Senarai Harga Laptop Toshiba Terbaik pada tahun 2015

Selain Sony, salah satu pengeluar komputer riba terkemuka dari Jepun adalah Toshiba. Sejak komputer riba pertama buatan Toshiba terkenal dengan kualiti dan ketangguhannya sehingga banyak orang Indonesia menyukai jenama ini.

Pada masa penulisan ini akan memberikan ulasan mengenai beberapa komputer riba Toshiba terbaik untuk anda. Kerana, bagi sesetengah orang mungkin mengalami kesukaran ketika mereka ingin membeli komputer riba yang sesuai dengan keperluan mereka.

Menjawab beberapa kesukaran kebanyakan orang yang ingin menentukan komputer riba yang sesuai, akan membantu anda dengan memberikan ulasan mengenai komputer riba terbaik berdasarkan kategori masing-masing.

Senarai Harga Laptop Toshiba Terbaik pada tahun 2015

1. Komputer riba Terbaik Secara Umum

Komputer riba yang akan dikaji kali ini sebenarnya termasuk dalam jenis komputer riba 2 dalam 1. Namun, dengan spesifikasi yang berkelayakan, komputer riba ini dapat masuk ke dalam kategori komputer riba terbaik secara umum menurut Caris Signal.

Toshiba Portege Z20t mempunyai skrin yang dapat diputar 360 darjah. Reka bentuk peranti yang menggabungkan tablet dengan papan kekunci superslim kelihatan elegan. Skrin 12.5 inci disokong dengan resolusi Full HD 1920 x 1080 piksel. Paparan skrin sentuh yang sangat responsif ini dapat dikendalikan oleh 10 jari pada satu masa.

Komputer riba terbaik Toshiba Toshiba Portege Z20t

Siapa kata papan kekunci komputer riba 2 dalam 1 kurang responsif? Dengan papan kekunci Portege Z20t anda dapat mengetik 81 perkataan dengan cepat dalam 1 minit. Komputer riba 2 dalam 1 ini juga dilengkapi dengan stylus berkuasa Wacom, pen standard yang mempunyai dua butang klik.

Prestasi komputer riba ini menggunakan Intel Core M-Y571, pemproses yang sepadan dengan notebook yang tidak mempunyai kipas penyejuk. Portege Z20t mempunyai RAM 8GB dan SSD 256GB. Kini, untuk jangka hayat bateri, Toshiba mendakwa bahawa komputer riba ini boleh berjalan sehingga 17 jam dengan papan kekunci terpasang dan 9 jam dalam mod tablet.

Audio di Portege Z20t juga cukup bagus. Peranti ini masih menggunakan sistem operasi Windows 7 dan boleh ditingkatkan ke Windows 8.1. Untuk harga sahaja, komputer riba hibrid ini dapat anda bawa pulang dengan harga Rp 18 juta.

2. Chromebook Terbaik

Chromebook Toshiba 2

Tidak mahu ditinggalkan oleh pengeluar komputer riba yang lain, Toshiba juga memulakan komputer riba berasaskan Chrome. Ya, Toshiba Chromebook 2 adalah komputer riba dengan sistem operasi Google Chrome yang mempunyai reka bentuk yang anggun dan menarik.

Papan kekunci Chromebook 2 diperbuat daripada bahan plastik halus, sehingga selesa di tangan penggunanya. Selain itu, bahan plastik pada papan kekunci juga menjadikan komputer riba ini kelihatan moden. Chromebook 2 mempunyai skrin selebar 13.3 inci dengan resolusi 1920 x 1080. Skrin yang menampilkan pembiakan warna dengan sangat baik.

Di sebelah kanan komputer riba dengan harga 4 juta terdapat gabungan bicu mikrofon / set kepala , USB 3, HDMI dan port kunci keselamatan. Di sebelah kiri anda akan menemui slot kad SD, USB 2.0 dan port pengecasan. Pelbagai port ini kelihatan cukup lengkap untuk menyokong aktiviti anda.

Sama seperti komputer riba Chromebook lain, komputer riba yang membawa OS Chrome tentunya akan memberikan penampilan yang lebih minimalis daripada Windows. Di samping itu, anda juga akan menemui jalan pintas untuk mengakses beberapa perkhidmatan dari Google, seperti Gmail, Youtube, Google Drive dan Hangouts.

Pemproses Intel Celeron N2840 2.58 GHz yang tertanam dalam Toshiba Chromebook 2. Kapasiti RAM 4 GB juga melengkapkan peranti ini. Walaupun kapasiti cakera keras kecil 16GB, Chromebook 2 menawarkan storan 100GB di Google Drive. Menggunakan bateri 3 sel 44 wH yang mampu menjalankan komputer riba ini selama 9 jam berturut-turut.

3. Ultrabook Terbaik

Toshiba Kirabook (2015) adalah komputer riba Toshiba terbaik di kelas ultrabook. Reka bentuk yang anggun dan menarik dapat menyaingi penampilan MacBook Pro. Sebenarnya, bahan aluminium yang membingkai komputer riba ini kelihatan  berkelas .

Toshiba Kirabook (2015)

Cemerlang dalam bidang reka bentuk, ia tidak menjadikan komputer riba 13 inci ini unggul dalam resolusi skrin. Resolusi 2560 x 1440 memberikan kualiti gambar yang cantik, tetapi sedikit redup. Namun, anda tidak perlu kecewa terlebih dahulu, kerana Kirabook mempunyai skrin sentuh yang cukup responsif.

Toshiba Sleep and Charge Kirabook yang membolehkan anda mengecas alat atau apa sahaja melalui port USB, walaupun komputer riba dalam keadaan 'Tidur'. Ultrabook cukup sengit sehingga anda dapat dengan harga Rp 20 juta.

Landasan Kirabook dipenuhi dengan pemproses yang cukup berkemampuan, iaitu Intel Core i7 2.4 GHz dengan 8 GB RAM dan 256 GB SSD. Grafik Kirabook Intel HD 5500 bersepadu disatukan dengan beberapa permainan ringan. Notebook Kirabook ini mempunyai bateri yang dapat menjadikan komputer riba ini dihidupkan selama lebih kurang 8 jam.

4. Komputer riba 2 dalam 1 yang terbaik

Satelit Radius P55

Satelit Radius P55 adalah komputer riba 2 dalam 1 terbaik dari Toshiba. Reka bentuk yang luar biasa melengkapkan komputer riba yang boleh diubah menjadi lima mod yang berbeza. Toshiba tidak memiliki reputasi yang baik dalam bidang desain, tetapi Satelit Radius P55 berhasil tampil dengan desain yang mempesona.

Skrin sentuh 4K 15 inci pada komputer riba ini memberikan warna yang tajam. Ditambah dengan resolusi 3840 x 2560, skrin paparan menjadi hampir sempurna. Untuk kelenturan, komputer riba ini juga menggunakan engsel 360 darjah seperti yang terdapat pada komputer riba Lenovo Thinkpad Yoga 2 in 1.

Satu lagi ciri Satelit Radius P55 terletak pada pemproses Intel Core i7-5500U 2.4 GHz yang digunakannya. Disokong dengan RAM 12 GB, komputer riba ini tidak ketinggalan walaupun anda membuka 8 tab Google Chrome secara serentak.

Pemacu keras yang terdapat pada komputer riba dengan harga Rp 18 juta cukup besar, 512 GB. Kelemahan komputer riba 2 dalam 1 ini dari Toshiba adalah baterinya yang lemah. Apabila digunakan untuk terbuka  browse dengan Wi-Fi dan tetapan kecerahan hanya 100 telurnya, yang P55 Satelit Radius hanya boleh lepas selama 4 jam 52 saat.

Inilah senarai komputer riba buatan Toshiba terbaik yang tersedia pada tahun 2015. Adakah anda menemui komputer riba Toshiba terbaik mengikut keinginan anda? Sekiranya tidak, sila periksa beberapa ulasan sebelumnya mengenai komputer riba dari pelbagai jenama lain.