Roccat Kone XTD, Tetikus yang Boleh Dipercayai untuk Pemain

Papan kekunci dan tetikus adalah dua perkara utama pada komputer yang tidak dapat dipisahkan atau dikeluarkan. Tanpa papan kekunci dan tetikus, pengguna komputer tidak dapat mengoperasikan komputer mereka. Pengguna tidak boleh menaip, mengklik, atau bahkan bermain permainan.

Papan kekunci dan tetikus adalah alat kawalan utama untuk komputer. Cuba bayangkan jika anda menggunakan komputer tanpa menggunakan dua komponen utama ini. Sehingga kini kedua-dua alat ini masih digunakan.

Dari semasa ke semasa seiring dengan perubahan zaman ke zaman moden seperti hari ini, tetikus dan papan kekunci telah berkembang menjadi pelbagai bentuk dan fungsi yang lebih spesifik, terperinci dan pastinya lebih menarik.

Terutama tetikus, tetikus telah berkembang, tetikus permainan adalah salah satu bentuk dan fungsi evolusi tetikus. Seperti namanya tetikus permainan, tetikus ini dikhaskan untuk pemain (pencinta permainan). Tetikus permainan dicipta khusus untuk keperluan permainan mengikut fungsi dan bentuknya.

Pada tetikus permainan seperti ini lebih banyak spesifikasi daripada tetikus biasa yang digunakan setiap hari. Kenapa? Kerana tetikus permainan memang mempunyai banyak spesifikasi dan fungsi yang memudahkan gamer menggunakannya ketika mereka sedang bermain permainan tentu saja.

Semasa bermain permainan memang ada banyak perkara yang harus dilakukan pemain dan kadang-kadang pemain sukar mengawalnya, tetikus dibuat untuk membantu pemain mengawal dengan mudah semasa bermain permainan.

Salah satu tikus permainan baru dan canggih adalah Roccat Kone XTD. Dalam tetikus permainan Roccat Kone XTD mempunyai banyak fungsi khusus yang sangat diperlukan oleh pemain atau untuk keperluan permainan. Tetikus permainan Roccat Kone XTD adalah salah satu ciptaan Roccat.

Tetikus permainan Roccat Kone XTD menggunakan laser sebagai sensor. Ini adalah salah satu kelebihan tetikus permainan Roccat Kone XTD, kerana menggunakan laser sebagai sensor, tahap kepekaan akan lebih baik dan lebih baik daripada tetikus yang hanya menggunakan sensor optik.

Laser Roccat Kone XTD

Sensor laser akan menjadikan DPI (Dot per Inch) dan kepekaan pada tetikus akan lebih baik daripada lensa optik. biasanya DPI pada tetikus laser dapat mencapai 2000 dan 3400, bahkan dapat disesuaikan sesuai dengan kehendak penggunanya.

Pengguna tetikus permainan Roccat Kone XTD dapat menyesuaikan kepekaan dan kadar pengundian sensor pada tetikus. Lebih banyak DPI dinaikkan, pengguna akan merasakan penunjuk pada tetikus menjadi lebih tepat.

Berapakah ukuran Roccat Kone XTD?

Saiznya sangat sesuai. Betul, ukurannya cukup besar tetapi tidak lebar, sehingga pengguna tetikus permainan Roccat Kone XTD dapat menggunakannya dengan selesa dan sesuai di telapak tangannya. Tetikus permainan Roccat Kone XTD dapat digunakan oleh pemain dengan jenis pegangan tangan dan cakar.

Jenis pegangan tangan adalah jenis yang memegang tetikus dengan meletakkan semua tangannya pada tetikus dan mengendalikannya dengan mencubitnya dengan tangan dan ibu jari mereka. Jari telunjuk dan jari tengah diletakkan di tempat untuk mengklik kanan dan kiri tetikus.

Roccat Kone XTD

Manakala jenis cengkaman cakar tetikus adalah pengguna yang menggunakan tetikus dengan membengkokkan jari dan membentuk seperti cakar. Jari melengkung digunakan untuk memegang tetikus.

Pengguna jenis ini menggunakan tetikus dengan menggunakan hujung jari telunjuk dan jari manis dan bahkan menggunakan kelingking sehingga tetikus tidak goyah ketika diangkat. Bagi anda yang menggunakan kedua-dua jenis memegang tetikus seperti sebelumnya sangat sesuai untuk menggunakan tetikus permainan Roccat Kone XTD.

Di bahagian sisi tetikus permainan Roccat Kone XTD terdapat lekukan yang memudahkan penggunanya sehingga ibu jari, kelingking dan jari manis terpasang dengan kuat. Dengan reka bentuk badan ini pengguna lebih mudah mengawal tetikus permainan Roccat Kone XTD.

Selain badan dan kepekaan, Roccat juga menambah bobot yang dapat disesuaikan mengikut keperluan dan keinginan pengguna. Terdapat empat pemberat pada tetikus permainan Roccat Kone XTD, setiap pemberat dapat ditambahkan dengan beban 5 gram.

Bagaimanakah fizikal Roccat Kone XTD?

Butang Roccat Kone XTD

Dilihat dari sisi fizikal, tetikus permainan Roccat Kone XTD mempunyai 12 butang di seluruh badan, seperti bahagian atas, sisi kanan dan kiri. Setiap butang dapat dikendalikan oleh penggunanya jika diperlukan.

Mengapa terdapat begitu banyak butang? Pemain permainan semasa bermain pasti akan mengklik banyak perkara, dengan butang ini memudahkan pemain tidak perlu mengklik satu persatu dalam permainan.

Cukup tekan butang pada tetikus permainan Roccat Kone XTD, dengan memasangnya terlebih dahulu. Uniknya, jika anda mempunyai papan kekunci Roccat dengan fitur Easy-Shift, anda boleh menukar 12 kekunci ini menjadi dua kali ganda menjadi 24 kekunci.

Tetikus permainan Roccat Kone XTD dapat diselaraskan dengan perisian Roccat Talk untuk berhubung dengan peranti permainan Roccat yang lain. Di samping itu, kehadiran Roccat Talk juga sangat berguna bagi pengguna dan pengguna untuk menguruskan pelbagai ciri yang terdapat pada peranti permainan Roccat, seperti pengurusan makro dan pengurusan profil.

Sekiranya sebelumnya telah dikatakan bahawa tetikus laser dapat mencapai 3400 DPI (Dot per Inch), maka tetikus permainan Roccat Kone XTD memiliki sensor kepekaan hingga 8200 DPI. Anda dapat menyesuaikan kepekaan sesuai dengan kebutuhan dan keinginan anda melalui perisian yang telah disediakan oleh Roccat, mulai dari 200 DPI hingga 8200 DPI. Sangat mudah bukan?

Berapakah kadar pengundian Roccat Kone XTD?

Anda pengguna dan pengguna tidak perlu risau, kerana Roccat mempunyai pengaturan Polling Rate mulai dari 125Hz hingga 1000Hz. Ini menjadikannya sangat mudah bagi pengguna. Sama seperti kepekaan yang dapat disesuaikan melalui perangkat lunak yang disediakan, tingkat pengundian juga dapat ditetapkan pada perangkat lunak yang telah disediakan.

Kelebihan lain dari tetikus permainan Roccat Kone XTD ialah anda dapat menambahkan ciri penyesuaian cahaya LED. Pada tetikus permainan Roccat Kone XTD terdapat lampu LED yang menjadikan tetikus lebih menarik dan anda boleh menyesuaikannya mengikut warna kegemaran anda. Bagaimana, sangat mudah dan canggih bukan?

Sekiranya anda berminat memilikinya, tetikus Roccat Kone XTD saat ini dijual dengan harga Rp 800 ribu. Pada pandangan pertama ia kelihatan mahal, tetapi jika anda melihat pelbagai ciri dan kelebihan, maka harganya akan dibayar untuk kualitinya.