Cara Mengatasi Masalah Alcatel Onetouch Flash Plus

Setelah berjaya di pasaran telefon pintar Eropah, Alcatel baru-baru ini mencuba nasib di Indonesia dengan pelancaran telefon pintar Alcatel Onetouch Flash Plus. Telefon pintar dilengkapi dengan spesifikasi yang tidak dimainkan di kelasnya.

Dengan harga Rp 2 juta, Alcatel Onetouch Flash Plus menawarkan layar 5,5 inci dengan kapasiti baterai 3500 mAh. Kapasiti ini lebih dari cukup untuk menemani aktiviti anda selama sehari penuh.

Sekarang bagi anda yang telah membeli telefon pintar buatan pengeluar Perancis, anda pasti akan menemui beberapa masalah kecil di dalamnya. Oleh itu kali ini saya akan mengkaji pelbagai penyelesaian untuk mengatasi masalah Alcatel Onetouch Flash Plus.

Spesifikasi

 • Skrin: IPS 5.5 inci, 1280 x 720 piksel
 • Memori dalaman: ROM 16GB / RAM 2GB
 • Memori luaran: MicroSD hingga 32 GB
 • Chipset: Mediatek MT6752M
 • CPU: Octa-core 1.5 GHz Cortex-A53
 • GPU: Mali-T760MP2
 • Sistem Operasi: Android KitKat 4.4
 • Kamera utama: 13 MP, 4128 x 3096 piksel
 • Ciri-ciri kamera: Autofokus, lampu kilat LED, penandaan Geo, fokus sentuhan, pengesanan wajah, HDR, panorama
 • Kamera depan: 8 MP
 • Bateri: Li-Ion 3500 mAh

Skrin Kekuningan

Masalah pertama yang sering diadukan oleh pengguna Alcatel Onetouch Flash Plus adalah skrin yang kelihatan kekuningan. Sebenarnya warna kekuningan ini tidak menjadi masalah pada skrin, tetapi hanya tetapan warna yang lebih mesra untuk bersahabat dengan mata.

Tetapan warna yang anda boleh sesuaikan dengan selera anda. Caranya adalah dengan membuka menu Tetapan dan pilih Paparan. Di sana, sila sesuaikan perangai warna, sama ada anda ingin menjadi putih dominan, kekuningan, atau sedikit kebiruan.

Pemberitahuan Tidak Muncul

Alcatel Onetouch Flash Plus

Alcatel Onetouch Flash Plus mempunyai fitur untuk membersihkan RAM sekaligus agar kinerjanya dapat ditingkatkan dengan serta-merta. Tetapi setelah menggunakan fitur tersebut, kadang-kadang beberapa aplikasi seperti BBM, WhatsApp, dan LINE tidak dapat memberikan pemberitahuan ketika ada pesan masuk.

Ini tentunya sangat merugikan kerana mungkin mesej masuk adalah maklumat penting. Nah, untuk mengatasinya anda boleh mengunci pelbagai aplikasi dalam RAM. Caranya adalah seperti berikut:

 1. Tekan dan tahan butang utama sehingga menu multitasking keluar
 2. Luncurkan aplikasi yang ingin dikunci ke kiri
 3. Untuk membuka kunci, sila luncurkan aplikasi ke kanan

Internet yang tidak stabil

Masalah Alcatel Onetouch Flash Plus seterusnya adalah sambungan internet yang tidak stabil dan sering terputus. Untuk mengatasi masalah ini, anda boleh membuat profil APN baru. Bagaimana:

 1. Buka Tetapan
 2. Pilih Lagi
 3. Pilih Rangkaian Mudah Alih
 4. Pilih Nama Titik Akses
 5. Tekan butang kiri bawah kemudian pilih pilihan APN Baru
 6. Sila isi medan Nama dan APN dengan "internet"
 7. Jimat

Ralat Tetapan Kamera

masalah Alcatel Onetouch Flash Plus

Beberapa pengguna melaporkan masalah yang sering berlaku ketika mengakses menu tetapan pada kamera. Biasanya mesej "Sayangnya Galeri telah berhenti" maka aplikasi kamera akan segera ditutup alias force close. Untuk menyelesaikan masalah, ikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Buka aplikasi Kamera
 2. Tukar ke mod video
 3. Buka tetapan video
 4. Pilih pilihan Pemulihan lalai
 5. Sila akses tetapan kamera sekali lagi untuk memastikan masalahnya telah diselesaikan

Masukkan Menu Aplikasi Tersembunyi

Alcatel Onetouch Flash Plus mempunyai ciri aplikasi tersembunyi yang dapat menyembunyikan pelbagai aplikasi yang tidak mahu dilihat oleh orang lain. Aplikasi tersembunyi tidak akan muncul di laci aplikasi dan hanya dapat diakses dengan cara tertentu.

Untuk mengaksesnya, sapu dengan 3 jari secara serentak dari bawah ke bahagian atas skrin. Setelah menu aplikasi tersembunyi muncul, anda kini dapat menyembunyikan aplikasi sambil mengaksesnya di sana.

Ciri Dual 4G

Alcatel Onetouch Flash Plus menyokong rangkaian 4G LTE untuk kedua-dua slot simkad. Ini bermaksud anda boleh mengaktifkan rangkaian 4G pada simkad 1 atau simkad 2. Tetapi anda tidak dapat mengaktifkan 4G secara serentak pada kedua simkad tersebut. Oleh itu, jika simkad 1 menggunakan 4G, maka simkad 2 mestilah 3G atau 2G dan sebaliknya.

Sokongan MicroSD 64GB

Dalam pernyataan rasminya, Alcatel Onetouch Flash Plus hanya menyokong penggunaan memori luaran MicroSD sehingga 32 GB. Tetapi sebenarnya anda juga boleh menggunakan kad MicroSD hingga 64 GB.

Caranya adalah dengan memasukkan kad MicroSD ke dalam slot yang disediakan dan kemudian memformat kad tersebut. Nah, sekarang anda dapat menikmati memori luaran hingga 64 GB. Tetapi ingat, penggunaan kad melebihi kapasiti yang disyorkan boleh menyebabkan masalah di kemudian hari.

Penerimaan Isyarat Lemah

Sekiranya anda menggunakan dua SIM dan penerimaan isyarat menjadi lebih lemah daripada biasanya, cubalah ubah rangkaian ke 3G / 2G sahaja dan jangan gunakan 4G. Kaedah ini juga sangat berkesan jika anda tidak menggunakan rangkaian 4G.

Simkad Tidak Boleh Dibaca

Ramai pengguna mempunyai masalah dengan kad SIM yang tidak dapat dibaca sedangkan pada peranti lain ia tidak dapat dibaca. Masalah ini sebenarnya bukan disebabkan oleh peranti anda, melainkan menyokong jenis simkad.

Simkad jenis lama yang berbentuk persegi biasanya tidak dapat dibaca oleh peranti ini. Penyelesaian yang boleh anda lakukan ialah mengganti simkad dengan jenis baru yang berbentuk bulat. Anda boleh menggantinya di kedai penyedia terdekat.

Inilah pelbagai masalah Alcatel Onetouch Flash Plus bersama dengan penyelesaian yang boleh anda cuba gunakan. Sekiranya terdapat masalah lain yang anda alami, anda boleh bertanya terus di forum komuniti pengguna di pautan ini.