Cara Panggilan Video di Facebook dengan Mudah dan Ringkas

Bukan hanya kumpulan LINE yang mempunyai ciri panggilan video. Sebabnya, Facebook juga kini menyertakan ciri panggilan video lanjutan. Seperti diketahui bahawa panggilan video adalah teknologi komunikasi di mana anda boleh bercakap secara langsung menggunakan kamera. Baiklah, untuk kali ini kita akan membincangkan cara membuat panggilan video di Facebook.

Sekiranya anda pengguna Facebook yang aktif, anda tidak hanya mengemas kini status anda atau berbual dengan rakan. Anda boleh berkomunikasi menggunakan panggilan video. Tetapi sebelum anda menggunakan kemudahan panggilan video Facebook, pastikan anda mempunyai akaun Facebook.

Sekiranya anda tidak mempunyai akaun Facebook, anda boleh mendaftarkan diri anda dengan melayari laman Facebook atau anda boleh membaca artikel di sini untuk cara membuat akaun Facebook.

Selain mengunjungi laman Facebook, anda juga dapat menggunakan aplikasi Facebook, memuat turun di sini, untuk membuat akaun. Untuk membuat panggilan video melalui telefon pintar, anda juga mesti mempunyai aplikasi Messanger. Aplikasi Messanger ini yang akan menyediakan kemudahan panggilan video untuk Facebook. Anda boleh memuat turun Messenger dengan mengklik di sini.

Sekarang, setelah anda mempunyai akaun Facebook dan aplikasi Messenger, sekarang adalah waktunya untuk anda bersiap sedia untuk tutorial cara membuat panggilan video di Facebook. Anda boleh melalui langkah-langkah berikut.

Cara Panggilan Video di Facebook Menggunakan Telefon Pintar

panggilan video fb

Anda tidak perlu risau dengan panggilan video yang rumit di Facebook. Kerana penggunaan kemudahan panggilan video di Facebook cukup mudah dan tidak rumit. Ikuti langkah di bawah:

1. Log masuk ke akaun Facebook yang telah anda buat. Anda boleh memasukkan melalui aplikasi Facebook yang telah anda pasangkan sebelumnya. Semasa log masuk, anda akan diminta untuk mengisi nombor e-mel atau telefon anda dan jangan lupa taip kata laluan. Setelah selesai, anda segera klik "MASUK" di kotak biru.

Cara Panggilan Video di Facebook Menggunakan Telefon Pintar 1

2. Sekiranya anda telah mengklik LOG IN, Facebook akan bertanya sama ada anda ingin menyimpan kata laluan atau tidak. Sekiranya anda rasa perlu menyimpan, kemudian klik "OK." Tetapi jika anda merasakan ini tidak perlu, maka anda boleh memilih "bukan sekarang".

Harap maklum, jika anda menyimpan kata laluan setiap kali anda keluar dan ingin log masuk semula, kata laluan akan muncul secara automatik. Jadi, anda tidak perlu bersusah payah menaip kata laluan lagi. Walau bagaimanapun, untuk menyimpan kata laluan FB harus dilakukan di telefon bimbit anda sendiri. Tidak digalakkan menyimpan kata laluan pada telefon pintar yang bukan milik anda.

3. Sekiranya anda telah log masuk, sekarang anda boleh menutup Facebook dan menukar aplikasi ke aplikasi Messenger yang telah anda muat turun. Anda tidak perlu Keluar dari akaun FB yang sudah dilog masuk, anda hanya perlu menutup FB dan membuka aplikasi Messenger.

Cara Panggilan Video di Facebook Menggunakan Telefon Pintar 2

Setelah anda memasuki aplikasi Messenger, aplikasi secara automatik akan memberikan senarai rakan yang telah menghantar mesej dan rakan yang sedang dalam talian. Bukan hanya itu, Messanger juga akan memaparkan kumpulan yang anda ada.

Cara Panggilan Video di Facebook Menggunakan Telefon Pintar 3

Sekiranya anda ingin mengetahui siapa rakan anda dalam talian pada masa itu, anda boleh melihat tanda hijau di sebelah foto rakan anda.

Cara Panggilan Video di Facebook Menggunakan Telefon Pintar 4

Cara lain untuk mengetahui rakan adalah dalam talian adalah dengan mengklik "AKTIF" di sebelah "PESAN." Di sebelah perkataan "AKTIF" terdapat juga nombor yang menunjukkan berapa banyak rakan dalam talian.

Cara Panggilan Video di Facebook Menggunakan Telefon Pintar 5

3. Sekarang, sudah tiba masanya anda membuat panggilan video dengan rakan atau saudara. Pertama, anda hanya perlu mencari rakan yang mahu membuat panggilan video dengan anda. Anda boleh memasukkan Messenger dan klik pada carian di bahagian atas. Kemudian taip rakan anda yang akan membuat panggilan video dengan anda.

Cara Panggilan Video di Facebook Menggunakan Telefon Pintar 6

4. Selepas itu anda boleh mengklik rakan anda dan secara automatik akan terus ke ruang sembang dengan rakan anda. Di ruang sembang anda akan menemui simbol "rakaman video" di sebelah simbol "penerima telefon". Anda boleh mengklik "rakaman video" untuk membuat panggilan video.

Cara Panggilan Video di Facebook Menggunakan Telefon Pintar 7

Sekarang itulah cara membuat Panggilan Video di Facebook dengan menggunakan aplikasi Messenger pada telefon pintar. Anda tidak perlu rumit untuk berhubung dengan rakan, gunakan Facebook sebagai media dan alat komunikasi anda. Mudah kan?

Cara Panggilan Video di Facebook Menggunakan PC / Laptop

Mungkin ada di antara anda yang merasa lebih selesa ketika membuat panggilan video menggunakan PC / komputer riba. Untuk kali ini, ia juga akan memberikan tutorial bagaimana membuat panggilan video di Facebook menggunakan PC / komputer riba. Tidak jauh berbeza dengan menggunakan telefon pintar, membuat panggilan video di Facebook menggunakan PC / komputer riba adalah sangat mudah. Berikut adalah langkah-langkahnya:

1. Pertama, anda boleh melayari laman Facebook dengan mengklik di sini. Setelah anda membuka laman Facebook, anda boleh MASUK dengan segera menggunakan akaun Facebook anda. Taipkan e-mel dan kata laluan anda dan segera klik "MASUK."

Cara Panggilan Video di Facebook Menggunakan PC 1

2. Setelah berjaya log masuk, sekarang anda boleh memasuki ruangan sembang rakan Facebook yang ingin anda panggil video. Anda boleh mencari rakan Facebook terlebih dahulu untuk memudahkan membuka ruang sembang.

Cara Panggilan Video di Facebook Menggunakan PC 2

3. Sekarang adalah masa untuk anda membuat panggilan video dengan menekan simbol "rakaman video".

Cara Panggilan Video di Facebook Menggunakan PC 3

4. Setelah anda mengklik simbol, anda secara automatik akan berhubung terus dengan rakan anda untuk membuat panggilan video. Jangan lupa untuk mengklik "ALLOW" untuk mengakses kamera yang disediakan oleh Google.

Cara Panggilan Video di Facebook Menggunakan PC 4

Walaupun itu adalah aplikasi kamera web dari Google, pastikan PC atau komputer riba anda mempunyai kamera depan untuk panggilan video. Kerana, panggilan video tidak akan digunakan jika tidak ada kamera depan pada PC atau Laptop.

Itulah cara membuat panggilan video di Facebook menggunakan PC atau komputer riba. Tidak jauh berbeza dengan menggunakan telefon pintar, kedua-dua cara itu sangat mudah dan tidak rumit. Anda hanya perlu memastikan bahawa anda mempunyai kemudahan kamera di PC atau Laptop anda.

Ciri-ciri dalam Panggilan Video Facebook

Bukan hanya untuk membuat panggilan video, Facebook juga menyediakan pelbagai kemudahan dan juga fitur sokongan untuk membuat panggilan video di Facebook. Ciri panggilan video ini di Facebook hanya berlaku untuk pengguna telefon pintar. Ciri-ciri berikut:

1. Kesan Video

Kesan video 1

Ciri kesan video ini berguna untuk memaparkan kesan menarik dan terkini. Cara menggunakannya sangat mudah. Mula-mula anda boleh membuat panggilan video dengan rakan anda. Kemudian anda akan menemui simbol "bintang" di tengah ketika membuat panggilan video. Anda hanya perlu mengklik simbol.

Kesan video 2

Selepas anda mengklik simbol "bintang", pilihan kesan menarik akan muncul. Anda boleh memilih mengikut citarasa. Cara memilihnya mudah, anda hanya perlu menyentuh kesan yang anda mahukan dan Facebook akan memaparkannya secara automatik untuk anda.

Kesan video 3

Walau bagaimanapun, sebelum anda meningkatkan penampilan video anda dengan pelbagai kesan, anda mesti memuat turun pelbagai kesan video terlebih dahulu. Cara memuat turunnya mudah, anda hanya perlu menekan simbol "anak panah ke bawah" dan kesannya akan dimuat turun secara automatik.

Kesan video 4

Inilah akibatnya jika menggunakan kesan video dari panggilan video Facebook. Menarik dan sangat kontemporari bukan? Adakah anda mahu mencuba juga?

2. Balikkan Kamera

Untuk ini satu fungsi mempunyai fungsi untuk menukar dari kamera depan ke kamera belakang atau sebaliknya. Secara amnya, buat panggilan video menggunakan kamera depan. Walau bagaimanapun, anda juga boleh menggunakan kamera belakang untuk panggilan video.

Nah, Facebook menawarkan ciri kamera balik untuk anda yang ingin mengubah sudut kamera. Dengan ciri Flip Camera ini, anda boleh beralih dari kamera depan ke kamera belakang dengan mudah, dan sebaliknya.

Flip Kamera 1

Untuk menggunakan Flip Camera ini sangat mudah. Mula-mula anda boleh membuat panggilan video seperti biasa. Kemudian anda boleh mengklik simbol "kamera" di bahagian bawah.

Setelah menekannya, anda akan menggunakan kamera belakang secara automatik untuk panggilan video. Sekiranya anda ingin menggunakan kamera depan sekali lagi, anda hanya perlu mengklik simbol "kamera". Anda perlu tahu bahawa ciri Kamera Balik juga hanya dapat digunakan pada telefon pintar. Kerana, PC / komputer riba tidak mempunyai kemudahan kamera belakang.

Sekarang itulah perbincangan dan kaedah paling mudah untuk membuat panggilan video di Facebook. Anda boleh memilih mahu panggilan video menggunakan telefon pintar atau PC / komputer riba. Oleh itu, anda lebih suka membuat panggilan video menggunakan telefon bimbit atau PC / komputer riba anda?