Senarai 5 Laptop Hibrid Terbaik pada tahun 2015

Komputer riba hibrid adalah gabungan tablet dan komputer riba dalam satu peranti, jadi peranti ini dapat digunakan sebagai tablet atau komputer riba. Komputer riba hibrid juga dikenali sebagai komputer riba 2 dalam 1. Peranti ini sangat sesuai untuk kerja, perniagaan dan hiburan.

Beberapa aktiviti lebih selesa dilakukan dengan komputer riba sementara yang lain lebih sesuai dengan tablet. Sekarang, dengan membeli komputer riba hibrid ini, anda tidak perlu lagi membawa dua peranti sekaligus untuk menyokong semua aktiviti ini.

Adakah anda ingin membeli komputer riba hibrid? Sekiranya benar, maka kali ini akan memberikan ulasan mengenai beberapa komputer riba hibrid terbaik yang anda dapat pada tahun 2015. Apa benda itu? Inilah ulasan penuh.

Senarai 5 Laptop Hibrid Terbaik pada tahun 2015

1. Komputer riba Terbaik Secara Umum

Microsoft Surface 3 adalah komputer riba serbaguna dengan paparan berwarna-warni yang menarik. Skrin 10.8 inci komputer riba ini mempunyai resolusi tinggi, iaitu 1920 x 1080p. Dengan resolusi ini, Surface 3 mampu memberikan paparan skrin berwarna-warni yang sangat tajam.

Di samping itu, skrin komputer riba hibrid ini cukup responsif dan mempunyai 10 titik sentuh. Sebilangan besar komputer riba hibrid pada umumnya mempunyai kualiti audio yang buruk. Walau bagaimanapun, Surface 3 menawarkan audio dengan bunyi yang kuat dan cukup kuat.

Komputer riba hibrid Microsoft Surface 3 yang terbaik

Papan kekunci Surface 3 mempunyai ciri tajam dan memerlukan pengaktifan 60 gram ketika ditekan. Selain itu, lampu latar juga melengkapkan papan kekunci komputer riba hibrid ini sehingga anda masih dapat menggunakannya di tempat yang gelap.

Stylus pen yang cukup sensitif pada skrin juga melengkapkan komputer riba ini untuk tujuan melukis. Tidak seperti komputer riba yang serupa, Surface 3 mempunyai dua kamera, kamera belakang 8 MP dan kamera depan 3,5 MP. Resolusi yang cukup besar untuk saiz komputer riba hibrid.

Surface 3 menggunakan pemproses Intel Atom x7-Z8700 1.6 GHz dengan RAM 4 GB. Komputer riba ini juga menggunakan SSD super cepat dengan kapasiti 128 GB. Untuk jangka hayat bateri, Surface 3 dapat menyala 8 jam 1 minit dalam keadaan penggunaan melayari dengan Wi-Fi dan kecerahan skrin 150 nits.

2. Komputer riba Bajet Terbaik

Dell Inspiron 11 3000

Dell Inspiron 11 3000 (2015) adalah peranti yang boleh digunakan sebagai komputer riba atau tablet. Komputer riba yang berpatutan ini menawarkan penampilan skrin yang lebih baik daripada pesaing lain di kelas tablet komputer riba hibrid.

Skrin sentuh 11.6 inci mempunyai resolusi IPS 1366 x 768 memberikan paparan berwarna dan sangat terang kepada penggunanya. Sama seperti komputer riba hibrid pada umumnya, Inspiron 11 3000 juga dapat digunakan untuk mod khemah, pendirian dan tablet.

Prestasi Inspiron 11 3000 disokong dengan pemproses Intel Pentium N3530 1.6 GHz dengan RAM 4GB dan HDD 500GB. Hayat bateri komputer riba yang membawa sistem operasi Windows 8.1 menjadikannya dapat dihidupkan selama 6 jam 42 minit.

Versi 2015 Inspiron 11 3000 lebih baik dalam menguruskan haba daripada pendahulunya. Sekiranya suhu versi sebelumnya mencapai 99 darjah Fahrenheit setelah digunakan untuk streaming video HD selama 15 minit, versi 2015 ini hanya mempunyai suhu panas 84 darjah Fahrenheit.

3. Komputer riba untuk Perjalanan Perniagaan Terbaik

Lenovo Thinkpad Helix 2 adalah komputer riba hibrid terbaik untuk menyelesaikan perjalanan perniagaan anda. Reka bentuknya yang kuat menjadikannya kelihatan sukar, walaupun tidak elegan seperti komputer riba Toshiba Portege Z20.

Bahagian tablet Helix 2 Thinkpad dapat dikeluarkan dan digunakan secara berasingan dengan papan kekunci. Helix 2 mempunyai ukuran layar 11.6 inci Full HD IPS 1920 x 1080. Dengan resolusi yang cukup tinggi, Helix 2 menawarkan visual yang terang dan dapat menonton trailer filem beresolusi 1080p dengan sangat jelas.

Bahagian luar Helix 2 menggunakan bahan plastik aluminium dan ABS sehingga sangat sukar. Skrinnya juga dilindungi dengan Corning Gorilla Glass 3 yang tahan terhadap titisan air. Dua pembesar suara dengan kualiti yang baik juga melengkapkan komputer riba ini.

Landasan Helix 2 membawa pemproses Intel Core M-5Y71 1.2 GHz dengan RAM 8 GB dan SSD 256 GB. Helix 2 menawarkan prestasi yang mencukupi untuk sebahagian besar keperluan perniagaan anda. Helix 2 juga disepadukan dengan Intel HD 5300 Graphics.

Helix 2 juga dilengkapi dengan Digitizer Pen untuk tujuan menulis dan melukis. Komputer riba hibrid ini juga sangat serasi untuk menyelesaikan perjalanan perniagaan anda kerana bateri boleh bertahan selama 10 jam.

4. Komputer riba dengan Bateri Terbaik

Komputer riba terbaik Toshiba Toshiba Portege Z20t

Bateri yang panjang juga menjadi pertimbangan ketika membeli komputer riba. Toshiba Portege Z20t menawarkan jangka hayat bateri yang agak jarang berlaku. Komputer riba rekaan ramping ini dengan papan kekunci dek yang ramping dilengkapi dengan skrin 12.5 inci dengan resolusi 1080p.

Portege Z20t juga disatukan dengan grafik yang menyokong keperluan membuat lakaran gambar dan bermain permainan ringan. Komputer riba ini juga menyediakan Wacom, pen stylus bertenaga dengan dua butang klik, yang responsif untuk memenuhi semua keperluan anda.

Kualiti audio Portege Z20t cukup baik. Disokong dengan RAM 8 GB dan pemproses Intel Core M-Y571, notebook ini tanpa kipas penyejuk dapat menangani tugas harian dengan optimum. Sebenarnya, komputer riba ini sangat mungkin untuk menayangkan filem di Netflix dan Youtube.

Toshiba menawarkan keupayaan hayat bateri yang luar biasa, iaitu 17 jam dengan papan kekunci terpasang dan 9 jam dalam mod tablet. Untuk harganya, salah satu komputer riba Toshiba terbaik berharga Rp 23 juta.

5. Komputer riba 11 inci terbaik

HP Pavilion x360

HP Pavilion x360 memenuhi kedudukan komputer riba hibrid 11 inci terbaik. Cuma, kelemahannya terletak pada skrin sentuh 11,6 inci komputer riba ini yang mempunyai resolusi kurang tinggi, iaitu 1366 x 768. Audio x360 cukup bagus kerana menggunakan perisian Band & Olufsen.

Prestasi x360 cukup mantap kerana menggunakan pemproses Intel Core M-Y510c 1.9 GHz dengan RAM 4 GB dan SSD 128 GB yang mampu menjalankan pengimbasan di semua sistem sambil membuka tujuh tab di Google Chrome.

Sekiranya kapasiti SSD yang disediakan tidak mencukupi untuk menikmati aplikasi Evernote, Netflix dan Fresh Paint, anda boleh menggunakan ciri Dropbox, yang memberikan kapasiti tambahan 25GB selama 6 bulan. Bateri komputer riba terbaik dalam kelas 11 inci mampu bertahan lebih kurang 6 jam.

Ini senarai komputer riba hibrid terbaik yang boleh anda beli pada tahun 2015. Dengan membeli salah satu komputer riba ini, anda tidak perlu lagi bersusah payah membawa tablet dan komputer riba ketika dalam perjalanan.