5 Laptop Dell Terkini dan Terbaik pada tahun 2015

Penghasilan komputer riba dari syarikat perkakasan dari Amerika Syarikat, Dell, perlu dipertimbangkan. Selain mempunyai spesifikasi yang sukar, Dell juga menawarkan reka bentuk komputer riba yang pelbagai dan menarik. Untuk keperluan permainan , Dell juga mengeluarkan Alienware, jenama komputer riba untuk permainan .

Di Indonesia, komputer riba buatan Dell mungkin tidak sepopuler komputer riba buatan Asus atau Acer. Tetapi dari segi kualiti, komputer riba Dell tentunya dapat disandingkan dengan komputer riba yang dibuat oleh dua pengeluar Taiwan itu.

Anda mahu membeli komputer riba Dell? Kali ini akan mengkaji senarai komputer riba Dell terbaru dan terbaik pada tahun 2015. Senarai ini boleh menjadi pertimbangan penting bagi anda yang ingin membeli komputer riba baru.

5 Laptop Dell Terkini dan Terbaik pada tahun 2015

1. Komputer riba Terbaik Secara Umum

Dell XPS 13 (2015) tanpa sentuhan berjaya mengisi kedudukan komputer riba Dell terbaik secara keseluruhan. Reka bentuk komputer riba ini sangat sesuai untuk anda yang sering melakukan perniagaan. Skrin 13 inci XPS 13 mempunyai resolusi Full HD 1920 x 1080p. Komputer riba ini juga terdapat dalam versi skrin sentuh . Walau bagaimanapun, paparan skrin sentuh XPS 13 lebih daripada cukup.

Papan kekunci komputer riba ini cukup selesa digunakan untuk menaip, walaupun pada umumnya komputer riba ultrabook mempunyai papan kekunci yang kurang selesa. Pad sentuh XPS 13 4.1 x 2.3 inci juga mempunyai tekstur yang halus dan responsif.

ultrabook terbaik 2015 DELL XPS 13

Malangnya, kamera web yang disertakan dalam XPS 13 cenderung kurang selesa. Secara amnya, kamera web terletak di bahagian atas skrin. Namun, ini tidak berlaku dengan XPS 13 yang meletakkan kamera web di sudut kiri bawah skrin.

Kekurangan XPS 13 dapat diatasi dengan prestasi komputer riba ini yang disokong oleh pemproses Intel Core i5-5200U 2.7 GHz dan RAM 4 GB. Untuk grafik, XPS 13 disatukan dengan Intel HD 5500 Graphics. Manakala bateri XPS 13 cukup baik, mampu bertahan selama 11 jam 42 minit.

2. Chromebook Terbaik

Chromebook Dell 11 (i3) mempunyai perincian reka bentuk yang halus, halus dan canggih. Paparan glossy akan dapat dilihat apabila skrin komputer riba 11.6 inci dibuka dan memaparkan papan kekunci gaya dek pulau . Seperti Chromebook lain, butang tutup kunci pada Chromebook 11 (i3) diganti dengan butang carian laman web.

Chromebook komputer riba Dell 11 yang terkini

Skrin komputer riba ini mempunyai resolusi yang agak rendah, iaitu 1366 x 768. Namun, Chromebook 11 dapat meneutralkan panas dengan baik. Terbukti selagi ia digunakan untuk streaming video selama 15 minit, panas di pad sentuh hanya 76 darjah Fahrenheit.

Landasan Chromebook 11 dipenuhi dengan pemproses Intel Core i3-4005U yang kuat untuk membuka banyak tab di Chrome, mendengar muzik dan streaming video HD. Disokong dengan sistem operasi Google Chrome, komputer riba ini mudah digunakan untuk sesiapa sahaja.

Di samping itu, Google Chrome juga menawarkan pelbagai aplikasi yang dapat dimuat dengan sambungan internet. Hayat bateri komputer riba ini mampu mengimbangi Intel Core i3 dengan baik, sehingga komputer riba ini dapat dihidupkan selama 10 jam 17 minit.

3. Laptop Permainan Terbaik

Alieware 17 adalah komputer riba terbaik untuk tujuan permainan intensif. Penampilan komputer riba ini sangat seksi dan futuristik. Skrin 17 inci dilengkapi dengan resolusi 1080p sehingga penstriman filem Full HD juga terasa sangat menyenangkan.

Di samping itu, Dell juga menambahkan GPU Nvidia GeForce 980M, penguat grafik pilihan untuk kuasa permainan yang tidak dapat ditandingi, pada Alienware 17. Audio pada Alienware 17 cukup kuat untuk memberikan pengalaman permainan yang mendebarkan.

Disokong dengan papan kekunci saiz penuh tradisional, Alienware 17 sangat menyokong aktiviti anda ketika bermain permainan. Alienware Command Center juga disertakan dalam komputer riba ini untuk tetapan pencahayaan, tetapan kuasa dan lain-lain.

Kekuatan komputer riba Alienware 17 juga terletak pada dapurnya yang kuat. Membawa pemproses Intel Core i7-4710HQ 2.5 GHz dengan RAM 16 GB, komputer riba ini cukup tangkas untuk menstrim filem di Netflix sambil melakukan imbasan sistem penuh dan membuka 13 tab di Firefox, Chrome dan Internet Explorer.

Alienware nampaknya cukup konsisten dalam mempertahankan tajuk "Gaming Laptop with Longest Battery Life". Ini dibuktikan dengan kemampuan Alienware 17 yang dapat dihidupkan selama 6 jam 25 minit.

4. Komputer riba Multimedia Terbaik

Dell XPS 15

Dell XPS 15 adalah komputer riba yang menyokong keperluan multimedia secara optimum. Pada pandangan pertama, rupa XPS 15 menyerupai MacBook Pro. Skrin sentuh 15 inci XPS 15 membawa resolusi Quad HD 3840 x 2160 piksel. Resolusi ini lebih tinggi daripada MacBook Pro.

Papan kekunci dengan butang yang sedikit cekung sangat sesuai untuk hujung jari anda. Audio yang ditawarkan oleh XPS 15 cukup memintas, ketika memainkan lagu "Play Hard" dari David Guetta, anda akan merasa seperti berada di sebuah kelab .

Seolah-olah tidak cukup dengan layar yang menakjubkan, komputer riba Dell terbaru ini juga membawa Intel Core i7-4712HQ 2,3 GHz untuk dapur alat pacu jantungnya. Pemproses ini juga dilengkapi dengan RAM 16 GB dan SSD 512 GB yang cukup besar.

Grafik Nvidia GeForce GT 750M dengan VRAM 2GB membolehkan komputer riba ini menyunting video, bermain permainan mewah dan melakukan aktiviti multimedia yang lain. Hayat bateri yang digunakan mampu menghidupkan XPS 15 selama 6 jam 59 minit.

5. Komputer riba Terbaik

Dell Latitud E7450

Dell Latitude E7450 kelihatan kukuh tetapi sangat ringan. Laptop yang direka untuk kegunaan perniagaan telah lulus ujian ketahanan dan kemampuan. Hasilnya, E7450 tahan terhadap goncangan semasa perjalanan, suhu tinggi dan rendah, dan kelembapan.

Untuk versi layar sentuh , layar juga telah dilindungi dengan Corning Gorilla Glass. E7450 mempunyai skrin 1920 x 1080 14 inci yang dapat membantu produktiviti anda. Selain itu, komputer riba ini juga dilengkapi dengan sistem keselamatan, seperti pembaca cap jari, NFC Reader dan Smart Card Reader.

Landasan E7450 dilengkapi dengan Intel Core i5-5200U 2.2 GHz dengan RAM 8 GB dan SSD 256 GB. Tenaga kuda ini sangat diperlukan untuk menangani perbelanjaan perniagaan harian anda. Grafik dari Intel HD 5500 juga menyokong aktiviti permainan ringan di luar waktu rehat anda. Dengan membawa bateri 4 sel, E7450 mampu berjalan selama 8 jam 36 minit.

Itulah senarai komputer riba Dell terbaru yang boleh anda miliki pada tahun 2015. Pelbagai komputer riba ini mempunyai spesifikasi terbaik di kelas dengan harga yang berpatutan sehingga anda tidak akan kecewa setelah membelinya. Laptop mana yang menjadi pilihan anda?