Petua & Trik Untuk Menyelesaikan Masalah Pada Xiaomi Mi4i

Xiaomi Mi4i adalah telefon pintar terbaru yang dikeluarkan oleh Xioami. Telefon pintar ini membawa "DNA" yang sama dengan siri perdana pendahulunya, Xiaomi Mi4. Tetapi bukannya memberikan peningkatan, telefon pintar ini sebenarnya dilengkapi dengan spesifikasi yang lebih rendah daripada Mi4.

Ini tidak menjadi masalah kerana Mi4i dimaksudkan untuk menjadi unggulan di kalangan telefon pintar kelas menengah. Harga yang ditawarkan juga sangat terjangkau sekitar Rp 2,8 juta untuk pasar Indonesia.

Bagi anda yang sudah membelinya, pasti anda akan menemui beberapa masalah kecil di dalamnya. Oleh itu, kali ini ia akan mengkaji beberapa petua dan trik untuk mengatasi masalah pada Xiaomi Mi4i. Tetapi sebelumnya, mari kita pertimbangkan spesifikasi ringkas telefon pintar ini:

 • Skrin: LCD IPS 5 inci, piksel 1080 x 1920 (441 ppi)
 • Memori dalaman: RAM 16GB, 2GB
 • Memori luaran: Tiada
 • Chipset: Qualcomm MSM8939 Snapdragon 615 "64-bit"
 • CPU: Octa Core 1.7 GHz, Cortex-A53 + Cortex-A53
 • GPU: Adreno 405
 • Sistem Operasi: OS Android v5.0.2 (Lollipop)
 • Kamera utama: 13 MP, 4128 x 3096 piksel
 • Ciri kamera: denyar dual-LED (dwi-nada), kamera Sony / Samsung, Aperture F / 2.0, lensa 5 elemen, fokus sihir, fokus automatik, fokus sentuhan, penandaan geo, fokus sentuhan, pengesanan wajah dan senyuman, panorama , HDR masa nyata
 • Kamera depan: 5 MP, rakaman video [dilindungi e-mel]
 • Bateri: Li-Polymer 3120 mAh

Ujian Perkakasan

Perkara pertama yang mesti anda lakukan setelah membeli Xiaomi Mi4i adalah menguji perkakasan. Ujian perkakasan ini berguna untuk mengetahui sama ada terdapat komponen yang rosak atau tidak. Terdapat dua cara yang boleh anda lakukan untuk mengujinya, iaitu:

 • Buka menu Tetapan> Tentang Telefon, kemudian ketuk maklumat "Versi Kernel" 6 kali sehingga menu baru muncul. Pada menu tersebut, sila kalibrasi semua komponen perkakasan.
 • Cara kedua adalah dengan menekan * # * # 64663 # * # *, kemudian lakukan penentukuran seperti pada cara pertama.

Menggunakan Nada Dering Tersuai

masalah dengan xiaomi mi4i

Selain menggunakan nada dering lalai dari telefon bimbit anda, anda juga boleh menggunakan nada dering anda sendiri untuk pemberitahuan dan banyak lagi. Bagaimana:

 1. Buka aplikasi muzik
 2. Masukkan tetapan dengan menekan dan menahan butang menu di sudut kiri bawah
 3. Lumpuhkan penapis audio mengikut saiz dan panjang
 4. Periksa folder tempat anda meletakkan nada dering
 5. Keluar dari aplikasi muzik
 6. Buka menu Tetapan> Bunyi> Nada Dering Telefon
 7. Pilih pilihan layari di bawah kemudian pilih muzik
 8. Pilih fail yang akan digunakan sebagai nada dering

Pengecasan Tersekat pada 40%

Masalah dengan Xiaomi Mi4i yang dialami oleh banyak pengguna ialah bateri tidak mahu mengisi lebih dari 35% hingga 40%. Sekarang untuk mengatasi ini, ikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Gunakan telefon bimbit sehingga kapasiti bateri turun menjadi 15-25%
 2. Matikan telefon bimbit
 3. Sambungkan dengan pengecas dan biarkan selama 4 hingga 6 jam
 4. Putuskan sambungan pengecas kemudian hidupkan semula telefon bimbit
 5. Sekarang sila isi semula sehingga 100%

Matikan Ramalan Auto

Ramalan automatik adalah salah satu ciri yang sangat membantu ketika kita menaip. Tetapi jika anda tidak biasa, ciri ini kadang kala menjengkelkan. Baiklah, untuk mematikannya, lakukan langkah-langkah berikut:

 1. Buka menu Tetapan> Bahasa tambahan
 2. Pilih papan kekunci Google> Pilihan pembetulan teks
 3. Matikan pembetulan automatik dan ciri lain yang tidak diperlukan

Amaran "Jangan Tutup Kawasan Jingga di Layar"

Masalah berikutnya adalah munculnya pesan peringatan yang berbunyi "Jangan Meliputi Kawasan Jingga di Layar". Mesej biasanya akan muncul ketika kita mengaktifkan ciri Pocket Dial Prevent. Untuk menyingkirkannya, ikuti langkah berikut:

 • Buka menu Tetapan> Skrin Kunci, kemudian matikan fitur Pocket Dial Prevent
 • Cara kedua adalah dengan membuka menu Pengaturan> Tetapan Panggilan, kemudian matikan Mencegah Pocket Dial di bahagian Tetapan Panggilan Pendapatan

Aktifkan Mod Pembangun

Sekiranya anda ingin melakukan pelbagai pengubahsuaian pada peranti Xiaomi Mi4i ini, tentu perkara pertama yang harus anda lakukan ialah mengaktifkan mod pembangun. Untuk mengaktifkannya, ikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Buka menu Tetapan kemudian ketuk Versi MIUI 7 kali
 2. Buka menu Keselamatan> Tetapan Tambahan, dan anda akan menemui menu pilihan pembangun di sana

Muat turun aplikasi di Play Store

masalah xiaomi mi4i

Secara lalai anda hanya dibenarkan memuat turun aplikasi besar dari Play Store hanya menggunakan rangkaian WiFi. Tetapi jika anda tidak mempunyai rangkaian WiFi berdekatan dan anda ingin memuat turunnya melalui rangkaian selular, maka anda boleh mengikuti trik berikut:

 1. Buka aplikasi Muat turun
 2. Tekan butang menu di sudut kanan atas kemudian pilih pilihan Tetapan
 3. Sila ubah Saiz Muat turun ke Tidak terhad

Kunci Rangkaian

Di wilayah Indonesia di mana kekuatan isyarat masih tidak rata, sebenarnya ciri carian rangkaian automatik sangat berguna. Walau bagaimanapun, kadangkala ini dapat menghabiskan bateri dengan cepat. Sekiranya anda ingin mengunci telefon pintar ini pada satu rangkaian, ikuti kaedah ini:

 1. Buka menu Panggilan kemudian tekan * # * # 4636 # * # *
 2. Pilih rangkaian yang ingin dikunci, sama ada 2G, 3G, atau 4G LTE

Panas Cepat Xiaomi Mi4i

Masalah seterusnya yang banyak diadukan oleh pengguna Xiaomi Mi4i adalah kepanasan cepat peranti mereka ketika digunakan untuk bermain permainan atau membuka aplikasi yang cukup berat. Untuk mengatasi masalah ini, sila kemas kini ROM / Firmware ke versi 6.5.6 ke atas. Xiaomi telah meningkatkan pengurusan CPU dalam firmware terbaru.

Masalah Lain

Selain pelbagai masalah di atas, terdapat sejumlah masalah lain yang tidak dapat diperbaiki sendiri. Masalah ini biasanya disebabkan oleh kesilapan atau kecacatan dalam pengeluaran yang akan mempengaruhi prestasi perkakasan atau perisian di dalamnya. Beberapa masalah ini merangkumi:

 • Skrin dinaikkan
 • Pendarahan ringan
 • Piksel mati di skrin
 • Kamera mempunyai banyak bunyi

Untuk menyelesaikan masalah ini, anda mesti membawa Xiaomi Mi4i anda ke pusat servis terdekat. Sekiranya kerosakan tidak dapat diperbaiki, biasanya anda akan mendapat penggantian unit baru.

Sekarang ini adalah pelbagai petua, trik, dan penyelesaian untuk mengatasi masalah pada Xiaomi Mi4i. Sekiranya anda mempunyai masalah lain yang tidak disenaraikan di sini, anda boleh bertanya terus di forum perbincangan di pautan ini.

Artikel Berkaitan