Inilah Berbagai Cara Untuk Mengatasi Tulis Flashdisk yang Dilindungi

Seperti yang diketahui bahawa flash adalah satu peranti yang sangat diperlukan oleh banyak orang, sama ada untuk sandaran data atau pemindahan fail dari satu komputer riba ke komputer yang lain. Walau bagaimanapun, penggunaan cakera kilat boleh menyebabkan masalah, contohnya denyar  tidak dikenali  walaupun terdapat juga masalah cakera kilat yang dilindungi tulis .

Atas sebab ini, kali ini anda berkongsi bagaimana menangani flashdisk yang dilindungi tulis dengan mudah dan praktikal. Jika anda mempunyai masalah kilat yang dilindungi tulis , jangan sampai pada kesimpulan bahawa denyar rosak. Sebabnya, anda boleh mencari penyelesaian mudah untuk menangani flashdisk yang dilindungi tulis dengan cara berikut.

Cara Mengatasi Flashdisk yang Dilindungi Tulis

1. Manfaatkan CMD

Sebelum ini, CMD juga sangat berguna untuk menangani masalah flash yang tidak dapat dibaca. Kali ini, CMD ada di sini sekali lagi untuk menangani pemacu kilat yang dilindungi tulis. Ini tidak sukar dan anda tidak memerlukan bantuan profesional untuk melakukannya, kerana anda boleh mengikuti langkah-langkah di bawah:

 • Buka menu Windows dan cari dengan segera atau taip "CMD" (tanpa petikan).

bagaimana menangani flashdisk yang dilindungi tulis Manfaatkan CMD 1

 • Selepas itu, Windows akan segera memaparkan tetingkap command prompt seperti gambar di bawah.

Manfaatkan CMD 2

 • Langkah seterusnya, sekarang anda hanya perlu mengetik diskpart dan dengan segera klik  enter.

Manfaatkan CMD 3

 • Tetingkap pemberitahuan akan muncul secara automatik dengan pilihan ya atau  tidak. Nah, di sini anda boleh terus klik Ya.
 • Kemudian, anda akan berhadapan dengan tetingkap baru, kemudian yang berikutnya adalah menaip senarai cakera dan segera klik masukkan  lagi.

Manfaatkan CMD 4

 • Untuk langkah seterusnya, anda sekarang akan melihat beberapa cakera yang dibaca di komputer riba / PC anda. Nah, sekarang anda memilih lampu kilat yang menghadapi masalah, tulis dilindungi. Di sini, flashdsik dilindungi tulis terdapat pada cakera 1. Oleh itu, kami taip pilih disk 1 , kemudian klik  enter.

Manfaatkan CMD 5

 • Pada peringkat ini, anda telah menentukan cakera kilat yang bermasalah , dan seterusnya anda boleh menaip atribut cakera dengan jelas. Sekiranya demikian, anda boleh memasukkannya dengan segera  .

Manfaatkan CMD 6

 • Seterusnya, anda menaip lagi bersih untuk menghapus dan membersihkan semua data pada denyar. Kemudian, klik masukkan  sekali lagi.
 • Setelah semua data dibersihkan, anda kemudian boleh menaip membuat partisi utama. Seperti langkah sebelumnya, anda boleh klik enter.

Manfaatkan CMD 8

 • Pada langkah terakhir, sekarang anda hanya perlu menaip format fs = fat32. Dan seperti biasa, anda hanya boleh klik enter .

Manfaatkan CMD 9

Sudah selesai, dan sekarang flashdisk anda dapat digunakan secara normal lagi tanpa masalah dilindungi tulis. Anda boleh terus klik "x" di sudut kanan atas tetingkap CMD. Bagaimana, sangat mudah, bukan ?

2. Atasi dengan Registry Editor

mengatasi dengan regedit

Walau bagaimanapun, kadang-kadang cara untuk menangani flashdisk dilindungi tulis menggunakan CMD mungkin gagal dan sebenarnya tidak ada kesan sama sekali. Tetapi anda tidak perlu risau, kerana anda masih mempunyai penyelesaian lain untuk menyelesaikan masalah flashdisk yang dilindungi tulis yang mudah dan senang. Tidak perlu menggunakan aplikasi, anda boleh mengikuti langkah-langkah di bawah:

 • Buka tetingkap Regedit (Registry Editor) dengan menaip Windows + R.
 • Sekiranya ya, teruskan lagi dengan mengetik regedit kemudian klik OK atau boleh langsung klik enter pada papan kekunci  komputer riba.
 • Kemudian, anda boleh meneruskan dengan mencari dan mengklik pada bahagian HKEY_LOCAL_MACHINE .
 • Langkah seterusnya, anda boleh mencari dan mengklik bahagian  Sistem.
 • Di bahagian sistem, cari dan klik pada bahagian Kawalan, teruskan dengan memasukkan StorageDevicePolicies.
 • Kemudian, cari pilihan writeprotect .
 • Selepas itu, anda boleh klik kanan dan pilih  Ubah suai.
 • Di sini, anda mesti menukar nilai dengan nombor 0. Adakah anda sudah selesai? Teruskan dengan mengklik  OK.
 • Langkah terakhir, anda boleh menarik flash dari port USB dengan segera, kemudian memasangnya semula dan segera memformat denyar. Nah, sekarang flashdisk anda dapat dikendalikan semula secara normal tanpa masalah.

3. Gunakan Aplikasi

Selain dua kaedah yang disebutkan sebelumnya, ada cara lain yang lebih mudah, tetapi anda mesti terlebih dahulu memasang aplikasinya. Ya, lebih mudah menggunakan aplikasinya dan tidak ada banyak langkah seperti dua cara di atas, tetapi anda harus memuat turunnya dan ada juga beberapa aplikasi berbayar. Berikut adalah beberapa aplikasi yang baik untuk menangani pemacu denyar dilindungi tulis:

 • Lemak32

Lemak32

Untuk yang satu ini aplikasi hanya dapat dijalankan pada PC / komputer riba dengan sistem operasi Windows. Maksudnya, bagi anda pengguna Mac atau Linux, maka anda tidak boleh menggunakan kaedah ini. Nah, bagaimana menangani flashdisk yang dilindungi tulis dengan aplikasi Fat32 sangat mudah dan ringkas.

Pertama, pastikan anda sudah mempunyai aplikasi atau boleh memuat turunnya secara langsung di sini. Kemudian, pilih flashdisk yang bermasalah dan hanya klik mula. Secara automatik, Fat32 akan menangani penulisan yang dilindungi pada flashdisk anda. Lebih praktikal, bukan ?

 • Tulis USB dilindungi

Tulis USB dilindungi

Masih ada aplikasi lain yang bagus untuk mengatasi masalah flash yang dilindungi tulis, USB Write Protected. Semudah Fat32, aplikasi ini hanya memerlukan beberapa klik dan flash juga dapat dikendalikan seperti biasa.

Pertama, anda boleh memasang aplikasi di sini. Kemudian, klik kanan pada ikon aplikasi USB Write Protected dan pilih Run as administrator. Selepas itu, beberapa pilihan akan segera muncul dan anda hanya perlu memilih Perlindungan Tulis Peranti USB. Pada akhir, cukup klik lumpuhkan pada bahagian Perlindungan Tulis Peranti USB. Selesai! Kini flashdisk anda berjaya diperbaiki.

 • Alat Format Penyimpanan Cakera USB HP

Alat Format Penyimpanan Cakera USB HP

Aplikasi lain yang baik untuk menangani pemacu kilat yang dilindungi tulis, kami mengesyorkan Alat Format Penyimpanan Cakera USB HP. Tidak jauh berbeza dengan USB Write Protected, aplikasi ini juga dapat digunakan dengan mudah walaupun oleh orang awam dalam menangani masalah pada lampu kilat.

Kerana, cara menggunakannya hanya perlu klik kanan dan pilih Jalankan sebagai pentadbir. Selepas itu, pilih flashdisk dan klik mula. Jangan lupa untuk memeriksa bahagian format cepat atau buat cakera permulaan DOS menggunakan fail sistem yang terdapat di.

Nah, sekarang anda tunggu sebentar apabila aplikasi memulakan proses memperbaiki masalah yang ada pada lampu kilat. Sangat mudah, bukan ? Sekiranya anda berminat untuk menggunakan aplikasi ini, silakan klik di sini untuk memuat turun dan segera memasang aplikasi tersebut pada komputer riba / PC yang menggunakan sistem operasi Windows.

Itulah beberapa cara untuk mengatasi flashdisk yang dilindungi tulis yang mudah dan ringkas. Anda juga perlu tahu, tulis flahsdisk terlindung biasanya timbul kerana beberapa faktor, seperti asal pemacu kilat dari port USB atau dari virus. Untuk itu, anda perlu berhati-hati semasa menarik dan memasang lampu kilat pada komputer riba orang lain, ya. Semoga bermanfaat!