Tutorial Cara Membaiki Flashdisk Pecah

Flashdisk adalah medium penyimpanan kecil yang praktikal. Media penyimpanan ini adalah sejenis media penyimpanan yang dimiliki secara meluas oleh pengguna komputer Indonesia. Peranti ini mampu menyimpan pelbagai data, walaupun dalam ukuran besar, asalkan kapasitinya mencukupi.

Tidak menghairankan jika banyak pengguna bergantung pada peranti ini untuk menyimpan data penting mereka, ia mungkin termasuk anda. Malangnya, peranti ini juga terdedah kepada kerosakan. Namun, jangan risau, kerana masalah yang berlaku pada Flasdisk sebenarnya dapat diatasi. Bagaimana untuk? Berikut ini akan menerangkan cara memperbaiki lampu kilat yang rosak dengan langkah yang betul.

Sebelum membincangkan lebih lanjut, harap maklum bahawa terdapat beberapa sebab yang menyebabkan flashdisk rosak. Sebahagiannya disebabkan oleh flasdisk yang sering dikeluarkan secara paksa dari komputer sehingga tidak dapat dibaca, ada juga flasdisk yang rusak secara tiba-tiba sehingga menjadi kesalahan dan tidak dapat diformat.

Kedua-dua masalah ini dapat diselesaikan dengan beberapa muslihat. Namun, jika cakera kilat anda pendek kerana air memasuki bahagian dalam lampu kilat, langkah yang diambil sedikit berbeza. Masalah-masalah ini akan dijelaskan secara lengkap berikut.

Cara Membaiki Flasdisk yang Rosak

cara membaiki denyar yang rosak

Flasdisk dengan ralat biasanya ditandai oleh tidak dapat dibaca oleh sistem operasi. Penyebab utama masalah ini kemungkinan besar tidak dapat dilepaskan dengan selamat semasa mengeluarkan flashdisk. Anda mungkin juga melakukannya.

Sekiranya anda tidak mahu flasdisk cepat rosak, anda harus mulai sekarang dengan kerap membuangnya sebelum mengeluarkan flasdisk dari komputer. Jadi, bagaimana dengan flasdisk yang sudah mempunyai kesalahan? Inilah petua.

 • Pertama, pasangkan Flasdisk ke port USB komputer atau peranti serupa.
 • Selepas itu, anda perlu menaip "compmgmt.msc" di bahagian jalankan. Untuk mempermudahnya, anda cukup tekan kekunci Windows + R. Atau anda juga boleh mengklik "Mula", kemudian pilih "Jalankan"
 • Pengurusan Komputer akan muncul seperti gambar di bawah.

pengurusan komputer

 • Pilih "Penyimpanan" dan kemudian pilih "Pengurusan Cakera". Kemudian, cakera anda akan dikesan di bahagian ini.
 • Selepas itu klik kanan dan pilih Buat partisi kemudian tunggu sehingga proses partisi selesai.
 • Flashdisk anda juga akan dibaca semula.

Sekiranya tidak berjaya, cuba kaedah kedua. Cara kedua adalah dengan membuka menu "Tambah Perkakasan" di Panel Kawalan. Anda kemudian memilih "Seterusnya" dan perkataan " Ya, saya sudah menyambungkan perkakasan " akan muncul .

Sekiranya Flasdisk anda dapat dikesan, Flasdisk anda akan kembali normal. Tanda-tanda ketika FlashDisk diketahui biasanya muncul perkara berikut, iaitu: Ikon perkakasan yang boleh ditanggalkan di dulang sistem, menu autorun, atau ada pemacu baru di Windows Explorer. Sekiranya sudah ada, anda boleh memilih Batal.

Sekiranya kaedah ini masih tidak berfungsi, anda boleh menggunakan program pihak ketiga. Program ini adalah format peringkat rendah HDD dan Pembaikan 2.9.1.1. Berikut adalah penjelasan mengenai kedua-dua program ini.

 • Alat Format HDD Tahap Rendah

Alat Format Tahap Rendah HDD adalah program ringan yang boleh anda harapkan. Anda boleh menggunakan program ini kerana navigasi yang mudah. Program ini mempunyai kemampuan untuk memformat ulang dan juga merupakan pembaikan yang baik.

Bukan hanya untuk flash tetapi juga boleh digunakan untuk media storan lain. Malangnya, dalam proses format, program ini agak perlahan. Anda boleh mendapatkan program ini di laman web rasmi di hddguru.com secara percuma.

 • Pembaikan 2.9.1.1

Pembaikan 2.9.1.1 juga merupakan program ringan yang boleh anda andalkan selain HDD Low Level Format. Program ini hanya berukuran 492kb. Saiznya kecil tetapi kemampuannya luar biasa. Program ini ternyata dapat memperbaiki kerosakan pada denyar secara automatik setelah melakukan imbasan. Tidak seperti HDD Format Aras Rendah yang lambat dalam proses pembaikan, program ini mempunyai kemampuan yang lebih pantas dalam hal pembaikannya.

Selain dua program, sebenarnya ada program lain yang mempunyai fungsi yang sama dan boleh anda gunakan. Program-program ini pada amnya tidak hanya memperbaiki flashdisk anda tetapi jenis storan lain. Anda boleh melakukan carian di Google untuk mengetahui program lain.

Ingat satu perkara bahawa kaedah ini adalah cara untuk menjadikan flashdisk anda dibaca semula. Sekiranya anda menyimpan data penting dalam sekejap, data akan hilang sepenuhnya kerana semua petua yang dimaklumkan memerlukan pemformatan, yang bermaksud menghapus semua data yang ada.

Petua Memperbaiki Flashdisk yang Terdedah kepada Air

kilatan air

Sekiranya Flasdisk anda rosak kerana terkena air, maka anda tidak boleh menggunakan kaedah sebelumnya. Cara memulihkan flash disk yang terjejas sedikit berbeza. Anda tidak perlu risau jika flasdisk anda terkena air. Anda boleh menyelamatkannya dengan mudah.

Sebenarnya, bukan sahaja flashdisk anda dapat dibaca kembali, tetapi juga data pada flash boleh disimpan. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 • Tetap Tenang dan Jangan Panik

Pemacu kilat anda mungkin terkena air dan ini akan membuat anda panik. Terutama jika anda menyimpan pelbagai data penting di Flasdisk. Anda harus tetap tenang walaupun flashdisk anda misalnya ada di dalam poket seluar yang kemudian dicuci. Tidak perlu risau tentang perkara ini.

 • Flasdisk Kering

Flasdisk yang terkena air atau bahkan terendam di dalam air, dapat disimpan dengan mengeringkannya. Setelah anda mengetahui bahawa flasdisk anda basah, keringkan di bawah sinar matahari hingga kering. Dengan cara ini, cakera kilat anda akan mengelakkan pemendekan.

Langkah ini sebenarnya boleh dilakukan juga pada alat elektronik yang lain. Contohnya, jika monitor anda terkenal dengan air, anda boleh mengeringkannya, atau sekurang-kurangnya, anda tidak menggunakannya sehingga kering sepenuhnya.

 • Jangan Sambungkan ke Komputer

Selagi flashdisk anda basah, anda mungkin tidak memasangkannya ke komputer. Sekiranya anda melakukannya, cakera anda akan rosak kerana arus elektrik. Bersabar mengeringkan flashdisk anda sekurang-kurangnya 180 minit atau sehingga kering sepenuhnya.

 • Ujian Komputer

Selepas ia kering, anda boleh memasang lampu kilat ke komputer. Uji sama ada cakera anda dikesan atau tidak. Sekiranya dikesan, anda perlu menyalin data yang ada. Langkah sandaran data ini sangat penting untuk dilakukan. Tidak mustahil, jika flasdisk anda akan rosak sepenuhnya suatu hari nanti.

Yang penting anda dapat berasa lega terlebih dahulu kerana data penting anda disimpan. Baiklah, terima kasih juga sekiranya flashdisk anda memang tidak rosak pada masa akan datang. Sekiranya dalam ujian ini, flashdisk anda belum dibaca, anda boleh melakukan langkah-langkah yang telah dijelaskan sebelumnya.

Demikianlah langkah-langkah atau cara memperbaiki lampu kilat yang rosak, sama ada rosak kerana tidak terbaca atau kerana kerosakan lain.

Mudah-mudahan dengan maklumat mengenai cara memperbaiki flashdisk yang rosak ini, penyelesaian untuk masalah flashdisk anda dapat diselesaikan dengan baik. Anda juga tidak perlu bersusah payah membeli flash baru sekiranya flash anda dapat disimpan. Anda juga dapat mendengar artikel sebelumnya jika anda mempunyai cakera keras yang rosak.