Kaji kekuatan dan kelemahan Lenovo A7000

Selepas kejayaan siri A6000, Lenovo mengeluarkan peranti terbaru dalam siri dengan label A7000. Seperti yang kita ketahui, siri A dari Lenovo adalah singkatan dari "Terjangkau" yang bermaksud telefon pintar dalam siri ini berharga dengan harga yang berpatutan.

Lenovo A7000 sendiri diluncurkan di Indonesia seharga Rp 2 juta. Pada pandangan pertama telefon pintar ini kelihatan seperti versi Lenovo A6000 yang dinaik taraf. Selain menyokong rangkaian 4G LTE, Lenovo A7000 juga merupakan telefon pintar pertama di dunia yang dilengkapi dengan audio Dolby Atmos.

Baik untuk anda yang berminat untuk meminta tangannya, kali ini kami akan mengkaji kelebihan dan kekurangan Lenovo A7000 ini. Tetapi sebelumnya, mari kita pertimbangkan terlebih dahulu spesifikasi utama telefon pintar ini:

 • Skrin: LCD IPS 5.5 inci, 720 x 1280 piksel (267 ppi)
 • Memori dalaman: 8GB, 2GB RAM (@ 800 MHz)
 • Memori luaran: MicroSD, hingga 32GB
 • Chipset: MediaTek MT6752M "64-bit"
 • CPU: Octa Core 1.5 GHz, Cortex-A53
 • GPU: Mali-T760 MP2 @ 700 MHz
 • Sistem Operasi: OS Android v5.0 (Lollipop)
 • Kamera utama: 8 MP, 3264 x 2448 piksel
 • Ciri-ciri kamera: denyar LED-LED, Penstabilan gambar digital, penandaan geo, zoom digital, pengesanan wajah, fokus automatik, fokus sentuh, panorama, HDR, tetapan ISO, kompensasi pendedahan, pengambilan gambar bersambungan, mod pemandangan
 • Kamera depan: 5 MP, rakaman video [dilindungi e-mel]
 • Bateri: Li-Polymer 2900 mAh

Skrin

Lenovo A7000 hadir dengan skrin 5.5 inci. Layar hanya mempunyai resolusi HD 1280 x 720 piksel sehingga kepadatan piksel hanya pada 267 PPI. Walaupun begitu, skrin masih mampu memberikan gambar yang jernih.

Layarnya juga sudut pandang yang baik, dan masih terlihat ketika berada di bawah sinar matahari langsung. Lenovo tidak memberikan maklumat mengenai sama ada skrin ini dilapisi dengan Gorilla Glass atau lapisan pelindung lain. Dalam pakej pembelian itu sendiri, anda akan mendapat lapisan tahan calar standard.

Rekaan

kelebihan dan kekurangan Lenovo A7000

Tidak ada yang istimewa mengenai reka bentuk yang dibawa oleh Lenovo A7000. Di bahagian depan anda akan menemui skrin dan kamera 5 MP yang terletak di atasnya. Di sebelah kamera ada lubang suara, sensor, dan juga LED pemberitahuan yang akan menyala merah dan juga hijau ketika ada pemberitahuan masuk.

Di bahagian bawah skrin terdapat tiga butang untuk menu, rumah dan belakang. Ketiga-tiga butang tidak dilengkapi dengan lampu latar sehingga tidak akan menyala ketika ditekan. Nasib baik ketiga-tiga butang navigasi dilengkapi dengan maklum balas haptik yang akan memberikan kesan getaran ketika disentuh.

Di sebelah kanan terdapat butang kuasa dan kelantangan yang cukup mudah dijangkau dengan ibu jari anda. Mikrofon utama terletak di bahagian bawah sementara bicu audio 3.5mm dan USB mikro celah berada di bahagian atas.

Di bahagian belakang terdapat kamera utama 8 MP yang dilengkapi dengan dua lampu kilat LED. Terdapat juga lubang mikrofon dan pembesar suara kedua di sana. Penutup belakang diperbuat daripada plastik dengan kemasan matte. Sekiranya anda membukanya, maka terdapat slot microSD dan dua slot SIM mikro. Anda mesti mengeluarkan bateri terlebih dahulu jika anda ingin memasang dan mengeluarkan kad SIM.

Dengan berat 140 gram, telefon pintar ini cukup ringan berbanding telefon pintar lain yang mempunyai skrin 5.5 inci. Telefon pintar ini cukup mudah dipegang, tetapi sukar digunakan jika hanya menggunakan sebelah tangan.

Kamera

Contoh gambar Lenovo A7000

Beralih ke sektor kamera, Lenovo A7000 dilengkapi dengan kamera belakang dengan resolusi 8 MP. Kamera mempunyai aperture f / 2.2 dan akan dibantu dengan dua lampu kilat LED. Anda boleh menyesuaikan Kontras, Sautrasi, Ketajaman, dan Pendedahan secara manual untuk mendapatkan kualiti foto terbaik.

Untuk keistimewaannya terdapat HDR, Panorama, Kesan langsung (Mono, Sepia, Negatif, Aqua, Posterize, Segar, Filem, Tenang, Memori, Cantik, Elegan, dan Sejuk), dan mod pemandangan (Auto, Malam, Potret, Landskap, Matahari Terbenam , Pesta, Gerakan, Pantai, Bunga api, dan lampu Lilin).

Secara keseluruhan, kualiti tangkapan kamera ini agak standard. Beberapa gambar yang diambil kelihatan terlalu tajam. Kamera ini juga memerlukan masa fokus yang panjang ketika merakam objek makro. Nasib baik, kualiti gambar HDR dari kamera ini cukup baik.

Untuk gambar yang diambil dalam cahaya rendah, anda akan mendapat banyak bunyi dan perinciannya juga tidak bagus. Sekiranya anda menggunakan denyar, masa yang diperlukan untuk mengunci fokus juga cukup lama untuk sering menghasilkan gambar yang kabur.

Ingatan

Lenovo A7000 mempunyai memori dalaman 8 GB. Dari angka ini, hanya sekitar 3.6 GB yang dapat digunakan kerana selebihnya telah digunakan untuk keperluan sistem operasi. Nasib baik, telefon pintar ini menyediakan slot memori luaran untuk meningkatkan kapasiti memori.

Persembahan

Untuk dapur pacunya, Lenovo A7000 bergantung pada pemproses Octa-Core MediaTek MT6752M dengan lapan CPU ARM Cortex A53 pada kelajuan 1.5 GHz. Persembahan yang ditawarkannya cukup lancar tanpa masalah ketinggalan sedikit pun. Dalam penanda aras Antutu, telefon pintar ini berada di atas Xiaomi Mi3 dan Mi4i dan sedikit di bawah Xiaomi Mi4.

Lenovo A7000 juga dilengkapi dengan RAM 2GB yang menjadikan proses multitasking berjalan lancar tanpa masalah. Dalam keadaan biasa, biasanya hanya sekitar 1.1 GB RAM yang tersedia kerana selebihnya digunakan oleh aplikasi yang berjalan di latar belakang.

Untuk pemprosesan grafik, Lenovo A7000 bergantung pada Mali-T760 MP2. Prestasi permainan cukup baik dengan hanya sedikit kelewatan ketika bermain permainan dengan grafik teratas. Panas yang dihasilkan semasa bermain pelbagai permainan berat juga tidak menjadi masalah.

Bateri

Bateri Lenovo A7000

Lenovo A7000 dilengkapi dengan bateri 2900 mAh yang boleh dikeluarkan. Bateri boleh bertahan selama 288 jam waktu tunggu dan 39 jam masa bercakap. Untuk lebih tahan lama, Lenovo menyediakan ciri mod Super Power yang akan meminimumkan penggunaan fitur yang tidak diperlukan.

Harga dan Kesimpulan

Lenovo A7000 dirilis di Indonesia dengan harga Rp 1.999.000. Harganya tentu sangat berpatutan jika anda melihat spesifikasi dan kualiti yang disediakan. Telefon pintar ini juga sangat sesuai untuk anda yang ingin mendapatkan versi Lenovo A6000 yang lebih baik. Berikut adalah kesimpulan tinjauan mengenai kelebihan dan kekurangan Lenovo A7000 di atas:

Kelebihan:

 • Skrin yang mampu
 • Bateri tahan lama
 • Badan ringan dan langsing

Kekurangan:

 • Kualiti kamera standard
 • Memori dalaman yang boleh digunakan hanya 4GB