Ini adalah 5 telefon bimbit paling canggih di dunia 2015

Perkembangan teknologi yang semakin maju menjadikan banyak vendor alat dari syarikat bertaraf dunia besar mula bersaing untuk memberikan inovasi baru dalam produk mereka. Penjual ini bersaing untuk mencipta alat yang paling canggih pada masa ini. Sebenarnya, tidak sedikit dari mereka yang menyediakan ciri baru dan unik untuk bersaing di pasaran.

Sebenarnya, bukan sahaja vendor besar mula bersaing untuk dapat membawa telefon pintar paling canggih, pelbagai vendor 'seusia jagung' juga mula bersaing untuk menarik minat pengguna. Ini juga membuktikan kualiti produk mereka. Berikut adalah senarai telefon bimbit paling canggih di dunia yang telah dikeluarkan setakat ini pada tahun 2015.

Ini adalah 5 telefon bimbit paling canggih di dunia 2015

1. Samsung Galaxy S6 dan S6 Edge

Samsung masih merupakan salah satu vendor teratas yang memiliki telefon pintar paling canggih di dunia. Samsung Galaxy S6 dan S6 Edge adalah telefon pintar canggih buatan Samsung yang mempunyai banyak ciri. Kedua-duanya baru sahaja dilancarkan di acara MWC pada akhir Februari 2015 semalam.

Samsung Galaxy S6 Edge mempunyai penampilan yang sangat berbeza dari beberapa produk telefon pintar yang paling banyak. Telefon pintar ini mempunyai reka bentuk skrin yang sedikit melengkung di sisi. Ini adalah salah satu ciri yang membezakannya dengan Galaxy S6 yang membawa reka bentuk standard.

Untuk spesifikasi lain, kedua-dua peranti tidak mempunyai perbezaan. Kedua-dua skrin berukuran 5.1 inci dengan resolusi QHD. Skrin dan panel belakang juga dilindungi oleh Corning Gorilla Glass 4 terkini.

telefon bimbit paling canggih di dunia Galaxy S6 Edge

Di sektor dapur, kedua-dua peranti mempunyai chipset Exynos 7420, chipset Cortex-A53 1.5 GHz & Quad-core 2.1 GHz Cortex-A57, dan diintegrasikan dengan GPU Mali-T760. Prestasi hebat ini masih ditambah dengan kapasiti RAM 3 GB.

Bukan hanya itu Samsung Galaxy S6 dan S6 Edge juga telah dilengkapi dengan kamera utama 16 MP dan kamera depan 5 MP. Tidak ketinggalan, kedua-duanya sudah dilengkapi dengan sensor cap jari untuk menjadikan sistem keselamatan yang lebih baik. Hebat kan?

2. Tablet Sony Xperia Z4

Dalam urutan seterusnya terdapat tablet yang dibuat oleh Sony, Sony Xperia Z4 Tablet. Tablet ini dilengkapi dengan ciri dan spesifikasi yang tidak kalah canggih. Tablet Sony Xperia Z4 mempunyai reka bentuk yang sangat ramping dengan ketebalan 6.1 mm. Selain itu, tablet ini juga telah dilengkapi dengan sijil IP68 sehingga dapat digunakan di dalam air dengan kedalaman 1.5 m selama lebih kurang 30 minit.

Tablet Xperia Z4

Bukan hanya itu, Sony Xperia Z4 Tablet juga mempunyai kualiti kamera yang luar biasa. Di bahagian belakang terdapat kamera dengan resolusi 8.1 MP dan untuk bahagian depan dilengkapi dengan kamera resolusi 5.1 MP. Kamera ini dapat digunakan untuk mengambil gambar di dalam air dengan hasil yang tajam dan jelas.

Bagi dapur pacu, Tablet Sony Xperia Z4 telah dilengkapi dengan chipset Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810 dan pemproses Cortex-A53 Quad-core 1.5 GHz atau 2 GHz Cortex-A57. Pemproses ini disatukan dengan GPU Andreo 430 dan disokong dengan RAM 3 GB.

Pada sistem operasi Sony Xperia Z4 Tablet juga menggunakan Android 5.0 Lollipop terkini. Untuk kapasiti penyimpanan telah dilengkapi dengan memori dalaman 32 GB. Tetapi anda masih boleh mengembangkannya dengan slot memori luaran microSD hingga 128 GB. Tidak betul jika tablet satu ini akan menjadi tablet terbaik pada tahun 2015.

3. HTC One M9

Salah satu siri dari HTC One adalah telefon pintar unggulan dan paling canggih yang dibuat oleh vendor HTC. Dikeluarkan pada bulan Mac 2015, produk ini hadir dengan reka bentuk yang tidak jauh berbeza dengan siri HTC One sebelumnya. Walaupun begitu, terdapat pelbagai jenis peningkatan dalam sektor dalaman.

HTC One M9 mempunyai layar landskap selebar 5 inci. Layar menggunakan teknologi Super LCD3 dengan resolusi pisel Full HD 1080 x 1920. Layarnya juga dilindungi dengan Corning Gorilla Glass 4, yang memberikan jaminan keselamatan tambahan ketika menggunakannya.

Semasa di sektor perkakasan, HTC One M9 mempunyai spesifikasi yang tidak kalah canggih daripada telefon pintar unggulan lain. Telefon pintar ini telah dilengkapi dengan chipset Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810 dan pemproses Cortex-A53 1.5 GHz & Quad-core 2 GHz Cortex-A57. CPU disandingkan dengan GPU Andreo 430.

Bukan hanya itu untuk membantu meningkatkan prestasi, HTC One M9 juga telah dilengkapi dengan kapasiti RAM 3 GM. Pasti anda dapat membayangkan prestasi telefon pintar canggih ini bukan? Di sektor penyimpanan data, telefon bimbit paling canggih di dunia telah dilengkapi dengan memori dalaman 32 GB dan slot MicroSD hingga 128 GB.

HTC One M9

Bagi kamera, HTC One M9 telah dilengkapi dengan kamera yang sangat berkemampuan. Pada kamera belakang telah dilengkapi dengan lensa resolusi 20.7 MP. Sudah tentu dengan resolusi ini kamera ini dapat menghasilkan gambar yang jelas dan jelas. Pada kamera depan HTC One M9 mempunyai resolusi 4 MP. Hebat bukan?

4. Google Nexus 6

Google 6 tidak dilancarkan pada tahun 2015, tetapi pada akhir tahun 2014. Tetapi kerana masih relatif baru, jadi produk buatan Motorola ini masih layak dimasukkan dalam senarai ini. peranti ini sendiri adalah phablet 6 inci pertama yang dikeluarkan oleh Google.

Nexus 6

Google Nexus 6 mempunyai paparan skrin lebar dan juga luas 6 inci. Layarnya mempunyai resolusi Quad HD 1440 x 2560 piksel dengan jenis layar AMOLED. Google Nexus 6 juga telah dilengkapi dengan lapisan tahan calar Gorillas Glass 3.

Semasa di sektor dapur, peranti ini dilengkapi dengan Qualcomm Snapdragon 805 Chipset dan pemproses Quad Core 2.7 GHz Krait 450. CPU ini disatukan dengan GPU Andreo 420. Bukan hanya itu kapasiti 3 GB RAM juga siap untuk meningkatkan prestasi telefon pintar ini.

Google Nexus 6 adalah telefon pintar pertama yang menggunakan sistem operasi Android 5.0 Lollipop. OS Android ini secara automatik akan mendapat sokongan dari setiap sistem operasi terbaru setiap tahun kerana Google Nexus 6 adalah telefon pintar rasmi yang dibuat oleh Google.

Di sektor kamera, Google Nexus 6 mempunyai kamera utama atau kamera belakang dengan resolusi 13 MP. Kamera dilengkapi dengan denyar LED berkembar untuk membantu pencahayaan di tempat yang gelap. Adapun kamera sekunder atau kamera depan telah ditanamkan kamera dengan kekuatan lensa 2 MP.

5. ASUS Zenfone 2

Asus Zenfone 2

Walaupun ia bukan siri perdana seperti barisan telefon pintar di atas, Asus Zenfone 2 juga layak memasuki senarai ini. Sebabnya ialah telefon pintar dari Taiwan ini diramalkan akan menguasai pasaran kelas menengah rendah pada tahun 2015.

Zenfone 2 dilengkapi dengan skrin IPS 5.5 inci. Layarnya mempunyai resolusi Full HD 1080 x 1920 piksel dan dilindungi dengan Corning Gorilla Glass 3. Telefon pintar ini hadir dengan 5 pilihan warna casing sekaligus iaitu Osmium Black, Sheer Gold, Glacier Grey, Glamour Red, dan Ceramic White.

Sama seperti siri sebelumnya, Zenfone juga masih bergantung pada landasan mesin Intel. Ya, peranti ini dilengkapi dengan pemproses Intel Atom Z3580 Quad-core 2.3 GHz dan GPU PowerVR G6430. Terdapat dua kapasiti RAM yang boleh anda pilih iaitu 2GB dan 4GB.

Untuk kamera belakang, Asus Zenfone 2 bergantung pada kamera dengan resolusi 13 MP. sementara kamera depan mempunyai resolusi 5 MP. Spesifikasi hebat ini akan disokong oleh bateri 3000 mAh.

Sekarang ini adalah 5 telefon bimbit paling canggih di dunia yang telah dikeluarkan pada tahun 2015. Di masa depan akan ada telefon bimbit yang lebih canggih yang muncul kerana pengeluar seperti Apple, LG, Motorola, dan lain-lain belum mengeluarkan produk mereka. Mari tunggu tarikh permainan.