Inilah Cara Mengatasi Bateri yang Bocor Dengan Mudah

"Kebocoran bocor!"

Tidak, ini bukan mengenai dialog iklan pelapis cat yang terkenal. Juga mengenai ekonomi Indonesia yang disebut " bocor" oleh salah seorang tokoh politik Indonesia. Jelas bahawa istilah yang bocor ini ada kaitannya dengan tema laman web isyarat Caris, iaitu alat dan permainan. Bocor dalam kes ini adalah istilah untuk bateri telefon pintar yang mengalami masalah.

Halangan yang dimaksudkan adalah masalah bateri telefon pintar yang habis dengan cepat. Contoh kes itu ialah telefon pintar apabila digunakan secara tiba-tiba mati apabila kehabisan kuasa. Yang paling parah adalah apabila HP diisi penuh, apabila digunakan beberapa minit bateri akan segera jatuh . Ini dipanggil bateri yang mengalami kebocoran.

Penyelesaian untuk bateri yang bocor adalah mengganti bateri dengan bateri baru. Cuma telefon pintar masa kini tidak seperti bateri yang boleh dikeluarkan.

Secara amnya, sekarang jenis telefon pintar baru mempunyai bateri telefon pintar yang berintegrasi dengan badan HP, yang biasanya orang sebut sebagai bateri yang tidak boleh ditanggalkan atau penanaman. Memang ada beberapa telefon pintar terbaru yang baterinya boleh dikeluarkan atau ditanggalkan tetapi jumlahnya tidak banyak.

Telefon bimbit dengan bateri penanaman sebenarnya boleh diganti, hanya saja mereka perlu mengunjungi pusat servis atau juruteknik kerana tidak semua orang dapat melakukannya. Baiklah, jika anda tidak mahu bersusah payah mengenai urusan penggantian bateri ini, anda harus merawat bateri anda dengan betul. Cuba pastikan bateri telefon pintar anda tahan lama dan tidak bocor.

Walaupun ia bocor, kami akan membantu anda menyelesaikan masalah tersebut. Untuk memahami bagaimana smarpthone boleh bocor, anda harus terlebih dahulu mengetahui mengapa bateri HP boleh bocor dan ciri-ciri telefon bimbit yang bocor. Ini penting agar ia menjadi catatan bagi anda yang belum membocorkan telefon bimbit mereka.

Sebab Bateri HP Bocor

1. Menggunakan Power Bank

power bank di alam semula jadi

Power bank atau pengecas bateri mudah alih adalah alat yang berguna, terutama bagi mereka yang sering melakukan perjalanan ke luar rumah. Ramai orang menggunakan power bank kerana dianggap mempunyai peranan yang baik dalam pengisian. Malangnya, penggunaan power bank nampaknya memberi kesan pada bateri telefon pintar.

Tidak sedikit bateri HP yang bocor kerana pengecasan yang kerap menggunakan power bank. Ingatlah, selalunya, ya! Maksudnya, telefon bimbit anda sangat bergantung pada power bank. Cuba jangan terlalu bergantung pada power bank. Sebaiknya, caj telefon bimbit anda  menggunakan soket biasa.

Penggunaan bank kuasa yang berlebihan akan mengakibatkan aliran kuasa yang tidak stabil. Sekiranya ia digunakan secara berlebihan, ia akan sangat mempengaruhi kualiti kuasa bateri yang semakin menurun. Pada akhirnya, telefon bimbit akan bocor.

2. Digunakan untuk Memanggil atau Bermain Permainan Ketika Mengisi

gunakan telefon pintar

Faktor ini juga menjadi penyebab mengapa bateri HP boleh bocor. Cuba jangan membuat panggilan telefon semasa mengecas atau menggunakannya semasa bermain permainan. Walaupun anda benar-benar perlu menelefon, cabut sahaja kuasa atau jangan biarkan telefon disambungkan ke pengecas . Atau, anda juga boleh menunggu sehingga caj mencapai 100%.

3. Selalunya Meninggalkan HP Secara Keseluruhan

penurunan bateri

Sebab lain mengapa bateri HP bocor adalah kerana HP sering kehabisan kuasa hingga 0%, alias mati sepenuhnya. Sebaiknya elakkan HP mati sepenuhnya. Lakukan pengecasan dengan segera sekiranya HP anda telah mencapai 20%. Semasa HP masih mempunyai 40% kuasa, anda masih boleh mengecas alias secara langsung .

Ciri-ciri Kebocoran Bateri HP

Sekiranya kita membincangkan mengenai punca bateri HP bocor, sekarang mari kita bincangkan ciri bateri HP yang mengalami kebocoran. Ciri-ciri berikut:

1. Bateri sudah bengkak

bateri kembung

Bagi anda yang masih menggunakan telefon bimbit dengan bateri yang boleh ditanggalkan , anda boleh memeriksa baterinya jika kelihatan menggelembung atau tidak. Memeriksa keadaan fizikal bateri memang paling mudah. Anda juga boleh mengujinya dengan memutar. Sekiranya dipusingkan ia dapat berputar dengan cepat dan lama, itu adalah tanda bahawa bateri melambung tinggi yang bermaksud bateri telefon pintar telah mengalami fasa kebocoran bateri.

2. Peratus Penambahan Kuasa yang Tidak Biasa

Goncang untuk Mengecas

Ciri lain mengapa bateri HP dapat mengalami kebocoran adalah semasa mengecas. Sekiranya semasa mengecas dengan  pantas bateri diisi penuh tetapi apabila digunakan segera jatuh , sudah pasti bateri HP telah bocor.

3. Bateri Yang Terasa Lebih Panas

bateri kembung

Satu lagi ciri bateri HP anda yang mengalami kebocoran adalah bahagian dalam bateri yang terasa lebih panas. Sekiranya anda menggunakan Smarpthone untuk bermain permainan maka baterinya terasa panas, anda boleh mengatakan bahawa ia adalah semula jadi. Kisah lain jika bateri HP anda terasa panas secara tiba-tiba, ini bermakna bateri telefon pintar anda mengalami kebocoran.

Cara Membaiki Bateri HP yang Bocor

Telah dijelaskan sebelumnya mengenai sebab dan ciri bateri HP yang bocor. Maklumat ini tentunya akan berguna bagi anda yang telefon bimbitnya tidak bocor, kerana anda lebih berwaspada terhadap penggunaan telefon pintar. Baiklah, terutama bagi anda yang bateri telefon bimbitnya bocor, sebelum membeli bateri baru, anda boleh melakukan langkah berikut:

1. Langkah pertama yang perlu anda lakukan ialah mengeluarkan bateri dari telefon bimbit.

bateri telefon bimbit

2. Pegang bateri, sama ada terasa panas atau tidak. Sekiranya masih terasa panas, anda harus membiarkannya terlebih dahulu sehingga suhu bateri terasa normal.

3. Cari plastik untuk membungkus bateri. Anda boleh menggunakan plastik lutsinar yang pastinya senang dicari. Sebaiknya cari plastik yang agak besar kemudian bungkus bateri dan jangan biarkan udara masuk.

bateri dalam plastik

4. Langkah seterusnya untuk mengatasi kebocoran bateri adalah memasukkan bateri yang telah dimasukkan ke dalam peti sejuk atau peti sejuk beku.

5. Simpan bateri yang dibalut di dalam peti sejuk selama 540 minit hingga 720 minit atau jarak antara 9 hingga 12 jam sehingga bateri terasa beku.

6. Sekiranya masa yang ditentukan telah berlalu, keluarkan bateri dari peti sejuk beku. 

peti sejuk beku

7. Jangan gunakan bateri secara langsung, tetapi biarkan selama 120 minit di dalam rumah sehingga suhu bateri kembali normal.

8. Setelah suhu bateri normal maka anda boleh memasukkan kembali bateri ke dalam telefon bimbit anda.

Pengecas 80%

9. Cas telefon bimbit anda selama 8 jam. Dalam proses pengecasan, telefon mesti dimatikan.

10. Jika ya, hidupkan dan lihat perubahan yang berlaku. Secara amnya bateri akan kembali normal.

Langkah ini akan menjadikan bateri kembali normal dan tidak bocor. Cuma prestasi itu jelas tidak akan sehebat ketika bateri HP pertama kali digunakan. Akan ada penurunan daya tahan, tetapi tentu saja lebih baik daripada ketika bateri dalam keadaan bocor.

Sekiranya langkah-langkah ini tidak berfungsi, anda pasti harus membeli bateri baru. Namun, banyak yang menggunakan kaedah ini dan secara amnya kualiti bateri bertambah baik.

Bagi anda yang bateri telefon bimbitnya tidak bocor, anda harus menjaga kualiti bateri telefon bimbit anda. Kurangkan penggunaan telefon pintar yang berlebihan dan sesuaikan tahap kecerahan skrin. Anda perlu tahu, jika tahap kecerahan layar ternyata menghabiskan lebih banyak kuasa bateri.

Untuk mengoptimumkan penggunaan bateri telefon pintar, anda juga dapat menggunakan aplikasi pihak ketiga seperti aplikasi penjimatan kuasa bateri. Terdapat banyak aplikasi penjimat bateri telefon pintar yang boleh anda pilih, tetapi lebih baik memilih yang tidak banyak muncul.

Demikianlah perbincangan mengenai cara mengatasi bateri HP agar tidak bocor. Sekali lagi, kaedah yang telah dijelaskan berlaku untuk bateri HP yang boleh dikeluarkan, alias bateri yang boleh ditanggalkan, ya. Ada petua lain? Jangan ragu untuk berkongsi di ruangan komen, harap dapat membantu!