Pelbagai Kelebihan dan Kekurangan Asus Zenfone 6

Asus Zenfone 6 adalah siri Zenfone yang dikeluarkan oleh pengeluar Asus dan mempunyai spesifikasi tertinggi berbanding dengan siri Zenfone 4 dan Zenfone 5. Spesifikasi yang lebih tinggi juga menjadikan kelebihan dan kekurangan Asus Zenfone 6 lebih berbeza daripada dua beradik itu.

Sama seperti namanya, Asus Zenfone 6 hadir dengan skrin 6 inci. Ukuran skrin besar ini kelihatan sangat terang, walaupun kepadatan piksel pada skrin Asus ini hanya mencapai ~ 245 ppi. Kelebihan lain di sisi layar Asus Zenfone adalah perlindungan layar, di mana peranti ini dilengkapi dengan lapisan Corning Gorilla Glass 3.

Peranti lalai kilang sistem operasi Android apabila pelepasan awal adalah Android 4.3 Jelly Bean. Kini, pengguna telefon pintar Asus Zenfone 6 dapat meningkatkan OS ke Android 4.4.2 Kitkat. Selain kemas kini sistem operasi, Asus juga sering memberikan kemas kini kecil untuk aplikasinya secara berkala.

Kelebihan Asus Zenfone 6

Asus Zenfone 6 mempunyai pelbagai kelebihan yang akan membuat anda tertarik untuk meminta tangannya. Beberapa kelebihan Asus Zenfone 6 termasuk reka bentuk, memori simpanan, bateri, dan juga prestasinya.

 • Reka bentuk yang cantik

kelebihan dan kekurangan Asus Zenfone 6

Seperti yang dikatakan pada awalnya, Asus Zenfone ini mempunyai reka bentuk yang mewah. Pada penutup belakang terdapat kamera utama 13 MP yang kelihatan sangat kemas. Untuk panel belakang terdapat 4 jenis warna yang boleh anda pilih iaitu Charcoal Black, Pearl White, Cherry Red, Champagne Gold.

Sedikit malang pada Asus Zenfone 6 adalah bezel di bahagian depan yang kelihatan sedikit lebih tebal. Selain itu, berat peranti ini juga cukup berat hingga 196 gram. Namun, ini bukan masalah yang ketara kerana phablet Zenfone 6 bukanlah peranti yang akan dimasukkan ke dalam poket atau seluar.

 • Memori dalaman yang besar

Sama seperti siri Zenfone yang lain, telefon pintar Zenfone 6 membawakan tiga variasi memori dalaman iaitu 8GB, 16GB, dan 32GB. Ketiga pilihan memori dalaman dianggap mencukupi untuk menyimpan pelbagai jenis data dan aplikasi. Di samping itu, anda juga boleh menambahkannya dengan memori luaran kad MicroSD hingga 64 GB.

 • Kamera kelas tinggi
kamera zenfone 6

Asus Zenfone 6 mempunyai spesifikasi kamera yang cukup tinggi dan dilengkapi dengan beberapa ciri canggih. Kamera utama peranti ini mempunyai resolusi 13 MP dengan sokongan autofokus, lampu kilat LED, penandaan geo, fokus sentuhan, dan fitur pengesanan wajah.

Teknologi Pixelmaster khas Asus juga telah disertakan dalam kamera ini. Untuk rakaman video, kamera ini dapat merakam video pada resolusi 1080p pada 30 fps. Bagi anda yang suka mengambil gambar selfie, kamera depan juga disematkan pada 2 MP.

 • Prestasi yang boleh dipercayai

Landasan yang digunakan oleh Zenfone 6 sudah cukup tinggi dalam bentuk pemproses dwi-teras 2 GHz dengan chipset Intel Atom Z2580 dan GPU PowerVR SGX544MP2. Dengan kelajuan pemproses yang tinggi hingga 2 GHz, peranti ini dapat berfungsi dengan sangat cepat dan dapat digunakan untuk memainkan permainan Android yang berkualitas HD.

Bagi RAM, Zenfone 6 tersedia dalam dua varian iaitu 1GB dan 2GB. Untuk mengikuti kualiti pemproses dan GPU, sangat disarankan untuk memilih versi yang mempunyai RAM 2GB.

 • Bateri tahan lama

Asus Zenfone 6 dilengkapi dengan bateri jenis Li-Po yang berkapasiti 3300 mAh. Dengan kapasiti bateri yang banyak ini, Asus phablet dapat mencapai 398 jam waktu tunggu dan 28 jam waktu bicara.

Kapasiti bateri yang besar juga lebih besar daripada Zenfone 6 memandangkan kedua-dua adik beradiknya selalu mendapat keluhan mengenai kapasiti bateri yang kecil. Sayangnya bateri tidak dapat dikeluarkan sehingga mungkin agak sukar ketika anda ingin menggantinya.

 • Paparan ZenUI ringkas

Untuk memaparkan antaramuka, Zenfone 6 menggunakan ZenUI yang sangat cantik. Selain cantik, paparannya juga kaya dengan ciri-ciri dan mudah digunakan. Anda tidak akan menghadapi masalah untuk mengendalikannya walaupun pertama kali menggunakan telefon bimbit ini.

 • Harga yang kompetitif

Harga Asus Zenfone 6 di pasaran saat ini sekitar Rp 2.9 juta. Harganya tentu sekali menggoda jika anda melihat pelbagai kelebihan yang ada padanya. Dari segi spesifikasi dan harga, praktikalnya hanya Xiaomi Mi-3 yang menjadi saingan terdekatnya.

Kekurangan Asus Zenfone 6

Walaupun dihiasi dengan ciri-ciri teratas, tetapi ia tidak menjamin Zenfone 6 bebas dari kekurangan. Ya, kekurangan Asus Zenfone 6 tidak terlalu ketara, tetapi perlu dipertimbangkan agar tidak merasa terganggu ketika meminta tangannya. Berikut adalah beberapa kekurangan.

 • Skrin belum penuh HD

Skrin Zenfone 6

Asus Zenfone 6 membawa skrin 6-inci dengan resolusi 720 x 1280 piksel aka HD 720p. Penyelesaiannya sebenarnya cukup, tetapi tidak memuaskan. Sebabnya, kebanyakan layar phablet 6 inci mempunyai resolusi Full HD 1080p (1080 x 1920 piksel).

Sekiranya skrin sudah mempunyai resolusi Full HD, sudah tentu gambar yang dipaparkan akan lebih tajam. Namun, meningkatkan resolusi secara automatik akan menjadikan penggunaan kuasa bateri menjadi lebih besar. Jadi untuk kes ini Asus nampaknya lebih suka menjimatkan kuasa bateri daripada menampilkan skrin yang tajam.

 • Tidak ada NFC

Asus Zenfone 6 tidak dilengkapi dengan sambungan NFC, ini adalah salah satu kekurangan peranti ini. Tetapi ini bukan masalah besar bagi pengguna, kerana pada masa ini walaupun terdapat banyak telefon pintar yang menyokong NFC, masih banyak pengguna yang tidak memahami cara menggunakannya di telefon bimbit mereka.

 • Masalah dengan butang fizikal

Butang kelantangan dan kuasa pada Asus Zenfone 6 juga cukup keras, jadi anda harus menghabiskan lebih banyak kuasa pada jari anda ketika anda ingin menambah atau menurunkan volume, dan juga tombol daya. Selain itu, setiap pembelian Asus Zenfone 6 di Indonesia tidak disertakan dengan headset / earphone. Walaupun fon telinga adalah sesuatu yang penting untuk setiap klik.

 • Belum menyokong 4G

Di sisi sambungan data internet, Zenfone 6 menggunakan rangkaian 3G dengan kelajuan muat turun peranti hingga 42 mb / saat. Tidak hanya boleh dipercayai di bahagian muat turun, rangkaian 3G pada peranti ini sudah mendukung kelajuan muat naik data tahap tinggi hingga 5.7 mb / saat.

Sayangnya, peranti ini belum menyokong rangkaian 4G LTE yang kini sedang banyak dipromosikan di Indonesia. Seperti yang kita ketahui, rangkaian 4G LTE mempunyai kecepatan yang jauh lebih cepat daripada HSPA +, yang mencapai 150 Mbps.

Kesimpulannya

Demikian beberapa kelebihan dan kekurangan Asus Zenfone 6. Calon pembeli mesti mempertimbangkan yang baik dan buruk agar tidak menyesal ketika dibeli. Secara keseluruhan, Asus Zenfone 6 sangat bernilai kerana kelebihan phablet ini cukup baik untuk menutup kekurangannya.

Artikel Berkaitan