Petua dan Trik untuk Menyelesaikan Masalah Xiaomi Redmi 2

Selepas kejayaan siri Redmi 1s, Xiaomi sekali lagi mencuba nasib di pasaran Indonesia dengan melepaskan Redmi 2. Telefon pintar ini menunjukkan peningkatan dalam sektor spesifikasi tetapi masih berharga dengan harga yang sangat berpatutan.

Xiaomi Redmi 2 baru saja dirilis di Indonesia pada awal April. Telefon pintar ini berharga Rp 1,599,000 atau sekitar Rp 100,000 dari harga awal Redmi 1s. harganya tentu sangat murah jika anda melihat spesifikasi yang ditawarkannya.

Bagi anda yang sudah membelinya, anda pasti akan menemui beberapa masalah kecil semasa menggunakannya. Ini sangat wajar kerana tidak akan pernah ada telefon pintar yang sempurna. Baiklah, kali ini saya akan mengulas beberapa petua dan trik untuk mengatasi pelbagai masalah di Redmi 2.

Spesifikasi

 • Skrin: IPS LCD 4,7 inci, 720 x 1280 piksel (312 ppi)
 • Memori dalaman: 8/16 GB, 1/2 GB RAM
 • Memori luaran: MicroSD, hingga 32GB
 • Chipset: Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410 "64-bit"
 • CPU: Quad Core 1.2 GHz, Cortex-A53
 • GPU: Adreno 306
 • Sistem Operasi: OS Android v4.4 (KitKat)
 • Kamera utama: 8 MP, 3264 x 2448 piksel
 • Ciri kamera: Lampu kilat LED, sensor OmniVision, Aperture F / 2.2, sudut lebar 28mm, mod HDR masa nyata, tetapan ISO, pengesanan pemandangan, pampasan pendedahan, tetapan keseimbangan putih, penembakan berterusan 10 saat, penapis masa nyata
 • Kamera depan: 2 MP, rakaman video [dilindungi e-mel]
 • Bateri: Li-Polymer 2200 mAh

Rangkaian 4G LTE

Xiaomi Redmi 2 dilengkapi dengan sokongan untuk rangkaian 4G LTE. Rangkaian LTE itu sendiri sedang dalam proses pengembangan di Indonesia dan disasarkan akan selesai pada akhir tahun ini. Walau bagaimanapun, rangkaian LTE tidak hanya terdiri daripada satu frekuensi, yang menimbulkan sedikit kekeliruan bagi pengguna Redmi.

Pada masa ini Redmi 2 yang dijual di Indonesia terdiri dari dua versi iaitu 2014817 dan 2014811. Versi 2014817 adalah peranti dengan jaminan rasmi dan menyokong rangkaian LTE pada frekuensi 1800, 2600 dan 900 MHz. Sementara versi 2014811 mempunyai jaminan pengedar dan menyokong rangkaian LTE 1800 dan 2100 Mhz

Di Indonesia, operator yang menggunakan frekuensi LTE 900 adalah Telkomsel, sementara XL menggunakan rangkaian 1800. Tetapi anda tidak perlu risau tentang masalah rangkaian kerana semua operator akan menggunakan rangkaian LTE 1800 sehingga kedua versi Redmi 2 di atas dapat mendukungnya.

Pemberitahuan BBM, LINE, WhatsApp

masalah xiaomi redmi 2

MIUI 6 yang digunakan pada Redmi 2 memiliki sistem pengurusan RAM yang cukup ketat sehingga beberapa aplikasi akan segera ditutup ketika tidak digunakan. Akibatnya, beberapa aplikasi IM seperti BBM, LINE, WhatsApp, dan yang lain tidak dapat memberikan pemberitahuan secara langsung.

Tetapi anda tidak perlu risau kerana anda boleh mengatur agar pelbagai aplikasi tidak ditutup semasa anda tidak menggunakannya. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 1. Buka aplikasi Keselamatan.
 2. Pilih Kebenaran.
 3. Pilih Autostart.
 4. Pilih aplikasi yang anda mahu diberi kebenaran untuk berjalan secara automatik.

Sekiranya peranti Redmi 2 anda telah di-root, maka ada helah lain iaitu menjadikan aplikasi tersebut sebagai aplikasi sistem. Silap mata ini dapat dilakukan dengan bantuan aplikasi Titanium Backup. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 1. Buka aplikasi Titanium Backup.
 2. Pindah ke tab Sandaran / Pulihkan.
 3. Cari aplikasi yang ingin anda pindahkan ke sistem
 4. Tekan dan tahan aplikasi kemudian pilih pilihan "tukar ke sistem".
 5. Mulakan semula peranti anda.
 6. Log masuk semula ke aplikasi.

Redmi 2 Panas Pantas

mediaserver redmi 2

Aduan yang biasanya berlaku ketika hanya menggunakan Redmi 2 adalah peranti yang menjadi cepat panas walaupun tidak menjalankan permainan atau aplikasi. Masalah ini adalah hasil bug yang berlaku dalam proses yang melibatkan mediaserver.

Mediaserver ini akan terus mengimbas memori luaran sekiranya terdapat fail yang dianggap rosak. Akibatnya CPU akan terus berfungsi dan Redmi 2 akan menjadi panas. Inilah cara untuk mengetahui sama ada peranti anda mempunyai bug mediaserver atau tidak:

 1. Buka Tetapan.
 2. Pilih Tetapan tambahan.
 3. Pilih Bateri.
 4. Pilih Penggunaan bateri.
 5. Lihat apakah Mediaserver menggunakan CPU paling banyak, yang bermaksud anda mempunyai bug Mediaserver.

Untuk menyelesaikan masalah ini, yang perlu anda lakukan ialah mengemas kini firmware terkini. Tetapi jika anda tidak mempunyai masa, anda boleh mengikuti langkah manual di bawah ini:

 1. Tanggalkan kad SD kemudian pindahkan semua fail ke PC.
 2. Format kad SD.
 3. Masukkan beberapa media (muzik / video) ke kad SD.
 4. Hidupkan telefon pintar dan lihat apakah bug mediaserver masih wujud.
 5. Ulangi langkah 3 dan 4 sehingga bug pelayan media muncul.
 6. Sekiranya sudah muncul, sila hapus fail media terakhir yang anda masukkan kerana itulah penyebab bug mediaserver.

Meningkatkan Prestasi RAM

Walaupun anda sudah mempunyai pengurusan RAM yang cukup baik, anda masih boleh menjadikan RAM lebih lega dengan muslihat di bawah. RAM yang lega akan mengelakkan lag atau hang ketika digunakan. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 1. Buka Tetapan.
 2. Pilih Perihal telefon.
 3. Ketuk beberapa kali pada maklumat Versi MIUI sehingga tertulis "Mod Pembangun Tidak Dikunci".
 4. Kembali ke menu sebelumnya dan pilih Tetapan Tambahan.
 5. Pilih Pilihan Pembangun.
 6. Pilih Pengoptimuman Memori Sistem.
 7. Pilih Tinggi.
 8. But semula peranti anda.

Kini peranti anda akan terasa lebih ringan apabila digunakan. Untuk petua dan trik lain yang berkaitan dengan pengoptimuman RAM, baca tutorial dalam artikel ini.

Kamera Kekuningan

kamera redmi 2

Sekiranya Redmi 1s mempunyai masalah skrin kekuningan, maka pada Redmi 2 ini masalah yang berlaku adalah hasil foto kekuningan. Foto berwarna kekuningan ini berlaku ketika kita mengambil gambar menggunakan denyar.

Selidiki kalibrasi, tangkapan kamera tidak diselaraskan dengan denyar sehingga masalah timbul. Untuk mengatasinya, anda boleh mematikan lampu kilat atau menggunakan obor jika anda ingin mengambil gambar dalam keadaan kurang cahaya.

Kunci GPS Perlahan

Masalah lain yang sering berlaku ialah proses mengunci lokasi dengan perlahan walaupun anda berada di tempat terbuka dan cuaca juga cerah. Berikut adalah muslihat untuk mengatasinya:

 1. Muat turun dan pasang aplikasi GPS Fix di Play Store.
 2. Jalankan aplikasi dan kemudian ikuti arahannya.
 3. Tunggu sebentar sehingga perkataan "GPS Tetap!" Muncul.

Sekarang ini adalah beberapa petua dan trik yang dapat anda gunakan untuk mengatasi pelbagai masalah pada Xiaomi Redmi 2. Untuk masalah lain yang berkaitan dengan MIUI seperti tidak dapat memuat turun melalui Play Store, anda boleh memperbaikinya dengan tutorial pada artikel sebelumnya. Mengenai masalah lain yang belum disenaraikan di sini, anda boleh bertanya secara langsung di forum perbincangan.

Artikel Berkaitan