Kaji kelebihan dan kekurangan Samsung Galaxy J1

Samsung melancarkan semula telefon pintar peringkat kemasukan terbarunya, bernama Samsung Galaxy J1. Telefon pintar ini nampaknya ingin mencuba mengganggu ASUS dan Xiaomi, yang saat ini benar-benar menguasai pasaran tahap kemasukan di Indonesia. Lebih-lebih lagi, Samsung juga menawarkan Galaxy J1 dengan harga Rp 1.5 juta sahaja.

Samsung Galaxy J1 sendiri terdiri daripada 4 varian berbeza. Setiap varian mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Keempat-empat tentunya juga dijual dengan harga yang berbeza. Berikut adalah perbezaan antara empat varian:

  • SM-J100H / DS : Dual SIM, RAM 512MB, rangkaian HSDPA, CPU Spreadtrum dwi teras
  • SM-J100FN : SIM Tunggal, RAM 1GB, rangkaian LTE, CPU Marvell PXA1908 Quad Core
  • SM-J100M : SIM Tunggal, RAM 1GB, rangkaian LTE, CPU Marvell PXA1908 Quad Core
  • SM-J100F : SIM Tunggal, RAM 1GB, rangkaian LTE, CPU Quad Core Marvell PXA1908

Dari empat varian tersebut, pada masa ini hanya varian SM-J100H / DS yang dijual di Indonesia. Varian ini adalah yang paling murah berbanding yang lain. Jadi, apakah harga Rp 1.499.000 dibawa sesuai dengan spesifikasi? Mari pertimbangkan kelebihan dan kekurangan Samsung Galaxy J1 berikut.

Kelebihan Samsung Galaxy J1

Dengan harga yang murah, sebenarnya kita tidak dapat mengharapkan terlalu banyak kelebihan yang akan diberikan oleh telefon pintar ini. Lebih-lebih lagi, Samsung juga biasanya menetapkan harga yang lebih tinggi daripada pengeluar lain. Berikut adalah beberapa kelebihan yang ditawarkan oleh Galaxy J1.

  • Kamera yang mampu

kamera galaxy j1

Samsung Galaxy J1 hadir dengan kamera utama yang mempunyai resolusi 5 megapiksel. Kamera dapat mengambil gambar dengan resolusi maksimum 2592 x 1944 piksel. Selain itu, kamera juga dapat merakam video dengan resolusi HD 720p pada 30 fps (bingkai sesaat).

Fungsi yang terdapat dalam kamera termasuk fokus otomatis, penandaan geografis, fokus sentuhan, dan pengesanan wajah. Terdapat juga lampu kilat LED di bahagian belakang yang akan membantu proses pengambilan gambar dalam cahaya rendah. Manakala bagi anda yang gemar mengambil gambar selfie, maka di bahagian depan telefon pintar ini telah disematkan kamera dengan resolusi 2 MP.

  • Bateri tahan lama

bateri galaxy j1

Samsung Galaxy J1 dilengkapi dengan bateri jenis Li-Ion yang berkapasiti 1850 mAh. Baterai dapat digunakan untuk panggilan telepon di jaringan 3G hingga 10 jam, melayari internet hingga 9 jam di jaringan 3G dan 12 jam di rangkaian WiFi, memutar video hingga 9 jam, dan memainkan muzik hingga 40 jam.

  • Menyokong MicroSD hingga 128GB

Bagi anda yang suka menyimpan banyak fail besar, Samsung Galaxy J1 sudah menyediakan slot memori MicroSD luaran yang menyokong kapasiti sehingga 128 GB. Ini bermakna anda tidak perlu bimbang kehabisan storan selagi anda mempunyai kad microSD 128GB.

Kekurangan Samsung Galaxy J1

kelebihan dan kekurangan Samsung Galaxy J1

Sekiranya kita cuba membandingkan dengan spesifikasi pelbagai telefon pintar Android yang ada di pasaran sekarang, Samsung Galaxy J1 boleh dikatakan selangkah lebih mundur. Ya, telefon pintar ini dilengkapi dengan beberapa kekurangan yang menjadikannya seperti telefon pintar dari tahun 2013. Apakah kekurangannya?

  • RAM 512MB

Cukup pelik sungguh apabila Samsung hanya membenamkan RAM 512 MB di telefon pintar ini. Kerana hampir semua peranti Android terbaru dilengkapi dengan RAM 1GB. Malah Android One yang disebut sebagai 'telefon pintar murah' juga mempunyai RAM 1 GB.

Masalahnya di sini bukan mengenai ukurannya, tetapi prestasinya. Seperti yang kita ketahui, peranti dengan RAM 512 MB cukup berat untuk menjalankan sistem operasi Android, bahkan sejak versi Android 4.0 Ice Cream Sandwich (ICS).

Walaupun Google menyatakan bahawa Android 4.4 KitKat serasi dengan RAM 512MB, masih banyak aplikasi dan permainan yang kurang serasi. Sekiranya kita membuka aplikasi dan permainan, biasanya persembahan akan menjadi perlahan dan kesan ketinggalan akan timbul.

  • Memori Dalaman 4GB

reka bentuk galaksi j1

Sekali lagi, apabila pengeluar lain sudah menawarkan kapasiti penyimpanan 8 GB, Samsung Galaxy J1 masih mempunyai memori dalaman 4GB. Kapasiti sebenarnya cukup besar jika anda hanya menyimpan aplikasi standard, tetapi akan menjadi cerita yang berbeza jika anda suka bermain permainan.

Ya, kebanyakan permainan hari ini mempunyai ukuran yang cukup besar. Untuk ukuran LINE Let's Get Rich, ia boleh menggunakan kapasiti memori sehingga 300MB. Ukurannya boleh menjadi lebih besar sekiranya terdapat item dan kemas kini lain.

Oleh itu, kapasiti 4GB biasanya akan habis dengan cepat apabila anda memasang beberapa permainan sahaja. Masalah lain, kapasiti yang tersedia untuk pengguna sebenarnya bukan 4 GB, tetapi di bawah 2.5 GB kerana sebahagiannya telah digunakan untuk keperluan sistem.

Sekiranya anda mempunyai lebih banyak wang, anda mungkin dapat mengatasi memori terhad ini dengan membeli memori luaran berkapasiti besar. Dengan cara itu anda dapat menyimpan lagu, video, dan koleksi foto dalam memori luaran.

Kesimpulannya

Setelah meninjau beberapa kelebihan dan kekurangan Samsung Galaxy J1 di atas, dapat disimpulkan jika harga Rp 1.5 juta tidak sesuai untuk telefon pintar ini. Kerana dalam julat harga ada banyak pesaing lain yang telah memberikan spesifikasi yang lebih baik seperti Asus Zenfone C, Zenfone 4S, Xiaomi Redmi 1S, bahkan untuk Android One yang lebih murah.

Tetapi jika anda adalah salah satu orang Indonesia yang lebih mementingkan jenama, maka mungkin telefon pintar ini anda boleh membuat pilihan. Oleh itu, prestasi yang ditawarkan oleh Galaxy J1 akan berada di bawah telefon pintar pesaing.

Sekiranya anda ingin mendapatkan prestasi yang berkelayakan, disarankan untuk membeli varian selain SM-J100H / DS yang akan dijual di Indonesia atau tidak. Kerana varian Galaxy J1 yang lain dilengkapi dengan RAM 1 GB dan juga menyokong rangkaian 4G LTE.

Artikel Berkaitan