10 Aplikasi Kamera Lutsinar Terbaik dalam Kegelapan 2020

Adakah anda pernah menonton rancangan televisyen yang membincangkan misteri dan semangat? Sekiranya ya, tentu anda sudah biasa dengan program yang memerlukan seseorang menguji keberanian anda di tempat yang dianggap berhantu atau kramat.

Nah, pernahkah anda perhatikan bahawa program televisyen menggunakan kamera inframerah untuk mengambil gambar peserta ujian keberanian yang berada di tempat yang gelap? Apa sebenarnya kamera inframerah?

Kamera inframerah diperlukan untuk mengambil gambar atau video di tempat yang sangat gelap atau pencahayaan minimum. Kamera inframerah mempunyai keterlihatan untuk mengambil gambar dan merakam dalam kegelapan sepenuhnya. Maksudnya, kamera boleh menjadi telus dalam gelap pada waktu malam.

Penglihatan semacam itu tentu saja tidak dikongsi oleh kamera biasa, termasuk kamera telefon bimbit Android yang paling canggih. Namun, tidak perlu risau, kerana sekarang anda dapat memuat turun aplikasi kamera inframerah di Google Play Store secara percuma!

10 Aplikasi kamera lutsinar dalam gelap

Nah, bagi anda yang ingin mencuba aplikasi kamera lutsinar dalam gelap, anda boleh menyemak ulasan berikut.

1. Kamera Termal Fx

aplikasi kamera lutsinar dalam kamera terma gelap fx

Terdapat banyak pilihan aplikasi kamera lutsinar dalam gelap yang dapat anda dapatkan di Google Play Store, Thermal Camera Fx adalah salah satu yang terbaik. Aplikasi ini tidak hanya memberikan kesan inframerah ketika anda ingin mengambil atau merakam gambar, tetapi anda juga dapat menerapkan efek pada foto yang sudah tersimpan di galeri telefon pintar .

Thermal Camera Fx menyediakan 7 pratetap warna yang berbeza dan dapat diubah dengan cepat untuk menghasilkan foto atau video yang sempurna. Selain itu, aplikasi yang dimulakan oleh ILab juga mendukung autofokus, flash dan kamera depan. Aplikasi yang serasi dengan hampir semua peranti berasaskan Android boleh dimuat turun di sini.

2. Kesan HD Kamera Termal

Kesan HD Kamera Termal

Sekiranya anda ingin mencuba mengambil gambar menggunakan kamera lutsinar dalam gelap, cuba gunakan aplikasi Thermal Camera HD Effect. Seperti namanya, aplikasi ini sebenarnya tidak boleh menjadi kamera lutsinar dalam gelap, tetapi hanya dalam bentuk kesan.

Jadi, anda hanya perlu mengarahkan kamera ke objek yang ingin anda gambar. Kemudian, aplikasi ini akan menunjukkan kesan gaya kamera lutsinar dalam gelap. Kemudian, yang perlu anda lakukan ialah mengambil gambar dan hasilnya akan disimpan terus ke memori HP anda. Ringkas, ya? Ingin mencuba?

3. Kamera Termal Simulasi

Kamera Termal Simulasi

Ini juga bukan aplikasi sebenar yang dapat memotret seperti kamera inframerah, ya. Walaupun begitu, tangkapan kamera aplikasi ini kelihatan sangat realistik  Menurut aplikasinya, hasil kamera ini akan kelihatan lebih nyata jika anda pandai menyesuaikan ISO, lensa, dan perincian lain. Anda ingin mencubanya? Boleh dimuat turun terus di sini.

4. Kamera Termal & Lampu suluh

Kamera & Lampu suluh Termal

Seterusnya, kami mengesyorkan aplikasi Thermal Camera & Flashlight. Untuk aplikasi ini, anda perlu menghidupkan  lampu suluh  yang telah disediakan oleh aplikasi. Lampu suluh  akan membantu anda memberikan kesan gambar gaya inframerah yang kelihatan cukup realistik.

Selain fitur lampu suluh yang tersedia  anda juga dapat mengedit tangkapan kamera agar kelihatan lebih nyata. Sebabnya, aplikasi ini juga menyediakan pelbagai  alat,  seperti mengubah warna . Sekiranya anda ingin mengetahui lebih banyak maklumat, mari cuba memasangnya di sini.

5. Pencarian Termal

Pencarian Termal

Ini adalah aplikasi kamera inframerah berkualiti tinggi. Sebabnya, aplikasi ini juga dapat mengesan suhu panas objek yang ditangkap mulai dari 40o-330oC. Aplikasi ini dilengkapi dengan sensor inframerah yang cukup optimum.

Anda boleh mengambil gambar atau video dan menghantarnya terus kepada saudara anda atau membagikannya di media sosial anda. Seek Thermal dihasilkan dan dikembangkan di Santa Barbara, California, Amerika Syarikat. Aplikasi muat turun percuma ini berguna untuk:

  • Mengesan kebocoran arus elektrik, paip atau dinding;
  • Memudahkan anda semasa memburu;
  • Meningkatkan keselamatan kediaman untuk mencari objek atau haiwan di tempat yang gelap.

Walaupun aplikasi ini boleh dimuat turun secara percuma, Seek Thermal juga menyediakan beberapa produk berbayar di dalamnya untuk menjadikan aplikasi kamera inframerah ini lebih optimum. Sila muat turun aplikasi ini di sini.

6. Simulasi Kesan Kamera Night Vision Termal

 Simulasi Kesan Kamera Night Vision Termal

Seperti namanya, aplikasi ini bukan kamera inframerah sebenar. Walaupun begitu, aplikasi ini mampu menghasilkan gambar seperti gambar menggunakan  penglihatan termal. Sebabnya, aplikasi ini disokong oleh pelbagai alat,  seperti perubahan warna, perincian gambar, dan lain-lain.

Menariknya, ciri ini dalam Thermal Night Vision Camera Effect Simulated cukup lengkap di mana anda boleh mengatur bahagian terang  menjadi  sejuk  atau  hangat. Sebenarnya, ciri tersebut akan dipaparkan berdasarkan resolusi gambar, sehingga hasil foto tersebut kelihatan lebih nyata.

7. Kesan kamera penglihatan termal

Kesan kamera penglihatan terma

Walaupun ia bukan aplikasi kamera inframerah sebenar, tetapi kesan kamera penglihatan termal juga patut dicuba. Kerana, dengan aplikasi ini, anda akan mendapat gambaran yang cukup realistik. Dalam aplikasi ini terdapat kesan kamera seperti menggunakan  penglihatan terma. Kesan ini juga dapat disesuaikan mengikut citarasa anda. Sekiranya anda pandai menguruskannya, hasilnya akan kelihatan lebih realistik. Ingin mencuba?

8. Kamera VR pengimbas termal

Pengimbas terma kamera VR

Cukup banyak ciri yang ditawarkan dalam aplikasi ini. Beberapa ciri yang dimaksudkan adalah, VR aka  realiti maya,  kawalan kamera, kecerunan warna, potret / lanskap, imbasan termo, foto yang diedit,  sehingga mudah memuat naiknya ke IG atau awan.

Setiap ciri dalam aplikasi VR kamera pengimbas termal dapat anda gunakan secara percuma. Cuma, mungkin anda harus biasa dengan iklan yang sering muncul, ya. Sekarang, jika anda tidak mempunyai masalah dengan itu, anda boleh memuat turun aplikasinya secara langsung di sini.

9. Kesan Kamera Penglihatan Termal

Kesan Kamera Penglihatan Termal

Walaupun ini bukan aplikasi  penglihatan terma yang  nyata, Thermal Vision Camera Effect mampu menghasilkan gambar  yang kelihatan seperti penglihatan terma yang  realistik. Perhatikan, aplikasi ini membebaskan pengguna untuk menyunting agar kelihatan lebih nyata lagi. The  alat yang boleh digunakan untuk mengedit ia berada, kelajuan pengatup, mod pemandangan,  untuk  warna. Berminat untuk mencubanya? Muat turun terus di sini.

10. Lampu Sinar Penglihatan Malam & Kesan Kamera Termal

Lampu suluh Night Vision & Kesan Kamera Termal

Aplikasi hebat lain untuk merakam gambar gaya inframerah, Lampu Senter Night Vision & Kesan Kamera Termal. Seperti namanya, aplikasi ini hanya kesan, jadi ini bukan aplikasi sebenar yang dapat mengambil gambar ketika dalam gelap.

Walaupun begitu, aplikasi ini mampu menghasilkan gambar yang cukup realistik. Kerana kesan yang dihasilkan oleh aplikasi Night Vision Flashlight & Thermal Camera Effect cukup terperinci. Malah, anda juga boleh mengedit perinciannya sendiri  Ingin mencuba?

Cadangan Permohonan Lain

Sebagai tambahan kepada 10 aplikasi yang telah kami sebutkan sebelumnya, kami juga memiliki sejumlah aplikasi lain yang dapat anda coba. Tetapi sayangnya, aplikasi yang kami sebutkan tidak lagi tersedia di PlayStore.

1. Kamera Panas Pengimejan Termal FX

Walaupun namanya Thermal Imaging Heat Camera FX, tetapi aplikasi ini tidak dapat benar-benar mengesan suhu panas suatu objek. Aplikasi idea ini dari Circle Star Software mempunyai kesan inframerah masa nyata yang dapat mensimulasikan inframerah memandang ke depan (FLIR) dengan paparan kamera HD.

Aplikasi ini boleh anda gunakan untuk mengambil gambar saudara-mara atau rakan anda dan menunjukkan suhu panas mereka. Wow, aplikasi kamera inframerah cukup cerdik untuk mengolok-olok orang yang berdekatan!

Dengan sejumlah aplikasi kamera lutsinar dalam gelap yang tersedia di Google Play Store dan dapat diunduh secara percuma, anda tidak perlu memberikan kamera dengan lensa inframerah.

2. Kamera Inframerah

Ingin mencari aplikasi kamera inframerah yang sangat mudah digunakan? Kamera Inframerah adalah penyelesaian yang tepat. Kerana aplikasinya sangat mudah digunakan . Mirip dengan Thermal Camera Fx, Kamera Inframerah juga membolehkan anda menggunakan inframerah ketika mengambil gambar atau menggunakan foto yang sudah disimpan di Galeri.

Untuk memeriksa sama ada Kamera Inframerah serasi dengan alat anda, ambil alat kawalan jauh televisyen. Kemudian, tekan butang pada alat kawalan jauh sambil mengarahkan alat kawalan jauh inframerah ke arah lensa kamera. Sekiranya aplikasi ini berfungsi, maka cahaya inframerah dari jauh akan tertangkap di layar alat anda.

3. Sim Kesan Kamera Inframerah

Sim Kesan Kamera Inframerah

Aplikasi ini menawarkan sistem penapis yang cukup canggih dan unik. Inframerah Kamera Efek Sim dapat menukar gambar yang diambil dari lensa kamera biasa menjadi gambar dengan kesan inframerah. Aplikasi Green Leaf Productions ini boleh digunakan pada peranti berdasarkan Android 4.0.3 dan lebih tinggi.

4. Kamera Penglihatan Malam

Fingersoft mengeluarkan aplikasi yang dapat memaksimalkan kamera gadget anda untuk mengambil gambar dalam gelap. Seperti yang kita ketahui, kamera telefon bimbit biasa tidak mempunyai ciri inframerah yang mampu.

Oleh itu, Night Vision Camera cukup untuk membantu anda mengambil gambar di tempat yang gelap dan sama sekali tidak mempunyai pencahayaan. Aplikasi ini mempunyai kepekaan cahaya yang cukup baik. Malah, Night Vision Camera juga menyokong kamera flash dan depan.

Berlainan dengan beberapa aplikasi kamera lutsinar lain yang hanya dapat digunakan pada perangkat Android 4.0.0 dan ke atas, Kamera Night Vision dapat dipasang mulai dari peranti Android 2.3 ke atas. Jadi, pengguna Android Gingerbread juga dapat menikmati aplikasi kamera inframerah ini.

Sekarang, anda juga boleh memiliki kamera dengan kesan inframerah sendiri pada peranti Android anda. Aplikasi kamera inframerah mana yang ingin anda pilih? Ayuh , segera muat turun aplikasi pilihan anda dan ambil gambar atau video dengan kesan inframerah!