengan harga sekitar Rp 1,899.00.

Walaupun perbezaannya adalah 200 ribu dari harga pra-pesanan , harga normal yang ditetapkan untuk Advan M6 masih agak mahal untuk telefon pintar tempatan. Sebabnya, banyak telefon pintar dari China yang menawarkan spesifikasi serupa pada harga yang tidak jauh berbeza.

Walau bagaimanapun, perbezaan harga mungkin tidak menjadi masalah jika anda melihat ciri-ciri yang ditawarkan, terutama jika anda peminat Barcelona. Bagaimana, anda berminat untuk membeli Advan Barca M6?

Kelebihan Advan Barca M6:

- Pembesar suara HiFi di bahagian depan

- RAM 2GB

- Kamera depan 5MP

- Menyokong OTG USB

Kekurangan Barca M6 Advan:

- Reka bentuk panel depan agak panjang

- Masih menggunakan OS KitKat Android

- Harga agak mahal