Senarai Modem 4G LTE Murah dan Terpantas Hari Ini

Selain telefon pintar dan tablet, modem juga berperanan penting dalam kehidupan seharian. Modem boleh digunakan untuk menyambungkan komputer riba ke internet. Selain itu, modem juga lebih praktikal untuk dibawa ke mana sahaja.

Hari ini, modem terlaris di pasaran ialah modem 4G LTE. Sebabnya, modem ini mampu memberikan kelajuan yang jauh lebih baik daripada modem GSM dan CDMA biasa. Jadi, apakah modem 4G LTE terbaik dan terpantas yang ada sekarang? Berikut adalah senarai dan ulasan.

Senarai Modem 4G LTE Murah dan Terpantas Hari Ini

1. Huawei E3276

Huawei mengeluarkan modem 4G dengan harga yang cukup murah. Hanya dengan membelanjakan 250 ribu, anda sudah dapat menggunakan internet dengan rangkaian LTE. Pada masa ini, Huawei E3276 S-920 adalah varian paling banyak dipasarkan di Indonesia.

Modem ini dilengkapi dengan cip proprietari yang dapat memancarkan haba dengan lebih baik sehingga modem tidak cepat panas. Dengan perkhidmatan 4G LTE yang disertakan dalam modem ini, anda boleh memuat turun data hingga 150 Mbps dan memuat naik data hingga 50 Mbps.

Sehingga kini, kelajuan ini hanya dapat dinikmati oleh pengguna internet serat optik , tetapi tidak mustahil lagi anda dapat menikmati penggunaan Huawei E3276 S-920. Modem ini serasi dengan rangkaian 4G LTE pada frekuensi 2,300 dan 2,600 MHz. Walau bagaimanapun, modem ini juga menyokong rangkaian 2G dan 3G standard. Sekiranya anda berminat, anda boleh membeli modem ini secara dalam talian di pautan ini (sila pasang aplikasi Lazada terlebih dahulu untuk membuka pautan dari telefon pintar).

2. Sierra 320U

modem 4g lte murah Sierra 320U

Di tempat kedua, kita akan menemui modem 4G LTE Sierra 320U. Modem berwarna hitam dan dimensi yang cukup besar, ia dapat digunakan pada rangkaian LTE 1.800 dan 2.600 MHz. Selain rangkaian LTE, modem ini juga dapat digunakan untuk jaringan 2G dan 3G.

Modem ini dapat digunakan dengan berbagai operator telefon di Indonesia, seperti Telkomsel, XL, Tri dan Indosat. Modem ini mampu menembusi kelajuan muat turun hingga 100 Mbps. Reka bentuknya yang besar menjadikan modem ini lebih tahan panas daripada modem lain di kelasnya.

Terdapat slot microSD hingga 32GB dalam modem ini dan ada slot antena luaran yang dapat menangkap isyarat yang lebih kuat. Untuk memiliki Modem Sierra 320U, anda perlu mengeluarkan sekitar 300 hingga 350 ribu rupiah.

3. Huawei K5150

modem lte terpantas Huawei K5150

Reka bentuk minimalis ini mengingatkan kita pada flash disk . Walau bagaimanapun, spesifikasi Huawei K5150 tidak sekecil reka bentuknya. Modem, juga dikenali sebagai Huawei Vodafone K5150 LTE Stick, menawarkan kelajuan muat turun data hingga 150 Mbps di rangkaian LTE.

Di samping itu, Huawei K5150 juga menyediakan perkhidmatan UMTS DC-HSPA + dengan kelajuan hingga 42.2 Mbps dan GSM. Terdapat 2 slot yang terdapat pada modem ini, iaitu antena luaran dan microSD. Dilengkapi dengan antara muka pengguna , modem ini dapat menerima pesan pada nombor yang anda gunakan untuk mengaktifkan modem.

Nah, adakah anda perlu memasang modem ini sebelum digunakan? Tidak perlu, kerana modem ini adalah plug and play sehingga dapat digunakan secara langsung ketika dicolokkan ke PC, sama seperti ketika Anda menggunakan flash USB. Modem ini boleh didapati dalam talian di pautan ini.

4. Huawei E5372

Di Indonesia, anda boleh mendapatkan modem ini di salah satu gerai operator BOLT. Sudah tentu modem akan dikunci hanya untuk digunakan di rangkaian 4G LTE Bolt. Sayangnya, perkhidmatan Bolt hanya dapat dinikmati di Jakarta dan sekitarnya.

Untuk dapat menggunakan modem ini dengan operator lain, anda perlu membeli unlocked versi Huawei E5372. Tetapi hal itu harus dihindari karena termasuk dalam tindakan haram dan melanggar undang-undang di Indonesia.

Modem Wi-Fi (MiFi) ini berharga Rp 399.000 untuk modem dengan ukuran dan kapasitas baterai yang lebih kecil, dan Rp. 499.000 untuk varian ukuran dan kapasiti bateri yang lebih besar. Sekiranya berminat, anda boleh membelinya secara dalam talian di pautan ini.

5. ZTE MF825A

ZTE MF825A

Ini adalah salah satu modem LTE terbaik dengan harga yang sangat berpatutan. Cukup untuk menghabiskan sekitar 200 ribu, anda dapat menikmati pengalaman internet di rangkaian 4G dengan modem ini.

ZTE MF825A dapat menembusi kelajuan muat turun hingga 100 Mbps. Selain itu, model ini yang mempunyai dua slot antena luaran juga dapat digunakan pada jaringan 2G dan 3G sehingga Anda tidak perlu risau kehilangan isyarat di tempat terpencil.

Penampilan minimalis tidak mengurangkan ciri-ciri yang terdapat dalam modem ini, seperti antara muka untuk menerima mesej dari bilangan operator yang anda gunakan, pasang dan mainkan tanpa perlu memasang modem ini pada PC dan papan pemuka yang mesra pengguna yang membolehkan pengguna menguruskan sambungan secara langsung dari penyemak imbas. Anda boleh membeli modem ini dalam talian di pautan ini.

6. Huawei E398

Huawei E398

Di antara beberapa modem 4G terbaik yang dibincangkan, Huawei E398 mempunyai penampilan yang paling bergaya . Reka bentuk papan selancar flip pada modem ini sangat futuristik. Wang tiga perempat dengan modem 4G lain, Huawei E398 dapat digunakan pada rangkaian 4G LTE, 2G, dan 3G.

Modem ini adalah modem buka kunci yang dapat digunakan oleh semua operator telefon. Modem yang dilengkapi dengan pemproses chipset Qualcomm MDM9200TM dilengkapi dengan penunjuk LED dan slot antena luaran. Sekarang, adakah anda berminat untuk menggunakan modem ini pada peranti anda yang menggunakan Windows XP, Vista, 7 atau MAC OS X 10.5.8? Anda boleh membelinya secara dalam talian di pautan ini.

7. Huawei E8278

Di posisi terakhir, kita akan menemui satu Modem Wi-Fi (MiFi) yang sudah serasi dengan beberapa operator telefon utama di Indonesia, seperti XL, Indosat dan Telkomsel. Modem ini menyokong rangkaian LTE FDD 800/900/1800/2600 MHz.

Anda dapat merasakan kelajuan muat turun hingga 150 Mbps dan muat naik hingga 50 Mbps. Huawei E8278 juga dapat digunakan sebagai modem USB atau Wi-Fi HotSpot. Untuk harganya sendiri, modem ini dijual sekitar Rp 600 ribu dan anda boleh membelinya secara dalam talian di pautan ini.

Wow, senarai modem 4G LTE terbaik cukup menarik, bukan ? Senarai ini boleh menjadi rujukan bagi anda yang ingin beralih menggunakan internet dengan perkhidmatan 4G. Dengan menggunakan pelbagai modem di atas, anda tidak akan mengeluh lagi dengan sambungan internet yang sangat perlahan.