Senarai Harga Modem GSM Terbaik dan Terpantas pada tahun 2015

Dengan keperluan internet yang semakin meningkat, penggunaan modem tidak dapat dipisahkan dari aktiviti harian. Pada masa ini terdapat banyak jenis modem di pasaran. Mereka dilengkapi dengan ciri dan kelebihan masing-masing. Baiklah, kali ini akan mengkaji senarai harga modem GSM terbaik pada tahun 2015.

Senarai ini hanya akan mengkaji modem yang menyokong rangkaian GSM dan LTE kerana rangkaian CDMA telah mula ditinggalkan di Indonesia. Harga yang disenaraikan di sini juga mungkin berbeza dengan yang ada di pasaran kerana polisi setiap penjual.

Senarai Harga Modem GSM Terbaik dan Terpantas pada tahun 2015

1. Huawei E3276 S-920

Huawei E3276 adalah salah satu modem 4G LTE termurah di pasaran sekarang. Modem USB ini mampu menembusi kelajuan muat turun maksimum hingga 150Mbps. Sedangkan untuk kecepatan muat naik boleh menembus hingga 50Mbps.

Modem GSM terpantas juga dilengkapi dengan cip tahan panas sehingga dapat digunakan secara berterusan. Terdapat juga slot kad MicroSD untuk menyimpan pelbagai data di dalamnya. Sekiranya penerimaan isyarat anda lemah di kawasan anda, modem ini menyediakan slot untuk antena luaran 4G.

Modem Huawei E3276 ini terdiri daripada pelbagai versi bergantung pada rangkaian 4G LTE yang disokongnya. Di Indonesia, saat ini, versi yang paling luar biasa adalah S-920 yang menyokong rangkaian 4G pada frekuensi 2300 dan 2600 MHz.

modem gsm terbaik

Rangkaian 2300 MHz hanya digunakan oleh Bolt dan dirancang oleh Smartfren juga. Oleh itu, versi S-920 tidak dapat digunakan untuk rangkaian 4G LTE dari penyedia Telkomsel, XL, Indosat, dan 3 yang akan menggunakan frekuensi 900 dan 1800 MHz. Oleh itu, pilihlah dengan teliti sebelum anda membelinya.

Tetapi walaupun rangkaian 4G terhad, modem GSM murah ini tetap menyokong semua frekuensi 2G dan 3G dari pelbagai pengendali. Modem ini juga menyokong rangkaian DC-HSPA + yang mempunyai kelajuan 42Mbps. Untuk harga saja, modem Huawei E3276 S-920 dijual sekitar Rp 230.000.

2. Sierra 320U

Modem GSM terbaik seterusnya adalah Sierra 320U. Sama seperti modem sebelumnya, modem ini juga menyokong rangkaian 4G LTE. Bezanya, modem ini hanya menyokong LTE Category 3 sehingga kecepatan muat turun maksimum hanya 100Mbps dengan kelajuan muat naik maksimum 50Mbps.

sierra 320u

Modem ini mempunyai ciri GPS untuk menentukan lokasi anda. Slot dan slot mikroSD untuk antena luaran juga telah disediakan untuk meningkatkan kualiti penerimaan isyarat. Sebenarnya, terdapat 2 slot antena luaran pada modem ini.

Sierra 320U adalah modem 4G LTE yang sesuai untuk pelbagai pengendali di Indonesia. Modem ini menyokong frekuensi 4G 1800 MHz yang akan digunakan oleh empat operator utama di Indonesia. Walau bagaimanapun, modem ini tidak menyokong frekuensi 2300 MHz yang digunakan oleh Bolt.

Selain menyokong rangkaian 4G LTE, modem ini juga serasi dengan rangkaian 3G / UMTS, HSDPA, HSPA +, HSUPA, EDGE dan GPRS semua operator. Untuk harganya, modem ini berharga sekitar Rp 320.000.

3. Huawei E5372s

Huawei E5372s adalah modem yang terdapat di Indonesia melalui salah satu pengendali 4G LTE iaitu Bolt. Oleh itu, modem ini akan dikunci secara lalai ke rangkaian Bolt 4G yang berada pada frekuensi 2300 MHz.

Tetapi sekarang banyak versi terkunci dari modem Huawei E5372s ini. Dengan versi tidak terkunci, anda dapat menggunakannya di rangkaian 3G atau 2G dari pelbagai pengendali utama di Indonesia. Untuk kepantasan, modem WiFi GSM terbaik diklaim mampu menembusi kelajuan muat turun 72 Mbps di rangkaian Bolt.

Kerana modem WiFi jenis ini (MiFi), Huawei E5372s dapat digunakan sebagai titik akses WiFi dengan maksimum 10 perangkat yang terhubung. Selain itu, modem ini juga dilengkapi dengan bateri sehingga dapat digunakan tanpa perlu disambungkan ke PC atau ke soket elektrik.

Di bahagian depan terdapat layar LCD berukuran 1.45 inci. Layar akan memaparkan status sambungan, Nombor baut yang digunakan, kekuatan isyarat, dan maklumat rangkaian lain. Pada layar ini, Anda juga dapat menetapkan kata sandi untuk rangkaian WiFi.

huawei bolt e5372s

Modem Bolt Huawei E5372s terdiri daripada dua siri, iaitu Slim dan Max. Versi Slim mempunyai ukuran dan kapasiti bateri yang lebih kecil dan harganya Rp 399,000. Untuk versi Max, ia dikeluarkan dengan harga yang lebih mahal iaitu IDR 499,000.

4. Sierra 754S

Sierra 754S juga merupakan modem WiFi yang dapat digunakan untuk berkongsi sambungan internet dengan peranti lain. Modem ini sebenarnya menyokong rangkaian 4G LTE, tetapi hanya pada frekuensi 700 dan 1700 MHz.

SIERRA-WIRELESS-AirCard-754S-LTE

Ini bererti modem ini tidak dapat digunakan untuk jaringan 4G LTE di Indonesia yang menggunakan frekuensi 900 dan 1800 MHz (Telkomsel, XL, Tri, Indosat) dan frekuensi 2300 MHz (Bolt). Walau bagaimanapun, modem ini masih boleh digunakan untuk rangkaian 2G dan 3G dari pelbagai pengendali.

di panel depan modem ini terdapat layar LCD yang akan memaparkan pelbagai maklumat rangkaian. Pada layar ini Anda juga dapat menyesuaikan pengaturan WiFi yang digunakan. Modem ini sendiri dapat berkongsi sambungan internet untuk 5 peranti sekaligus.

Sama seperti modem MiFi lain, Sierra 754S juga dilengkapi dengan kapasiti bateri 1800 mAh. Dengan cara itu anda boleh menggunakannya tanpa perlu dihubungkan dengan elektrik. Terdapat juga ciri GPS untuk lokasi dan slot MicroSD untuk menyimpan data di dalamnya. Harga modem WiFi ini dijual dalam kisaran harga IDR 400,000.

Itulah senarai harga modem GSM terbaik dan terpantas yang boleh anda pilih sekarang. Sekiranya anda mahukan modem praktikal, maka pilih modem dongle standard. Sementara itu, jika anda mahukan sambungan WiFi, pilihlah output modem WiFi Huawei dan Sierra di atas.

Artikel Berkaitan