Inilah kelemahan dan kelebihan Oppo Mirror 5

Setelah berjaya mengeluarkan Opoo Mirror 5S, Oppo kini memperkenalkan siri telefon pintar terbaru dalam versi yang lebih ekonomik, Mirror 5. Oppo Mirror 5 adalah telefon pintar murah yang serasi dengan rangkaian 4G LTE.

Memandangkan telefon pintar 4G LTE biasanya dijual dengan harga selangit, Oppo menyediakan pilihan telefon pintar yang serasi dengan rangkaian dan berharga dengan harga yang berpatutan. Bukan hanya itu, telefon pintar yang cantik ini juga dilengkapi dengan pelbagai spesifikasi dan ciri yang memanjakan penggunanya.

Apakah spesifikasi, kekurangan, dan kelebihan yang ditawarkan dari telefon pintar ini dari China? Lihat ulasan Oppo Mirror 5 di bawah.

Spesifikasi

 • Skrin: IPS LCD 5 inci, 540 x 960 piksel (220 ppi)
 • Memori dalaman: RAM 16GB, 2GB
 • Memori luaran: MicroSD, hingga 128GB
 • Chipset: Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410 "64-bit"
 • CPU: Quad Core 1.2 GHz, Cortex-A53
 • GPU: Adreno 306
 • Sistem Operasi: OS Android v5.1 (Lollipop)
 • Kamera utama: 8 MP, 3264 x 2448 piksel
 • Ciri-ciri kamera: Lampu kilat LED, Aperture F / 2.2, rana perlahan, ukuran 1.4 piksel, enjin Pure Image 2.0+, mod pakar, lensa pantas, Beautify 3.0, Paparan Berganda, penandaan geo, pengesanan wajah, zoom digital, fokus otomatis, sentuhan fokus, panorama, HDR, GIF
 • Kamera depan: 5 MP
 • Bateri: Li-Polymer 2420 mAh

Rekaan

kelebihan dan kekurangan cermin oppo 5

Telefon pintar mempunyai dimensi selongsong 143,4 x 71,2 x 7,7 mm yang dibalut dengan berlian bercorak ( berlian ) yang sangat elegan. Sarung belakang telefon pintar 160 gram membawa teknik embossil ultraviolet yang menjadikan corak berlian bersinar ketika terkena cahaya matahari. Telefon pintar yang baru dilancarkan pada bulan Julai 2015 boleh didapati dalam 2 pilihan warna, iaitu biru dan putih.

Skrin

Resolusi skrin Mirror 5 lebih rendah daripada Mirror 5S, yang hanya 540 x 960 piksel dengan kepadatan warna 220 ppi. Resolusi ini dikemas dalam layar 5 inci yang membawa jenis IPS LCD Capacitive Touchscreen dengan 16 juta warna.

Walaupun resolusi yang diberikan oleh Mirror 5 agak rendah, anda tidak perlu risau kerana telefon pintar ini sudah menggunakan sistem operasi Android Lollipop yang disokong oleh teknologi Color OS 2.1 sebagai antara muka untuk menjadikannya kelihatan lebih berwarna.

Pemproses

tinjauan cermin oppo 5

Untuk komponen dapur landasan, Mirror 5 bergantung pada pemproses Cortex-A53 Quad Core 1.2 GHz yang diimbangi oleh chipset Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410 64-bit. Komponen ini cukup kuat untuk mengoptimumkan prestasi telefon pintar.

Di sektor grafik, Mirror 5 dilengkapi dengan GPU Adreno 306 yang menjadikan penampilan grafik telefon pintar ini lebih berkualiti tinggi, terutama untuk menyokong aktiviti permainan di telefon pintar. Kombinasi landasan dapur sebenarnya sudah memenuhi syarat untuk aktiviti harian, tetapi agak mengecewakan jika anda melihat tanda harga yang melebihi Rp 2,5 juta.

Ingatan

Adakah anda suka memuat turun pelbagai aplikasi di telefon pintar? Sekiranya demikian, Mirror 5 siap memberikan memori dalaman 16 GB. Sekiranya itu tidak mencukupi, anda boleh memasang microSD hingga 128 GB untuk menyimpan permainan, foto, muzik atau video.

Tidak perlu risau telefon pintar akan lambat, kerana RAM yang ditawarkan oleh Mirror 5 cukup besar, iaitu 2 GB. Jadi, dengan dapur landasan yang kuat dan kapasiti RAM yang besar, anda boleh menggunakan telefon pintar ini untuk tujuan multitasking.

Kamera

Adakah anda peminat selfie ? Oppo Mirror 5 menawarkan kamera belakang dengan resolusi 8 MP. Kamera ini dilengkapi dengan lampu kilat LED dan mampu merakam video dengan resolusi 1080p. Untuk mengambil gambar diri anda, anda boleh menggunakan kamera depan dengan resolusi 5 MP.

Ambil gambar sebanyak mungkin, kerana Oppo Mirror 5 menyediakan kapasiti penyimpanan yang cukup besar, bukan ? Kamera Mirror 5 juga disokong oleh pelbagai fitur terkini, mulai dari fokus otomatis, Beautify 3.0, Double Exposure, geo-tagging, mode Expert, fast lens, GIF, dan banyak lagi.

Kesalinghubungan

Dalam ulasan Oppo Mirror 5 ini, terasa kurang positif jika tidak membincangkan mengenai hubungan. Sebabnya, Mirror 5 serasi dengan rangkaian 4G LTE. Rangkaian ini menjanjikan sambungan internet yang sangat pantas dan perlahan. Kononnya , rangkaian ini dapat mencapai kecepatan muat turun hingga 150 Mbps.

Namun, jika kawasan anda tidak dilindungi oleh rangkaian 4G LTE, maka anda boleh menggunakan rangkaian 2G atau 3G dengan telefon pintar ini. Pilihan lain untuk sambungan telefon pintar adalah menggunakan rangkaian Wi-Fi.

Bukan hanya itu, anda juga dapat mengirim data dengan telefon pintar lain menggunakan Bluetooth v4.0 atau port inframerah yang mungkin jarang anda temui di kebanyakan telefon pintar hari ini. Port inframerah juga dapat digunakan sebagai alat kawalan jauh untuk alat elektronik yang anda miliki seperti TV, AC, dan lain-lain.

Bateri

Mirror 5 menggunakan bateri Li-Polimer 2420 mAh. Kapasiti bateri yang digunakan adalah kecil. Namun, pemproses dan skrin yang digunakan oleh telefon pintar ini tidak menggunakan kuasa bateri terlalu banyak.

Walau bagaimanapun, jika anda cenderung menggunakan telefon pintar ini dengan intensiti tinggi, maka anda harus selalu menyediakan pengecas atau power bank untuk mengecas telefon pintar jika bateri habis. Jenis bateri yang digunakan oleh Mirror 5 adalah Li-Polymer, yang bermaksud bahawa jenis bateri sedikit lebih kuat daripada bateri jenis Lithium-Ion.

Ciri

Ciri-ciri lain tertanam dalam Mirror 5 adalah radio FM dan pelbagai jenis GPS, dari terbina dalam GPS, A-GPS dan GLONASS. Selain itu, telefon pintar ini juga boleh menjadi alat kawalan jauh pintar dan bukannya alat kawalan jauh yang sebenarnya.

Beberapa sensor, seperti isyarat skrin Mati, mod satu tangan, dan sokongan sarung tangan & sentuhan basah juga menyertai Oppo Mirror 5. Telefon pintar dual SIM ini juga menggunakan sistem operasi terkini, iaitu Android Lollipop v 5.1.

Harga

Nah, ini adalah maklumat yang paling dinanti-nantikan. Untuk memiliki telefon pintar 4G LTE dengan sistem operasi terkini, anda perlu menyediakan 2.9 juta rupiah. Harganya tidak terlalu mahal bagi anda yang menginginkan reka bentuk bergaya yang ditawarkannya.

Tetapi bagi anda yang lebih mementingkan prestasi dan spesifikasi, harganya pastinya agak mahal. Kerana, banyak pengeluar lain menawarkan telefon pintar dengan spesifikasi serupa dengan harga di bawah Rp 2 juta.

Kelebihan Oppo Mirror 5:

- Reka bentuk bergaya dengan corak berlian

- Sudah dilengkapi dengan RAM 2GB

- Kualiti pembesar suara

- Kualiti kamera agak baik

Kelemahan Oppo Mirror 5:

- Resolusi skrin rendah

- Hanya menggunakan chipset Snapdragon 410 kelas bawah

- Harganya terlalu mahal