Cara Mengesan Lokasi Pelbagai Operator Nombor Telefon

Pada masa kini, penipuan sangat berleluasa ketika menggunakan telefon bimbit, bermula dari mod mama untuk meminta kredit hingga penipuan berjumlah ratusan juta rupiah. Sekiranya perkara itu berlaku, tentu saja perkara pertama yang ingin kita ketahui ialah siapa yang menghantar SMS itu. Oleh itu kali ini ia akan mengkaji beberapa cara untuk mengesan lokasi nombor HP dengan mudah.

Kaedah berikut tidak hanya akan digunakan untuk mengesan nombor telefon bimbit penipu, tetapi juga untuk tujuan lain. Contohnya anda dapat menggunakannya untuk mengesan telefon bimbit yang hilang, mengetahui lokasi rakan, keluarga, atau bahkan mengesan lokasi teman lelaki sehingga dia tidak dapat berbohong dan menipu.

Jejak Nombor Indosat

Operator Indosat mempunyai perkhidmatan untuk mengesan nombor telefon bimbit yang mereka keluarkan, baik IM3, Mentari, dan Matrix. Menjejaki dengan cara ini tentunya lebih tepat kerana pemilik nombor akan dijejaki berdasarkan lokasi BTS. Cara mengesannya boleh menggunakan 2 kaedah, iaitu UMB dan SMS.

Untuk UMB, yang perlu anda lakukan ialah tekan * 777 * 6 * 6 # melalui pad dail kemudian pilih menu yang disediakannya:

 • Lokasi Keluarga: Cari Lokasi, Daftar Baru, Tukar Nama, Padam
 • Lokasi membeli-belah: Mal, Resto CafĂ©, Alfamart
 • Lokasi Lain: Farmasi, Masjid, Hospital, Stesen Minyak, Bengkel, Balai Polis, Galeri Indosat, ATM

Selain melalui UMB, anda juga dapat mengetahui lokasi nombor Indosat dengan mengirim SMS. Untuk melakukan ini, ketik TRACK NO . Indosat  kemudian dihantar ke 9111 .

Nombor Jejak XL

cara mengesan nombor telefon bimbit XL

Tidak ketinggalan oleh Indosat, XL Axiata juga mempunyai ciri serupa yang disebut LBS (Perkhidmatan Berdasarkan Lokasi). Dengan ciri ini, anda dapat mengesan lokasi rakan, keluarga, teman wanita, dan lain-lain dengan mudah. Untuk menggunakan fitur ini, Anda akan dikenakan biaya Rp 1.000 per SMS.

Untuk mengesan nombor XL melalui SMS, anda hanya perlu menghantar SMS dengan format SEARCH No. HP , kemudian hantar ke 9455 . Selain SMS, anda juga dapat mengakses fitur ini dengan menekan * 123 * 573 * 1 * 1 # pada pad dail.

Tidak hanya mengesan, XL juga menyediakan fitur untuk menyekat nombor orang lain sehingga mereka tidak dapat mengesan lokasi nombor telefon bimbit kami. Caranya, taip BLOK No. Telefon bimbit , kemudian hantarkan ke 9455. Fungsi  penyekat ini juga akan mendapat kredit sebanyak Rp. 1.000 untuk setiap SMS.

Selain mengesan dan menyekat, perkhidmatan LBS dari XL juga dapat digunakan untuk pelbagai tujuan lain seperti untuk mengetahui lokasi ATM, teater, untuk mengetahui jadual solat. Untuk maklumat lebih lanjut, sila lawati laman web rasmi XL.

Carian HLR

cara mengesan lokasi nombor HP

HLR aka Home Location Register adalah sistem penomboran kad GSM. Sistem penomboran ini serupa dengan sistem kod kawasan yang digunakan di talian tetap. Perbezaannya adalah bahawa HLR hanya menunjukkan bandar mana pek permulaan dijual dan bukan di mana nombornya berada.

Walaupun begitu, carian HLR ini sekurang-kurangnya dapat memberi kita maklumat mengenai asal-usul nombor telefon bimbit yang ingin kita ketahui lokasinya. Pencarian HLR juga akan memberitahu kami mengenai pengendali yang digunakannya. Inilah cara untuk mengetahui:

 • Buka laman web ceebydith.com
 • Setelah dibuka, sila masukkan nombor telefon bimbit yang ingin anda ketahui HLR. Ingat, anda hanya boleh memasukkan nombor telefon bimbit dari operator di Indonesia.
 • Klik carian kemudian tunggu beberapa saat sehingga hasil carian muncul. Laman web ini juga akan memaparkan lokasi HLR menggunakan paparan GPS Peta Google.

Pencari Keluarga dondeEsta

Cara seterusnya untuk mengesan lokasi nombor telefon bimbit adalah dengan menggunakan aplikasi dondeEsta Family Locator. Aplikasi ini dapat digunakan untuk telefon pintar atau tablet dengan sistem operasi Android. Aplikasi ini tidak bertujuan untuk mengesan orang yang tidak dikenali kerana hanya bertujuan untuk mengesan ahli keluarga sahaja.

Aplikasi DondeEsta Family Locator juga sangat berguna untuk ibu bapa yang ingin mengawasi anak-anak mereka dari jauh. Aplikasi ini tersedia secara percuma di Google Play Store. Beberapa ciri yang disediakannya meliputi:

 • Jejaki lokasi anak anda, sama ada di sekolah atau di tempat lain.
 • Beri pemberitahuan semasa anak anda tiba di sekolah.
 • Beri pemberitahuan semasa anak anda tidak berada di sekolah pada waktu belajar.
 • Beri pemberitahuan apabila anak anda tidak pulang pada waktu yang ditentukan.
 • Beri pemberitahuan semasa anak anda ingin dijemput.
 • Menyediakan navigasi ke lokasi anak anda.
 • Jejaki telefon bimbit semasa hilang.

Itulah beberapa cara untuk mengesan lokasi nombor telefon bimbit yang boleh anda gunakan untuk pelbagai tujuan. Untuk penjejakan yang lebih tepat, sila gunakan dua ciri yang disediakan oleh pengendali Indosat dan XL di atas. Semoga dalam masa terdekat pengendali lain seperti Telkomsel dan Tri akan melancarkan perkhidmatan yang serupa. Sekiranya anda ingin mengesan peranti Android yang hilang, baca artikel ini.