Koleksi Penyelesaian untuk Masalah Asus Zenfone 4

Asus Zenfone 4 adalah peranti terkecil dari siri Zenfone yang dilancarkan pada tahun 2014 yang lalu. Walaupun kecil, namun prestasi dan kualiti tidak dapat dipandang rendah. Telefon pintar ini juga cukup berpatutan kerana harganya sekitar Rp 1 juta.

Baiklah kali ini saya akan mengkaji pelbagai penyelesaian untuk masalah yang sering berlaku pada peranti Zenfone 4 ini. Masalahnya sendiri agak pelbagai, mulai dari kamera hingga rangkaian 3G. Inilah ulasan penuh.

Kelipan pada Kamera

Masalah pertama yang sering berlaku ialah kerlipan ketika menggunakan kamera. Kerlipan sebenarnya disebabkan oleh perbezaan frekuensi elektrik di negara asal Zenfone 4 (Taiwan) dan di Indonesia. Untuk mengatasinya, anda hanya perlu menukar anti kelipan dari 60 Hz menjadi 50 Hz.

Isyarat tersekat pada 2G

Zenfone 4 kadang-kadang mengalami masalah isyarat dengan hanya berhenti di rangkaian 2G dan tidak dapat beralih ke rangkaian 3G. Sekiranya anda hanya menggunakan satu kad SIM, cubalah memindahkannya ke slot kad SIM yang lain. Tetapi jika anda menggunakan dual SIM, ikuti silap mata ini:

 1. Buka tetapan kad SIM Dual.
 2. Pindahkan Rangkaian Perkhidmatan Data ke kad SIM kedua.
 3. Tetapkan Netwok Pilihan ke 2G.
 4. Kembalikan Perkhidmatan Rangkaian Data ke kad SIM pertama.
 5. Tukar Rangkaian Pilihan ke Auto atau 3G.

Kamera Pink

kamera zenfone merah jambu 4

Ini adalah masalah yang sering terjadi pada Zenfone 4. Ya, ketika hendak mengambil gambar, kita akan melihat beberapa objek bertukar menjadi merah jambu. Ini bukan kerana kamera rosak, tetapi disebabkan oleh sensor sensitif automatik yang terlalu sensitif.

Untuk mengatasinya sangat mudah. Sekiranya warna merah jambu muncul, yang perlu anda lakukan adalah mengarahkan fokus ke kawasan merah jambu. Anda juga boleh menggerakkan skrin ke kanan dan kiri untuk mengalihkan fokus sehingga kawasan merah jambu hilang.

Bateri Boros

Sekiranya anda merasakan bateri di Zenfone 4 anda mulai habis, cubalah menentukurkannya. Proses penentukuran ini dapat dilakukan untuk peranti yang belum di-root. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 1. Isi bateri hingga 100% penuh.
 2. Masuk ke menu Tetapan.
 3. Pilih Pilihan Pembangun.
 4. Periksa pilihan berjaga-jaga.
 5. Gunakan telefon pintar sehingga habis sepenuhnya dan mati sendiri.
 6. Cas sehingga 100%.
 7. Matikan pilihan berjaga-jaga.

Butang Navigasi Tidak Hidup

Sekiranya anda telah menggunakan telefon pintar lain, akan terasa aneh apabila anda melihat butang navigasi (rumah, belakang, dan menu) pada Zenfone 4 anda tidak menyala. Anda tidak perlu terkejut kerana butang navigasi pada telefon pintar ini tidak dilengkapi lampu latar sehingga tidak akan menyala di tempat yang gelap.

Ambil tangkapan skrin

Tangkapan skrin Asus Zenfone 4

Sekiranya anda ingin mengambil tangkapan skrin pada Asus Zenfone 4, maka ada dua cara yang boleh anda cuba. Yang pertama adalah dengan menekan butang power dan volume down secara serentak selama 1 saat. Bagi kaedah kedua, ikuti langkah berikut:

 1. Buka "Aplikasi".
 2. Pilih "Tetapan".
 3. Pilih "ASUS disesuaikan".
 4. Pilih "Tetapan utama"
 5. Pilih "Ketik dan tahan untuk mendapatkan tangkapan skrin"
 6. Pilih skrin yang ingin anda ambil tangkapan skrinnya.
 7. Tekan dan tahan butang navigasi aplikasi baru-baru ini.

Tangkapan skrin kemudian akan disimpan dalam folder / Penyimpanan dalaman / Tangkapan Skrin.

Bunyi fon telinga kurang jelas

Sekiranya anda menyambungkan fon telinga dan suara yang dihasilkannya kelihatan seperti harbour dan mikrofon tidak dapat digunakan, kemungkinan fon telinga tidak sesuai dengan Zenfone 4. Zenfone 4 sendiri menggunakan teknologi CTIA (Persatuan Industri Telekomunikasi Selular), dan bukan OMTP (Open Mobile Terminal Platform) .

Pengaktifan Tidur Dalam

Sekiranya anda menggunakan Zenfone 4 yang masih berjalan pada firmware lama, bateri biasanya akan boros walaupun tidak digunakan. Ini berlaku kerana peranti anda tidak masuk ke mod tidur dalam ketika dalam keadaan bersedia. Sekarang untuk mengaktifkan mod tidur nyenyak ini, ikuti langkah-langkahnya:

 1. Cas peranti anda.
 2. Putuskan pengecas.
 3. Mula semula

Ingatlah setelah selesai mengecas, anda mesti menghidupkan semula telefon pintar anda dengan segera.

Periksa Keadaan Perkakasan

Sekiranya anda merasakan ada masalah perkakasan (perkakasan), maka anda boleh memeriksanya secara manual. Untuk melakukan ini, buka aplikasi kalkulator dan ketik .12345 + = untuk memasuki menu ujian perkakasan. Sila uji satu persatu. Ingat, semasa menguji Gsensor, anda harus menggoyangkan peranti anda agar hasilnya sesuai.

Itulah beberapa petua, trik, dan penyelesaian untuk mengatasi pelbagai masalah yang sering timbul pada peranti Asus Zenfone 4 kegemaran anda. Sekiranya anda mempunyai masalah lain yang tidak disenaraikan di sini, ikuti forum perbincangan di pautan ini.