Senarai Harga Pemacu Keras Luar Terbaik Untuk Komputer riba

Pada zaman ini, keperluan untuk penyimpanan data yang besar tidak dapat dielakkan. Mulai dari permainan hingga filem, kualitinya meningkat dengan cepat sehingga ukurannya juga meningkat. Sekiranya beberapa tahun yang lalu pemacu cakera keras 320 GB sudah cukup untuk menyimpan data, sekarang kapasiti itu akan habis dengan mudah hanya dalam beberapa minggu.

Bagi pemilik komputer PC, masalah ini mungkin dapat diselesaikan dengan mudah dengan menambahkan cakera keras baru. Tetapi bagi pengguna komputer riba, sudah tentu ini sukar dilakukan. Walaupun cakera keras dalaman dapat diganti, masih tidak semudah peranti PC.

Untuk mengatasi masalah ini, pengguna komputer riba biasanya membeli cakera keras luaran. Dengan peranti ini, mereka dapat menyimpan data di luar komputer riba mereka. Selain itu, cakera keras luaran juga sangat praktikal kerana saiznya yang kecil dan boleh dibawa ke mana sahaja.

Baiklah, kali ini akan mengkaji senarai harga cakera keras luaran terbaik yang boleh anda pilih pada masa ini. Pelbagai cakera keras ini sangat sesuai untuk mengatasi masalah penyimpanan pada komputer riba anda. Apa benda itu?

Senarai Harga Pemacu Keras Luar Terbaik Untuk Komputer riba

1. WD My Passport Ultra 3.0

WD atau Western Digital adalah pengeluar yang tidak asing lagi dalam bidang penyimpanan data. Salah satu produk terbaik dari peranti cakera keras luaran ialah WD My Passport Ultra 3.0. Pemacu keras ini mempunyai banyak pilihan kapasiti, mulai dari 500 GB hingga 2 TB.

Seperti namanya, cakera keras ini dilengkapi dengan sambungan USB 3.0. Ini bermakna anda dapat memindahkan data 3 kali lebih cepat daripada menggunakan port USB 2.0. Tetapi bagi anda yang masih mempunyai komputer riba dengan port USB 2.0, cakera keras ini juga masih boleh digunakan dengan kelajuan normal.

harga cakera keras luaran WD My Passport Ultra 3.0

Dengan ukuran 2.5 inci, cakera keras ini juga cukup padat dan ringan. Dengan cara itu anda boleh membawa cakera keras ini dengan mudah ke mana sahaja. Dalam pakej pembelian, anda biasanya akan mendapat kantung yang terbuat dari getah untuk melindunginya dari kesan.

Untuk keistimewaannya sendiri, WD My Passport Ultra dilengkapi dengan WD SmartWare Pro yang akan membuat sandaran data secara automatik. Sandaran boleh dibuat ke cakera keras atau ke perkhidmatan penyimpanan awan dari Dropbox.

Terdapat juga aplikasi WD Security yang akan menyulitkan data dan kata laluan sehingga data sulit anda akan selamat di dalamnya. Bagi anda yang berminat memilikinya, versi WD My Passport Ultra 1 TB saat ini berharga sekitar Rp 900 ribu, sedangkan versi 2 TB sekitar 1.4 juta.

2. WD Elements Edisi Baru USB 3.0

WD Elements Edisi Baru USB 3.0

Selain siri Paasport, WD juga mempunyai varian cakera keras luaran lain yang perlu dipertimbangkan, WD Elements Edisi Baru USB 3.0. Sama seperti siri lain, cakera keras ini juga menawarkan kapasiti penyimpanan 500 GB hingga 2 TB.

Hard disk ini juga dilengkapi dengan USB 3.0 yang tersembunyi sehingga anda tidak perlu menunggu terlalu lama untuk memindahkan data. Saiznya juga agak kecil sehingga anda boleh memasukkannya ke dalam poket seluar anda.

Perbezaan antara WD Elements dan WD Passport series terletak pada ciri-cirinya. Ya, WD Elements adalah cakera keras asas yang hanya digunakan untuk menyimpan data. Dalam cakera keras ini, anda tidak akan menemui ciri seperti WD SmartWare Pro dan WD Security.

Maksudnya, cakera keras WD Elements New Edition sangat sesuai untuk anda yang tidak mahu diganggu oleh pelbagai ciri yang mungkin agak menyusahkan. Untuk harga saja, versi 1 TB saat ini berharga Rp 800 ribu.

3. SEAGATE Expansion External Portable USB 3.0

Seagate adalah nama besar lain yang telah memakan banyak garam masam dalam dunia penyimpanan digital. Seagate mempunyai banyak produk yang boleh dipercayai untuk perniagaan penyimpanan data, salah satunya adalah SEAGATE Expansion External Portable USB 3.0.

Hard disk ini mempunyai ukuran 2.5 inci yang ringkas dan senang dibawa. Hard drive ini juga telah disatukan dengan Power management sehingga penggunaan tenaga elektrik sangat minimalis dan tidak akan menghabiskan bateri laptop anda dengan cepat.

Bagi anda yang tidak mahu bersusah payah melakukan pelbagai tetapan, cakera keras sangat sesuai untuk anda kerana ia akan segera aktif apabila disambungkan ke komputer riba. Tidak perlu membuat partisi atau pemasangan kerana anda dapat segera memindahkan dan menyimpan data di dalamnya.

Hard disk ini juga menyokong USB 3.0 sehingga proses pemindahan data akan berlangsung lebih cepat. Harga cakera keras luaran terbaik dari Seagate berharga Rp 700 ribu untuk versi 500 GB, dan versi 1 TB seharga Rp 900 ribu.

4. SEAGATE Backup Plus SLIM USB 3.0

SEAGATE Backup Plus SLIM USB 3.0

Satu lagi siri dari Seagate yang cukup mampu ialah SEAGATE Backup Plus SLIM USB 3.0. Seperti yang digambarkan dari namanya, cakera keras ini mempunyai badan yang kecil dan juga langsing. Tetapi walaupun kecil, sarung logam yang menutupnya akan menjadikannya kuat dan tidak mudah rosak.

Siri ini boleh dikatakan lebih kaya dengan fitur berbanding dengan siri Seagate Expanion di atas. Hard disk ini mempunyai ciri Seagate Mobile Backup yang akan membuat sandaran foto dan video secara automatik dari peranti iOS dan Android. Data kemudian akan disimpan di cakera keras atau di penyimpanan awan yang dimiliki oleh Dropbox dan Google Drive.

Terdapat juga aplikasi Seagate Dashboard yang memudahkan anda membuat sandaran data dari komputer riba. Terdapat dua pilihan sandaran yang boleh anda pilih, yang dijadualkan dan juga berterusan. Proses sandaran juga tidak akan memakan masa yang lama kerana cakera keras ini sudah menyokong USB 3.0.

Belum berpuas hati? SEAGATE Backup Plus SLIM juga mempunyai ciri untuk membuat sandaran foto dan video dari media sosial seperti Facebook dan Flickr. Anda juga dapat berkongsi foto secara langsung ke pelbagai laman web atau bahkan memuat naik video ke YouTube. Untuk harganya, versi 1 TB berharga sekitar Rp 950 ribu, sedangkan versi 2 TB berharga Rp 1,5 juta.

Sekarang itulah senarai harga cakera keras luaran terbaik yang boleh anda pilih untuk menyimpan pelbagai data yang anda ada. Kini anda tidak perlu lagi keliru jika komputer riba anda kehabisan ruang simpanan. Tetapi sebelum membelinya, pastikan anda telah membaca petua dan trik untuk memilih cakera keras luaran yang baik di sini.