Cara Mengedit Video Menggunakan Aplikasi VivaVideo pada Android

Sebelum memberi gambaran keseluruhan mengenai VivaVideo, mulailah memuat turun aplikasi VivaVideo, beberapa tutorial standard untuk mengedit dan membuat video, serta petua asas lain yang dapat anda baca dalam artikel ini.

Kali ini, kami akan memberikan tutorial yang lebih mendalam mengenai penyuntingan video menggunakan VivaVideo. Berikut adalah beberapa langkah yang mesti anda ambil:

Sebelum mengedit video

Terdapat beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan dan yang mesti dilakukan sebelum menyunting atau membuat video dari VivaVideo. Ini disarankan untuk memudahkan anda mengedit dan membuat video.

  1. Sebelum mengedit video, anda harus terlebih dahulu menyiapkan video yang ingin diedit.
  2. Siapkan juga lagu yang akan menjadi latar belakang untuk video anda kelak.

Nah, setelah kedua-dua perkara yang anda sediakan, maka anda boleh menyunting atau membuat video dengan mudah. Untuk langkah seterusnya, cara mengedit video.

Mula mengedit video

Menyunting video dengan VivaVideo tidak sukar dan cukup mudah. Mengedit video bermaksud anda hanya menambahkan sedikit pemanis yang telah disediakan oleh VivaVideo. Sekiranya anda ingin menggabungkan beberapa video, anda boleh mengeditnya dengan VivaVideo.

  • Buka dan masukkan aplikasi

1

Kerana anda telah memasang dan memuat turun aplikasi VivaVideo pada telefon pintar anda, langkah pertama adalah memasukkan aplikasi VivaVideo. Kemudian, anda akan melihat paparan dengan pilihan "edit". Pilihnya dan klik menu "edit".

  • Memasukkan video

2

Setelah memilih menu edit, pilih video yang ingin anda edit. Pilih dalam folder yang telah anda sediakan dan klik pada videonya. Selepas itu, perhatikan di sudut kanan bawah terdapat kata "tambah" kemudian klik "tambah". Ini adalah tanda bahawa video anda telah ditambahkan ke VivaVideo dan siap diedit.

3

Di bahagian bawah terdapat tulisan "1 klip" yang bermaksud anda telah memasukkan 1 video. Selepas itu anda boleh mengklik "selesai".

3 - 1

  • Tambahkan tema video

Setelah selesai memilih video, video anda akan muncul. Nah, di sini anda boleh menambahkan tema yang telah disediakan oleh VivaVideo. Di bahagian bawah lajur terdapat beberapa tema seperti tema Pesta, Simply Me, negara 2017, What Up, dan banyak lagi.

4

Juga perhatikan bahawa jika menggunakan VivaVideo adalah percuma, akan ada beberapa fitur yang tidak dapat digunakan. Seperti tema Simply Me dan What Up tidak boleh digunakan kerana mereka harus menggunakan VivaVideo pro berbayar.

Setiap tema ini telah ditandai mana yang dibayar dan yang tidak dibayar. Di sudut kanan atas pemilihan tema, terdapat simbol. Sekiranya tema itu mempunyai simbol "gembok" maka itu bermaksud tema itu dibayar dan jika mempunyai simbol "anak panah", itu bermakna anda boleh memuat turunnya secara percuma.

Untuk memuat turun tema, anda hanya perlu menekan simbol anak panah dan membiarkan tema memuat turun secara automatik. Sekiranya tidak ada simbol, itu bermakna anda boleh menggunakan tema tanpa memuat turunnya. Nah, setelah anda memuat turun temanya, kemudian pilih tema yang sesuai dengan citarasa anda.

  • Edit suara video

Setelah anda memilih tema yang anda rasa sesuai dengan selera anda, maka tema di VivaVideo akan memberikan muzik lalai. Ini menyebabkan muzik antara tema dan muzik dalam video asal anda bertindih. Walau bagaimanapun, anda boleh mematikan kedua-dua bunyi atau hanya salah satu daripadanya.

Untuk mengedit suara belakang dalam video asal anda, pilih menu "muzik". Di sana anda boleh mengedit muzik atau mundur mengikut keinginan anda. Di bahagian bawah menu muzik ada gambar / simbol dalam bentuk audio yang sedang dihidupkan, baik ketika Anda mengklik simbol itu bar muzik akan muncul. Di bar muzik terdapat suara terbalik yang terdapat pada video asal anda.

6

Sekiranya anda ingin menghilangkan muzik dalam video asal anda, tekan simbol audio. Setelah Anda menekannya, akan ada pemberitahuan "Audio asli dalam video tidak aktif", yang berarti Anda telah mematikan audio atau muzik dalam video asli.

7

Sekiranya anda ingin menghidupkannya kembali, tekan simbol audio sekali lagi, akan ada pemberitahuan "audio asli dalam video dihidupkan" dan di menu penyuntingan video, anda juga dapat menyesuaikan volume video dengan menggeser tanda bulat pada baris pada bar muzik .

  • Edit tema suara / suara latar

Seperti diketahui bahawa setiap tema menyediakan latar belakang atau muziknya sendiri. Namun, jika anda merasa tidak sesuai dengan muzik atau suara belakang, anda boleh memadam muzik dari tema lalai dan menggantinya dengan lagu yang telah anda siapkan sebelumnya.

Untuk menghapus tema latar belakang, anda boleh memilih simbol tong sampah di sudut kanan bawah. Kemudian, latar belakang lalai tema akan hilang. Atau juga, anda boleh menggantikan suara belakang dengan pilihan muzik yang anda mahukan atau yang telah anda sediakan sebelumnya.

Untuk menggantinya, ketuk pada bahagian "Ketuk untuk menambah muzik" dan tiga pilihan akan muncul, iaitu muzik saya, muat turun, dan perpustakaan saya. Untuk memilih muzik yang telah anda sediakan, pilih "Perpustakaan Saya" kemudian anda pilih muzik yang anda mahukan.

8

Setelah memilih muzik yang anda mahukan, bahagian muzik yang telah anda pilih akan muncul sebagai barisan muzik. Di barisan muzik terdapat dua blok putih yang terdapat di kiri dan kanan. Dua blok putih berfungsi untuk memotong muzik.

Sebagai contoh, jika anda hanya mahu mengambil bahagian dalam lagu Ref, anda boleh mengalihkan dua blok putih. Sekiranya garis berwarna jingga, maka itu adalah muzik yang akan muncul di video. Setelah anda menentukan dan memilih muzik anda, klik "tambah" dan muzik untuk video anda telah muncul.

10

  • Tambahkan teks ke video

Untuk menambahkan teks, anda hanya perlu mengklik pada bahagian "edit" yang mempunyai simbol gunting. Selepas itu akan ada paparan menu Clip Edit, Text, Filter, Slider, dan FX. Untuk menambahkan teks, pilih menu "Teks".

11

Di bahagian bawah terdapat "T" besar dengan "tambah" di bahagian bawah, anda boleh mengklik simbol untuk menambahkan teks. Selepas anda memasuki menu "teks", anda boleh memilih teks yang anda mahukan.

12

Dalam menu teks, terdapat lima ciri yang boleh anda pilih. Contohnya anda memilih teks "lalai" maka akan muncul pada video "Teks Anda di Sini" dengan garis oren putus-putus. Klik pada bahagian dan tulis teks yang anda mahukan. Setelah menaip teks yang anda mahukan, klik "ok."

13

Selepas itu video yang anda edit akan kelihatan bergerak mengikut apa yang telah anda edit. Dan jangan lupa mengklik "senarai semak" sekali lagi di sudut kanan atas untuk memastikan anda menyimpan video yang anda edit.

14

Selepas itu video yang anda edit akan kelihatan bergerak mengikut apa yang telah anda edit. Dan jangan lupa mengklik "senarai semak" sekali lagi di sudut kanan atas untuk memastikan anda menyimpan video yang anda edit.

  • Menyimpan dan Berkongsi Video

Sekiranya anda telah mencapai tahap ini, ini bermakna anda telah selesai mengedit video anda dan sudah waktunya untuk menyimpan dan berkongsi video anda. Di penjuru kanan sebelah atas terdapat tulisan "bahagian" berwarna oren.

15

Klik "kongsi" maka akan ada paparan ketersediaan BBM, Youtube, Instagram, dan aplikasi media sosial lain. Sekiranya anda memilih salah satu media sosial ini, ini bermakna anda akan berkongsi video anda melalui salah satu media sosial yang anda pilih. Untuk menyimpan suntingan video, anda boleh mengklik Eksport ke Galeri dan secara automatik video yang anda edit akan disimpan di galeri anda.

16

Begitu juga dengan beberapa langkah bagaimana mengedit video menggunakan aplikasi VivaVideo pada Android anda. VivaVideo memudahkan anda melengkapkan dan meningkatkan penampilan video anda sehingga kelihatan lebih sejuk daripada video asal. Dan ini adalah hasil penyuntingan menggunakan VivaVideo. Mudah kan?