Cara Menukar E-mel Facebook dalam Masa yang Singkat

Facebook adalah rangkaian sosial yang sangat popular di kalangan masyarakat. Hampir semua kumpulan yang terdiri daripada kanak-kanak kecil, remaja, hingga ibu bapa juga mempunyai akaun Facebook. Mereka biasanya menggunakannya untuk bergaul dengan rakan-rakan yang berada di tempat yang jauh atau ada juga yang sengaja membuat Facebook untuk penjualan dalam talian.

Namun, apabila anda ingin membuat akaun Facebook, anda tidak dapat mendaftarkannya dengan segera kerana anda mesti mempunyai e-mel terlebih dahulu untuk dapat membuat akaun Facebook. Jangan risau, membuat e-mel juga percuma semasa anda membuat akaun Facebook, anda hanya memilih untuk membuat e-mel dari Yahoo atau dari Gmail.

Mungkin, bagi anda yang tidak begitu faham, anda sering bertanya mengapa ketika anda ingin membuat akaun Facebook anda mesti membuat e-mel terlebih dahulu. E-mel yang anda gunakan untuk membuat Facebook bukan hanya formalitas untuk mendaftarkan akaun Facebook, tetapi e-mel itu akan digunakan untuk pelbagai aktiviti.

Oleh itu, dengan kata lain, apabila pengguna Facebook ingin log masuk ke akaun yang mereka buat atau istilah termasyhur dilog masuk, mereka memerlukan e-mel dan kata laluan untuk dapat mengakses Facebook yang mereka buat. Tanpa mereka, mereka tidak akan dapat memasuki Facebook.

Walau bagaimanapun, nama pengguna Facebook tentu saja berbeza. Tidak ada masalah jika privasi diketahui oleh orang lain kerana mereka menyedari bahawa Facebook adalah rangkaian sosial yang tentunya diakses oleh banyak orang. Namun, ada juga orang yang ingin menjaga privasi mereka di Facebook.

Bagi mereka yang sengaja ingin menjaga privasi di Facebook mereka, salah satu cara yang biasanya mereka pilih adalah mengganti e-mel Facebook lama dengan e-mel Facebook baru. Nah, bagaimana anda menggantikan e-mel Facebook? Inilah langkahnya.

  1. Buat e-mel baru

Sudah tentu jika anda berhasrat untuk mengganti e-mel FB lama anda dengan e-mel FB baru anda, apa pun alasannya, anda masih perlu menyiapkan atau membuat e-mel baru. E-mel kemudian akan digunakan untuk menggantikan e-mel FB lama anda.

Membuat e-mel baru tentu sangat mudah dilakukan, anda boleh mengikuti tutorial ini untuk membuat e-mel melalui Gmail atau melalui Yahoo Mail. Setelah selesai membuatnya, jika anda mahu log masuk ke akaun FB anda untuk menukar e-mel anda, anda masih perlu log masuk terlebih dahulu menggunakan e-mel sebelumnya, bukan e-mel FB baru.

  1. Tambahkan e-mel baru

ganti e-mel facebook

Setelah anda log masuk, perubahan e-mel baru dapat dimulakan dengan segera dengan pergi langsung ke sudut kanan paparan Facebook. Di sana, klik butang segitiga terbalik kemudian pilih tetapan akaun. Anda juga boleh mengklik pautan ini untuk menjadikannya lebih pantas.

Kemudian anda akan dibawa ke tetapan akaun umum. Di sana pilih pilihan edit e-mel dan klik e-mel tambahan untuk menambah e-mel baru. Selepas itu anda boleh memasukkan e-mel baru yang anda buat dalam tetapan.

cara mengganti e-mel facebook

Selain itu, anda diminta untuk memasukkan kata laluan Facebook anda sebagai tanda bahawa anda sebenarnya adalah pemilik akaun Facebook. Sekiranya terasa betul dan betul, anda boleh mengklik simpan perubahan.

Pasukan Facebook kemudian akan menghantar e-mel pengesahan ke alamat e-mel yang baru anda masukkan. E-mel pengesahan akan tamat selepas 1 jam jadi anda mesti segera mengesahkannya secepat mungkin.

  1. pengesahan email

Untuk membuktikan perubahan e-mel FB berjaya atau tidak, anda boleh pergi ke e-mel baru anda dan melihat di peti masuk. Sekiranya anda berjaya memasukkan e-mel baru di Facebook anda, akan ada e-mel baru dari pasukan Facebook.

E-mel akan memberitahu anda bahawa Facebook anda kini mempunyai 2 e-mel, iaitu e-mel FB lama dan e-mel FB baru. Sekarang, klik pautan atau pautan di e-mel untuk mengesahkan.

Sekiranya anda tidak mahu mengesahkan dengan mengklik pautan, anda juga boleh menuliskan kod pengesahan dalam e-mel. Kemudian anda perlu memasukkan kod dalam tetapan Facebook untuk mengesahkan.

  1. Ganti atau padamkan e-mel lama

E-mel Facebook

Setelah proses pengesahan selesai, sila kembali ke halaman tetapan Facebook. Sekarang ubah e-mel baru ke kenalan utama. Selepas itu, masukkan semula kata laluan kemudian klik butang simpan perubahan.

Nah, sekarang e-mel utama anda di Facebook telah berubah menjadi yang baru. Untuk e-mel lama, anda boleh menghapusnya atau meninggalkannya sebagai e-mel sandaran. Bagaimana, mudah bukan langkah untuk mengganti e-mel Facebook di atas?