Cara Memperpanjang Masa Aktif IM3, Simpati, XL, dan 3

Pada zaman ini, penggunaan panggilan telefon dan SMS seolah-olah ditinggalkan oleh pengguna telefon pintar. Ya, panggilan telefon kini telah digantikan oleh panggilan suara melalui internet dan SMS juga telah digantikan oleh perkhidmatan sembang atau pesanan segera.

Kedua-dua perkhidmatan ini secara tidak langsung mempengaruhi penggunaan kredit. Pada masa kini, banyak pengguna telefon pintar secara langsung membeli pakej internet sehingga nadi utamanya jarang digunakan. Tidak ada penambahan kredit utama juga secara automatik menjadikan tempoh aktif kad tidak meningkat.

Mungkin anda sekarang adalah salah satu pengguna telefon pintar dengan denyutan nadi yang terkumpul tetapi sering menghadapi masalah dengan tempoh aktif yang terhad. Ini pasti menjengkelkan kerana kita harus membeli kredit hanya untuk menambah tempoh aktif.

Jadi kali ini, saya akan mengkaji beberapa petua dan trik bagaimana untuk melanjutkan tempoh aktif IM3, Simpati, dan pengendali lain. bagaimana? Lihat ulasan berikut.

Cara Memanjangkan Tempoh Aktif IM3

Mari kita ketahui terlebih dahulu cara memperpanjang tempoh aktif kad IM3.

1. Tebus Kredit

Tebus Mata

Terdapat empat cara mudah yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan tempoh aktif kad output Indosat ini. Cara pertama adalah menukar nadi yang anda miliki dengan tempoh aktif tambahan. Caranya adalah dengan menghantar SMS ke 555 dengan kod di bawah:

 • Kirim "Active3" untuk jangka waktu aktif 3 hari lagi dengan harga Rp 2.000
 • Hantarkan "Active14" untuk tempoh aktif 14 hari dengan harga IDR 5,000
 • Hantarkan "Active30" untuk tempoh aktif 30 hari tambahan dengan harga IDR 10,000

2. Terima Kredit Tambahan dari Pengguna Kad Indosat

Terima Kredit Tambahan dari Pengguna Kad Indosat

Cara seterusnya adalah dengan menerima kredit tambahan dari pengguna kad IM3 atau kad Indosat lain seperti Mentari dan Matrix. Cara untuk melakukannya adalah dengan mengirim SMS dengan format Transferpulsa dengan nombor tujuan, dan kemudian kirimkan ke 151.

Tarif untuk mengirim SMS ke nomor tersebut adalah Rp. 600, dan juga pastikan Anda memiliki baki sekurang-kurangnya Rp. 5.000 untuk dapat menggunakan layanan ini. Berikut adalah tempoh tempoh aktif yang anda akan dapat dengan perkhidmatan ini:

 • Pindahan kredit Rp. 5000 - Rp. 10,000 = 3 hari
 • Pindahan kredit IDR 10,000 - IDR 20,000 = 7 hari
 • Pindahan kredit Rp.20.000 - Rp50.000 = 15 hari
 • Pindahan kredit Rp 50,000 - Rp 100,000 = 22 hari
 • Pindahan kredit Rp 100,000 - Rp 150,000 = 30 hari
 • Pindahan kredit Rp 150,000 ke atas = 45 hari

3. Pertukaran Mata

Tebus Kredit

Cara seterusnya adalah dengan menukar mata senyum dan mata tambah-tambah yang anda ada. Pertama sekali, sila periksa terlebih dahulu berapa banyak mata yang anda ada dengan menghantar POIN format SMS ke 7887. Sekiranya anda mempunyai mata di atas 25, anda boleh menukarnya dengan tempoh aktif dengan:

 • Hantarkan "MA 25" ke 7887 untuk tempoh aktif 1 minggu
 • Hantarkan "MA 50" ke 7887 untuk tempoh aktif 2 minggu
 • Hantarkan "MA 75" ke 7887 untuk tempoh aktif 3 minggu
 • Dan seterusnya berlaku gandaan 1 minggu setiap 25 mata

4. Menggunakan Ciri Pakej Hebat IM3

Dan untuk memanjangkan tempoh aktif terakhir IM3 adalah dengan menggunakan ciri Pakej Hebat IM3. Namun, sebelum anda memanfaatkan fitur ini, pastikan nombor IM3 anda didaftarkan untuk ciri Pakej Hebat IM3. Anda boleh mendaftarkannya dengan mengetik REG (ruang) Hebat dan hantar ke 2020.

Sementara itu, untuk melanjutkan tempoh aktif, Anda hanya perlu mengetik Besar dan segera kirim ke 888. Sekarang, untuk mengirim SMS akan dikenakan biaya Rp 500. Namun, jika anda ingin melanggan, anda dapat langsung mengetik format  LGN  dan mengirim ke 888 dengan biaya Rp 500.

Cara Memperpanjang Masa Aktif Simpati

Cara Memperpanjang Masa Aktif Simpati

Bagi pengguna Simpati dan Kad AS, Telkomsel kini menyediakan cara untuk memperpanjang tempoh aktif bagi pelanggannya. Tetapi anda boleh membeli kredit terlebih dahulu. Sebabnya, kaedah ini telah berkuatkuasa mulai 20 Februari 2017 yang lalu.

Terdapat beberapa tawaran untuk melanjutkan tempoh aktif dan semuanya akan mengurangkan kredit. Sekiranya anda sudah mempunyai kredit, anda boleh menentukan lanjutan tempoh aktif dengan menaip * 999 #. Kemudian anda memilih pilihan nombor 4 "Pakej Lain." Selepas itu pilih nombor 8 "Promo Lain." Kemudian pilih nombor 8 "Perkhidmatan Lain."

Di bawah "Perkhidmatan Lain", anda kemudian boleh memilih nombor 3 "Pakej Tempoh Aktif." Telkomsel secara automatik menyediakan 3 pilihan tempoh aktif. Berikut adalah tempoh aktif tambahan yang akan anda perolehi berdasarkan nilai kredit yang dibeli:

 • Kredit Rp.500 untuk tempoh aktif 7 hari
 • Kredit IDR 15,000 untuk tempoh aktif 30 hari
 • Kredit IDR 30,000 untuk tempoh aktif 90 hari

Cara Memanjangkan Tempoh Aktif XL

cara memanjangkan tempoh aktif im3

Memanjangkan tempoh aktif pada kad XL sangat mudah, dan harganya yang ditawarkan juga cukup berpatutan. Anda hanya perlu menghubungi * 123 * 8484 # kemudian pilih pakej yang ditawarkan. Anda juga boleh memanggil * 123 # kemudian memilih pilihan mPulsa, kemudian memilih untuk memanjangkan tempoh aktif. Berikut adalah senarai pakej untuk peluasan ini:

 • Tempoh aktif 3 hari dengan harga Rp 2.000
 • Tempoh aktif 7 hari adalah IDR 5,000
 • Tempoh aktif 30 hari adalah IDR 15,000
 • Tempoh aktif 90 hari adalah IDR 30,000
 • Tempoh aktif 360 hari dengan harga Rp 100,000

Cara Memperpanjang Masa Aktif 3 (Tri)

Cara Memperpanjang Masa Aktif 3 (Tri)

Beberapa waktu lalu pengendali Three telah mengenakan tempoh aktif selamanya untuk penggunanya. Sayangnya, polisi tersebut kini telah dihapus dan diganti dengan tambahan masa aktif 1 hari dengan kredit Rp. 1000.

Harganya sememangnya agak mahal. Tetapi anda tidak perlu kecewa kerana kami dapat mengalahkannya dengan membeli pakej internet Always ON (AON). Pakej AON secara automatik akan memanjangkan tempoh aktif kad anda mengikut pakej yang anda beli. Berikut adalah senarai pakej:

 • Sentiasa ON 30 hari dengan harga IDR 10,000
 • Sentiasa ON 6 bulan dengan harga IDR 35,000
 • Sentiasa HANYA 1 tahun dengan harga IDR 50,000

Untuk mengaktifkan pakej Selalu Hidup anda hanya perlu mengakses * 123 * 3 * 1 # kemudian pilih pakej yang diingini. Anda juga boleh membelinya melalui aplikasi Bima Tri atau membeli baucar fizikal di kaunter terdekat.

Selain memanjangkan tempoh aktif, dengan pakej Always ON anda juga dapat mengakses 11 laman web popular secara percuma. Sebelas laman web popular ini merangkumi BBM, Twitter, Facebook, Google, Detik, Kaskus, Klik BCA, Kompas, OLX, Vivanews, dan Legal.

Sekarang itulah pelbagai tip dan trik untuk melanjutkan tempoh aktif pelbagai pengendali selular di Indonesia. Cara memanjangkan tempoh aktif IM3, Simpati, XL, dan Tri di atas boleh berubah pada bila-bila masa bergantung pada polisi setiap pengendali.