10 Telefon Pintar dengan Kamera Terbaik 2015

Pada masa kini kamera adalah elemen yang tidak dapat dipisahkan dari telefon pintar. Tidak sedikit telefon pintar yang menjadikan kamera sebagai tarikan utama bagi pembeli. Hampir setiap jenama kini mempunyai telefon pintar dengan hasil pengeluaran kamera terbaik masing-masing.

Menariknya, telefon pintar kamera terbaik sekarang tidak lagi tertumpu pada jumlah piksel. Ya, beberapa tahun yang lalu pengeluar masing-masing menyatakan jumlah piksel sebagai rujukan kualiti. Oleh itu pengguna selalu terobsesi dengan telefon bimbit yang mempunyai sebilangan besar piksel.

Nasib baik, pengeluar dan pengguna kini menyedari bahawa jumlah piksel bukan satu-satunya faktor yang akan mempengaruhi kualiti kamera. Mereka kini telah mulai membuka mata mereka terhadap faktor lain seperti jenis sensor, aperture, dan lain-lain.

Kali ini kita akan mengkaji 10 telefon pintar dengan kamera terbaik di pasaran pada tahun 2015. Telefon pintar dalam senarai ini tidak disusun mengikut kedudukan kerana masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangan yang berbeza. Apa benda itu? Berikut adalah senarai lengkap.

10 Telefon Pintar dengan Kamera Terbaik 2015

1. Apple iPhone 6 Plus

telefon pintar dengan kamera terbaik iphone 6 plus

Nampaknya tidak ada yang dapat membantah jika iPhone 6 Plus menjadi salah satu telefon bimbit kamera terbaik pada tahun 2015. kerana kamera pada telefon pintar ini dilengkapi dengan OIS (penstabil gambar optik) sehingga akan meningkatkan masa pendedahan dalam pencahayaan rendah dan juga meningkatkan prestasi anti-bunyi.

Selain itu, iPhone 6 Plus juga dilengkapi dengan layar IPS 5.5 inci yang mempunyai resolusi 1920 × 1080 piksel. Dengan layar yang besar, kita dapat lebih fleksibel ketika memotret atau mengedit setelah mengambil gambar.

2. Apple iPhone 6

kamera iphone 6

Tidak jauh berbeza dengan abangnya, Apple iPhone 6 juga dilengkapi dengan kamera yang mampu. Walaupun tidak ada peningkatan jumlah piksel, tetapi kamera 8 MP yang disertakan dilengkapi dengan sensor CMOS terbaru. Selain itu, fitur autofokus pengesanan fasa yang disajikannya juga mampu menjadikan proses fokus automatik lebih cepat dan lebih tepat.

iPhone 6 juga dianggap sebagai telefon pintar yang paling sesuai untuk pemula dalam urusan fotografi menggunakan telefon bimbit. Kerana aplikasi kamera iPhone 6 sangat mudah dan tidak memerlukan tetapan. Tetapi bagi para pakar dalam bidang fotografi, ciri minimalis ini akan menjadi salah satu kelemahan.

3. Samsung Galaxy S5

Kamera Galaxy S5

Samsung GALAXY S5 tidak hanya meningkatkan jumlah kamera menjadi 16 MP, tetapi juga menggunakan sensor gambar ISOCELL. Dengan cara itu, kualiti gambar yang dihasilkan oleh telefon pintar ini meningkat secara dramatik daripada pendahulunya, Galaxy S4.

Pelbagai mod pemotretan terbaru juga telah tertanam di dalamnya seperti Live HDR dan Selective Focus. Ciri Live HDR membolehkan anda melihat pratonton kesan HDR sebelum mengambil foto. Sementara Fokus Selektif dapat digunakan untuk mengatur fokus setelah foto diambil.

Seperti dikutip dari thedigitalcamera.net, kecepatan mengambil fokus dari kamera ini juga meningkat 0,3 saat sehingga proses mengambil foto dapat berlangsung lebih cepat. Juga tidak ketinggalan Samsung Galaxy S5 sudah memiliki sijil IP67 sehingga dapat digunakan untuk aktiviti menembak bawah air.

4. Sony Xperia Z3

Kamera Xperia Z3

Tidak sah untuk meninjau kamera telefon pintar terbaik tanpa memasukkan peranti unggulan yang dibuat oleh Sony. Ya, Sony Xperia Z3 adalah salah satu telefon yang mempunyai jumlah piksel terbesar dalam senarai ini dengan kamera 20.7 megapiksel. Selain itu, kamera ini juga mempunyai lensa 25mm dengan sudut pandangan yang lebih luas.

Kamera pada Sony Xperia Z3 juga menyokong ISO 12800 sehingga dapat merakam dengan kualiti yang sangat baik dalam cahaya rendah. Sudah tentu, telefon ini juga sesuai untuk pemotretan bawah laut kerana dilengkapi dengan badan yang kalis air dan tahan debu.

5. Sony Xperia Z2

Kamera Xperia Z2

Abang Xperia Z3 juga masih layak menjadi yang terbaik buat masa ini. Telefon pintar ini dengan kamera terbaik pada tahun 2014 mempunyai kesan foto yang sangat baik berbanding dengan telefon pintar yang lain. Selain itu, kamera ini juga mempunyai fokus dan ketepatan kelajuan yang tinggi.

Foto yang dihasilkan oleh Xpeeria Z2 juga mempunyai kawalan bunyi yang sangat baik. Anda juga tidak akan menemui bunyi kroma biasa yang terdapat pada foto di telefon pintar lain. Sama seperti peranti unggulan Sony yang lain, Xperia Z2 juga mempunyai sarung kalis air dan tahan debu.

6. Samsung Galaxy Note 4

nota kamera 4

Telefon pintar dengan kamera yang mampu, yang berikutnya adalah Samsung Galaxy Note 4. Spesifikasi kamera telefon pintar ini sebenarnya serupa dengan Galaxy S5, yang beresolusi 16 MP dengan dual flash. Walau bagaimanapun, Galaxy Note 4 dilengkapi dengan OIS yang akan mengurangkan kesan getaran semasa mengambil gambar.

Galaxy Note 4 juga dilengkapi dengan ciri Mode Kecantikan yang secara automatik akan melicinkan wajah anda dan mencantikkan mata anda ketika mengambil gambar selfie. Terdapat skala kecantikan yang boleh anda pilih dari tahap 0 hingga tahap 8.

7. Samsung Galaxy K Zoom

kamera zoom galaksi k

Samsung Galaxy K Zoom menghadirkan spesifikasi kamera yang hampir sama dengan keluarga unggulan Xperia, iaitu resolusi 20.7 MP dengan sensor CMOS 1 / 2.3 inci. Walaupun begitu, kualiti gambar tidak terlalu istimewa jika dibandingkan dengan telefon lain dalam senarai ini, termasuk Galaxy S5 yang dilengkapi dengan teknologi Isocell.

Walau bagaimanapun, Galaxy K Zoom mempunyai kelebihan dari segi zoom. Ya, seperti namanya, telefon pintar ini mampu zoom optik 10x. Anda boleh memotret pelbagai objek dari jarak jauh atau objek kecil dengan sangat baik.

8. Google Nexus 6

Kamera Nexus 6

Google Nexus 6 berjaya menjawab kekecewaan pengguna Nexus 5 dalam urusan kamera. Ya, Nexus 6 dapat meningkatkan kualiti pengambilan gambarnya berkat sensor CMOS Sony IMX214, bukaan f / 2.0 yang lebih luas, dan penstabilan imej optik.

Kamera 13 MP Nexus 13 juga mampu memberikan ketepatan warna yang sangat baik. Selain itu, kamera ini juga mempunyai ciri Photosphere yang berfungsi dengan baik untuk Google+. Secara keseluruhan, kamera Nexus 6 sangat bagus dan dapat dibandingkan dengan kamera depan teratas semasa.

9. LG G3

lg g3 kamera

Walaupun spesifikasi kamera tidak jauh berbeza dengan LG G2, terdapat peningkatan kualiti foto pada LG G3. kenaikan itu disebabkan oleh kehadiran OIS + dan algoritma perisian baru yang memungkinkan pengurangan bunyi dalam foto yang diambil.

Ciri lain yang lebih unggul daripada LG G3 adalah autofokus laser yang akan menjadikan proses autofokus lebih pantas dan tepat. Bukan hanya itu, LG G3 juga mampu mengambil gambar dengan pantas dari mod siaga atau tidur.

10. Nokia Lumia 1020

Kamera Lumia 1020

Ketika pertama kali dilancarkan, banyak yang berwawasan luas dengan spesifikasi kamera Nokia Lumia 1020. Ya, kamera telefon pintar sistem operasi Windows Phone dilengkapi dengan resolusi 41 MP, optik Carl Zeiss 26mm, OIS, dan juga bukaan f / 2.2.

Dengan resolusi super ini, kamera Nokia Lumia 1020 membolehkan anda melakukan zoom digital berkali-kali tanpa mengurangkan kualiti foto. Selain itu, kamera ini juga sangat bagus ketika digunakan untuk memotret di tempat yang gelap.

Itulah senarai telefon pintar dengan kamera terbaik yang boleh anda pilih pada tahun 2015. Pelbagai telefon bimbit sangat sesuai untuk anda yang menggemari dunia fotografi. Bagi anda yang suka mengambil gambar selfie, sila lihat senarai telefon pintar dengan kamera depan terbaik dalam artikel ini.