Cara menukar kata laluan WiFi di Telkom Speedy Modem

Sebilangan besar penyedia perkhidmatan internet di Indonesia kini mempunyai modem yang dilengkapi dengan penghala tanpa wayar. Ini bererti bahawa selain kabel, kita juga dapat mengakses internet dengan rangkaian WiFi di rumah kita.

Salah satu yang menyediakannya ialah Telkom Speedy. Salah satu ISP terbesar di Indonesia kini telah memberikan modem kepada pelanggannya yang mempunyai penghala tanpa wayar. Dengan rangkaian WiFi ini kita dapat mengakses internet dari pelbagai peranti, seperti telefon pintar, tablet, dan lain-lain.

Tetapi ingat, WiFi adalah salah satu rangkaian yang paling rentan untuk diretas atau diretas. Sekiranya telah diretas, mungkin data peribadi anda akan dicuri dan disalahgunakan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

Nah, salah satu cara untuk mencegahnya adalah dengan menukar kata laluan WiFi secara berkala. Oleh itu kali ini saya akan mengkaji beberapa cara untuk menukar kata laluan WiFi dalam pelbagai jenis mod Telkom Speedy seperti TP-Link, ZTE, dan Huawei. Berikut adalah langkah-langkahnya:

Modem TP-Link Speedy

Sebenarnya terdapat banyak jenis modem TP-Link yang digunakan oleh Telkom Speedy hari ini. Tetapi hampir semuanya mempunyai susunan yang serupa. Nah, berikut adalah langkah-langkah untuk menukar nama dan kata laluan pada modem TP-Link:

 • Sambungkan komputer riba atau PC anda ke modem TP-Link dengan menggunakan kabel LAN atau rangkaian WiFi.
 • Buka penyemak imbas (Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox, atau Opera) kemudian ketik 192.168.1.1 di bar alamat, kemudian tekan enter.
 • Selanjutnya akan muncul pop up yang memerlukan anda masuk. Sekiranya anda tidak pernah mengubahnya, sila isi lajur nama pengguna dengan "admin" dan lajur kata laluan juga dengan "admin". Selepas itu, klik Log Masuk.
 • Setelah masuk anda akan memasuki paparan tetapan modem TP-Link. Sila klik tab Persediaan Antaramuka kemudian pilih tab Tanpa Wayar di bawahnya.

cara menukar kata laluan cepat wifi tp link

 • Setelah buka tatal ke bawah sehingga anda menemui kategori Tetapan WPS. Isi atau ganti ruangan SSID dengan nama yang anda mahukan. Nama ini kemudian akan menjadi nama rangkaian WiFi anda.
 • Kemudian dalam kategori WPA2-PSK, isikan atau ganti ruangan Pra-Dikongsi-kunci dengan kata laluan baru. Kata laluan ini kemudian akan menjadi kata laluan rangkaian WiFi anda.
 • Setelah selesai, sila simpan tetapannya.

Kini nama dan kata laluan rangkaian WiFi anda telah berubah. Sekiranya terdapat peranti yang disambungkan ke rangkaian ini, maka sambungan akan terputus dengan segera. Sila sambung lagi menggunakan kata laluan baru.

Sekiranya anda menghadapi masalah memasuki menu tetapan di atas, mulakan semula komputer dan modem TP-Link anda. Setelah komputer dihidupkan, mulakan semula modem TP-Link kemudian cuba ulangi langkah-langkah di atas.

Modem Huawei Speedy

Jenis modem seterusnya yang digunakan secara meluas oleh Telkom Speedy dibuat oleh Huawei. Tetapannya sedikit berbeza dari modem TP-Link. Sekarang inilah cara menukar kata laluan WiFi pada modem Huawei:

 • Sambungkan modem Huawei anda ke komputer riba atau PC anda menggunakan rangkaian WiFi atau kabel LAN.
 • Kemudian buka penyemak imbas di komputer anda seperti Chrome, Internet Explorer, Firefox, atau Opera kemudian tulis 192.168.1.254 di bar alamat, dan tekan enter.
 • Papan pemuka tetapan modem Huawei kemudian akan dibuka. Sila isi nama pengguna dengan "admin" dan kata laluan serta "admin". Sekiranya anda pernah mengubahnya, sila masukkan nama pengguna dan kata laluan yang telah anda ubah.
 • Setelah log masuk, sila pilih menu Asas dan kemudian pilih pilihan WLAN di bawahnya.

Modem Huawei pantas

 • Seterusnya, masukkan nama rangkaian WiFi baru anda di lajur SSID.
 • Di bawahnya, masukkan kata laluan WiFi baru anda di ruangan kunci pra-kongsi WPA.
 • Setelah selesai, sila klik butang hantar.

Modem ZTE Speedy

Modem terakhir yang juga digunakan oleh Telkom Speedy adalah modem yang dibuat oleh ZTE. Menariknya, walaupun merupakan jenama yang berbeza, Speedy menggunakan antara muka tetapan paparan yang serupa dengan penampilan modem TP-Link.

Bukan hanya tampilannya, tetapi cara menyiapkannya juga sama dengan modem TP-Link. Oleh itu, untuk menukar kata laluan WiFi pada modem ini, anda hanya perlu mengikuti langkah-langkah seperti dalam modem TP-Link di atas.

Itulah cara untuk menukar kata laluan WiFi di rangkaian Telkom Speedy yang menggunakan modem TP-Link, Huawei, dan ZTE. Tukar kata laluan secara berkala untuk mengurangkan kejadian jenayah.

Untuk lebih selamat, buat kata laluan yang sukar ditebak oleh orang lain. Gunakan gabungan huruf kecil, huruf besar, angka, dan juga simbol. Jangan membuat kata laluan yang mudah ditebak, seperti tarikh lahir, bulan lahir, dan sebagainya.

Untuk memudahkan akses, perhatikan kata laluan yang baru anda buat. Ini dilakukan sebagai tindakan jangkaan sekiranya suatu hari anda terlupa kata laluan baru. Jangan lupa perhatikan nama pengguna dan kata laluan untuk log masuk ke tetapan modem.

Kini, anda boleh mengakses rangkaian WiFi dengan selamat menggunakan pelbagai peranti. Sekiranya anda merasakan kelajuan akses melalui rangkaian Telkom Speedy lambat, ikuti tutorial untuk mempercepatnya dalam artikel ini. Semoga berjaya!